Nagy aszalt vörösáfonya teszt

2020.dec.03.

Ha friss formában már nem beszerezhetők a nyári gyümölcsök, megtaláljuk őket aszalt változatban is. Az aszalt gyümölcsök előnye nemcsak a tartósság, hanem az egészségünkre gyakorolt jótékony hatása is. Változatos módon felhasználhatók az étkezések során is. Mi most az országosan kapható aszalt vörösáfonyákra voltunk kíváncsiak, mutatjuk is az eredményt.

bor1_52.jpg

A vörös áfonyáról

A vörös áfonya a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: brusnyica, fojminc, havasi meggy, kövi málna.

A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják.

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.

72808231.jpg

A tesztben kapható termékek leginkább Chiléből és az USÁ-ból származnak.

 

Az aszalásról

Az aszalás egy alapvetően gyümölcstartósítási eljárás. Ennek eredményeként a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Az aszalás során a hőmérséklet és a hozzá tartozó aszalási idő beállítható, elérhető a fertőtlenítéshez szokásos kb. 70 C fok.

Ez a legősibb tartósítási eljárás, már a Kínai Birodalomban is alkalmazták. Az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét (még a halat, húst is). Őseink legtöbbször napon vagy tűzön aszaltak terményeket, termékeket. A répacukor megjelenéséig a gyümölcsök tartósításának ez kizárólagos módja volt. Erre a célra aszalókat és sütőkemencéket építettek.

Ipari aszalások között létezik előfőzött gyümölcsök aszalása is. Ennek során az aszalt gyümölcsök édes ízüket és kitűnő állományukat a főzővízbe adagolt nagy mennyiségű cukornak köszönhetik. Ez a művelet az ún. huzatás, amely során a nyersanyagot /szeletelt almát, banánt, stb./ cukros lében főzik, így nagy mennyiségű cukrot vesz fel a gyümölcshús. E folyamat vákuumozott térben történik, amely hatására a gyümölcshúsban található gázok eltávoznak és helyüket a főzővízben található cukormolekulák veszik át. Mivel a bejutott cukor nem tud elpárologni, így visszamarad a késztermékben. Ezzel egyszerre édessé és nagyobb tömegűvé válik a termék, és minősége eltér a hagyományostól.

171145002-56a30e065f9b58b7d0d0325c.jpg

A fagyasztva szárítás (liofilezés) a fagyasztók használata óta terjedt el világunkban. Ezen eljárás során a gyorsfagyasztáskor képződött jégkristályokat alacsony hőmérsékleten távolítják el, s így a C-vitamin-veszteség minimálisra csökken.

Az aszalás legfőbb előnyei: megőrződnek a beltartalmi értékek, nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak; helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének.

Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.

Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.

Igen magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.

Telítettségérzetet biztosítanak. Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.

 

A teszt menete

Az aszalt vörösáfonyákat az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco üzleteiben szereztük be, összesen 9 félét.

A vaktesztet most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

 

Az értékelés szempontjai

Mivel a természetes vörös áfonya íze inkább fanyar, savas, emiatt leginkább feldolgozott formában találkozunk vele, ezt az értékelésnél is figyelembe vettük.

Illat: az aszalás miatt nem vártunk intenzív áfonya illatot, de egy minimális lekváros-aszalt gyümölcsillat elvárt volt.

Állag: Az aszalás következtében a víz legnagyobb része eltűnt a gyümölcsből, így nagyon jól érzékelhető, hogy a gyümölcs héja és húsa mennyire vékony, illetve vastag. A vastaghéjú, rágos vagy kevés gyümölcshússal bíró termékeket lepontoztuk.

Íz: A cukor miatt alapvetően édes ízre számítottunk, de elvártuk, hogy érződjön a természetes vörös áfonya savanykássága, fanyarsága és a jellegzetes gyümölcsíz.

 

A nagy aszalt vörösáfonya vaktesztünk eredménye

 

9. Naturfood aszalt, édesített vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Vékonyabb és kevésbé húsos fajtából készült. Ízén erős édes-savanyú ízjegyek érezhetők, ami mellé enyhébb intenzitású zamat párosul.

img_2142.jpg 

7. Aldi SweetValley, egységára: 2990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Vékony héjú és húsú vörös áfonya fajtából aszalt termék. A cukrozása megfelelő mértékű, érezhetők az édes-savanyú ízjegyek, de a gyümölcsösség visszafogottabb.

img_2144.jpg 

7. Tesco aszalt vörös áfonya, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Nagy szemű vörös áfonya. Vastag héjú fajtából készült, ezért masszívabb állagú. Nem túl cukros, viszont a jellegzetes vörös áfonya ízt leginkább az utóízében éreztük.

img_2127.jpg 

6. Auchan cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 4327 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont   

Állaga az elvárt puhaságú. Ízében először az édesség érződik, és utóízében érezhető az áfonya jellegzetes íze, de nem túl intenzíven.

img_2124.jpg 

5. Naturfood egész, aszalt, édesített egész vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Erősen aszalt, vastag héjú szemek. Ízében kellemesen harmonikus az édes-savanykás íz.

img_2129.jpg 

4. Lidl Alesto cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Nagyobb szemű, nagyobb mértékben aszalt. Erősen aszalt állagú, de könnyen fogyasztható áfonya. Kevésbé cukros, kicsit jobban lehet érezni a természetes áfonya ízt.

img_2125.jpg 

3. Spar aszalt vörös áfonya, cukrozott, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Vékony héjú, de húsosabb fajta. Az aszalás minősége megfelelő. Az elvártnál édesebb, viszont jól érezhető a jellegzetes vörös áfonya aroma is.

img_2131.jpg 

2. Kalifa cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Apró szemű, vékony héjú, de húsos vörös áfonya fajta. Az aszalás és a cukrozás mértéke megfelelő. Az édes-savanyú ízjegyek mellé megfelelő intenzitású a vörös áfonya természetes íze.

img_2149.jpg 

1. Nobilis aszalt vörösáfonya, egységára: 3990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Megfelelően aszalt, vastagabb húsú vörös áfonya fajtából készült. Az ízében már elsőre érezhető a jellegzetes gyümölcs íze. A cukrozás mértéke is pont megfelelő. Harmonikus édes-savanykás ízjegyeket éreztünk.

img_2136.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes kapható a SPAR, METRO, CBA, REÁL, Bijó, Herbaház, Mediline üzletekben.

aszalt_afonya_teszt_1_-1_1.png

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1016282904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_magyar_ember_ 2020.12.04. 10:48:42

A vitamin molekulák 40 fok felett szétesnek, úgy tudom. Tehát ha 40 fok felett kezelik ezeket, akkor szinte semmi vitamin nincs bennük, persze ásványi anyagok miatt jók lehetnek még.

maradokapénzemnél 2020.12.04. 11:03:51

@_magyar_ember_: nem esnek szét! Hisz akkor pl az ACC forróital sem működne, mert lebomlana benne a C-vitamin. Valóban elkezd lebomlani, de ahhoz jóval több idő kell

_magyar_ember_ 2020.12.04. 12:03:33

@maradokapénzemnél: jobban utánolvasva:

"A magasabb hőmérséklet tartományban már néhány fok is jelentős eltérést mutat a lebomlási sebességben. A kísérletek azt mutatták, hogy a C-vitamin lebomlása a gyümölcsben, zöldségben már a leszedés pillanatában megkezdődik.

Ez a folyamat a hőmérséklet, vagy az idő növekedésével csak felgyorsul. Láthatjuk, hogy ezeknek a kísérleteknek a leírása a vitamin 50%-nak lebomlására vonatkozik. Ettől függetlenül, érdekes adat, hogy a C-vitamin felének elbomlása 50 Celsius fokon kb. egy óra alatt megtörténik.

Állítólag az alacsonyabb hőmérséklet tartományokban is vannak furcsa adatok. Ezek szerint -1 fokon a C-vitamin 90%-a 40 nap alatt bomlik el, -3 fokon pedig 100 nap alatt. Tehát elmondhatjuk, hogy a C-vitamin lebomlása még fagyasztott állapotban sem áll meg."

Tesztelo.hu · http://www.tesztelo.hu 2020.12.06. 00:31:53

@_magyar_ember_: Rosszul tudod. Akkor egyetlen főtt, sült ételünkben sem lenne semmilyen vitamin. Ez pedig nyilvánvalóan nem így van.

Zéééé 12345 2020.12.06. 09:00:51

@Tesztelo.hu: vannak vitaminok, amiknek magasabb hőtűrése (pl D )...
Régebben a hosszú hajózás alatt gyakori volt a skorbut, miután kifogytak a friss gyümölcsből, pont a C vitamin miatt. Vannak vitaminok amiket folyamatosan pótolni kell, régebben vándoroltak az emberek, ma pedig a gyümölcsök, zöldségek vándorolnak. Viszont ezeknek minimális a vitamin tartalma, mert zölden szedik és fagyasztva szállítják... Ha vitamint akarjuk pótolni, akkor azt tablettával, vagy csiráztatással érdemes, amikor nincs friss helyi gyümölcs.
süti beállítások módosítása