Nagy ételrendelés teszt

2019.sze.05.

Szeptemberben indul igazán az ételrendelés szezonja. A nyaralásból a munka szépséges világába visszatérők ekkor kezdenek újra a munkahelyre, de akár otthonra is ebédet rendelni. Az utóbbi időben egyre több egészséges ételfutár van, akik mentes vagy alacsony kalóriájú ételekre specializálódtak. Most a 6 legnagyobb ilyen cég ételeiből rendeltünk és vakteszteltünk, hogy Nektek már ne kelljen kísérletezgetni.

img_7651.jpg

A teszt menete

Először is felmértük a terepet, kiválasztottuk azokat a konyhákat, ahol van alacsony kalóriájú ebéd, amit ráadásul egészséges alapanyagok felhasználásával készítenek. A következő 6 konyha ételeiből kóstoltunk:

- Béres Alexandra

- Bocsi Viki konyha

- Egészséges Konyha

- Lifetilt FOOD

- Minden mentes FOOD

- Vital konyha (Katus Attila)

Telefonon rendeltünk, minden helyről az elérhető alacsony kalóriájú ebédet. Mivel nem volt mindenhol vegán menü, így szinte csak húsos ételeket rendeltünk, hogy jobban összehasonlítható legyen a minőség. 

A tesztet egy napon végeztük el. Minden ételt tányéron melegítettünk és erről kóstoltunk. Ennek az is oka volt, hogy a fényképen jobban látszódik az ételek mennyisége, mint a dobozban, amiben kaptuk őket.

A tesztben a főételeket kóstoltuk, az összesítő táblázatban az árakat viszont 1 leves + 1 főétel viszonylatban adtuk meg, mert sokan rendelnek levest is.

teszt.jpg 

Az értékelési szempontok

Készételekről lévén szó, bővítettük a már megszokott illat, állag íz szempontokat. 

1. Illat (10% súllyal): arra voltunk kíváncsiak, hogy definiálhatóak-e fűszeraromák? Az alapanyagoknak a jellegzetes illata érződik-e a készételben?

2. Alapanyag minőség (20% súllyal): mennyire lehetett friss a hús, zöldség összetevő? Mennyire filézett a hús? A zöldség kora felhasználáskor? A zöldség fajtája alkalmas-e étkezésre (pl. a hüvelyes bab szálkamentes-e)? Minden ételnél külön a benne lévő összetevők sajátosságai alapján jegyzeteltük a kóstoláskor felmerült gyengeségeket, erősségeket.

3. Állag (20% súllyal): a készétel összetevői kellően megfőttek-e? A friss saláta ropogós maradt-e? A hús rágós, zsíros, nem jól filézett?

4. Fűszerezés (7,5% súllyal): nem elvárt az erős fűszerezés, inkább azt figyeltük, hogy a fűszer jellege mennyire passzol az adott ételhez. Azért a kirívóan gyenge fűszerezés nem kaphatott magas pontszámot.

5. Sózás (7,5% súllyal): fontos a sózás mértéke, hiszen a túl sós ételek már nem illeszkednek az egészséges étrendbe, viszont a sótlan is kellemetlen élmény lehet. Tehát azt pontoztuk, hogy a sózás mértéke az adott étel ízeit harmonikusan erősíti-e fel.

6. Íz (20% súllyal): a fűszerezésen és a sózáson túl az alapanyagok ízét és a kész étel teljes ízélményét pontoztuk. 

7. Technológia, elkészítés minősége: A fűszereket egyenletesen szórták-e az ételre vagy vannak indokolatlanul fűszermentes részek ? (Rosszabb helyeken tipikus, hogy beledobálják a csirkemell szeleteket egy nagy tepsibe és csak a tetejére szórnak fűszert. ) Az alapanyagokat egy salátánál kellően összekeverték-e? Az összetevőket egyenletesen darabolták-e fel? A főzési idő elég volt-e vagy lehetett volna tovább főzni a húst? 

694891d314ec9c1fa1cddcdc646098efb0c69693.jpg 

A Nagy ételrendelős teszt eredménye 

Árak, kalória és mennyiség adatok a cikk végi táblázatban vannak összesítve

 

5. Vitalkonyha (Katus Attila): Joghurtos csirkemell csíkok, friss vegyessaláta tzaziki. Pontszám: 7,4/10 pont  

A saláta natúr, de enyhén érezhető kesernyés íz, ami nem feltétlen jó egy uborka/lilakáposzta/saláta mixtől. A salátán szinte semmi ízesítés, talán pici só. A csirke hagymás, borsos ízű, megfelelően sós, enyhén csíp, és jól meg van sülve. A csirke a salátával már inkább a fogyókúra közepén elég egy felnőttnek.

img_7698.JPG

img_7467.JPG

 

5. Bocsi Viki Konyha: Tökfőzelék pulyka tokánnyal. Pontszám: 7,4/10 pont  

Nem a klasszikus tökfőzelék, mert paradicsomos és/vagy pirospaprikás ízesítésű. Alig jön ki a kapor íze, a tök (tök) jól megfőtt, viszont nem érezhető az íze.  A hús színhús, tipikus menzapörkölt, borsos-hagymás, jól megfőtt. Kalória adat sem a csomagoláson, sem az internetes rendelő felületen nem volt feltüntetve. A majd fél kilós adaggal jól lehet lakni.

img_7684.JPG

img_7470.JPG

 

3. Béres Alexandra: Paradicsomos csirkeraguval töltött padlizsán sovány sajttal. Pontszám: 7,6/10 pont  

A padlizsán fiatal friss, lehet enni héjastól. A töltelék egy milánói spagetti, kevés sajttal a tetején. A hús jól meg van főve, a fűszerezése is megfelelő. Az adag elégséges egy felnőttnek.

img_7691.JPG

img_7460.JPG 

3. Egészségkonyha: Sült csirkemell, majonézes céklasaláta. Pontszám: 7,6/10 pont  

A majonézes céklasaláta finom, jól kijön a cékla íze, nem rágós, alig érezni a majonézt. A fűszerezése vegetás, de kellemes. A natúrsült curry-s, köményes ízű, passzol a céklasalátához, eltalált fűszerezésű ez az étel. A cékla alapanyaga kiváló minőségű, míg a többié közepes-jó minőségűnek éreztük. Önmagában egy 200g-os adag egy hölgynek elégséges, de egy férfinak kevés lehet, levessel nélkül.

img_7658.JPG

img_7466.JPG 

2. Mindenmentes FOOD: Parmezános csirkemell, cukkinis zöldség pürével. Pontszám: 7,7/10 pont  

A zöldségpüré kellemesen sós, megfelelően fűszeres, gyengén csípős, valószínűleg csak a borstól. A hús talán már túl sós, a sajt mennyiség megfelelő, a fűszeresség nehezen megítélhető, mert a só dominál. A parmezán és a paprikás páclé finom a húson. A csirke tömör, kiváló minőségű alapanyag. A 400g adag bőven elég egy ebédre.

img_7657.JPG

img_7561.JPG 

1. Lifetilt FOOD: Keleti fűszerezésű pulykamell, tojásos basmati rizzsel. Pontszám: 8,2/10 pont  

A köret fűszermentes, kiváló állagú, nem száraz, jól passzol a rántottával.  A hús hagymás, curry-s fűszerezésű,  de utóízben érezhető a bors és a fokhagyma. Színhúsfilé, megfelelően átsütve. Ez az adag nagyon laktató. A köreten és a húson is érezhető a magas alapanyag minőség.

img_7666.JPG

img_7473.JPG

 

Összesítés

A tesztnek nem volt tárgya a kiszállítás minőségének és pontosságának értékelése, de el kell mondjuk, hogy nem volt vele probléma. Mind a 6 konyhából az egyeztetett időpontban megérkezett az étel. 

A teszt eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze nektek. Az árak 1 levesre + 1 főételre vonatkoznak, mert ez a gyakori rendelés kombináció.

etel_rendeles_teszt-1_3.png

etel_rendeles_teszt2-1_1.png

 

FRISS TESZTEK!

Nagy pácolt-füstölt, szeletelt karaj teszt

index1_5.jpg

Nagy light üdítő teszt: Fanta vagy Apenta vagy Márka?

index1_3_1.jpg 

süti beállítások módosítása