Nagy cabernet sauvignon bor teszt

2020.okt.08.

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Mi most a magyar borászatok kereskedelmi láncokban kapható cabernet sauvignon borait vakteszteltük végig.

bor1_29.jpg

A cabernet sauvignon

A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta.

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.

A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.

A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.

 

A teszt menete


A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható cabernet sauvignon borokat vizsgáltuk.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 14-16 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a cabernet sauvignon-ra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illatát.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés menete


Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb, frissebb vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: testes, tiszta gyümölcsös illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.

Íz: a borban található savaktól, az egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy érett zamatot sugározzanak. 

Testesség és savak: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, a savtartalom karakteres-e. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és a borvidéktől és utólag is úgy látjuk, hogy nem függ össze a bor minőségével.

 

A nagy cabernet sauvignon bor vaktesztünk eredménye

 

13. Nagyrédei Cabernet Sauvignon, egységára: 1465 Ft/L Pontszám: 5,9/10 pont  

Mandulás, mások szerint pedig gabona illatú bor. Savanyú, nagyon savas íz, utóízében érezhető némi fajtajelleg.

img_0651.JPG 

12. Juhász Cabernet Sauvignon, egységára: 1199 Ft/L Pontszám: 6,1/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Kevés aromát felmutató bor, elég savas bor.

img_0659.JPG 

11. Éjjel és nappal Cabernet Sauvignon, egységára: 865 Ft/L Pontszám: 6,1/10 pont  

Kevésbé intenzív, földes illat. Iváskor az első benyomás a savassága, utána érezhető némi gyümölcsösség.

img_0650_1.JPG 

10. Aranymetszés Varga Cabernet Sauvignon, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 6,4/10 pont  

Enyhe, földes illat. Először harmonikusnak tűnik, passzol az íz, a sav, a testesség. Utóízében viszont nehéz, alkoholos íz jellemzi.

img_0660_1.JPG 

9. BB Cabernet Sauvignon, egységára: 1012 Ft/L Pontszám: 6,6/10 pont  

Illatában és ízében is érezni lehet a gyümölcsösséget. A bor íze kevésbé intenzív, kevés savval.

img_0657_1.JPG 

8. Báthory Cabernet Sauvignon, egységára: 1199 Ft/L Pontszám: 6,8/10 pont  

Illata harmonikus, meggy érezhető benne. Jólesően savas, de kissé gyorsan lecsengő bor.

img_0658.JPG 

7. Egri Korona Borház Cabernet Sauvignon, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Illata meggyes, feketeribizlis illat. Testes, gyümölcsös, megfelelő savasságú bor.

img_0662.JPG 

6. Mátra-Bacchus Cabernet Sauvignon, egységára: 1799 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont  

Piros ribizlis illat. Savanykás, savas, kevésbé intenzíven gyümölcsös ízű bor, viszont harmonikus, jó ivású bor.

img_0656_2.JPG 

4. Garamvári Cabernet Sauvignon, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Fűszeres és feketeribizlis illat. Harmonikus, testes, kellemes ízélményű, gyümölcsös aromájú bor.

img_0661.JPG 

4. Ostoros Cabernet Sauvignon (Birtok válogatás), egységára: 1332 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Ízében és illatában is friss, gyümölcsös bor. Nagyon harmonikus, jó ivású bor.

img_0653.JPG 

3. Feind Cabernet Sauvignon, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 8,2/10 pont  

Feketeribizlis, pirosszőlős illat. Testes, főízek azonnal feltárulnak, amelyek a bogyós gyümölcsöké A sav nagyon harmonikus, mennyisége passzol a borhoz.

img_0652.JPG 

2. Ostoros Egri Cabernet Sauvignon, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 8,3/10 pont  

Élénk, gyümölcsös illat. Harmonikus, megfelelően savas és testes bor. Letisztult aromák, jóleső tartalmas kortyok jellemzik.

img_0654.JPG 

1. Teleki Villány Cabernet Sauvignon, egységára: 1332 Ft/L Pontszám: 8,6/10 pont  

Meggyes, szilvás illat. Markáns, könnyen felismerhető fajtajelleg. Íze két korty között is kitart.  Fekete bogyós gyümölcs, a kóstolóink szerint fekete bodza, áfonya karakterét hordozó bor.

img_0655.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes Teleki Villányi Cabernet Sauvignon az Auchanban kapható.

 cabernet_sauvignon_teszt-1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1216179748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.10.09. 18:32:05

"Meggyes, szilvás illat." Többek között. Nem értem ha szőlőből készült a bor, akkor honnan a más illet, mint például bodza is. Ha eszem a szőlőt nem érzek mást mint a szőlő izét.

Thou 2020.10.09. 18:37:52

@sZulamith: onnan, hogy nem szőlőt fogyasztasz hanem bort. A nyers tojásnak is más az ize mint a főttnek. Sőt a rántotta és a tükörtojás is más pedig mindkettő sült tojás.

degeco 2020.10.10. 12:59:07

14-16 fokon inkább tároljuk a bort, mint isszuk. Szobahőmérsékleten jobban kijönnek az aromák

muv 2020.10.10. 14:16:59

persze irhatna azt is, hogy az 1600 alatti borokat teszteli (persze az eleg onkenyes szam lenne -- jobban lenne vedheto, ha 1500 vagy 2000 lenne a hatar.) es innentol kezdve vegkepp semmi kritika nincs abban, ha valaki 4 vagy 10 ezer forintos bort ajanl.

Mikrobi 2020.10.15. 22:29:12

@sZulamith: a szőlő csak gyümölcs. A bor a szőlőből erjedés, bomlás által keletkezik, kismillió-hétszázezer aromás vegyület keletkezik, bomlik le és keveredik benne. Egy élő anyag, ami az évek folyamán is jelentősen változik, így rettentő sokféle illatot, zamatot érezhetsz benne - ha nem a Varga Vegyészet félédes vörösén gyakorolsz.

Mikrobi 2020.10.15. 22:33:28

A tesztelőknek: a borokat ajánlom nem fantázianév alapján megnevezni, hanem pincészet, tájegység, fajta szerint, esetleg ha van fantázianév, vagy dűlőmegjelölés, akkor azt is belevenni. Tehát Csányi Teleki villányi cs, Mátrahill nagyrédei cs és Bognár Báthory villányi cs

Genius2 2020.10.18. 19:14:03

Az első helyezettet tesztelem. 14.5-es erős bor. Semmi más gyümölcs ízt nem érzek, mint szőlő....Tehát sZulamith-tel egyetértek: mivel nem vagyok sznob, nem gondolok bele semmi mást: se szilváz, se cseresznyét, se diót...lófasz, nincs ebben semmi. Ellenben üt, mint állat, ha fél üveggel naponta elkóstolgatsz, garantált a mámor...

Genius2 2020.10.18. 19:16:01

@Mikrobi: csakis Villányi, ha vörös, cuvée, savignon, merlot stb. Máshol sz_r, hiába próbálkoznak, ha nincs napsütés, szar is lesz a bor.

Mikrobi 2020.10.19. 10:22:03

@Genius2: Weninger soproni kékfrankosát vagy a Frettner Cuvée-t kóstoltad már? Thummerer egri bikavérjét? Egy Takler Kékfrankos Prestige-t? Abban egyetértek veled, hogy Villányé a legjobb vörösbor Magyarországon. De hogy szar lenne a többi, az bántó lleegyszerűsítés és Magyarország kitűnő borvidékeinek és még kitűnőbb bortermelőinek az arcul csapása!
süti beállítások módosítása