Nagy sauvignon blanc teszt

2020.aug.18.

Szinte az összes magyar borvidéken termesztik a sauvignon blanc szőlőt. Az 1980-as években minősítették államilag és gyorsan elterjedt hazánkban, köszönhetően egyedi zamatának és összetett, különleges illatának. Spárga, kecskesajt, halak és szárnyasok mellé ajánlják. Vakteszteltük az országos láncokban kapható sauvignon blanc borokat, kíváncsiak voltunk, hogy a hazánkban lassan 40 éve jelen lévő fajta milyen borokat ad. 

img_0358.JPG

A savignon blanc

A sauvignon blanc a világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon. A Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származó fajta leghíresebb borai eredeti hazáján kívül Új-Zélandon készülnek, de Chilében, Dél-Afrikában és Magyarországon is jó minőségű termékeket állítanak elő belőle. A 22 magyar borvidék közül 20-ban megtalálható, a két kivétel a Nagy-Somlói és a Tokaji borvidék.

01_szuret.jpg

A sauvignon blanc-ból készülő borok szárazak, zöldessárgák, jellegzetes illat- és ízvilággal rendelkeznek. A hosszas (legalább 3–4 éves) fahordós érlelés nem tesz jót neki, inkább az acéltartályos erjesztés és érlelés hozza ki belőle a fajtakaraktereket. Fiatal bora élénk savú, erőtejles ízvilágú, vegetális jellegzetességeket mutat. 

Az egyik ismert magyar borásszal beszélgettünk, aki elmondta, hogy a sauvignon blanc szőlőt egyes pincészetek akár 3 fázisban is szüretelik:

1. már majdnem éretten

2. teljes érésben

3. túléretten.

Mind a három szüretből külön bor készül, amit majd házasítanak. Ettől lesz igazán elgondolkodtató ez a bor, hiszen többféle illat, íz, zamat feltárul, amikor isszuk.

sauvignon_blanc_r1-700x461.jpg 

A teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Sauvignon blanc borokat vizsgáltuk. 

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, ami képeken is látható, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. 

A borokat egységesen 10-12 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is volt szükség, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon az Sauvignon blanc-ra jellemző összetett friss gyümölcsös, fűves, csalános illat.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés menete

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb, frisebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: friss szőlős, gyümölcsös, csalános, füves illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.

Íz: a borban található savaktól, az egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös és mellette kevésbé intenziven, de mélyebb zamatokat kerestünk. Mennyire aromagazdag a bor? 

Testesség és savak: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, a savtartalom karakteres-e. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatás, gyorsan vagy lassan cseng le? (hozzátéve, hogy a sauvignon blanc kevésbé testes bor) A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett. 

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és a borvidéktől és utólag is úgy látjuk, hogy nem függ össze a bor minőségével. 

 

A sauvignon blanc vaktesztünk eredménye

 

16. Dubicz Sauvignon Blanc, egységára: 1599 Ft/L. Pontszám: 6,5/10 pont  

Nagyon sokáig kellett szellőztetni, hogy a nehéz fáradt illat kimenjen belőle. Utána érezhető némi virág illat. Az átlagosnál több savat éreztünk benne. Az ízében is érezni virág aromát, de a savasság ezt elnyomja.

img_0362.JPG 

15. PÓCZ Sauvignon Blanc, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Körte, rebarbara illat. Enyhén szőlős, körtés íz, kellemes savasság. A bor könnyed és a gyümölcsös ízek lecsengése után savanyú ízjegy marad.

img_0359.JPG 

14. Aranymetszés Varga Sauvignon Blanc, egységára: 1665 Ft/L. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhén bodzás, citrusos illat. Némi szénsavat is éreztünk a borban. Azon túl édeskés, bodzás, már-már Irsaira emlékeztető, gyors lecsengésű ízaromákkal.

img_0380.JPG 

13. Juhász Sauvignon Blanc, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe citrusos, bodzás illat. Kellemes savakkal és citrusos utóízzel. Nem intnzív bor, viszont jó ivású.

img_0368.JPG 

12. Chapel Hill Sauvignon Blanc, egységára: 799 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Trópusi, maracujás illat. Tartalmas, finom savakkal. Enyhe citrusos, bodzás, trópusi gyümölcs zamatokkal.

img_0376.JPG 

11. Varsányi Sauvignon Blanc, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Friss, pezsgős, bodzás illat. Nagyon enyhén savas, ízében is érezhető virág és alma íz.

img_0364.JPG 

10. Szöllősi Sauvignon blanc, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Fűszeres alma illat. Kellemes, megfelelően savas, friss almás szőlős ízű bor.

img_0382.JPG 

7. Szent István Korona Sauvignon blanc, egységára: 1039 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Nyers szőlő, füves, zöld illat. Egyedi íze van: zöldalmás, még nagyon ropogós szőlő íz. Frissen vágott fű utózamattal. Valószínűleg kissé kárn lett szüretelve a szőlő.

img_0386.JPG 

7. Neszmély Szöllősi sauvignon  blanc, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Birsre és egresre emlékeztető illat. Nagyon könnyed, kevésbé testes és savas bor. Birs és méz íze érezhető.

img_0389.JPG 

7. Ostoros Sauvignon Blanc, egységára: 732 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Tiszta körte illat. Enyhén savas, nagyon könnyed bor. Citrusos és fajtaszőlőre jellemző ízzel.

img_0370.JPG 

6. Nyakas Budai Sauvignon blanc, egységára: 2092 Ft/L. Pontszám: 8/10 pont  

Körtés, birsalmás illat. Kellemesen savas, tartalmas, gyümölcsös főíz, citrusos lecsengéssel.

img_0372.JPG 

3. Kristinus sauvignon blanc, egységára: 1599 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Illata nagyon friss, virágos, bodzás jellegű. Nagyon harmonikus a savmennyiség, ízében is folytatódik ez a bodzára emlékeztető zamat. Hosszan cseng le az íz.

img_0365.JPG 

3. Lidl Balatoni Sauvignon Blanc, egységára: 932 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Frissen vágott fű és erős virágillat érezhető rajta. Finoman száraz, kevés savval és hosszan lecsengő bodzás, almás ízzel.

img_0378.JPG 

3. Garamvári Sauvignon Blanc, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Frissen vágott fű és erős virágillat érezhető rajta. Finoman száraz, kevés savval és hosszan lecsengő bodzás, almás ízzel.

img_0374.JPG 

2. Skizo Sauvignon blanc, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 8,4/10 pont 

Nagyon friss, körtés, barackos illat. Nagyon üde, nagyon jó ivású, karakteres, gyümölcsös íz. Sárgabarack, körte utóízzel.

img_0383.JPG 

1. Feind Sauvignon blanc, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 8,6/10 pont  

Nagyon friss, citrusos, almás, körtés illat. Karakteres savakkal bíró, nagyon üde hatású, gyümölcsös és bodzavirágos zamatokkal. Hosszú lecsengésű, tartalmas ízű, jó ivású bor. A letöbb pontozónknál első lett ez a tétel.

img_0388.JPG

 

Összegzés

A tesztgyőztes az Auchan-ban, online pedig a borhalo.hu, borvar.hu és a pincészet honlapján kapható.

sauvignon_blanc_teszt-1.png

süti beállítások módosítása