Őszibarack gyümölcsital teszt: melyik a legbarackosabb?

2020.jan.09.

Az őszibarackos italokat azért szeretjük télen fogyasztani, mert visszaadnak valamit a nyár ízeiből és hangulatából, ezért kóstoltuk végig most a leggyakrabban vásárolt 25%-os őszibarackitalokat, ami a gyerekek kedvence is. Lássuk melyik termék lett az első a vaktesztünk eredménye alapján!

bor1_13.jpg

Teszt menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

Minden márkás, sajátmárkás őszibarackitalokat megvásároltunk a SPAR, LIDL, ALDI, TESCO, PENNY, Auchan üzletekben.

Volt néhány termék melyeknek pár %-kal alacsonyabb a gyümölcstartalma, ezeket is bevettük a tesztbe. A light italokat is megkóstoltuk, de végül ezeket nem mutatjuk az értékelésben, mert nem egy piaci szegmenst képviselnek sem ízben, sem fogyasztói elvárásban.

Az őszibarackitalokat szoba hőmérsékleten kóstoltuk, így jobban érezhetőek az őszibarack természetes ízei, mint behűtve.

bor2_7.jpg 

Értékelési szempontok

Illat: a természetes őszibarack illatát várjuk a kóstolt gyümölcsitalokban. Az alig érezhető őszibarack illatot vagy idegen illatot lepontoztuk.

Állag: a sűrűbb, tartalmasabb leveket pontoztuk magasabbra. A hígabb, vizesebb, rostszegény termékek nem kaphatnak jó pontszámokat.

Íz: ahogy az illatnál, az íznél is a természetes őszibarack ízt keressük, ami a friss gyümölcsre vagy épp a frissen facsart baracklére emlékeztet. Ha enyhébb az íz, de természetes, akkor az nem jelent automatikusan alacsonyabb pontszámot. Az idegen vagy jellegtelen ízeket lepontozzuk.

 

Az őszibarackital tesztünk eredménye

 

11. Auchan őszibarack, egységára: 179 Ft/L. Pontszám: 5,8/10 pont  

A természetes őszibarack és aroma keveréke illat. Hígabb, enyhébb barackíz, aromás az íz is.

img_9708.JPG 

10. Cappy Pulpy őszibarack, egységára: 399 Ft/L. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe, de természetes őszibarack illat és íz, majd a végén van egy kis édesítőszer utóíze. Állagban érdekes a nagyobb rostdarabok jelenléte. Az édes-savanyú ízarány megfelelő.

img_9704.JPG 

6. SPAR őszibarack, egységára: 179 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Természetes és kellemes őszibarack illat. Az íze is jó barackos, viszont lehetne erősebb intenzitású, édesség pont jó.

img_9706.JPG 

6. LIDL Dizzy őszibarack, egységára: 179 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Természetes és kellemes őszibarack íz illat. Az íze is jó barackos, viszont lehetne erősebb intenzitású, édesség pont jó.

img_9710.JPG 

6. Auchan őszibarack, egységára: 199 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Természetes és kellemes őszibarack íz illat. Az íze is jó barackos, viszont lehetne erősebb intenzitású, édesség pont jó.

img_9715.JPG 

6. PENNY őszibarack, egységára: 179 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont 

 Természetes és kellemes őszibarack íz illat. Az íze is jó barackos, viszont lehetne erősebb intenzitású, édesség pont jó.

img_9712.JPG 

5. Bravo őszibarack, egységára: 259 Ft/L. Pontszám: 7,2/10 pont  

Kellemes illat, természetes őszibarack íz, ami lehetne intenzívebb. Utóízben enyhe édesítőszeres aroma érezhető. Az édes-savanyú ízarány megfelelő.

img_9716.JPG   

4. Cappy őszibarackital, egységára: 329 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe, de természetes őszibarack illat és íz. A gyengébb íz miatt egy kicsit hígnak tűnik, de inkább ilyen legyen a termék, mint hogy az ízét több aromával erősítsék fel.

img_9705.JPG 

3. HeyHo őszibarack, egységára: 329 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes, barackos illat. Megfelelő édes-savanyú íz. Az őszibarack íz természetes, de utóízben érezhető egy minimális édesítőszeres aroma.

img_9709.JPG 

2. ALDI Happy fruits, egységára: 179 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Friss őszibarack illata van a terméknek. Az édes-savanyú ízarány megfelelő, jól érezhető a gyümölcs természetes íze.

img_9707.JPG 

1. Sió rostos őszibarack, egységára: 339 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont  

Friss őszibarack illat. Enyhén rostos, de pont jó állagú, iváskor érezhető a minőségi gyümölcstartalom. Természetes őszibarack ízű és nagy erőssége, hogy nem túl édes. Jól visszaadja az ital a gyümölcs természetes édes-savanyú ízarányát.

img_9711.JPG 

Összegzés

A 6. helyezett sajátmárkás termékeket összekóstoltuk külön is az átlagpontszámok és a beltartalmi értékek azonossága miatt. Az összekóstolás alapján szerintünk ezek valóban közel azonos termékek.

oszibarack_automatikusan_mentett_-1_1.png

süti beállítások módosítása