Nagy, tömbös trappista sajt teszt

2020.máj.06.

2020 év végére megváltozik a Magyar Élelmiszerkönyv trappista sajtokra vonatkozó leírása, ami szigorítja a jelenlegi szabályokat. Ez még 6 hónap legalább, ezért szerettük volna megtudni, hogy jelenleg melyik trappista sajt a legfinomabb. Következzen a 18 sajton elvégzett vaktesztünk eredménye!

borito_23.jpg

Új trappista "szabály"

A NÉBIH korábban így nyilatkozott az "új" trappistával szembeni elvárásokról:

- A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;

- Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;

- A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;

- Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);

- Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);

- Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

Az "új" trappista MÉ szabály szerint  csak tehéntej, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt lehet. 

Jelenleg egyéb tejszármazékokat is fel lehet használni.

 

Teszt menete

A vaktesztre az összes országosan kapható tömbös trappista sajtot beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A sajtokból a hűtőből kivéve először vékony szelteket vágtunk, hogy a színt, sajtlyukak méretét szemrevételezéssel értékelhessük. 

Ezután az előkészítő kockákat vágott a trappista sajtokból, és a vakteszten résztvevők ezen mintákon végezték el a kóstolást.

 

Az értékelési szempontok

Figyelembe vettük a MÉ II. verziójában leírt trappistára vonatkozó új szempontokat is.

Illat: a trappista sajt jellegzetessége az oltóanyagok hatására felszabaduló nagyon enyhén kesernyés ízjegy és a tej édes-savanyú aromái. A tisztán csak tejfölös vagy tejszínes illat nem idegen illat, de önmagában nem elég. A jellegtelen, semleges illatokat lepontozzuk.

Állag: a MÉ II. aranysárga-aranybarna szint ír, szerintünk ez már inkább a nagyon érett sajtok kérgét jellemzi, illetve azokét, amelyekben van színezőanyag pl. E160b = annatto, ami például a cheddar egyik alapvető színezőanyaga is. Így mi a színt nem értékeltük most.

Az utolsó helyezett sajt lyukmentes sajttésztája
lyukmentes.jpg
A "Garantáltan 35 napig érlelt sajt" márványozott, nem egységes színű sajtésztája
nem_homogen_szin.jpg
A tesztgyőztes sajttésztája
tesztgyoztes_2.jpg

 

A lyukacsokat minőségi jegyként kezeljük, amely sajtok teljesen lyukmentesek, azokat lepontozzuk.

A rágós vagy éppen málós, gyurmaszerű állagot szintén lepontozzuk.

Reszelhetőséget is teszteltük és az állag pontszámban beleszámítottuk, hogy mennyire reszelhető szépen a sajt. A reszelt sajtnál elvárás, hogy ne töredezzen reszelés közben, a reszelt sajt ne ragadjon össze. Aprolyukú reszelőn teszteltük a sajtokat, hűtő "hidegen".

 

Íz: enyhe sózású, kellemesen édeskés-savanykás-kesernyés zamatú, idegen íztől mentes trappistákat értékeljük jobban. Az íztelen, vagy csak édes-savanykás ízű trappistákat lepontozzuk.

 

A teszt eredménye

18. Tanya Aranya trappista, egységára: 2278 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Enyhe kesernyés, trappistára jellemző illat. Nagyon apró lyukak, lágy tészta. Üres, enyhén kesernyés-savanykás íz. Reszelhető, de kissé összetapad a sajtreszelék.

img_0544.JPG 

17. Cheeseland, egységára: 1369 Ft/kg. Pontszám: 4,1/10 pont  

Enyhe , vajas illat. Semmi lyuk. Ragadós, masszás állag. A fog alatt nyikorog rágáskor a sajttészta.  Enyhe sajt jellegű íz, de semmi trappista jelleg. Jól reszelhető, bár picit hozzátapad a reszelőhöz.

img_0547.JPG 

16. Talléros trappista, egységára: 2537 Ft/kg. Pontszám: 4,2/10 pont  

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

img_0578.JPG 

15. Auchan trappista, egységára: 1926 Ft/kg. Pontszám: 4,4/10 pont  

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

img_0558.JPG 

14. LIDL Pilos trappista, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 4,6/10 pont  

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

img_0564.JPG 

13. PENNY Sissy trappista, egységára: 2070 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Homogén, lyukmentes tészta. Az állaga nem ragadós. Gyenge intenzitású kesernyés íze van, viszont mellette "üres" ízű a sajttészta. Jól reszelhető.

img_0554.JPG 

12. Fino trappista, egységára: 2963 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont  

Enyhe illat. Kellemesen sós, minimál trappista jelleg íz. Nyikorgott rágáskor a fogunk alatt a sajttészta. Jól reszelhető.

img_0566.JPG 

11. MIZO trappista, egységára: 2641 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Enyhe savanykás illat. Lágy, puha állag, ami kissé ragadós is. Apró lyukak felfedezhetőek a sajttésztában. Sós ízű, de mellette nem érezni a jellegzetes trappista sajt aromáit. Reszelhető, de ragad a reszelő fényanyagához.

img_0556.JPG 

10. LIDL Pilos trappista 300 g, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 4,9/10 pont  

Enyhe illat. Kellemesen sós, minimál trappista jelleg. Nyikorgott rágáskor a fogunk alatt a sajttészta. Jól reszelhető.

img_0570.JPG 

9. SPAR trappista, egységára: 1941 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Lyukacsos állomány. Nagyon világos sajttészta, ami inkább friss sajtokra jellemző. A só erősít a sajt ízén, ami nem túl jellegzetes, inkább tejfölre emlékeztet. Jól reszelhető.

img_0575.JPG 

8. TESCO trappista, egységára: 1927 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Lyukacsos állomány. Nagyon világos sajttészta, ami inkább friss sajtokra jellemző. A só erősít a sajt ízén, ami nem túl jellegzetes, inkább tejfölre emlékeztet. Jól reszelhető.

img_0561.JPG 

7. TOLLE trapista , egységára: 2470 Ft/kg. Pontszám: 5,2/10 pont  

Enyhe, savanykás illat. Picit lyukas sajttészta. Alig érezhető íz, inkább savanykás, tejfölös. Jól reszelhető.

img_0551.JPG 

6. ALDI Kokárdás trappista, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Alig detektálható illat. Apró lyukacsos sajttészta. Alig érezhető íz, ami inkább savanykás. Hiányzik a trappista jelleg. Jól reszelhető.

img_0750.JPG 

5. MIZO Trappista 6 hetes érlelésű, egységára: 2999 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont   

Enyhe, de jellegzetes trappista illat. Pici lyukacsos sajttészta, ami kicsit mállós, puha. Savanykás-minimálisan kesernyés íz, a sózása jó, de alig érezhető a jellegzetes trappista aroma. Reszelhető, de kissé tapad a reszelő fémanyagához.

img_0572_1.JPG 

4. Mlekpol trappista, egységára: 1999 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

Tejes, trappistás illat. 1 mm rögszerű lyukak néhol. Keményebb állagú, nem ragadós. Az íze enyhe, nagyon enyhe trappista. Jól reszelhető.

img_0541.JPG 

3. Fino 35 napig érlelt trappista, egységára: 2899 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Házi tejes, zsíros illat. A tészta keményebb, alig lyukas és kissé heterogén a színe, márványos. A sózás jó, az íz tejes, de nem jellegzetes trappista ízű. Nagyon jól reszelhető.

img_0568.JPG 

2. Ammerlander, egységára: 1999 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe trappista illat. Kis, rögös lyukak a sajttésztán. A sajttészta lágy. Érezhető a trappistára jellemző kesernyés íz. Jól reszelhető, alig tapad a reszelő fényanyagához. 

img_0548.JPG 

1. Magyar trappista (Alföld Tej Kft.), egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Kellemes tejes, trappistás illat. Elég sok, apró-közepes röglyuk van a sajttésztában. A sajt állaga masszívabb, de rágáskor lassan elolvad. Ízében közepes intenzitással van a trappistára jellemző kesernyés íz. Finom, magában is fogyasztható csemegesajt. Nagyon jól reszelhető. Az ára kiváló, így minőségi és ár-érték arány győztes is egyszerre.

img_0543.JPG

Összegzés

A tesztgyőztes mind minőségben, mind ár-érték arányban kiemelkedik a vaktesztelt mezőnyből.

Érdekes, hogy egyik sajt csomagolásán sincs feltüntetve olyan összetevő vagy adalék, amit majd az új Magyar Élelmiszerkönyv trappista szabály ne engedne. Az állagra, ízre, illatra vonatkozó leírásoknak a tesztgyőztes és a 2. helyezett biztosan megfelel. Kíváncsiak vagyunk, hogy lesz-e további termékfejlesztés a magyar gyártók között. Ha igen, akkor 2021-ben jöhet egy újabb trappista teszt!

trappista-1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr815530422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cymantrene 2020.05.06. 21:02:52

Tapasztalatom szerint a gyártók nem merik megérlelni a sajtjaikat, vagy nem szánják rá az időt (pénzt).
Érdemes volna úgy megismételni a tesztet, hogy a sajtokat eredeti csomagolásban hagyják érni 1-2 napig szobahőmérsékleten. Nem mindegyik sajtnál működik, de van olyan gyártó, aminek a sajtja egy-két nap alatt a tesztgyőzteshez közelítőre érik, akár saját neve alatt, akár áruházi név alatt árulják.

Cymantrene 2020.05.06. 21:08:12

@Cymantrene: és persze azért csodák nincsenek, így érlelve sem lesz mellbevágóan jó, de ha rendesen beoltották, sokat javul.
De ez olyan, mint a capuccino: isten háta mögötti olasz restiben is olyat ittam, mint nálunk sehol. Sajtból meg a svájci "takarmány ementáli", a legolcsóbb a közértben, az volt messze jobb, mint bármelyik, amit a németeknél vettünk.

Cymantrene 2020.05.06. 21:12:09

@Cymantrene: és persze csodák nincsenek, ha rendesen beoltották, javulni fog, de azért még volna hova tovább.
Persze a svájci "takarmány emmentáli", a legolcsóbb, az is messze jobb volt, mint amit a németeknél találtunk, meg capuccinot is jobbat ittam egy olasz restiben, mint nálunk bárhol. Szóval globalizáció ide meg standardizáció oda, vannak dolgok, amik csak a helyükön igazán jók :-)

Cymantrene 2020.05.06. 21:12:43

@Cymantrene: és a blogmotort is lehetne még érlelni...

AngeI 2020.05.06. 21:17:59

Több helyen is "a reszelő féNYanyagán"-t sikerült írni fémanyaga helyett.:) (11-es , 2-es)

Sajttészta..tanultam egy új szót.:)

A győztest hol?

whatisevenworse 2020.05.06. 22:11:55

Magyar sajtkultúra olyan mint a húrelmélet, lehet, hogy van, de még senki nem bizonyította be! Nem hiába ez sem klasszikus magyar sajt lévén francia eredetű, de a többi "nagy" nevű "magyar" sajt is egy más országbeli termék háziasítása.

AngeI 2020.05.06. 22:59:40

@whatisevenworse:

http://fizweb.elte.hu/download/Fizika-BSc/!BSc-Szakdolgozatok/Varga_Bonbien_szakdolgozat.pdf

:)

Cymantrene 2020.05.06. 23:00:30

@whatisevenworse: OK, hát sajtot ott csinálnak, ahol magától nem savanyszik meg a tej és nem lehet aludttejből túrót csinálni, meg a tejszín se varázsolódik tejföllé. Ott muszáj volt valami mást kitalálni a hosszú távú eltarthatóságra. A bolgárok meg ugye a joghurtra építik a tejgazdaságot (nálunk is ismerték tarhó néven, de meg kellett érte küzdeni, és nem dolgozták föl tovább), a Kaukázusban meg a kefírre.

2020.05.06. 23:04:35

@Ahoj-:
Attól, hogy a Tolle (Tolnatej) gyártja (bizonyos Aldis sajtokat is), még nem ugyanaz. Nem azt mondom, hogy sokkal rosszabb, de eltér az ízük, a Tolle márkanevű, és ez alatt a nagy gurigát értem elsősorban, jobb.

A Tolle mellett szerintem a Füredi Trappista még ami jó, de utóbbinak nagyobb a szórása.

Cymantrene 2020.05.06. 23:10:09

Amúgy nem csak a jugók hordták le az ántivilágban a tengerpartra turista-tápnak a Trappistát (Pécsett lehetett látni a határon lefoglalt és lepecsételt visszárut is a boltban, akár 4-5 pecséttel is...), de egy trieszti ismerős oda vitt ki minden hazalátogatás után 10-20 gurigát az ismerőseinek. Boldogan ették, igaz, a csomagtartóban volt is ideje megérni.

2020.05.06. 23:16:23

Egyébként a nagyipari trappista házi érlelése szerintem tévút. Nem lesz tőle jó, mert ezeket a sajtokat nem úgy és nem azért gyártották, hogy utólag érdemes legyen érlelni.

Vén motoros 2020.05.06. 23:28:43

Kelet-európai "sajtkultúra" és "sajttej": Fiatalabb koromban a Szovjetunió számára terveztem 5, 10 és 20t/műszak kapacitású sajtgyárakat. (Pl. Hojnyiki, Berjoza.) (Persze, nem a sajttechnológiát, hiszen villamosmérnök vagyok, hanem a technológiát kiszolgáló villamos automatikát. :
Csak két példa: A tejátvételi vonal a rámpánál elhelyezett "sajttej - NEM sajttej) választókapcsolóval kezdődött. Ha a kannás tejátvételnél a kannákat kinyitva a tej tetején staros-véres szalma úszott (tőggyuladásos tehenek, a tőgyük beleért a szaros alomba), akkor át kellett váltani "NEM sajttej" üzemmódba, ugyanis az ilyen szenneszett tejből már nem lehett sajtot gáyrtani (az oltó kultúrát elnyomta volna a fertőzás sok baija), ebből csak pasztőrözött tej, vaj, meg hasonlók készültek. (Bevallom, hogy kefír, joghurt és tejfől készült-e ebből, az már elfelejtettem.)
Másik példa: valami érzékelő segítségével érzékelni kellett volna, hogy miután a 20 ezer literes sajtkádban lévő kb. 38-40 fokos tejet beoltották a "kultúrával", és a sajtkád keverő üzemben elindult, mikor válik az alvadék olyan állapotúvá, hogy át lehet váltani kevesrés helyett a vágásra. Mechanikai érzékelővel nem sikerült megoldanunk, utána PH érzsékelővel kísérleteztünk, de a PH érzékelő mikroamper nagyságrendű egyenáramot kibocsátó szondával működött, és legnagyobb meglepetésünkre a szondák körül NEM ALVADT MEG A TEJ! Szóval: kudarc.
Rákérdeztünk a scájciakra: már a KÉRDÉST SEM ÉRTETTÉK!

Azt mondák, hogy beleteszik a MINDIG UGYANOLYAN első osztyálú minőségú tejet a sajtkádba, és az MINDIG 25 perc alatt alvad meg. Minek oda ÉRZÉKELŐ? Elég egy időrelé.
Nos: ezek se láttak még szovjet (pardon: ukrán) tsz-ből érkező tejet...

Harmadrészt: a tejet szállító élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acél csővezetékrendszeren pneumatikus működtetésú svájcban gyártott záró és váltó szelepek voltak. Már a próbaüzem alatt meghibásodtak. Kijött a svájci mérnök a garanciális reklamációt intézni. Már az is meglepte, hogy a gyár pneumatikus hálózatából a súrített levegő mellett rozsdás víz (is) folyt. Aztán a szelepeket megnézve emígyen szóla Zarathustra: "Kérem, ez tejszelep és nem SZARSZELEP!" Aztán hazament...

Amúgy magánemberként az oroszokkal (ukránokkal) nem volt semmi bajom. Nagyon barátságosak, rendesek voltak. Annyi kaviárt rég nem ettem...

Az ottani jövedelmi viszonyokról az akkori (Kádárkori) magyar jövedelmi viszonyokhoz képest:

Az orosz akadémikus asszyon, aki a sajttudományok doktora volt, és a SZU Akadémia rendes tagja, kapott napi 9.5 (kilenc és fél) rubelt, és ebből kellett intéznie a szállását, a napi étkezését, a helyi közlekedést, meg mindent.

Mi, a magyar VIP elvtársa, aki a "Nagy Szovjet Éllemiszerprogram" megvalósításában segédkeztünk, kicsit másképp voltunk leleresztve:

5 csillagos, farnciák által épített szállodában laktunk, reggeli-vacsora (inygen!) Szálodai vacsora: minden nap egy adag kaviár (is).

Autót kapotunk sofórrel, reggeltől-estigre.

Minden nap elvittek egy étterembe ebédelni.

És ezen felül kaptunk NAPI 38 rubel kiküldetési költőpénzt.

Akkor egy kolhoznyik HAVONTA keresett kb. 40-50 rubelt.

A sajtygári vezérigazgató 220 rubelt.

Na, ennyi jutott eszembe a sajtok teszteléséről. talán, mert a bezártság miatt unatkozom kissé-

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.05.07. 04:18:57

@belagezapista: Ezt tanusítom. Próbálkoztam nem egyszer az utánérleléssel, de penészedés, vagy kiszáradás lett a vége.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.05.07. 04:33:38

Azt érdemes megfigyelni, hogy szinte mindegyiket kalcium-kloriddal fogatják össze, hogy valamilyen elfogadható állaga legyen. Ezzel fogatják meg a savót, aminek nincs ideje normális körülmények között eltávozni a sajtból. Úgymond jó sok megkötött vizet is ki kell fizetni az ilyen sajtoknál. Hát, ezekkel sincs ingyen az ebéd. Megspórolják az érlelés rezsiköltségét.
Nem bánnám, ha a hazai nagy gyártóknak lenne legalább közepes színvonalú trappistája, ha nem csak a legalsó szegmensre gyúrnának. Mert amíg ők ellavíroznak a legalsó polcon, addig három-négyezer forintos kilónkénti áron fogynak (némelyik állandó termékkínálatból) olyan import sajtok, mint a Saint-Paulin, a provolone dolce és a montasio. Úgy gondolom, ezek állnak a legközelebb a trappista sajthoz. Szóval van igény a jobb minőségű trappistára itthon, csak valahogy nem akarják kielégíteni.
Igaz ugyan, hogy ezek sokkal többe kerülnek, viszont a melegszendvicsre fele annyit rak az ember, hogy a sajton kívül másnak is lehessen érezni az ízét. Összességében megéri.

whatisevenworse 2020.05.07. 06:16:43

@/\ngel: "A húrelméletnek három komolyabb problémája van. Az első, hogy senki sem képes megoldani a húrok mezőelméletét, vagy hogy bármilyen más nemperturbatív eredményt hozzon ki a húrelméletből. A feladat kristálytiszta, de a sors iróniája, hogy a megoldása olyan technikákat igényel, amelyek túlmutatnak a fizikusok jelenlegi képességein. Érdekes tény, hogy miközben a huszonegyedik század fizikája véletlenül belepottyant a huszadik századba, a huszonegyedik század matematikája még nem született meg; s már csak ezért is él ez a probléma, hogy a jelenben e hrok mezőelméletét nem tudjuk megoldani. A második, hogy a 10−35 méter átmérőjű húrokat jelenlegi technikánkkal képtelenek vagyunk megfigyelni. " szóval még mindíg csak egy elmélet mert bebizonyítani még nem sikerült.

pepin_nymburk 2020.05.07. 06:35:05

@Vén motoros: a svájciak anno kamuztak, a tej sem mindig ugyanolyan(tél vs. nyár) De nem időrelé kell, hanem SAJTMester, aki figyeli. Persze ma a XXI. században már az se kell, ultraszűréssel mindig egyforma tejet tudnak sajtkádba küldeni

Cymantrene 2020.05.07. 06:39:47

@Gyalogrépa: ne vedd ki a gyári fóliából. És persze ne arra számíts, hogy csodamód rúzsos sajt lesz belőle vagy más erősen fermentált dolog (valamiért az érett sajtról sokaknak a pálpusztai meg a kvargli ugrik be), de lukacsok nőnek bele, eltűnik a nyers sóssága, meg amit föntebb valaki kifogásolt, normálisabban olvad. És nem mindegyik gyártmány jut el idáig, nekem a már emlegetett tolnatejes jött be eddig legjobban. Annak is van szórása, párszor emmentálisra érett 1-2-3 centis lukakkal, de előfordult alkoholos erjedés is.

pPanni 2020.05.07. 06:45:28

Melegszendvicsre csak kisipari trappistát! Az Etyeki tejgazdaság (Bicske MGTSZ) nagyon jó trappistát csinál (bár lehet, h már nem azon a néven fut, mert nem olyan híg gagyi, mint amit előír a Könyv), nem is 1500 Ft kilója. Egyszer próbálták gagyítani, de a vásárlók szavaztak a pénzükkel, és visszaálltak az eredeti technológiára.
Néha Sparban is meg lehet csípni, de alapból saját hűtőkocsiból árulnak.

body_andras 2020.05.07. 07:13:10

@belagezapista: Szobahőmérsékleten, pláne random szobában nem is nevezném érlelésnek. Egy igazi trappistának megfelelő hőmérséklet, páratartalom, tiszta levegő kell, és sok hónap. A csomagolásból kibontott iparit kibaszom az asztalra, na az nem érlelés, csak öregítés. Hogy ettől némelyiknek jobban előjön az íze, pusztán a véletlen műve.

2020.05.07. 08:16:13

@Cymantrene:
Próbáltam, nem érik, hanem megromlik. Az sok ideig érlelt vagy érlelést igénylő sajtok teljesen más kategória.

Im just here for the comments 2020.05.07. 08:19:21

Nekem a sokak által emlegetett Tolle és Mizo trappisták egyáltalán nem jönnek be, annyira jellegtelenek. Az első helyezettet furcsa módon szerintem soha nem is próbáltam.
Viszont a Coopban lehet kapni egy Minden nap márkanévvel ellátott trappistát, nekem az a kedvencem.
Mondjuk rikán járok Coopba, de ezért néha betérek.

gigabursch 2020.05.07. 08:28:55

Én arra lettem volna kíváncsi, hogy melyik sajtnál mennyi a ténylegesen hozzáadott növényi zsiradék.

Cymantrene 2020.05.07. 08:40:16

@belagezapista: próbálj ki másik gyártmányt.

Cymantrene 2020.05.07. 08:41:58

@body_andras: nem bontod ki a csomagolásból. És persze csodát sem vársz :-)

maradokapénzemnél 2020.05.07. 10:20:30

@/\ngel: CBA, METRO, SPAR, COOP és esetleg kisebb boltokban is

PPK™ 2020.05.07. 11:19:58

Engem inkább egy gyomorkeserű-teszt érdekelne.

axolotl77 2020.05.07. 12:51:27

Én eredeti francia trappistát szeretnék kóstolni. Azt mondják, nyomokban sem emlékeztet a miénkre. Valami sajttesztbe beraktak egyszer egy ilyet is, aztán a tesztelők azt mondták, hogy nem is trappista.

pepin_nymburk 2020.05.07. 12:55:02

@Vén motoros: lebuktam. Még az is lehet, valaha találkoztunk... Az ACCOS név mond valamit?

Vén motoros 2020.05.07. 13:15:56

@pepin_nymburk: ACCOS? Nemigen. Nem valami szabályozó-vezérlő berendezés?

Én a VIV Bicskei Előszerelő üzemében élesztettem a tervek alapján legyártott vezérlő szekrényeket. Gorbacsov alkoholtilalma idején voltam tárgyalni egy kijevi sajtgyárban, talán a Hojnyiki tervek tervbírálatán. (Akkor még úgy tudom, Ukrajna nem volt független, de hát, ki tudja. Régen volt, felejtek.) A technológiát az ÉLGÉP szállította, az Élgép biztosította a tolmács-kísérőnket is.

pepin_nymburk 2020.05.07. 13:58:28

@Vén motoros: akkor nem találkoztunk. Visszatérve az alaptémához, nem nevezném magam szakembernek a témában, de én is jártam anno pár tejüzemben, hiszen beüzemelni mindig kell. De én csak Bulgáriáig jutottam, az orosz sztyeppe kimaradt.

pepin_nymburk 2020.05.07. 15:39:20

Pár éve ettem nagyon finom trappistát, amit Kacsótán gyártottak(Bábel Sajt?), de az eltűnt a polcokról, gondolom a cég is eltűnt, nem találkozom vele sehol...

CalabiYau 2020.05.07. 17:46:30

@whatisevenworse: Ez jó,..........a trappista sajt és a húrelmélet??? Hm,............tetszik! De jó, hiszen abban a mérettartományban (10-35) a megnyilvánulás lehet,..........akár sajt is. .......vagy gőzmozdony. Tetszik!

Ezres Klub 2020.05.07. 17:48:16

@motoroskonyhaja: pedig a Fény Utcai Piacon és a Hunyadi téren is van 1-2 komoly sajtos. Általában csak pénteken és szombaton vannak kint. Ők nem spórolnak ki belőle semmit és a friss sajtoktól az érettekig minden van náluk (kecske, tehén, juh).
Multiban az elmúlt 10 évben csak kávét és kakaót vettem, minden egyébre ott a piac.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.05.08. 05:43:07

@Cymantrene: Nahát! Félkemény/kemény sajtokból szoktam több darabot venni, mikor például féláron kapom. Így van az, hogy már négy hónapos sajtok is vanna a gyári csomagolásában a hűtőben. Ezek már elég stabilak, nem nagyon változnak. De hogy a trappistába lyukak nőjenek, arra végképp nem gondoltam. A hűtőben lehet érlelni, vagy ~15 fokos kamrapolcon?

Cymantrene 2020.05.08. 23:39:35

@belagezapista: Úgy-e nem bontod ki a gyári csomagolásból? Anélkül persze hogy befertőződik vagy beszárad. Másrészt azért ez tényleg csak a minimum szintje a sajtnak. Ahogy valaki írta, az átlag trappista nyiszog a kés alatt, meg rögös, meg sós meg stb. Na ezeken segít, ha otthon nem rakod be a hűtőbe, hanem csak a polcra 1-2-3 napra. Tovább nem is érdemes, onnan már nem lesz jobb.
Nem nagy dolog, de az ezer mértföldes utazás is egy lépéssel kezdődik, azt mondják. Előbb-utóbb útba esik a tányérra kifolyt félbe vágott camambert is, és tovább :-)

Cymantrene 2020.05.08. 23:41:07

@belagezapista: a hőmérséklet nagyon nem mindegy. Hűtőben tárolva kb. a világ végéig se történik vele semmi.

Cymantrene 2020.05.09. 00:05:08

@Gyalogrépa: Egy extrém példa, amikor a Trappista emmentálisra érett.
Két egyszerre vett "sajátmárkás" guriga, egy óvári meg egy tolnai, a'szem három nap után. A tolnaiban volt élet :-)
csip.web.elte.hu/IMG_9149.JPG
És fölvágva:
csip.web.elte.hu/IMG_9160.JPG
Ez azért ritka, kicsit keveredhettek a kultúrák, de általában az előírásos néhány milliméteres lukak belenőnek a vásárláskor még tömör sajtba. A hűtőben ez nem fog menni. Én csak a konyhában szoktam hagyni, olyan 20-25 fokon. És egy-két napnál többet nem érdemes várni.
A Pannónia is beindul, de azt csak annyira szoktam kinn hagyni evés előtt, hogy szobahőmérsékletű legyen. A gyárinál nem nagyon tud jobb lenni, viszont hajlamos kis alkohol erjedésre is, azt nem szeretem. Ezt egy nap alatt produkálta:
csip.web.elte.hu/IMG_3576.JPG
A camambert gyakran nem hajlandó tovább működni, szinte az az érzésem, hogy bár a penészburok rajta van, de mintha sterilizálták volna eladás előtt. De azért abból is akad még tömegtermék is, amit eleve félfolyósan adnak, és megy tovább. Egyszer még véletlenül sikerült átoltanom a camambert-penészt egy darab trappistára a hűtőben, az egész vicces volt :-) Sajnos azóta sem történt ilyen.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.05.09. 05:20:11

@Cymantrene: Meglepő. Nem láttam még ilyet. Nem is gondoltam volna, hogy ezek még ennyire aktívak. A fehérpenészes sajtokkal az a tapasztalatom, hogy vagy olyat veszek, amit rendesen megérlelve szállítanak, vagy semmilyet. A pultra kerülés után pedig három-négy napon belül megeszem, mert valahogy ezek tönkremennek a bolti nyitott hűtőben, meg az otthoniban is. Nem megromlik, csak a minősége kezd hirtelen esni, mintha ki is száradna az egész, pedig be van bugyolálva. Sajnos a szavatossági idő lejárta előtt akár egy héttel is már reménytelennek nyilvánítom ezeket.
A kékpenészesek közül a Stilton (ami elég alaposan érlelt) viszont hónapokig is elvan a hűtőben minimális változással. Bontott Stiltonnal már sikerült véletlenül ementálit fertőzni, pedig nem is egy polcon voltak a hűtőben, és frissentartó fóliában voltak mindketten. Biztosan nem a szokványos zöldes-kékes penész volt az ementálin, mert nem penészíze lett, hanem Stilton-íze.

Cymantrene 2020.05.09. 12:51:23

@Gyalogrépa: Camambertből a Pere Eugene a Pennyből egész jó, és az érik tovább. A család nem boldog, amikor veszek egyet, tényleg van szaga. Ők a Tihanyt szeretik.
Sajnos Stiltonból csak a Geronimot ismerem... Dolgozom rajta ;-)

Cymantrene 2020.05.09. 12:53:25

Ez egész jó praktikus könyv az alapokról. Inkább a rövidtávú készítményekkel foglalkozik, de aztán lehet fokozni.
www.libri.hu/konyv/wolfgang_scholz.hazi-sajtkeszites.html

BTZ 2021.03.03. 20:51:57

Most volt alkalmam megismerkedni a Cheeseland trappistával. Ehetetlen. Kín volt megenni.
süti beállítások módosítása