Húsvét 2020: melyik a legfinomabb csomagolt kalács?

2020.ápr.02.

Jövő hét végén Húsvét! Most a koronavírus járvány mindenre rányomja a bélyegét, ezért mi is írtunk pár vásárlási javaslatot múlt héten. Az egyik az volt, hogy csak csomagolt élelmiszereket vegyünk. Ezért, ha teszt, akkor mi is csak csomagoltat teszteltünk, mégpedig most az egyik legautentikusabb húsvéti ételt, a kalácsot. Következzen a 9 csomagolt, bolti húsvéti kalács vaktesztjének eredménye.

bor3_5.jpg

Magyar Élelmiszerkönyv

A Magyar Élelmiszerkönyv a "Tejes tésztából készült péksütemények" és a "Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk" főcím alatt szabályozza a kalács gyártásának folyamatát.

Gyártási eljárás
A felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják stb.) Ezeket a termékeket általában közvetlen, azaz kovász használata nélküli technológiával készítik. A dagasztás során képződik a tészta, amelyet érlelnek, megfelelő tömegűre osztanak (egy vagy két művelettel), majd pihentetések közbeiktatásával formáznak, és a termék bélzetének lazítása érdekében kelesztenek. A megkelt tésztadarabokat gőzzel telített sütőterű kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

 

Érzékszervi jellemzők
- Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.
- Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.
- Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.
- Íz és szag: a termékre jellemző aromájú,  enyhén érződjön rajta a tej és a cukor jelenléte; ne legyen idegen ízű és szagú.

 

A teszt menete

A tesztre csak a csomagolt húsvéti kalácsokat szereztük be. Ennek oka, hogy mi is a csomagolt élelmiszerek vásárlását javasoljuk. Ennek oka, hogy azt tapasztaljuk még minidig, hogy a vevők összefogdossák a friss pékárukat csupasz kézzel, hiába kérik az áruházak, hogy húzzanak zacskót a kezükre. (Általában elmondható, hogy az áruházak nagyon jól és higiénikasan kezelik az árukat és a járvány során is megtették az szükséges intézkedéseket.)

A tesztre került sós, édes, foszlós kalács is. 

A csomagolóanyagot kicsomagolás előtt áttöröltük fertőtlenítő szerrel.

A vaktesztet 2 x 4 fő végezte, váltásban.

 

Értékelési szempontok

Illat: a házilag sült kalács illata volt az etalon, ami friss, sós, édeskés, tejes, vajas illatot jelent. Sokan használnak vanilincukrot is, aminek jellegzetes az illata és ha nem volt túlsúlyban, ezért nem vontunk le pontot. Véleményünk szerint a vanillia aroma túlzott mértékű használata szükségtelen a húsvéti kalácsokban.

Állag: a héj lehet keményebb, de a belsejének puhának, levegősnek, foszlósnak kell lennie. Tehát nem letörik egy darab, amikor szakítjuk, hanem akár hosszabban is szakad a tészta, nyúlik is kissé. 

Íz: sült tészta íze a kalács héjában. Tejes, édeskés íz a kalács belsejében. Idegen illetve a jellegtelen ízeket lepontoztuk.

bor1_15.jpg

 

A csomagolt Húsvéti kalács tesztünk eredménye

 

9. TESCO sós kalács, egységára: 480 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Alig érezhető és inkább natúr kenyértészta illat. Száraz, rágás közben ragadóssá váló tészta. Az íze sós, de ezen kívül semmi aromát nem éreztünk.

img_0790.JPG

tesco.JPG 

8. Morzsi foszlós kalács (REÁL), egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Édes, vaníliás illat. Foszlós, puha állag. Az íze enyhén édes, vaníliás, nem házias jellegű.

img_0788.JPG

morzsi.JPG

7. Auchan fonott kalács, egységára: 1098 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Sós, savanykás illat. Tömör, enyhén foszlós állag. Az íze édes, semleges.

img_0793.JPG

auchan_fonott.JPG

6. Spar fonott kalács, egységára: 1180 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Fűszeres, vaníliás illat. Szárazabb, tömör állagú kalácstészta. Az íze semleges, alig érezhetően vaníliás.

img_0794.JPG

spar.JPG 

5. COOPÉK Kisfonott kalács, egységára: 1272 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Sós, kenyérre emlékeztető illat. Masszív állagú, de jól megkelt. Semlegesnek, enyhén vajasnak írták le a pontozók ezt az édeskés kalácsot.

img_0792.JPG

coopek.JPG 

3. F&R ALDI édes kalács, egységára: 748 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont 

Enyhe édeskés kalácsillata van, emiatt házias jellegű. Az állaga a kenyér és a foszlós kalács állaga között van. Szépen megkelt a sütés folyamán. Az íze tejes-vajas, natúr, édeskés, házias.

img_0786.JPG

fr_aldi_edes.JPG

3. Auchan foszlós kalács, egységára: 598 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Vajas illat kalácstészta. Az állag nem foszlósabb, mint más kalácsé. Az íze tejes, vajas, kellemesen édeskés.

img_0800.JPG

auchan_foszlos.JPG 

2. F&R ALDI sós kalács, egységára: 598 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Natúr házi kalács jellegű illat. A tészta állaga levegős, szépen megkelt. Íze natúr, de kellemesen sós, házias, finom.

img_0796.JPG

fr_aldi_sos.JPG 

1. F&R Auchan sós kalács, egységára: 598 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Enyhe, natúr házi kalács jellegű illat. A kalács tésztája levegős, szépen megkelt sülés közben, enyhén foszlós állagú. Íze kellemesen sós, édeskés utóízzel. Házias, finom kalács.

img_0799.JPG

auchan_sos.JPG

Összesítés

kalacs-1_1.png

 

süti beállítások módosítása