Nagy nyári berner grillvirsli teszt

2020.júl.28.

A grillszezon egyik különlegessége a baconbe tekert sajtos virsli, vagyis a berner. Csak kiváló minőségű bacon és sajtos virlsi kombója adhat végül finom bernert. Nem véletlenül néspzerű ez a termék, hiszen a pirított bacon és a roppanós virsli együtt magas fogyasztási élményt szeret a grillezőknek. Most végigkóstoltuk a magyar üzletekben kapható 11 berner-t, hogy nektek már könnyebb legyen a választás.

 bor1_18.jpg

A berner erdete

Nem a város Bern nevét rejti ez a fincsi virsli specialitás, hanem Erich Berner szakács nevét, aki az 1950-es években megalkotta a baconbe tekert sajtos virslit. Az osztrákok hagyományosan kenyérrel és a paprikacsíkokat, zellert, ecetes uborkát, sárgarépát és hagymát tartalmazó, enyhén ecetes puszta salátával fogyasztják.

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható berner grillvirslit a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból készült bernereket vakteszteltük 12-en. A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A virsliket alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 6-7 perc alatt megsültek, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A baconbe tekert, sajtos virlsiket még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

img_7421.jpg 

Az értékelés szempontjai

Összetett élelmiszer a berner, ezért a pontszámok átlagolják a bacon és a sajtos virsli minőségét, mind illatban, állagban és ízben.

Illat: furcsa is lenne, ha először nem a pirított bacon illatát éreznénk. Ezután szeretnénk, ha a virlsi illata is lejutna az orrunkba, a sajt illat pedig már ráadás. Jellegtelen vagy zsíros vagy idegen aromákat árasztó berner nem kaphatott magas pontszámot.

Állag: a szalonna legyen ropogósra süthetű, ne málljon szét, ne essen le a virlsiről sütés közben. A virsli héja a szalonnazsírnak köszönhetűen a sütén után legyen picit ropogós. A virsli legyen roppanós. Kettávágás után láthatóak legyenek a sajt gömböcskék, az se baj, ha kifolyik, sőt ez adja az igazi fincsi, szaftos berner élményt kóstoláskor. (Csak nem sütés alatt folyjon ki a sajt). A virsli húsállománya legyen rugalmas. A sütés hatására összetöppedő és a nem látható sajtállományú bernereket lepontoztuk.

Íz: a sült bacon és a sajtos virsli íze legyen harmóniában, legyen érezhető a sajt és a bacon íze együtt. Az erős fűszerezés ennél a terméknél nem jellemző, ezért fontos a sózás mértéke. A gyengén sózott termékek íze elveszik. 

bor4_4.jpg

A tesztgyőztes berner vágásfelülete sütés után

 

A nagy berner vakteszt eredménye

 

11. Mecom sajtos miniberner, egységára: 2796 Ft/kg. Pontszám: 2,5/10 pont  

A virsli már kisütés után sem étvágygerjesztő. A szalonna és a virsli héja is lemállik a sütés alatt. Maga a virsli összetöppedt. A szalonna jellegtelen ízű, a „virsliben” a sajt a sütés hatására beleoldódik a virsli anyagába. A „virsli” íze jellegtelen, de van egy savanykás, furcsa utóíze. Nagyon alacsony hústartalma miatt ez csak húskészítmény, nem virsli. Hihetetlen, hogy egy ilyen alacsony minőségű termék drágább, mint a tesztgyőztes!

img_9620.JPG 

10. Mecom miniberner, egységára: 2796 Ft/kg. Pontszám: 2,7/10 pont  

A szalonna szétmállott, a „virsli” bőre összetöpörödött. Sem virslire, sem baconre nem emlékeztet az illata. A szalonna rágós, ízetlen, a „virsli” zsíros, vizes, kifejezetten rossz minőségű. Nagyon alacsony hústartalma miatt ez csak húskészítmény, nem virsli.

img_9623.JPG 

9. Tesco 8 db-os sajtos mini berner, egységára: 5596 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

A szalonna szépen megsüthető és kellően sós. A virsli nagyon puha, viszont szaftos állagú. Az íze fűszermentes, natúr.

img_9617.JPG 

8. Tesco 3 db-os Maxi Berner, egységára: 4663 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

A szalonna jól átsüthető, de vékony és nem kapjuk meg a bacontől elvárt ízt. A virsli vágás után nagyon puhának találtuk, viszont nagyobb mennyiségű sajt van benne. Szaftos, sajtos, semleges ízű virsli.

img_9631.JPG 

7. Lidl Berner 3 db-os, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Gyengén érezhető a sült bacon illata, viszont a szalonna szépen átsüthető a virslin. A bacon húsos, lehetne sósabb. A virsli szaftos, a sajt látható, de egy része beleszívódott a virsli szaftos részébe. Maga a virsli natúr, fűszermentes.

img_9609.JPG 

6. Lidl mini berner 8 db-os, egységára: 3196 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Együtt érezhető a sült bacon és a virsli illata. A szalonna szépen megsült, mivel nagyon vékony szeletelésű, de duplán csavarták körbe a virslin. A bacon a kelleténél kevésbé sós, viszont a virsli sózása megfelelő. Talán lehetne benne több sajt.

img_9613.JPG 

5. Penny Dárdás mini berner, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

A bacon jól átsüthető, a virsli szaftos, jól érezhető rajta a sajt.

img_9611.JPG 

2. Landhof mini berner, egységára: 4796 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Nagyon enyhe szalonna illatot éreztünk csak. Vágás után látható a sajttartalom, ami szaftossá teszi a virsli állagát. Mind a szalonna, mind a virsli jó minőségű és megfelelő sózású.

img_9633.JPG 

2. Aldi Landhof berni virsli, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Kellemes bacon illat, szépen átsült a szalonna, ami egy kicsit sósabb, finom. Enyhe sült virsli illat. A szalonnaréteg alatt a virsli héja is megsült és roppanós. Vágáskor szép sajtgömböket találunk, amelyek lassan folynak ki a virsliből. A sajtnak és a virslinek is finom íze van. A virsli egy picit sósabb, de fűszermentes.

img_9628.JPG 

2. Aldi Landhof mini berni virsli, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Nagyon enyhe szalonna illat. Kettévégés után látható a sajttartalom, ami szaftossá teszi a virsli állagát. Mind a szalonna, mind a virsli jó minőségű és megfelelő sózású.

img_9615.JPG 

1. Gierlinger's Berner, egységára: 2563 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

A szalonna szépen ropogósra megsüthető, jó minőségű és jó sózású bacon. A virsli állaga szaftos, sajtos. Kóstoláskor először füstös, sajtos ízt éreztünk, majd finem, de lágy fűszeres utóízt. Ebben a bernerben éreztük legjobban a sajtos virsli és a bacon ízharmóniáját. Nem csak minőségi tesztgyőztes, hanem ár-érték arányban is első!

img_9636.JPG 

Összegzés

A tesztgyőztes termék az Auchan-ban és a SPAR-ban biztosan kapható. Érdemes a szezonális grillpultokban is megnézni, ha a "nagy grillpolcon" nem találjuk.

berner_teszt-1.png

süti beállítások módosítása