A kefir egészséges étel, a dietetikusok is jó szívvel ajánlják. A benne levő baktériumok jó hatással vannak a vastagbél bélflórájára, emellett sok tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmaz és még a bőrünk állapotán is javíthat. Frissítő, savanykás ízű tejtermék, melyet önmagában vagy más alapanyagokkal együtt is használhatunk, fogyaszthatunk. Összesen 20-féle, országosan is kapható kefirt vakteszteltünk, az eredménye az alábbiakban olvasható.
A KEFIR
A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefirszemcsékből készítik. A kefirszemcsék szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, fehér biomassza-képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból állnak. A kefirkultúrában (kefirgomba) a lactococcus és lactobacillus fajok mellett van egy torula kefir (Candida pseudotropicalis) nevű élesztő és még más cukorbontó élesztőfaj is, amelyek 18-22 °C körüli hőmérsékleten szaporodnak.
A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.
KEFIR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
Savanyú tejtermékek
Az ide tartozó termékek megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, valamint tejsűrítmény, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készülnek.
10%-nál (m/m) kisebb zsírtartalom esetén savanyú tejekről, legalább 10% (m/m) és azt meghaladó zsírtartalom esetén savanyú tejszínekről beszélünk.
Nem élőflórás savanyú tej- és tejszínkészítmények (natúr)
Olyan mikrobapusztító módszerrel (pl. utóhőkezeléssel) kezelt termékek, amelyeket a fentebb felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással állítottak elő. A mikrobapusztítás következtében a termékben a romlást okozó, valamint a kultúrából származó mikroorganizmusok száma és aktivitása nagymértékben csökken, így a termék hosszabb ideig tárolható.
A KEFIR ELNEVEZÉSE
A szótárak egyetértenek abban, hogy a jelenlegi szóalak az oroszoknak köszönhető (кефи́р), akik pedig a kaukázusi népektől vették át, de a végső eredete nem tisztázott. A török etimológiai szótárak az ótörök, de ma is élő köpür (habzik) kifejezéssel hozzák összefüggésbe, amely az ótörök köp- (megduzzad, feldagad, tajtékzik, habzik) alapszóra vezethető vissza. Ez utóbbi magyarázat érzékletesen tükrözi a kefirgombák tulajdonságait. Egy újabb szófejtés a török keyif v. keyfi (egészség, jó kedv) kifejezésben véli felfedezni gyökereit, amire téves átírással keif formában hivatkoznak.
Ahogy a régi nomád magyarság készített kumiszt és túrót, úgy meg is volt az ezen ételek elkészítésére vonatkozó cselekvő igéjük. Habár napjainkban a túrót, vajat gyárakban készítik, régen – főleg faluhelyen – az asszonyok köpülték. Ez a szó ismét kapcsolatba hozható a kazak, orosz és ótörök szavakkal.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:
Illat: kellemesen savanykás illatot vártunk, az egyedi kefir illatjeggyel. A semleges vagy idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: alapvetően homogén és krémes-híg, de nem vizes állagot vártunk. A sűrűbb állag miatt nem vontunk le pontot. A nagyon vizes állagúaktól viszont igen.
Íz: a kefir jellegzetes ízű tejtermék. Savanykás, erjedt ízt érzünk, utóízben pedig nagyon enyhén megjelenik a keserű ízjegy is, de ez jellegzetes, nem hiba. Mi a jellegtelen ízű vagy szimplán csak savanykás mintáknak adtunk alacsonyabb pontszámot.
A NAGY KEFIR TESZTÜNK EREDMÉNYE
20. Magic Milk Laktózmentes kefir 2,8%, egységár: 2 167 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont
Édeskés, erjedt illat. Hígabb állag és édeskés, enyhén savanykás, kovászos, erjedt íz.
18. Szatmári Kefir 3%, egységár: 1 033 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Közepesen intenzív, de jellegzetes kefirillat. Az állaga híg, enyhén sós, savanykás kefiríz.
18. Danone kefir 3,1%, egységár: 1 106 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Enyhe, jellegzetes kefirillat. Kelleténél lágyabb, puhább állag. Enyhén savanykás és jellegzetesen erjedt kefiríz.
17. Abaúj Kefir 3%, egységár: 966 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe, savanykás illat. Megfelelő állagú. Íze kevésbé intenzív, enyhén savanykás és erjedt ízjegy.
14. AUCHAN Kefir 3,5%, egységár: 594 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, de jellegzetes kefirillat. Megfelelően, mozaikosan töredező állag. Enyhén savanykás, jellegzetesen kesernyés utóízű kefir.
14. Jásztej Kefir 3,5%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, de jellegzetes kefirillat. Megfelelően, mozaikosan töredező állag. Enyhén savanykás, jellegzetesen kesernyés utóízű kefir.
14. Tarka Kefir 3,5%, egységár: 906 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, de jellegzetes kefirillat. Megfelelően, mozaikosan töredező állag. Enyhén savanykás, jellegzetesen kesernyés utóízű kefir.
13. ALDI Milsani Laktózmentes Kefir 3,5%, egységár: 1 137 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Közepesen intenzív, jellegzetes kefir illat. Kellően sűrű, mozaikosan töredező állag. Érezhetően laktózmentes, édeskésebb a hagyományos kefirnél, de mellette ugyanúgy érezhető az erjedt kefiríz.
10. AUCHAN Kefir 3,8% (fekete), egységár: 1 537 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe, kefires, aludttejes illat. Megfelelően tartalmas állag. Közepesen intenzív savanykás kefiríz.
10. PENNY Sissy Laktózmentes Kefir 3,5%, egységár: 1 194 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Közepesen intenzív, jellegzetes kefirillat. Kellően sűrű, mozaikosan töredező állag. Érezhetően laktózmentes, édeskésebb a hagyományos kefirnél, de mellette ugyanúgy érezhető az erjedt kefiríz.
10. TESCO Kefir 3,5%, egységár: 623 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Intenzívebb kefirillat. Megfelelő, mozaikosan töredező, krémesebb állag. A főíz a savanyú, de mellette jól érezhető a jellegzetes erjedt kefiríz.
8. Magyar Kefir 3,2%, egységár: 1 607 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Közepesen intenzív, jellegzetes kefirillat. Jó állagú, megfelelő sűrűségű. Kóstoláskor azonnal érezhető az elvárt savanykás, erjedt és utóízben enyhén kesernyés zamat.
8. SPAR Kefir 3%, egységár: 953 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Közepesen intenzív kefirillat. Jellegzetes, de lágyabb kefirállag. A megfelelő intenzitású erjedt kefir ízjegy mellett kellemesen savanykás és enyhén sós.
7. LIDL Hazánk Kincsei Zselici kefir 3,6%, egységár: 876 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Jellegzetes erjedt kefirillat. Az állaga megfelelő, mozaikosan töredező. Kóstoláskor megfelelő arányban érezhető a savanykás, a sós és a kefirre jellemző erjedt íz.
5. Coop Kefir 3,5%, egységár: 1 300 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Intenzív és jellegzetes kefirillat. Megfelelően sűrű, mozaikosan töredező állag. Kellemesen savanykás, jellegzetes erjedt kefiríz, utóízben is érezhető a harmonikus, enyhe kesernyésség.
5. LIDL Pilos Kefir 3,5%, egységár: 480 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Intenzív és jellegzetes kefirillat. Megfelelően sűrű, mozaikosan töredező állag. Kellemesen savanykás, jellegzetes, erjedt kefiríz, utóízben is érezhető a harmonikus, enyhe kesernyésség.
2. SPAR Hazai szeretem Kefir 3,5%, egységár: 567 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jóleső, erjedt, jellegzetes kefirillat. Kellő sűrűségű és megfelelően lágy állag. Jellegzetes, savanykás, erjedt kefir fő- és enyhén kesernyés utóíz.
2. PENNY Sissy Kefir 3,5%, egységár: 480 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jóleső, erjedt, jellegzetes kefirillat. Kellő sűrűségű és megfelelően lágy állag. Jellegzetes, savanykás, erjedt kefir fő- és enyhén kesernyés utóíz.
2. Mizo Kefir 3,5%, egységár: 1 660 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Intenzív és jellegzetes kefirillat. Megfelelően sűrű, mozaikosan töredező állag. Kellemesen savanykás, jellegzetes, erjedt kefiríz, utóízben is érezhető a harmonikus, enyhe kesernyésség.
1. ALDI Milsani Kefir 3,5%, egységár: 480 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Intenzív és jellegzetes kefirillat. Megfelelően sűrű, darabosan töredező, kellően lágy állag. Kóstoláskor azonnal érezhető a jellegzetes, savanykás-erjedt kefiríz, amihez utóízben enyhén kesernyés, finom zamat társul.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes ALDI Milsani Kefir 3,5% az ALDI üzleteiben kapható.