Nagy karamellás szaloncukor teszt

2020.dec.15.

Hamarosan itt a Karácsony! Ezért kóstoltuk végig az fogyasztók egyik kedvencét, a karamellás szaloncukrokat. Nagy a választék, de nagy a minőségbeli különbség is ezen édességek piacán, ezért vakteszteltük az országosan kapható karamellás szaloncukrokat. Melyik a legfinomabb?

bor1_58.jpg

A karamellás szaloncukor a Magyar Élelmiszerkönyvben

A szaloncukor leírása
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.


A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.

Minőségi követelmények
Valamennyi szaloncukor szemszáma, csomagolva, 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.

Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella.

Látható, hogy az MÉ nem ad valami részletes leírást, és magas minőségi követelményeket sem támaszt a szaloncukrokkal szemben.

SPOILER: a tesztgyőztesen és még 1-2 terméken kívül a többi szaloncukor alacsony %-ban vagy egyáltalán nem tartalmaz karamellát -> ezek a karamellás ízű szaloncukrok.

 

A teszt menete


A kóstoláshoz az országosan kapható karamellás szaloncukrokat szereztük be. Bekerült a kosarunkba 2 termék, amelyeket végül nem ítéltünk összehasonlíthatónak.

1. Tibi mogyorókrémes-karamellás szaloncukor: megkóstoltuk és ízében inkább a mogyorókrém (és az erős édes íz) érezhető, így ez nem került bele a végső értékelésbe.

img_2535.jpg 

2. PENNY karamellás szaloncukor: ez teljes mértékben tejkaramellás, nincs rajta csokibevonat, tehát így nem hasonlítható a szaloncukrokkal.

img_2592.jpg 

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület végezte el.

A szaloncukrokat félbevágtuk a kóstolóknak, hogy a csokiréteg vastagságát, a csoki és a zselé közötti cukor kristályosodást és a zselé állagát szemrevételezéssel is meg tudják ítélni.

Amelyik csomagban több íz is volt, ott szétporciózva kóstoltunk. 

 

Az értékelés szempontjai


Illat: várjuk a jellegzetes ét vagy tejcsoki illatot és a karamella aromáit is. A semleges vagy felismerhetetlen illatot lepontoztuk.

Állag: fontos a csokiborítás vastagság és minősége. A karamellás korpusz lehet krém vagy tömörebb állagú, de ennél a terméknél nem elvárás a karamellára jellemző ragadós állag.

Íz: karamellás szaloncukor -> így leírva egy egyszerű terméknek hangzik, de több összetevő ízének kell harmonikus egyensúlyban lennie, hogy valóban finom legyen ez az édesség. A külső csoki borításban érezhetőnek kell lennie a kakaó ízének, a töltelékben fontos a jellegzetes karamella íz intenzitása, az édes íz mértéke és a só jelenléte. Nem lehet túl édes (itt nem a karamella természetes édességére célzunk, hanem a hozzáadott cukorra), éreznünk kell némi sót és nem kell bele semmilyen aroma. 

 

A nagy karamellás szaloncukor vaktesztünk eredménye

 

8. Aldi lédig szaloncukor tejkaramellás, egységára: 994 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe csokis, vaníliás illat. A csokiréteg kissé vékony, de elfogadható vastagságú. A töltelék olvadós. Az íze enyhe, kellemes, viszont alig karamellás, inkább vaníliás, tejszínes, marcipános aromákat éreztünk. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

img_2542.jpgaldi_ledig.jpg

 

7. Bonbonetti karamell ízű szaloncukor, egységára: 3475 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe csoki és valamilyen aroma illat. A csokiréteg vékony, a karamellás töltelék állaga lágy, olvadós. Az íze nekünk nem volt karamellás (bár az összetevők között sincs feltüntetve), de amúgy kellemes vaníliás, mandulás ízű. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

img_2526.jpg

bonbonetti.jpg 

6. Csengettyű szaloncukor vajkaramellás, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Étcsokis illat. A csokiborítás kissé vékony, a karamellás töltelék állaga puha, olvadós. Nagyon enyhe a karamella íz ebben a szaloncukorban. Viszont jól játszottak az aromákkal és a végeredmény fogyasztható, de inkább vaníliás ízjegyekkel. 24% karamella tartalom.

img_2511.jpg

csenget.jpg 

5. Aldi Monarc családi szaloncukor tejkaramellás, egységára: 1997 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes, vaníliás, karamellás illat. A csokiréteg megfelelő vastagságú, a karamellás töltelék állaga puha, olvadós. Kellemes ízű, de inkább vaníliás és kevésbé karamelles aromát éreztünk. 10% karamella tartalom.

img_2531.jpg

aldi_monarc.jpg 

4. Tesco karamell krémmel töltött szaloncukor, egységára: 4263 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes kakaó és aeomás karamell illat. Vastag csokiréteg, a karamellás töltelék krémes állagú. A csoki és a töltelék íze egyszerre érezhető, megfelelő intenzitással. Mindkét összetevő jó minőségű, bár a csoki intenzívebb, mint a tejszínes-karamella aromás íz. Nincs karamella feltüntetve az összetevők között.

img_2518.jpg

tesco_10.jpg 

3. Auchan tejkaramellás szaloncukor, egységára: 3140 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Tejcsokis, vaníliás illat. A csokiborítás vékony, a töltelék állaga szemcsés, majd olvadós. Jól érezhető a karamell íze, plusz pont, hogy sós is, viszont a vanília aroma az nem kell bele, ki kell vetetni a gyártóval. 61% karamella tartalom.

img_2529.jpg

auchan_9.jpg 

2. Lidl Favorina tejkaramellás szaloncukor, egységára: 2140 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Tejcsokis, karamelles illat. Csokiréteg vastagsága megfelelő, a karamelles töltelék állaga szemcsés majd olvadós. Jól beállított édes-sós íze van a karamelles tölteléknek, amit kísér az enyhe, de finom tejcsoki. 61% karamella tartalom.

img_2523.jpg

lidl_8.jpg 

1. Lissé karamellás szaloncukor, egységára: 4835 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont  

Tiszta csoki és karamella illat. A csokiréteg vastag, a karamellás töltelék állaga klasszikus tejkaramelláé. Nagyon finom a karamellás töltelék, az édes íz pont megfelelő, jól érezhető a karamella íz, ahogy a csoki borítás is nagyon finom. Plusz pont azért, mert enyhén érezhető egy kis só is, ami teljessé teszi az édes-karamellás ízt. 61% karamella tartalom.

img_2513.jpg

lisse.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes kapható a AUCHAN, METRO, COOP, REÁL, CBA üzletekben.

karamellas_szaloncukor_teszt-1.png

süti beállítások módosítása