7 eltérő fűszerezésű főtt sonka recept tesztje

2018.már.29.

Tele van az internet a tuti főtt sonka receptekkel: így lesz omlós, ezzel nyűgözd le a családodat, így főzte nagyanyám és még sok más figyelemfelkeltő melléknevekkel ellátott tipp. Most ezek közül válogattunk a tesztünkhöz 6-ot, és összekóstoltuk a saját receptünkkel.

p1040610.JPG

Kicsi az esélye, hogy a jól bevált receptet lecseréljük, amit már az egész családunk megszeretett. Nem is javasoljuk, inkább a kísérletezgetők és kezdők kedvéért végeztük el a tesztet.

A húsvéti főtt sonka legfontosabb összetevője a minőségi, szárazabb, érett és füstölt sonka. Háznál, kistermelői piacon és kistermelői beszállítókkal rendelkező húsboltokban lehet a legjobb sonkákat kapni, de az országos üzletekben is találunk érettebb darabokat. Amit a sonkán megspórolunk, azt már nem lehet visszakapni a fűszerezéssel. Ne pár száz forint döntsön sonkavásárláskor, bár ezt a profi sonkafőzők már tudják:

a kiváló alapanyag a legfontosabb!

A főzéssel sokat lehet rontani a finom sonkán is, leginkább a rossz recepttel, amit most próbálunk ki először. Ezért gondoltuk, hogy vaktesztet csinálunk a neten legtöbbet olvasott 6 receptre és a sajátunkra is. 

Az összetevők furcsák lehetnek egy-két esetben, de ez nem riasztott el minket. Illetve mégis, egy esetben. Azt olvastuk, hogy Coca-Colában kell megfőzni a sonkát. Mivel ebben az üdítőben, habár isszuk néha mi is, nem akarjuk lehúzni, mégis értelmetlennek találjuk a sonka főzését, mivel ilyen alapon megfőzhetnénk Hunyadi vízben is (hashajtó) vagy Jagermeisterben is. Aki ilyen receptet javasol, az nagyot botlott a gasztronómiába nyíló ajtó küszöbén, amikor a "Ki tud nagyobb hülyeséget kitalálni" szobából akart átjutni.

A 7 receptet összefoglaltuk táblázatban is.

 

Általános sonkafőzési metódusok:

- minden sonkát beáztatunk fél napra (kivéve az 1. számút nem)

- áztatás után, főzés előtt lecseréljük a vizet tisztára

- a fűszereket már az elején hozzáadjuk az összeset

- a zöldségeket 1 óra után adjuk hozzá, ha el akarjuk fogyasztani azokat is, ha nem, akkor mehet hozzá a fűszerekkel együtt

- 2 órán át épphogy rotyogó vízben, lassú tűzön füzünk

- 2 óra után hústűvel ellenőrizzük a sonkát, ha könnyen bele tudjuk szúrni, akkor még 10 perc főzés, ha nehezen, akkor még többször ellenőrizzük folyamatos főzés mellett.

- Nagyobb darabok nehezebben főnek meg. Ha nincs valami különleges okunk rá, hogy nagy darabban tálaljuk, akkor érdemes 2 kg-os darabokra vágni. Könnyebben, gyorsabban fő, takarékos.

- a sonkát mindig a saját levében hűtjük le teljesen.

 munkafuzet1-1_6.png

 

1. Nem előáztatott és nem fűszerezett sonka

Ez a nullpont a tesztünkön. Csak a füstölt, sózott sonka ízét fogjuk érezni. Kíváncsiak vagyunk, hogy így milyen. Nagy elvárásaink nincsenek.

2. Korianderes-kurkumás fűszerezés

Egy 2 kg-os sonkát beáztatunk előző este. Reggel kicseréljük tisztára a vizet, úgy főzzük. Minden hozzávalót beleteszünk. 2 óra főzés után hústűvel ellenőrizzük, hogy jól átfőtt-e és ha kell még 20-30 percet főzzük. Levében hűtjük ki. 

Recept a főzőléhez:

- 1 tk egész kömény

- 2 db nagy babérlevél

- 15 szem egész bors

- fél tk kurkuma 

- 15 szem koriander

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 kisebb fej hagyma

- 1 kisebb petrezselyem gyökér

 

3. Zöldséges (gyengébb fűszerezésű)

Amikor főztük olyan illata volt, mintha húslevest csináltunk volna. Nem meglepő, hasonló a recept. A zöldségeket egy óra főzés után tegyük bele.

Recept:

- 2 nagyobb babérlevél

- 20 szem bors

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 20 dkg sárgarépa

- 20 dkg zeller

-20 dkg petrezselyem gyökér

 

4. Almás-boros

Nagyon jó illata volt főzéskor. Amikor ezeket a sorokat írom, még kint hűl a sonka, nem tudom, hogy milyen lesz az íze. Nem tudom, hogy a szegfűszeg és a szegfűbors harmóniában lesz-e a füstölt sonkával.

Recept:

- 2 nagyobb babérlevél

- 10 szem bors

- fél tk fahéj

- 5 db borókabogyó

- 8 db szegfűbors

- 5 db szegfűszeg

- 2 dl száraz fehérbor

- 1 db  alma négyfelé vágva

 

5, Borókás, több fokhagymával és babérlevéllel

Kevés összetevős, hagyományos fűszerezésű. Édesanyám receptje. Kíváncsi vagyok, hogy vakon felismerjük-e :)

Recept:

- 6 db babérlevél

- 20 szem egész bors

- 6 szem borókabogyó

- 5 gerezd fokhagyma, amiből egyet 4 felé vágunk

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

 

6. Mézes sonka

Ettől és a natúrtól tartok a legjobban. Illata nagyon gyenge volt főzéskor, hisz a csak méz és cukor volt hozzá.  Cukorral (barna) átdörzsöljük a sonkát, majd mézben is átforgatjuk és főzés előtt fél órát állni hagyjuk. 4-5 óra főzési időt írtak!!!

Hosszávalók:

- 4 ek méz

- 15 dkg barna cukor

 

7. Csípős paprikás főtt/sült sonka

Erre nagyon kíváncsi vagyok. A 12 órát ázott sonkát, tiszta vízzel feltesszük főzni a fűszerekkel és egy óra után áttesszük a sütőbe 180 fokon 1-1,5 órára. Sütés közben a főzőlével folyamatosan locsolgatjuk a sonkát. 

Recept:

- 6 db babérlevél

- 20 db egész bors

- 6 szem borókabogyó

- 5 gerezd fokhagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 1 kis szál petrezselyemgyökér

- ízlés szerint csípőspaprikakrém

 p1040591.JPG

 

Vakteszt, értékelés

 

A teszten ugyanannak a sonkának a 7 darabját főztük meg, hogy az alapanyag miatt semmilyen különbség ne legyen.

 

7. Nem előáztatott és nem fűszerezett sonka

Minimális sós-füstíz és nem jól eső natúrság. Tényleg fűszerezni kell a sonkát. Ehető így is, és a só mennyiség abszolút nem zavaró. Illata a gyenge.

p1040617.JPG

 

6. Mézes

Érdekes, hogy ennyi cukor és méz csak alig érezhető édességet adott a sonkának. Az állaga talán jobb, mint a naturé, ízben gyengébben sós, semmi jellegzetes.

p1040620.JPG

 

5. Almás-boros

Almakompót vs. forralt bor zamat. Illata kiváló, de ízben nem mindenki rajongott ezért a szegfűszeges-fahéjas fűszerezésért. Nagy bátorság kell, csak ilyen fűszerezésű sonkát bevállalni húsvétra.

p1040621.JPG

 

4. Zöldséges

Húsleves, füstös ízzel. Vészhelyzetben ez már jó lenne az Ünnepre, de túl szokványos íz. Kevés benne a bors és a babérlevél.

p1040623.JPG

 

3. Főtt-sült, csípős

Meglepően jó lett! A sütés hatására, hiába a locsolgatás, úgy száradt meg, hogy az állaga az érett parasztsonkára emlékeztet, mikor abból főznek húsvétkor. A csípősség el is hagyható, aki nem szereti, de mindenképp jóleső aromát adott a szokott ízek mellé. A borókabogyó és a nagyobb mennyiségű bors nagyon kell.

p1040625.JPG

 

2. Korianderes-kurkumás

Mi ez? Hímes sonka, hát nem a tojást kell festeni? A kurkumától sárga lett a hús kérge. Nem neveznénk gusztának. Kóstolás után megfordul a világ, a koriander jellegzetes íze nagyon passzol a sonkához, a kurkuma alig érezhető, picit savanykás ízt ad. Állaga nagyon jó. Abszolút meglepetés volt. Lehet a kurkumát el is lehetne hagyni, mert ez a sárga szín akkor fura, hiába nagyon finoma sonka. Közepes minőségű sonkák ízét feljavítja.

p1040629.JPG

 

1. Borókás, több fokhagymával és babérlevéllel

Szinte hagyományos recept. A babérlevél és fokhagyma többlet a többi recepthez képest háziasabb ízvilágot teremtett. A borókabogyó kellemes kísérőíz. Állaga megfelelő, bár a natúrt és a mézest leszámítva nagy különbségek nem voltak. Szeretjük. Kiváló minőségű sonkákhoz ezt a receptet ajánljuk.

p1040627.JPG

 

Az íznek adtuk a legnagyobb súlyt az átlagpontszámnál.

munkafuzet1-1_7.png

Akinek megvan már a bevált receptje, annak nem javasoljuk, hogy az összes sonkát új recept szerint főzze meg. Mi az egyharmadát fogjuk a legjobban ízlett új recept alapján főzni.

 

További tesztjeinkre ITT TUDSZ FELIRATKOZNI! (pipa élelmiszer teszt)

anigif_sub-buzz-9953-1498600613-1.gif

 

 

süti beállítások módosítása