Magas gyümölcstartalmú jégkrémek tesztje

2020.aug.13.

A nyári melegben nincs is jobb annál, amikor egy finom jégkrémmel hűthetjük le magunkat. A klasszikus ízek (csokoládé, vanília) mellett, igazán frissítők a különféle gyümölcsös ízű termékek, különösen azok, amelyekből nem sajnálták a gyümölcsöt. Ezért felkutattunk és leteszteltünk 18 féle országosan kapható magas gyümölcstartalmú jégkrémet.

bor1_22.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint:

-        Gyümölcsjégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevője a gyümölcs. A termék gyümölcstartalma legalább 15% (m/m).

-        Szorbé (Sorbet): olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. A termék gyümölcstartalma legalább 25% (m/m).

 

A teszt menete

Mint mindig, most is bejártuk az összes országos áruházláncot, és felkutattuk a dobozos, magas gyümölcstartalmú jégkrémeket (minimum 15% gyümölcstartalommal).

A jégkrémeket vásárlás után azonnal a hűtőládánkba tettük, hogy ne olvadjanak meg. Miért fontos ez, hisz utána úgyis visszafagyasztjuk, nem? A jégkrém kiolvadáskor kiengedi magából a benne lévő vizet, ami visszafagyasztáskor jegesedik, így a homogén-krémes állag elvész. Tehát a jégkristályos állag annak is a jele, hogy a vásárolt jégkrém egyszer már kiolvadt a dobozban.

A teszten 13-an vettünk részt, egyik kóstoló sem kapott semmilyen információt a kóstolt mintákról (vakteszt).

A jégkrémeket egyenként készítettük ki, és csak azután vettük ki a fagyasztóból a 2. mintát, mikor mindenki végzett az 1. minta kóstolásával és így tovább a 18. mintáig. Ez azért fontos, mert ha már olvadt a jégkrém, akkor más ízeket érezhetünk, mint frissen, még fagyott állapotban kóstolva. Nem beszélve arról, hogy olvadtan már az állagot sem lehet értékelni.

Éppen ezért a jégkrémek középső részéből vettünk mintát a kóstoláshoz, hogy a felületi jegesedés ne befolyásolja a pontszámokat.

 

Az értékelés szempontjai

Fagyasztott termék lévén, a jégkrém illata alig érezhető, ezért csak az állagot és az ízt pontoztuk. Az állagot 40%, míg az ízt 60% súllyal vettük figyelembe az átlagpont kiszámításához.

Állag: a fogyasztói elvárás a krémes állag, ami homogén. Ha tartalmaz gyümölcsdarabokat, akkor sem lehet jegesedés. A nagyon puha állag az állományjavító adalékokkal elért "felfújás" eredménye lehet, ezért ha valaki az értékeléskor véleményt írt a jégkrém "hígításáról", akkor azt utólag ellenőriztük a csomagoláson található információk alapján is (tömeg/térfogat arány).

Íz: nem kérdés, hogy az adott gyümölcs természetes ízének és a tej/tejszín ízének mixét kell éreznünk egy igazán finom gyümölcsös jégkrémben, de figyelembe kell venni a sorbet jégkrémek eltérő összetevőit, hisz bennük általában nincs tej, tejszín.

Lepontoztuk:

- jellegtelen, nehezen definiálható ízeket

- nem odaillő ízeket

- túlzott édességet

Magasabb pontszámot adtunk:

- a természetes gyümölcsíznek, még ha kevésbé erős volt is

- ha az édesség mértéke harmóniában állt a gyümölcs ízével.

 

A vakteszt eredménye

 

18. LIDL Gelatelli mangós szorbé, egységára: 749 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Állaga krémes, az ízében érezhető a mangó, viszont elég édes volt több pontozónál is.

img_0097.jpg 

17. Tesco feketeribizli szorbé, egységára: 1398 Ft/L. Pontszám: 7/10 pont  

Apró jégszemcsés állag. Jellegzetes és természetes feketeribizli íz, viszont túl édes.

img_0094.jpg 

16. ALDI Grandessa eper sorbet, egységára: 849 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Az állaga krémes, apró jégszemcsés. Az ízét a természetes eper és a jó minőségű aroma határozza meg, de nincs intenzív szamóca íze.

img_0101.jpg 

15. Grycan eper sorbet, egységára: 2798 Ft/L. Pontszám: 7,2/10 pont  

Aprójeges, epermagos állag. Érezhető benne a természetes szamóca íze, ami viszont kóstoláskor gyorsan lecseng és üres, vizes ízt hagy maga után.

img_0078.jpg 

13. CARTE D'OR epres gyümölcsjégkrém, egységára: 1379 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Krémes, habos állag. Tejszínes, tejes főíz, ami után érezhető a természetes szamóca íze. A jégkrém a kóstolóknak túl édes volt.

img_0106.jpg 

13. Schöller epres jégkrém, egységára: 1749 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes, krémes állag. A jégkrém tejszínes epres ízű, a ráöntött eperszirup ad neki  természetesebb ízt.

img_0110.jpg 

9. SPAR Royal duo joghurtos epres jégkrém, egységára: 1175 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Az epres íz intenzív. Egyszerre érezhető a természetes szamóca íze és utóízében a szamócás aroma. A citromlé ad neki egy kis savanyúságot, így megfelelő az édes savanyú ízarány.

img_0096.jpg 

9. SPAR Royal duo joghurtos mangós jégkrém, egységára: 1175 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Krémes, kellemes állag. A joghurt és a mangópüré jól passzol. Érezhető a mangó természetes íze, utóízében őszibarack érezhető.

img_0098.jpg 

9. LIDL Gelatelli passiógyümölcs  (maracuja) sorbet, egységára: 749 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nagyon kellemes, krémes állag. Harmonikus édes, savanykás, a passiógyümölcsre jellemző ízzel. Passiógyümölcs = maracuja!

img_0109.jpg

9. ALDI Grandessa mangó-ananász sorbet, egységára: 849 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Állaga jeges krémes, sorbetra jellemző. Az ananász és mangó íze jól felismerhető, de talán túl édes.

img_0103.jpg 

8. Gelato Italiano egres sorbet, egységára: 2078 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Habos, krémes állag. A kóstolók csak a kivi ízét ismerték fel, az egresről a gyümölcsdarabok árulkodtak. Az édessége megfelelő, harmonizál a kivi enyhe savasságával. 

img_0077.jpg 

7. PENNY Rios eper sorbet, egységára: 998 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Krémes, kiváló sorbet állag. A fő íz teljesen természetes szamóca, viszont gyorsan üressé válik az íze, ahogy elolvad a szánkban a jégkrém.

img_0088.jpg 

5. LIDL Gelatelli feketeribizlis szorbé, egységára: 549 Ft/L. Pontszám: 8/10 pont  

Krémes, nagyon aprójeges állag. Teljesen természetes feketeribizli íze van. Viszont kevesebb cukorral jobban érezhető lett volna az feketeribizli savassága is.

img_0107.jpg 

5. Tesco eper sorbet, egységára: 1798 Ft/L. Pontszám: 8/10 pont  

Apró, jeges állag, szamóca magokkal. Az íze teljesen természetes szamóca.

img_0092.jpg 

4. Haagen-Dazs mangó tejes gyümölcsjégkrém, egységára: 4889 Ft/L. Pontszám: 8,5/10 pont  

Kiváló, krémes állag. Először egy tejszínes, tejes jégkrém ízt érzünk, ami után lassan jön a mangó és legvégül a málna íze. Az édesség mértéke megfelelő, egyes pontozóknak viszont nem jött be a vaníliás utóíz.

img_0085.jpg 

3. DIONE mangó gyümölcsjégkrém, egységára: 3998 Ft/L. Pontszám: 8,5/10 pont  

Nagyon krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. A mangó édessége mellé jól passzol a passiógyümölcs savassága. Intenzív természetes íz, viszont egyes pontozóknak már túl édes volt.

img_0090.jpg 

2. FULL NATURAL málna jégkrém, egységára: 4663 Ft/L. Pontszám: 8,8/10 pont  

Lágy, krémes állag jellemzi, nincs benne mag. Az íze a friss málnáé, nincs semmi kiegészítő vagy utó íze. Nagyon jól érezhető a gyümölcs természetes savassága is. Az összetevői is kiemelkedő minőségűek és csak természetes alapanygokból készült.

img_0093.jpg 

1. FULL NATURAL mangó jégkrém, egységára: 4663 Ft/L. Pontszám: 9/10 pont  

A jégkrém a mangó húsára emlékeztető puha állagú, krémes. Kiváló, teljesen természetes íz. Mintha friss, krémes húsú, fagyasztott mangót ennénk. Utóízében is csak a természetes gyümölcsíz érezhető. Az összetevői is kiemelkedő minőségűek és csak természetes alapanyagokból áll, ráadásul közvetlenül gyümölcsből készül, nem pedig sűrítményből.

img_0079.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes kapható az Auchanban, Tesco áruházakban, valamint egyes Manna és COOP üzletekben és néhány MOL töltőállomáson.

jegkrem_teszt-1.png

süti beállítások módosítása