Tele van az internet a tuti főtt sonka receptekkel: így lesz omlós, ezzel nyűgözd le a családodat, így főzte nagyanyám és még sok más figyelemfelkeltő melléknevekkel ellátott tipp. Most ezek közül válogattunk a tesztünkhöz 6-ot, és összekóstoltuk a saját receptünkkel.
Kicsi az esélye, hogy a jól bevált receptet lecseréljük, amit már az egész családunk megszeretett. Nem is javasoljuk, inkább a kísérletezgetők és kezdők kedvéért végeztük el a tesztet.
A húsvéti főtt sonka legfontosabb összetevője a minőségi, szárazabb, érett és füstölt sonka. Háznál, kistermelői piacon és kistermelői beszállítókkal rendelkező húsboltokban lehet a legjobb sonkákat kapni, de az országos üzletekben is találunk érettebb darabokat. Amit a sonkán megspórolunk, azt már nem lehet visszakapni a fűszerezéssel. Ne pár száz forint döntsön sonkavásárláskor, bár ezt a profi sonkafőzők már tudják:
a kiváló alapanyag a legfontosabb!
A főzéssel sokat lehet rontani a finom sonkán is, leginkább a rossz recepttel, amit most próbálunk ki először. Ezért gondoltuk, hogy vaktesztet csinálunk a neten legtöbbet olvasott 6 receptre és a sajátunkra is.
Az összetevők furcsák lehetnek egy-két esetben, de ez nem riasztott el minket. Illetve mégis, egy esetben. Azt olvastuk, hogy Coca-Colában kell megfőzni a sonkát. Mivel ebben az üdítőben, habár isszuk néha mi is, nem akarjuk lehúzni, mégis értelmetlennek találjuk a sonka főzését, mivel ilyen alapon megfőzhetnénk Hunyadi vízben is (hashajtó) vagy Jagermeisterben is. Aki ilyen receptet javasol, az nagyot botlott a gasztronómiába nyíló ajtó küszöbén, amikor a "Ki tud nagyobb hülyeséget kitalálni" szobából akart átjutni.
A 7 receptet összefoglaltuk táblázatban is.
Általános sonkafőzési metódusok:
- minden sonkát beáztatunk fél napra (kivéve az 1. számút nem)
- áztatás után, főzés előtt lecseréljük a vizet tisztára
- a fűszereket már az elején hozzáadjuk az összeset
- a zöldségeket 1 óra után adjuk hozzá, ha el akarjuk fogyasztani azokat is, ha nem, akkor mehet hozzá a fűszerekkel együtt
- 2 órán át épphogy rotyogó vízben, lassú tűzön füzünk
- 2 óra után hústűvel ellenőrizzük a sonkát, ha könnyen bele tudjuk szúrni, akkor még 10 perc főzés, ha nehezen, akkor még többször ellenőrizzük folyamatos főzés mellett.
- Nagyobb darabok nehezebben főnek meg. Ha nincs valami különleges okunk rá, hogy nagy darabban tálaljuk, akkor érdemes 2 kg-os darabokra vágni. Könnyebben, gyorsabban fő, takarékos.
- a sonkát mindig a saját levében hűtjük le teljesen.
1. Nem előáztatott és nem fűszerezett sonka
Ez a nullpont a tesztünkön. Csak a füstölt, sózott sonka ízét fogjuk érezni. Kíváncsiak vagyunk, hogy így milyen. Nagy elvárásaink nincsenek.
2. Korianderes-kurkumás fűszerezés
Egy 2 kg-os sonkát beáztatunk előző este. Reggel kicseréljük tisztára a vizet, úgy főzzük. Minden hozzávalót beleteszünk. 2 óra főzés után hústűvel ellenőrizzük, hogy jól átfőtt-e és ha kell még 20-30 percet főzzük. Levében hűtjük ki.
Recept a főzőléhez:
- 1 tk egész kömény
- 2 db nagy babérlevél
- 15 szem egész bors
- fél tk kurkuma
- 15 szem koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb fej hagyma
- 1 kisebb petrezselyem gyökér
3. Zöldséges (gyengébb fűszerezésű)
Amikor főztük olyan illata volt, mintha húslevest csináltunk volna. Nem meglepő, hasonló a recept. A zöldségeket egy óra főzés után tegyük bele.
Recept:
- 2 nagyobb babérlevél
- 20 szem bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg zeller
-20 dkg petrezselyem gyökér
4. Almás-boros
Nagyon jó illata volt főzéskor. Amikor ezeket a sorokat írom, még kint hűl a sonka, nem tudom, hogy milyen lesz az íze. Nem tudom, hogy a szegfűszeg és a szegfűbors harmóniában lesz-e a füstölt sonkával.
Recept:
- 2 nagyobb babérlevél
- 10 szem bors
- fél tk fahéj
- 5 db borókabogyó
- 8 db szegfűbors
- 5 db szegfűszeg
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 db alma négyfelé vágva
5, Borókás, több fokhagymával és babérlevéllel
Kevés összetevős, hagyományos fűszerezésű. Édesanyám receptje. Kíváncsi vagyok, hogy vakon felismerjük-e :)
Recept:
- 6 db babérlevél
- 20 szem egész bors
- 6 szem borókabogyó
- 5 gerezd fokhagyma, amiből egyet 4 felé vágunk
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
6. Mézes sonka
Ettől és a natúrtól tartok a legjobban. Illata nagyon gyenge volt főzéskor, hisz a csak méz és cukor volt hozzá. Cukorral (barna) átdörzsöljük a sonkát, majd mézben is átforgatjuk és főzés előtt fél órát állni hagyjuk. 4-5 óra főzési időt írtak!!!
Hosszávalók:
- 4 ek méz
- 15 dkg barna cukor
7. Csípős paprikás főtt/sült sonka
Erre nagyon kíváncsi vagyok. A 12 órát ázott sonkát, tiszta vízzel feltesszük főzni a fűszerekkel és egy óra után áttesszük a sütőbe 180 fokon 1-1,5 órára. Sütés közben a főzőlével folyamatosan locsolgatjuk a sonkát.
Recept:
- 6 db babérlevél
- 20 db egész bors
- 6 szem borókabogyó
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis szál petrezselyemgyökér
- ízlés szerint csípőspaprikakrém
Vakteszt, értékelés
A teszten ugyanannak a sonkának a 7 darabját főztük meg, hogy az alapanyag miatt semmilyen különbség ne legyen.
7. Nem előáztatott és nem fűszerezett sonka
Minimális sós-füstíz és nem jól eső natúrság. Tényleg fűszerezni kell a sonkát. Ehető így is, és a só mennyiség abszolút nem zavaró. Illata a gyenge.
6. Mézes
Érdekes, hogy ennyi cukor és méz csak alig érezhető édességet adott a sonkának. Az állaga talán jobb, mint a naturé, ízben gyengébben sós, semmi jellegzetes.
5. Almás-boros
Almakompót vs. forralt bor zamat. Illata kiváló, de ízben nem mindenki rajongott ezért a szegfűszeges-fahéjas fűszerezésért. Nagy bátorság kell, csak ilyen fűszerezésű sonkát bevállalni húsvétra.
4. Zöldséges
Húsleves, füstös ízzel. Vészhelyzetben ez már jó lenne az Ünnepre, de túl szokványos íz. Kevés benne a bors és a babérlevél.
3. Főtt-sült, csípős
Meglepően jó lett! A sütés hatására, hiába a locsolgatás, úgy száradt meg, hogy az állaga az érett parasztsonkára emlékeztet, mikor abból főznek húsvétkor. A csípősség el is hagyható, aki nem szereti, de mindenképp jóleső aromát adott a szokott ízek mellé. A borókabogyó és a nagyobb mennyiségű bors nagyon kell.
2. Korianderes-kurkumás
Mi ez? Hímes sonka, hát nem a tojást kell festeni? A kurkumától sárga lett a hús kérge. Nem neveznénk gusztának. Kóstolás után megfordul a világ, a koriander jellegzetes íze nagyon passzol a sonkához, a kurkuma alig érezhető, picit savanykás ízt ad. Állaga nagyon jó. Abszolút meglepetés volt. Lehet a kurkumát el is lehetne hagyni, mert ez a sárga szín akkor fura, hiába nagyon finoma sonka. Közepes minőségű sonkák ízét feljavítja.
1. Borókás, több fokhagymával és babérlevéllel
Szinte hagyományos recept. A babérlevél és fokhagyma többlet a többi recepthez képest háziasabb ízvilágot teremtett. A borókabogyó kellemes kísérőíz. Állaga megfelelő, bár a natúrt és a mézest leszámítva nagy különbségek nem voltak. Szeretjük. Kiváló minőségű sonkákhoz ezt a receptet ajánljuk.
Az íznek adtuk a legnagyobb súlyt az átlagpontszámnál.
Akinek megvan már a bevált receptje, annak nem javasoljuk, hogy az összes sonkát új recept szerint főzze meg. Mi az egyharmadát fogjuk a legjobban ízlett új recept alapján főzni.
További tesztjeinkre ITT TUDSZ FELIRATKOZNI! (pipa élelmiszer teszt)