Nagy kávé teszt: melyik a legfinomabb szemes kávé?

2019.sze.26.

Sokan vagyunk úgy, hogy csak frissen őrölt kávéval tudjuk indítani a reggelt. Már a kávészemek illata is afféle ébresztő. Láttunk már olyat, hogy egyesületünk egyik tagja afféle oxigénmaszkként használta a szemes kávé tasakot! Napközben a munkahelyen már nem mindig van lehetőség frissen őrölt kávéból főzni a második, harmadik... kávét, ezért úgy gondoljuk, hogy az első kávét otthon csak frissen őröltből főzzük, mert megérdemeljük. Ti pedig, Kedves Olvasóink, már nagyon megérdemeltetek egy szemes kávé tesztet, amit annyian kértetek is az őrölt kávé tesztünk után, hogy úgy láttuk, itt az ideje! Következzen a 18 szemes kávét felvonultató tesztünk eredménye! 

bor2.jpg

Robusta vs. Arabica kávék


2 különböző fajta kávécserje termése az arabica és a robusta. A robusta igénytelenebb, alacsonyabban fekvő területeken is megterem. A robusta erősebb, magasabb koffeintartalmú kávé, de egyszerűbb kávéélményt ad. 

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám.


Az arabica-t macerásabb termeszteni és csak magasabb (1000-2000m) hegyeken nő. Ennek megfelelően az arabica fajta a drágább kávé (úgy a duplája az ára a robustáénak). A tiszta arabica savanyúbb, kevésbé keserű, hosszú lecsengésű, aromagazdag kávé.

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

img_7195_1.jpg 

A teszt menete


A márkás kávék mellett természetesen bevásároltunk az áruházak sajátmárkás termékeiből is. 

A 16 féle kávét 2 turnusban kóstoltuk meg. Ennek fő oka, hogy kb 8 kávé után a illatreceptorok hajlamosak elfáradni, bár az ízlelőbimbók kitartóbbak, mégis így éreztük korrektnek a tesztet. 


A 8 kávé kóstolását is megfeleztük egy húsz perces szünettel. Közben vízzel kiöblögettük az előző kávék ízét. 2 kávé között is folyamatosan ittunk vizet. 

Bár többféle darálós kávéfőző is rendelkezésre állt, mégis úgy döntöttünk, hogy külön daráljuk és egy nagynyomású kávéfőzővel főzzük le a kávékat. Ennek oka az, hogy a darálós kávéfőzőknél ott volt az előző kávébabbal való összekeveredés lehetősége. Továbbá nem tudtuk, hogy pontosan hány gramm kávét darál egyszerre. Mi 7 grammot számoltunk adagonként, ezt előre kimértük és ebből 30ml kávé főtt le. Ez a standard espresso mennyiség.

A kávékat közvetlenül főzés után szagoltuk és pár másodperccel később kóstoltuk. Melegen intenzívebb az íze, jobban elkülönülnek az aromák.

Természetesen magában kóstoltuk a kávét, tehát cukor és tej nélkül.

A tesztet, ahogy eddig is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el. Ezen a teszten most 10-en kóstoltuk a kávékat.

A tesztre a 5.000 Ft/kg egységár alatti, országosan kapható kávék kerültek be.

facebook.jpg 

Amit végül nem pontoztunk

A darálás előtt megvizsgáltuk az egész kávészemeket. Néztük a színüket, méretüket, a tört szemek arányát, és a darálás előtti illatukat is.

A sötétebb színű kávék végül mutattak némi egyezést azokkal a kávékkal, amelyeket erősebb pörkölésűnek éreztünk.

Viszont az egész kávészemek méretéből nem tudtunk megállapítani semmit, amit azután a darálás és főzés után is megerősíthettünk volna. Magyarul a kávészemek mérete semmiképp nem minőség jel, hanem inkább fajtajelleg, a kávébabok végső méretüket a pörkölés hatására érik el. 

Az egész kávészemek illata viszont már tükrözi a belőlük főzött kávé várható illatát. Bár akad egy-két kávé a tesztmezőnyben, aminek az illata után az íze visszaesés. 

A dobogósok

elso_5.jpg

A tört szemekre végeztünk egy kísérletet. 3 kávéból különválogattuk az egész szemeket és a tört szemeket (a tört szemek aránya 3-5%, ezért ezt a nagyobb kiszerelésű kávékon végeztük el, hogy legyen egy főzésre elég tört szem). A tört szemekből főzött kávéban igaz gyengén, de felismerhetően erősebb volt a pörkölés illata és a pörkanyagok íze is, mint ugyanazon kávébabok az egész szemeiből főtt kávéban. De mivel egyik kóstolt kávénál sem magas a tört szemek aránya, így ezzel sem foglalkoztunk, elfogadtuk ezt a szemes kávék sajátosságának.

 

Értékelési szempontok


A kávék tiszta robusták, keverékek és 100% arabica fajták is lehettek. Kóstoláskor senki nem tudta, hogy éppen mit iszik, ezért be kellett írni a felismert jelleget is a pontozólapra. 

A kávé elég összetett ital, ezért a pontozást is kiterjesztettük több részre.


1. Kávéillat: mindegy hogy robusta vagy arabica fajtára jellemző illatot érzünk, itt a kávéillat intenzitására voltunk kíváncsiak, hogy forrón kiadja-e a finom kávéaromákat

2. Pörkölés illata: ennek akkor volt szerepe, ha kellemetlen, túl-pörkölt illatot éreztünk

3. Testesség: a sűrűség mértéke, amit a kávéban rejlő olajok adnak meg. A híg, üres kávékat lepontoztuk.

4. Kávé íz: a felszabaduló aromák gazdagságát pontoztuk

5. Keserű íz intenzitása: a keserű íz egy jó kávénál a magas koffeintartalom jele lehet. Rossz kávénál pörkölési hiba, de akár fajtajellegzetesség is lehet. Nem volt baj, ha keserű ízt éreztünk, sőt, de a túlzottan keserű vagy csak keserű kávékat lepontoztuk.

6. Pörkölés íze: mennyire intenzív a kávé íze? A pörkölés minősége gazdagította-e a kávé aromákat?

7. Ízharmónia: minden kávé kóstolása után vártunk 15-20 másodpercet és az utóízzel együtt értékeltük az adott kávé harmóniáját

 

A nagy szemeskávé teszt eredménye

 

16. SPAR Regio Der Beste, egységára: 1398 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Markáns robusta aromák. Erős feketekávé íz, ami valószínűleg erős pörkölésnek köszönhet ez a kávé. Ízvilága egyszerű, savanyú-keserű utóízzel.

img_8041.JPG 

14. Tchibo Family espresso, egységára: 1999 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Erős pörkölésű, robustára jellemző illat. Enyhe füstillatot is érzett több kóstolónk is. Erősebb pörkölés ízét érezzük, amiben talán az aromák is károsodhattak. Enyhén keserű, aromaszegény kávé, amiben inkább a pörkölés aromái érvényesülnek.

img_7980.JPG 

14. Omnia Classic, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Intenzív robusta keverék illat, amiben túl sok aroma nincs, átlagos kávé illata. Keserű, aromagyenge íz, savanykás. A pörkölés erősebbnek éreztük a kelleténél.

img_8004.JPG 

13. Paloma, egységára: 2599 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Kellemes, enyhén virágos, kávés illat, amely aromák érdekes módon már nem jelennek meg az ízében. Savanykás, pörk ízű, nem túl sok más aromával bíró kávé.

img_7976.JPG 

12. TESCO espresso 100% arabica, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Kellemes, finom kávéillat. Savanykás, növényes, enyhén keserű utóízben. Közepes pörkölés, nem túl aromagazdag.

img_7982.JPG 

10. PENNY Casablanca caffe espresso, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

A robustára jellemző, ütős illat, ami viszont aromagyenge. Az íze kesernyés-savanyú. Viszont a robustára jellemző egyszerűbb aromákat érezni.

img_7977.JPG 

10. LIDL Bellarom espresso, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Kellemes, érezhetően arabica illat. Kesernyés, kevés aromával, közepes pörköléssel.

img_7998.JPG

 

9. Jacobs Krönung, egységára: 3400 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Gyümölcsös, karamellás, robusta illat. Lágy, hígabb íz, nem túl testes viszont a pörkölése fogyasztói szempontból jól eltalált. Egyszerű aromák, kesernyés utóíz.

img_8021.JPG 

8. ALDI Amaroy, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Édes, fás illat. Savanyú-édes ízkombó,  a keserű íz csak utóízben érezhető. Kevés aroma, viszont az rendben van, harmónikus.

img_8002.JPG 

7. Segafredo Intermezzo, egységára: 3598 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes, lágyabb pörkölés illata, klasszik, finom presszókávé. Finom, magában is iható, bár nem túl aromagazdag kávé, édes-keserű utóízekkel.

img_8014.JPG 

6. Tchibo espresso sicilia, egységára: 3899 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Virágos, gyümölcsös illat, a pörkölés erősebb lehetett. Finom, csokis-édes íz, se a savanyú, se keserű ízt nem érezni. Utóízében szabadulnak fel karakteresebb, feketébb pörkanyagok.

img_8011.JPG 

3. Auchan Sensation Ethiopia, egységára: 4598 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Telt, aromagazdag illat. Íze is testes, és ez a kávé már alkalmas különféle ízjegyek (gyümölcsök, csokoládé, cappucino) és az alapízek (édes, savanyú, keserű) felfedezésére.

img_7979.JPG 

3. LIDL Bellarom BIO, egységára: 2998 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Friss, virágos, édeskés illat. Testes, kellemesen savanyú kávé, de utóízében mégis édeskés és csak minimálisan keserű. Tartalmas, minden nap iható.

img_8007.JPG 

3. Auchan Espresso arabica, egységára: 2796 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Finom, jóleső meleg-illat kombináció. Nagyon finom, klasszikus espresso illat. Lágy pörkölés ízjegyek, édeskés, finom édeskés utóíz. A legjobban magában iható (tej és cukor nélkül) kávé a mezőnyben, aromagazdag, kiegyensúlyozott. Az őröltek között tesztgyőztes lett ez a kávé, de több kóstolónk pontozólapján szemes kávéként is első lett.

img_7984.JPG 

2. Omnia Barista espresso 100% arabica, egységára: 4887 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Gyümölcsös, karamellás, csokoládés illat. Nagyon finom pörkölés illata van. Telt, finom pörkölésű kávé, ízében már inkább a pörkanyagok dominálnak, a virágos-gyümölcsös illat az ízben már nem alátámasztott. Enyhén savanykás, utóízében viszont édeskés.

img_8017.JPG 

1. Auchan BIO 100% arabica, egységára: 3596 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

Étcsokis, kávés, enyhén gyümölcsös-virágos, összetett illat. Savanykás első ízélmény, majd jön a finom pörkölés zamata, utóízben pedig az arabica jellegzetes íze, csokis-karamellás ízjegyekkel. Kiegyensúlyozott, kiváló minőségű kávé. A tesztgyőztest az Auchan BIO részlegén találtuk, nem a kávérészlegen.

img_7991.JPG

Összegzés

szemes_kave_teszt-1_1.png

Friss Auchan, Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco kávé akciók egy helyen! KATT IDE!

kave_poszt.jpg

süti beállítások módosítása