Nagy grill fűszerkeverék teszt

2020.aug.25.

Akár csak egy joghurtos saláta mellé, akár egy jól megpakolt szendvicsbe sütjük a húst, a fűszerezése nagyot emelhet a sütés hatására felszabadult pörkanyagokkal együtt az ízorgián. Ezért most olyan fűszerkeveréket kerestünk, ami különleges élményt okoz az ízlelőbimbóinknak. 14 féle BBQ és grill fűszerkevéreket vakteszteltük, lássuk az eredményeket!

bor1_25.jpg

Teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható BBQ és grill fűszerkeverékeket a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A teszten karajszeleteket pácoltunk be a különféle fűszerkeverékekkel. Igen, a tarja szaftosabb, zsírosabb, jobban grillezhető, viszont a karaj semlegesebb ízű, így kiküszöböltük, a tarja "ízjavító" hatását, és a fűszereket a saját teljesítményük alapján pontozhattuk.

A sertéskaraj szeleteket az előre kikevert olaj + fűszerkeverék pácokban többször megforgattuk és 12 órán pihentettük. 

A hús szeleteket előmelegített sütőben 210 fokon, grillfokozaton sütöttük meg. Azért nem faszénen, mert a füst markáns íze nélkül szerettük volna megítélni a fűszerkeverékeket.

A sült húsokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

ultimate-grilled-pork-chops_exps_ghtam17_188376_c05_10_9b.jpg

 

Értekelés szempontjai

 

Illat: az illatot a sült húson értékeltük. A kerestük az egyedi és felismerhető természetes aromákat. A jellegtelen illatot lepontoztuk.

Állag: az fűszerkeverék állagot fehér tanyérra, a fűszerzacskóból kiöntve ítéltük meg. Kedvezőbben értékeltük a felismerhető fűszernövény darabokat tartalmazó keverékeket. A teljesen porrá őrölt fűszersók már előzetesen gyenge ízélményt jeleznek.

img_0515.jpg

Ez volt a legdarabosabb állagú keverék a teszten, ami összesítésben a 2. lett

Íz: a fő ízeket a sült hús felszínén keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. Mi most csak a fűszersó okozta ízélményt értékeltük. Olyat kerestünk, aminek egyedi íze újdonságot hoz a grillezőknek. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely fűszer egyedi íze is, sőt az "összemosott" ízű keverékek ízét lepontoztuk.

 

A nagy grill fűszer vaktesztünk eredménye

 

14. TESCO grill mix, egységára: 5.560 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

A keverék porrá darált fűszerekből és aprószemcsés sóból áll. Legjobban a kömény illata érezhető. Minimálisan csíp, paprikás-hagymás íze van, kömény utóízzel, viszont mindez enyhe intenzitással, nem markáns az íze.

img_0351.JPG 

13. Auchan grill fűszersó, egységára: 2.375 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Sok sóval és sok pirospaprikával készült ez a porrá darált őrlemény. Sütés után a pirospaprika, fokhagyma érezhető. Egyszerű ízélmény.

img_0337_3.JPG 

12. Vegeta grill fűszer keverék, egységára: 8.750 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Az illatát a szegfűszeg és a kardámom uralja. Ízében a fűszerek nem érvényesülnek egyenként, leginkább majoránna jellegű aroma jellemzi a fűszert. Ízfokozót tartalmaz!

img_0324_1.JPG 

11. Maggi grill fűszer keverék, egységára: 9.967 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

A római kömény és a fokhagyma érezhető leginkább. Az őrlemény az apró petrezselyem leveleket leszámítva por állagú. Az íze enyhe fokhagymás- paprikás, páran érezték a köményt is.

img_0331_1.JPG 

10. Maggi BBQ fűszer keverék, egységára: 9.967 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Az illatában a római kömény a legjellegzetesebb. A fűszer porrá vannak darálva, nem láthatóak a keverékben külön darabokban. Ízében a római kömény, a paprika és a fokhagyma érezhető, de egybefolyik gyorsan az ízélmény.

img_0330_1.JPG 

9. Lucullus BBQ Kentucky mézes-chilis, egységára: 6.289 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhébb intenzitással az oregánó mellett a hagyma illata érezhető ennél a fűszerkeveréknél. Teljesen por alakú, nem különíthetőek el a fűszerek az őrleményben. Sütés után édeskés és kissé csípős paprikás ízt éreztünk.

img_0325_1.JPG 

8. Lucullus BBQ klasszikus amerikai, egységára: 7.242 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

A fűszerek porrá vannak darálva, leginkább a só és a paprika őrlemény kivehető. Illatában a cayenne bors vagyis chilipaprika érződik. Többen magyarosnak írták le az ízét, mert a legerősebben a fűszerpaprikát éreztük.

img_0335_1.JPG 

7. Lucullus BBQ Texasi, egységára: 6.639 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Erős fehérbors és hagyma illata van. A fűszerkeverékben a szárított hagyma van kisebb darabokban, a többi fűszerpor őrlemény. Ízében a bors és a hagymafélék jelentkeznek előszőr, majd egy kis pirospaprikás utóízt éreztünk.

img_0322_2.JPG 

6. Kotányi grill barbecue, egységára: 9.967 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes koriander, hagyma és paprika illat. Ízében a zöldfűszerek (petrezselyem és kakukkfű) és a koriander érezhetőek, némi mustármagos utóízzel. Standard grill fűszerkeverék.

img_0334_1.JPG 

4. Knorr borsos mustáros páckeverék, egységára: 8.829 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

A kömény, a fokhagyma és a koriander érezhető az illatában leginkább. A só durva darálású, egész mustármag és kömény is van benne. Ízében a bors, a fokhagyma és mustár érezhető. Standard grill fűszerkeverék.

img_0327_2.JPG 

4. Montosco hot taste rub, egységára: 12.679 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Illatában érezhető a babérlevél és a rozmaring. Sütés után kellemes és különleges ízt eredményez a chili-babérlevél és fokhagyma, amit felerősít és talán túl is telít a magas sótartalom.

img_0487.JPG 

3. Lucullus BBQ négyborsos, egységára: 9.560 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Intenzív bors illat. A rózsabors és a fehérbors durvább darálású, paprikamagot és finom darálású fűszerpaprikát láttunk, és sót. Markáns borsos ízélmény, kellemesen csíp és a különféle borsok aromája egyedi ízélményt okoz.

img_0339_1.JPG 

2. Kotányi Texas BBQ fűszer keverék, egységára: 10.864 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Enyhe intenzitással rozmaring és füstillatot érezhetünk az illatában. A durvább darálásnak köszönhetően fűszerben külön láthatóak a fűszerek: paprika, rozmaring, római kömény, kakukkfű, fokhagyma. Enyhén csípős, először a rozmaringot és kakukkfüvet érezhetjük majd a kellemes füstös-paprikás utóízt. A fűszerek harmonikus ízű keverékké állnak össze.

img_0348.JPG 

1. Kotányi Boston BBQ fűszer keverék, egységára: 10.864 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

Illatában érződik a kávé, a koriander, a rozmaring. A fűszerkeverékben kellő mennyiségű só van, viszont mennyiségben is nagyobb arányban vannak a sónál a fűszerek, amelyek durvább darálásúak, vagy épp a római kömény egész szemű. Kóstoláskor ezekhez még társul a római kömény és a paprika íze, amivel egy nagyon harmonikus és különleges ízélmény jön létre. Többen meglepődtünk, amikor felismertük a vakteszten a kávé aromáját, ami igazán egyedivé teszi ezt a fűszerkeveréket.

img_0341.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes termék az Auchan, SPAR... üzletekben kapható.

bbq_fuszerkeverek-1.png

süti beállítások módosítása