Nagy szilvalekvár teszt: egy megye adta össze a dobogót!

2020.már.19.

A legfinomabb édességek közül egy külön kategóriát képviselnek a szilvalekváros sütemények. Húsvétkor sülnek a szilvalekváros kiflik, a szalagos fánkok, a szilvalekváros-diós ünnepi sütik. A derelyét ugyan főzzük, de az egyik legautentikusabb ételünk, szilvalekvárral. Mutatjuk, hogy hol főzik a legfinomabb szilvalekvárt!

borito_22.jpg

A teszt menete

2018-ban szerencsénk volt zsürizni a Nemzetközi Szilvalekvár főző versenyen (2 tagunk), Szatmárcsekén. Az sem titok, hogy egyesületünk tagjai Szabolcs-Szatmár Bereg megyeiek és tagjaink közül többen főztek már üstben szilvalekvárt. 

Szóval, hazai terepen vagyunk szilvalekvár kóstolásban. Így erre a tesztre csak olyan szilvalekvárokat választottunk be, ahol a késztermék 100 g-hoz legalább 100 g szilvát használtak fel.

A tesztre magyar és külföldi lekvárok is bekerültek. A lekvárokat az Auchan, LIDL, TESCO, SPAR áruházakban szereztük be.

Lesz benne szatmári szilvalekvár is, amiről tudni  kell, hogy 3-5 kg szilvából lesz 1 kg kész lekvár. A folyamatos főzés mellett szétesik a szilva és távozik belőle a nedvesség kb 75-80%-a. Emiatt szinte meg sem tud romlani.

Különlegessége még az üstben főtt szilvalekvárnak, hogy sós és édes ételekhez is isteni. Vegyük a szilvalekváros derelyét. Ha porcukrozzuk, akkor a szilvalekvárt kissé savanyúnak fogjuk érezni, így is egy kiegyensúlyozott ételt kapunk. Ha inkább sóznánk és pirítunk rá szalonnát, és persze csurgatunk rá egy kis szalonnazsírt is, akkor pedig az édességével lep meg minket a szilvalekvár. 

 

Az értékelés szempontjai

A létező legfinomabb szilvalekvárt vettük alapul az értékelési rendszer kialakításánál, ami a házi, szatmári szilvalekvár. Ennek elkészítéséről itt olvashattok

Illat: a szilva jellegzetes illatát, illetve a szilvalekvár jellegzetes illatát kerestük, ami egy sokkal "sűrűbb" illat, mint a friss gyümölcsé. A jellegtelen, vagy idegen illatot tartalmazó lekvárokat lepontoztuk.

Állag: alapvetően csak a túl híg és a túl zselés állagú lekvárokat pontoztuk le. A jó szilvalekvár állaga sűrűbb (nem csak a pektintől). A darabosságot vagy homogenitást most nem vettük figyelembe. A jó szilvalekvár ugyan teljesen homogén, de amiatt sem akartunk lepontozni egy lekvárt, hogy van benne nagyobb gyümölcshús.

Íz: kétféle íz elvárás van a lekvároknál. Az egyik típusú elvárás a friss gyümölcsre emlékeztető íz. A másik pedig a főzés közbeni folyadékvesztés hatására és az edény falán történő nagyon enyhe pörkölődés miatt kialakult, érett lekváríz. Mi a kettő között nem tettünk különbséget, a finom szilva és az érett lekváríz is azonosan magas pontszámot kaphatott, ha megvolt a megfelelő minőségi szint. Az idegen és jellegtelen ízű lekvárokat, illetve a túlzottan édes termékeket lepontoztuk. 

 

A vakteszt eredménye

9. Schwartau szilvalekvár, egységára: 2542 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Furcsa, vaniliás illat. Híg állag. Ragadós, nagyon édes, geil, vaniliás íz. A szilvás ice teára emlékeztet. Az alapanyag mennyiséget nézve azért ez a termék igen drága.

img_0689.JPG 

8. EKO szilvalekvár, egységára: 1559 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

A szatmári szilvalekvárnál jelentősen alacsonyabb gyümölcstartalom, enyhébb, frisebb szilva íze van. Híg, zselés állagú. Gyerekeknek palacsintába jó lehet.

img_0697.JPG 

6. dárbo szilvalekvár, egységára: 2442 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Egyszerű szilvaíz, nagyon-nagyon édes. Érezhetően jó minőségű alapanyag, semmi mellékíz. Nem folyós az állaga, de azért nem is túl sűrű. Szintén a kisgyerkek ízléséhez állhat közelebb.

img_0701.JPG 

6. Hamé szilvalekvár, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe illat, édes (érezhetően cukrozott) íz. Valahol a friss szilva íze és a rendes (érettebb ízű) lekvár között van. Az igazi szatmári szilvalekvárhoz ízben kicsit, állagban egyáltalán nem hasonlít.

img_0684.JPG 

5. SPAR Premium szatmári szilvalekvár, egységára: 3632 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Mint szatmári szilvalekvár, szerintünk kissé édes. A magas gyümölcstartalom abszolút érezhető. Az állagával kapcsolatban több kóstoló jelezte, hogy a hagyományos állag eléréséhez még egy óra főzés kellett volna. De azért még ez a szilvalekvár is simán veri az össze itthon kapható külföldi szilvalekvárt. Az ára viszont kissé magas. 414 g szilvából készült 100 g lekvár, semmilyen hozzáadott adalékot, se cukrot nem tartalmaz.

img_0690.JPG 

4. Csattos szatmári szilvalekvár, egységára: 4332 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Jellegzetes, bár enyhébb-érett szilvalekvár illat. Az állaga kissé puhább a házi, szatmári szilvalekvártól elvárthoz képest. Finom, édeskés, egyedi szilvafajta jelleget mutató, érett szilvalekvár íz jellemzi. Mi a SPAR-ban vásároltuk, az ára kissé borsos. 350 g szilvából készült 100 g lekvár, semmilyen hozzáadott adalékot, se cukrot nem tartalmaz.

img_0683.JPG 

3. Agricolae szatmári szilvalekvár, egységára: 2303 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Intenzív és érett szilvalekvár illatot éreztünk. Az állaga a szatmári szilvalekvárnak megfelelően sűrűbb. A lekvár teljesen homogén. Az édesség mértéke pont megfelelő. Kiváló minőségű termék. Érezhetően nincs benne semmi aroma, ez a hagyományos szatmári szilvalekvár. 350 g szilvából készült 100 g lekvár, semmilyen hozzáadott adalékot, se cukrot nem tartalmaz.

img_0685.JPG 

2. Auchan Tájaink ízei szatmári szilvalekvár, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont  

Az igazi szatmári szilvalekvárra jellemző illata van. A lekvár nagyon sűrű és homogén. A cukortartalom (csak természetes) is megfelelő. Ízében pedig teljesen jellegzetes, házi szatmári szilvalekvár érzés. Kiváló minőségű termék. 440 g szilvából készült 100 g lekvár, semmilyen hozzáadott adalékot, se cukrot nem tartalmaz.

img_0704.JPG 

1. LIDL Hazánk Kincsei szatmári szilvalekvár, egységára: 1942 Ft/kg. Pontszám: 8,9/10 pont  

Intenzív és érett szilvalekvár illatot éreztünk. Az állaga a szatmári szilvalekvárnak megfelelően sűrűbb. A lekvár teljesen homogén. Az édesség mértéke pont megfelelő. Érezhetően nincs benne semmi aroma, ez a hagyományos szatmári szilvalekvár. Kiváló minőségű termék. 350 g szilvából készült 100 g lekvár, semmilyen hozzáadott adalékot, se cukrot nem tartalmaz.

img_0694.JPG 

Összegzés

Úgy véljük, hogy süteménybe, derelyébe, fánk mellé csakis szatmári szilvalekvárt érdemes enni. Aromagazdag természetes ízét nem lehet utánozni, sem megunni. A tesztgyőztes árban is nagyon kedvező, a 699 Ft/üveg "beruházás" megtérül a Húsvétra és általában is azon vásárlók számára is, akik nem jutnak házi, szatmári ( vagy akár szabolcsi) szilvalekvárhoz. 

szilvalekvar-1.png 

20866688_3d54ab8637b1d39a58d08fe80f8c946d_wm.jpg

derelye4erdelyma-e1470726543225.jpg

5bbfe1756bbabad80c86685e02a90b17.jpg

 

prune-hamantaschen2.jpg

dscf6572.JPG

süti beállítások módosítása