Nagy pizza teszt: melyik a legfinomabb fagyasztott?

2020.nov.10.

A gyorsfagyasztott pizza időről-időre megjelenik a családok asztalán, hiszen egy rohanós hétköznap este nincs is egyszerűbb dolog, mint a mélyhűtőből elővenni és 20 perc alatt készre sütni a vacsorát. Kíváncsiak voltunk, meliyk húsmentes bolti pizza a legfinomabb. 11 zöldséges pizza vaktesztjének az eredménye!

bor1_44.jpg

A pizzáról

Maga a pizza szó az olasz "picea" szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak.

Cato (Kr.e 209-149) által írt Róma történetében is említ egy "lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg". Ezek a pizzák azonban még különbözőek voltak a ma ismert pizzától. Eredetileg a pizza kenyértésztából gömbölyített, lapított, különböző zöldségekkel megrakott lángos volt. Továbbá, a korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában.

Csak a 18. századtól használtak paradicsomot a pizza elkészítéséhez, főleg Nápoly szegénynegyedeiben volt ez divat. A pizza Nápoly igazi turistalátványossága lett. A Nápolyba látogatók elzarándokoltak a város szegénynegyedeibe, hogy kipróbálják a helyi specialitást.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott. 1889-ben Szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője elnevezte Margherita pizzának, a királynő után, tehát ez volt a legelső pizza, és innen ered sokak kedvenc pizzájának a neve.

A pizza óriási népszerűségét mutatja, hogy Magyarországon az olasz nemzeti étel fagyasztott változatának forgalmában két számjegyű, 24 százalékos emelkedést regisztrált a Nielsen 2019 júliusa és 2020 júniusa között az előző év azonos időszakához képest, 11 milliárd forint fölött költöttek rá a magyarok. Ez közel 6700 tonna súlyban,  és 19 millió darabszámban. Ezekért pedig leginkább a diszkontba vagy hiper- és szupermarketbe ugrunk le.

7cfbbb77-3609-4151-8102-4709e07b1ce3.jpg

 

A teszt menete

A vakteszten 11-en vettünk rész. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne olvadhasson ki a pizza, ezért vittük a hűtőládánkat az autóban.

A pizzák közül a hús nélkülieket választottuk ki, amelyek között vannak glutén-, tej-, tojás-, és szójamentesek is. Feltétel volt, hogy legalább 1 zöldségféle darabolt vagy szeletelt formában legyen a pizzán. 

A sütést a csomagoláson feltüntetett szempontok szerint végeztük el.

 

Értékelési szempontok

A pizzákat az előírt ideig és hőmérsékleten sütöttük, majd a sütőből kivéve felszeleteltük és még frissen megkóstoltuk.

Illat: fontos volt, hogy valamely összetevő illata markánsan érezhető legyen. Fűszer, paradicsom, sajt, a tészta illata, ha nem érezhető kellően, akkor lepontoztuk a pizzát.

Állag: értékeltük a tésztát és a feltétet is. A tészta ne legyen vastag, rágós vagy nyúlós vagy száraz. Mi a vékony, ropogós pizzatésztákat értékeltük magasabb pontszámmal. A feltétek közül a szósz legyen kellő mennyiségben, de azért ne áztassa el a tészták. A zöldségek és sajt, vagy sajt jellegű feltétek állaga ne legyen túl puha, lecsós.

Íz: a tészta íze leginkább a pizza szélén érezhető magában, így erre külön figyeltünk, hogy minden kóstoló kapjon szósszal nem fedett részt. A szósszal szemben nem volt nagy elvárásunk: natúr paradicsom némi fűszerrel, leginkább bazsalikommal. A zöldségek íz elegyen felismerhető, a sajt vagy sajt jellegű feltét (mentes termék esetében) íze kerekítse le a fűszeres zamatokat. A jellegetelen vagy nem természets ízeket lepontoztuk.

 

A nagy zöldséges pizza vaktesztünk eredménye

 

11. LIDL Trattoria Alfredo Vegan pizza, egységára: 1569 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Leginkább a lilahagyma és a paradicsomszósz illata érezhető. A tészta nyúlós és puha. A feltéten a paradicsom és a hagyma érezhető, kevés fűszerrel. 

img_1647_1.jpg

alfredo_1.jpg 

10. TESCO gyorsfagyasztott mozzarellás pizza, egységára: 1980 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Nem túl markáns illat. A tészta nyúlós és puha. A sajtkészítmény a tetején meghatározza a pizza ízét. Paradicsomszósz enyhén érződik rajta, a fűszerezés gyenge.

img_1652_1.jpg

tesco_6.jpg 

9. PENNY Pizza Domana gombás pizza, egységára: 820 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Az illata leginkább hagymás. A tészta vastagabb, kissé tömör. Ízét a hagyma és a paradicsomos szósz határozza meg. A gomba túl kicsi mennyiségben van ahhoz, hogy érezhető legyen. 

img_1635_1.jpg

pizza_domana_1.jpg 

8. Dr. Oetker Ristorante gyorsfagyasztott mozzarellás, gluténmentes pizza, egységára: 2430 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

A paradicsomszósz illata alig érződik.  A tészta nagyon vékony és túl puha. A mozzarella, a zöldfűszerek íze egyszerű, de harmonikus.

img_1657_1.jpg

ristorante_mozz_1.jpg 

7. SPAR gluténmentes gyorsfagyasztott margherita pizza, egységára: 3608 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Az illata enyhén paradicsomos. A tészta kissé nyúlós, de a széle kellemesen ropogós.  A szósz kevésbé fűszeres, a sajt egy egységes vékony, kevésbé intenzív ízű réteggel fedi be a pizzát.

img_1636_1.jpg

spar_free.jpg 

6. Dr. Oetker Ristorante pizza rossa vegetale, egységára: 2684 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Kellemesen bazsalikomos illat. A tészta nem kelt meg kellően a sütés alatt, kissé száraz és tömör. A zöldségek jól passzolnak a paradicsomos szósz fűszerezéséhez. Annyi furcsa talán, hogy nincs rajta sajt.

img_1653_1.jpg

risto_veg_1.jpg 

5. SPAR pizza mozzarella, egységára: 2385 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Az illata enyhén fűszeres. A tészta megfelelő állagú: kívül ropogós, belül puha. A bazsalikomos-paradicsom szósz kellemes ízű, a sajt íze viszont kevésbé érezhető. A paradicsom apróra van kockázva.

img_1639_1.jpg

spar_sima.jpg 

4.  Pizza D'oro pizza ricottával és spenóttal, egységára: 2474 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe paradicsomos illat. A tészta kissé tömör. A feltétek: a ricotta és a spenót, leginkább a tészta közepére koncentrálódik. A paradicsomszósz megfelelő mennyiségű, és enyhén fűszeres. A ricotta ízben nem, csak állagban ad hozzá a fogyasztási élményhez.

img_1659_1.jpgricotta_spinacci_1.jpg

 

3. ALDI Cucina Nobile pizza Spinaci spenótos pizza, egységára: 1386 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhén fűszeres illatú. A tészta ropogósra süthető. A paradicsomszósz megfelelő mennyiségű, kellemesen fűszeres, a sajt jó minőségű és jól harmonizál a rávágott spenót levél ízével.

img_1641_1.jpg

spinacci.jpg 

2. ALDI Pizza 'Ah Pizza Fantázia, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Leginkább a zöldségek illata érződik. A tészta ropogós, vékony. A fűszeres paradicsomszósz jól passzol a padlizsán, a parika, a brokkoli és spárga ízeihez. A sajt is jó minőségű mozzarella.

img_1646_1.jpg

pizzahh_1.jpg 

1. MEKKO spenótos, hagymás, gombás mentes pizza, egységára: 5755 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont   

Sütés után kellemes hagymás, fűszeres paradicsom szószos illata van.  A tészta ropogós kívül, belül pedig puha és megfelelő vastagságú. A szósz finoman bazsalikomos, jól érezhető a spenót, a gomba, a lilahagyma íze. A tészta, a feltétek kiemelkedő fogyasztási élményt adnak.

img_1655_1.jpg

mekko_1.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes Mekko pizza az Auchan áruházakban kapható.

pizza_teszt-1.png

 

Melyik VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ lett a legfinomabb 2020-ban? Összegyűjtöttük a legfinomabb tesztgyőzteseket egy oldalra: KATT IDE!

süti beállítások módosítása