A nagy bodzaszörp teszt

2020.júl.15.

A bodzavirágból készült finom szörp a nyár egyik legfrissítőbb, legkülönlegesebb ízű itala. A jó bodzaszörp természetes illata és íze feledhetetlen élmény, ebben a hőségben sok jéggel kiváló hűsítő. Ezért is néztük meg a hazai nagy élelmiszeráruházak kínálatát, és teszteltünk 11 féle bodzavirág ízű szörpöt. Íme az eredmény!

bor1_17.jpg

A gyömölcsszörpök a Magyar Élelmiszerkönyvben (2-601/2/1)

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%.

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. A tesztelt termékek java része ebbe a kategóriába esik, hiszen egy semleges ízű "almaszörpöt" ízesítettek meg természetes bodzavirág kivonattal. 

 

Kóstolás menete

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk.

A szörpöket többször is megkevertül kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsav mentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

A szörp teszten most 11-en vettünk részt.

 

Értékelés szempontjai

Illatban is vártuk az erősebb, természetes bodzaaromákat. A tisztán bodzaaromával készült szörpöket fel lehet ismerni az illatukról is. 

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt. Illetve akkor adtunk még alacsonyabb pontszámot, ha nem jól állították be a  javasolt hígítási arányhoz a cukor mennyiséget, ami jellemzően túl édes szörpökre jellemző.

Ízben természetesen a bodza volt a legfontosabb, a természetes bodzaíz. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a bodzaíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot. A savanyúságot ennél a terméknél a citromsav, vagy citromlé okozza, ennek túladagolása is pontlevonással jár.

 

A nagy bodzaszörp tesztünk eredménye

11. COOP Bodza ízesítésű gyümölcsszörp, egységára: 598 Ft/L. Pontszám: 4,9/10 pont

Nem definiálható illat és íz. Édeskés, de inkább citromos, mint bodzás ízű szörp. A gyermekek figyelmére káros kinolinsárga adalék káros lehet a gyermekek tevékenységére, így ezt a szörpöt semmiképp ne adjuk nekik.

img_9150.JPG

10. Spar Bio-Blütensirup, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 5,7/10 pont

Semleges illatú. 1:9 hígítási arány mellett alig érezhető az íze. Ahhoz képest, hogy bio alapanyagokból készült, mi nem éreztünk természetes bodzavirág ízt.

img_9153.JPG

9. Auchan bodzavirág ízű szörp 25%, egységára: 427 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont

Gyenge illatú. A hígítási arány megfelelő intenzitást eredményez, de a felhasznált aromák nem természetesek, emiatt nem érezhető tisztán a bodzavirág.

img_9170.JPG

8. Piroska bodza ízesítésű gyümölcsszörp 33%, egységára: 856 Ft/L. Pontszám: 7,0/10 pont

Az illata enyhe. Az 1:9-es hígítási arány gyenge ízintenzitású szörpöt eredményez. Az íze természetes, de emellett a hígítási arány mellett csak enyhén érezhető. 1:7 hígítással kellemes.

img_9157.JPG

7. Penny bino bodzavirág ízű gyümölcsszörp, egységára: 429 Ft/L. Pontszám: 7,0/10 pont

A bodzavirág illata gyengén, de érezhető. A hígítási arány (1:9) viszont gyenge ízű szörpöt eredményez. Alig érezhető a bodzavirág ezzel a hígítással. 1:7 hígítás finomabb szörpöt eredményez.

img_9151.JPG

6. Pölöskei bodzavirág ízű szörp 25%, egységára: 499 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont

Nagyon enyhe bodzavirág illatú szörp. A hígítási arány még épp megfelelő, de 1:7 helyett használhatunk 1:6 arányt. Az íze enyhe bodzavirágos, savanykás utóízzel.

img_9154.JPG

5. YO Bodzavirág ízű szörp, egységára: 1427 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont

Nagyon kellemes bodzaillat. A hígítási arány megfelelő. Az ízében érezhető az igazi bodzavirág íze, viszont érezhető némi nem természetes, citrom-aromás íz is.

img_9164.JPG

4. Auchan bodzavirág ízű gyümölcsszörp 33%, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont

Természetes, friss bodzavirág illatot éreztünk. Az 1:7 hígítási arány megfelelő üdítőt eredményez. Elsőre érezhető a természetes bodzavirág aroma, de markáns benne az édes és savanyú ízjegy, ami picit elviszi a bodzavirág aromáit.

img_9160.JPG

3. Aldi Bodzavirág szörp, egységára: 533 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont

Illata nagyon enyhe, de érezhető a bodzavirág. Az állaga megfelelő az adott hígítási aránnyal. Ízét az elvárt bodzavirág és a citrom(sav) keltette savanykás aromák uralják.

img_9162.JPG

2. Tesco bodzavirág ízű gyümölcsszörp, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont

Természetes bodzavirág illat. Megfelelő az 1:7 hígítási arány. Természetes és kellemes bodzaszörp.

img_9152.JPG 

1. Pölöskei bodzavirág ízű szörp 33%, egységára: 529 Ft/L. Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes bodzavirágos illat. Az előírt 1:8 hígítási arány megfelelő ízintenzitású szörpöt eredményez. Természetes bodzavirág ízű szörp, megfelelő édességgel. Utóíz mentes. Mivel az ára is kedvező, így ez a termék nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is.

img_9168.JPG

 

Összesítés

bodzaszorp_teszt-1.png

süti beállítások módosítása