Nagy 100%-os narancslé teszt

2023.nov.09.

A narancslé a reggelik hagyományos itala a kávé és a tea mellett. Természetes C-vitamin forrás és támogatja az emésztést is. Most a 100%-os narancsleveket teszteltük, az országosan kapható termékekből 29-félét kóstoltunk végig. Mutatjuk, hogy szerintünk melyiket érdemes leemelni a boltok polcairól!

img_2881_masolat.jpg

GYÜMÖLCSLÉ A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Gyümölcslé és koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé

Gyümölcslé (direkt préselt)

Olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet a gyümölcs egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított, ehető részéből nyertek, amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző. Az ugyanazon gyümölcsfajtából megfelelő fizikai eljárással kivont aroma, gyümölcspép és rostok a későbbiekben visszaadagolhatók a léhez.

A magokkal és héjjal rendelkező gyümölcsökből készített gyümölcslevek nem tartalmazhatják a magok és a héj bizonyos részeit vagy összetevőit, kivéve, ha a magok és a héj bizonyos részei vagy összetevői még a helyes gyártási gyakorlat révén sem távolíthatók el.

A gyümölcslé készítésekor a gyümölcslé gyümölcspürével összekeverhető.

Koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé

A sűrített gyümölcslé olyan ivóvízzel történő hígítása útján készült termék, amely teljesíti az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben előírt kritériumokat.

Az ugyanazon gyümölcsfajtából megfelelő fizikai úton kivont aromát, gyümölcspépet és rostokat a későbbiekben vissza lehet adagolni a sűrítményből készült gyümölcsléhez.

A sűrítményből készült gyümölcslé olyan megfelelő folyamatok révén készül, amelyek megőrzik egy, az adott gyümölcsből nyert átlagos gyümölcslé fizikai, kémiai, érzékszervi és tápérték jellemzőit.

A sűrítményből előállított gyümölcslé készítése során a gyümölcslé, illetve sűrítményből készült gyümölcslé gyümölcspürével, illetve gyümölcspüré-sűrítménnyel összekeverhető.

 

A NARANCSLÉ KÉSZÍTÉSI FOLYAMATA

Koncentrátumból visszahigított narancslé

Szüretelés után a narancsot válogatják, mossák, majd felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lékinyerés hatékonyságának növelése érdekében, mellyel 10-15%-kal több lé nyerhető ki. Majd nagy teljesítményű présekbe kerül, ahol a lékihozatal elérheti a 75%-ot is. A kipréselt levet megtisztítják, majd többfokozatú vákuumbepárlókba vezetve besűrítik.

A vákuum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sűrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezőtlen oxidációs (romlási) folyamat. A besűrítés folyamán elkerülhetetlen valamennyi vitaminveszteség, mely különösen érinti a C-vitamint, amit később visszapótolnak a késztermékhez.

A legújabb berendezések aromakinyerővel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit fogja fel a kezdeti szakaszban. E tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a narancslé a saját eredeti aromakomponenseivel lesz ellátva. A sűrítményeket, amik a magas szárazanyag tartalom miatt természetesen tartósak, hatalmas tartályokban tárolják akár 1 évig is.

Ezeket különböző országokba szállítják, ahol csak a visszahígítás és dobozba töltés történik. A sűrítményhez ioncserélt vizet adnak hozzá és a saját aromát pótolják vissza. Ugyanannyi vizet adagolnak hozzá, mint amennyit korábban elvontak, ezért lesz végül 100%-os narancslé.

Ezután pasztörizálják, fél percig magas hőmérsékleten kezelik a baktériumok kizárása miatt, majd gyorsan visszahűtik, majd dobozolják. Az ipari gyártás ún. aszeptikus technológiával történik, amely szerint teljesen csírátlanítják a tartályokat, csővezetékeket, töltőgépeket, csomagolóanyagokat és természetesen a csomagolandó terméket, így nincs szükség külön tartósítószer hozzáadására.

Direktpréselt narancslevek

Ezek a narancslevek valóban frissen vannak préselve és palackozva. Éppen ezért rövid a lejárati idejük és a kezdetektől hűteni kell őket. Jelenleg ez az elérhető legmagasabb minőség a gyümölcslevek között.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket. 

A kóstolók elé hűtőből kivéve szervíroztuk a narancsleveket, mert felmelegedve olyan ízek jönnek elő, amelyek rontják a gyümölcsös íz intenzitásának megítélését.

Kiöntés előtt felráztuk a narancsleveket.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a természetes narancsillatot kerestük, az illat intenzitásától függetlenül. Az idegen, konzerv jellegű illatok nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: itt a töménységét értékeltük a narancsleveknek, hogy a visszahígitás után az elvárt ízintenzitást kapjuk-e vagy pedig kissé híg, vizes a gyümölcslé.

Íz: a 100% narancslé előállításának technológiai fejlettsége és természetesen az alapanyag minősége az ízben mérhető leginkább. Aminek először is harmonikusnak kell lennie az a gyümölcsben található savak és cukrok aránya. A túl édes íz elnyomja az amúgy finom narancszamatot is. A narancs jellegzetes íze legyen jelen kellő ízintenzitással. Az idegen és "konzerv" ízjegyeket lepontoztuk.

Még egy fontos érzékelhető minőségjegy van, az pedig az utóízben érzékelhető keserű ízjegy mértéke: a minimális, alig érezhető keserű ízjegy nem befolyásolja a termék minőségét, viszont az érezhető keserű ízjegy pontot tesz az ízélmény végére. Így a kesernyés ízű narancslevektől pontot vontunk le. Az erős keserű íz oka lehet tárolási, technológiai hiba, de az is, hogy nem sikerült a narancshéjat rendesen eltávolítani a gyümölcsről.

 

 

A NAGY 100% NARANCSLÉ TESZT EREDMÉNYE

 

29. Cappy 100% narancs, egységár: 649 Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont

Jellegzetes konzervnarancs-illat. Savasabb az átlagnál. Ízében is a savanyú a legerősebb, utána érezhető a friss és konzerv narancs ízjegyek keveréke.

cappy_nem_cirill_img_2067.JPG

 

26. SZOBI 100% narancs, egységár: 749 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Nagyon enyhe narancsillat. Kellemes a savmennyiség. Íze is enyhe intenzitású, narancskonzerves.

szobi_img_2057.JPG

 

26. LIDL Solevita 100% narancslé pet, egységár: 499 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Konzerves narancsillat. Az átlagnál savasabb. Az ízében a savanyú és a konzerv ízjegyek keverednek.

solevita_img_2069.JPG

 

26. Sonny 100% narancslé (nincs márkajelzés a tetrapackon "orange"), egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, konzervnarancs-illat. Megfelelően savas. Ízében inkább csak a konzerv jelleg érezhető.

x_img_2064.JPG

 

24. S-BUDGET 100% narancslé, egységár: 499 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Visszafogott, narancskonzerv-illat. Megfelelő savasságú. Konzervnarancs-íz.

s_budget_img_2059_1.JPG

 

24. ALDI Rio d'oro 100% narancslé, egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Konzervnarancs-illat. Alacsonyabb savtartalom. Konzervnarancs-íz.

rio_doro_img_2061.JPG

 

22. Auchan 100% narancs, egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, narancskonzerv-illat. Kellemes a savassága. Ízében inkább narancsszörpös.

auchan_img_2053.JPG

 

22. TESCO The Grower's harvest 100% narancslé, egységár: 499 Ft/l, Pontszám: 6,9/10 pont

Konzervnarancs-illat. Kellemes savasság. Édeskés gyümölcsös és konzervízek vegyesen.

tesco_growers_img_2055.JPG

 

21. Cappy 100% narancslé gyümölcshússal (cirill betű), egységár: 649 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Az illatában éreztük a friss és a konzerves narancsillatokat. Savasabb az átlagnál és kisebb gyümölcsrostok vannak benne. Ízében a konzerv narancs és a savanyú ízjegy a legerősebb.

cappy_img_2065_1.JPG

 

19. ALDI Rio d'oro 100% narancs mild pet, egységár: 689 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Jellegzetes narancskonzerv-illat. Közepesen savas. Kóstoláskor a szokásos koncentrátumléből készült narancsízt éreztük.

 rio_doro_img_2228.JPG

 

19. LIDL Solevita 100% narancslé tetrapack, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Konzervnarancs-illat. Megfelelő savasság. Ízében érezhető a friss és a konzervnarancs-jelleg is.

solevita_img_2050.JPG

 

16. SIÓ 100% narancs, egységár: 769 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Keveredik a konzerves és friss narancs illata. Enyhébben savas, ízében is megjelennek a friss gyümölcsös jegyek a sűrített adottság mellett.

sio_img_2027.JPG

 

16. ALDI Rio d'oro 100% narancs pet, egységár: 689 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Jellegzetes narancskonzerv-illat mellett kicsi megjelenik a héj illatából is. Közepesen savas. Kóstoláskor a szokásos koncentrátumléből készült narancsízt éreztük.

 rio_doro_img_2224.JPG

 

16. PENNY Purissima 100% narancs, egységár: 699 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Jellegzetes narancskonzerv-illat. Közepesen savas. Kóstoláskor a szokásos koncentrátumléből készült narancsíz mellett éreztünk frissebb gyümölcsaromákat is.

purissima_img_2042.JPG

 

15. Rauch Happy day 100% narancslé gyümölcshússal, egységár: 819 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe konzervnarancs-illat. A savasság mértéke megfelelő. Ízében egyenlő arányban érezhetők a friss és a konzerves narancs ízjegyek.

rauch_happy_gyumhus_img_2046.JPG

 

13. TESCO 100% narancslé, egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, narancs illat. Jó savmennyiség. Jól érezhetők a friss és a konzerves narancs ízjegyek is.

tesco_pure_img_2039.JPG

 

13. SPAR 100% narancs, egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemes narancsillat. Harmonikus savmennyiség. Először a friss narancsos ízjegyek érezhetők és csak utóízben érezni enyhe konzerves jelleget.

spar_img_2034_1.JPG

11. Hohes C 100% narancslé classic acerolával, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, narancsos illat. Megfelelő savmennyiség. A konzervnarancs-íz mellett érezhetők a frissebb gyümölcsös jegyek is.

hohes_classic_img_2029.JPG

 

11. Rauch Happy Day 100% narancslé, egységár: 819 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, vegyes gyümölcsös és konzervillat. Harmonikus savasság. Inkább gyümölcsös és kevésbé konzerves íz.

rauch_happy_img_2047.JPG

 

8. Rauch Happy day 100% narancslé mild, egységár: 699 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogott, narancskonzerv-illat. Enyhén savas. Ízében a frissebb narancsaromák az erősebbek, utóízben érezhető a konzerv jelleg.

rauch_happy_mild_img_2044.JPG

 

8. Pfanner 100% narancslé, egységár: 1 149 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, narancsos illat. Harmonikus savasság. Gyümölcsös íz, csak utóízben érezhető a konzerv.

pfanner_img_2051_1.JPG

 

8. RAUCH Juice Bar direkt préselt narancslé, egységár: 1 986 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, jellegzetes narancsillat. Harmonikus, kevésbé savas állag, gyümölcshússal. Enyhe intenzitású természetes narancsíz.

rauch_pulp_img_2891.JPG

 

6. Hohes C 100% narancslé classic gyümölcshússal, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső, narancsos illat. Megfelelő savasságú, jó mennyiségű gyümölcshússal. Jól érezhetők a friss narancsos ízjegyek, csak utóízben érezhető a konzerv jelleg.

hohes_classic_img_2037.JPG

 

6. SPAR Natur pur Bio narancslé 100%, egységár: 1 099 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes narancsillat. Harmonikusan savas. Ízében frissebbnek tűnik, utóízben érezni a konzerves ízt.

spar_bio_img_2031.JPG

 

 4. LIDL Solevita direkt préselt narancslé, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe illatú narancslé. Főízben elég édes, majd utóízben intenzíven savas, gyümölcshússal. Közepes intenzitású természetes narancsíz.

solevita_img_2901.JPG

 

4. Hohes C direkt préselt narancslé, egységár: 1 932 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe, de jellegzetes narancsillat. Harmonikus, kevésbé savas állag, gyümölcshússal. Közepes intenzitású természetes narancsíz.

hohes_img_2899.JPG

 

2. ALDI GOOD CHOICE direkt préselt narancslé, egységár: 1 039 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes narancsillat. Jó arányú savmennyiség, gyümölcshússal. Közepesen intenzív, jellegzetes, friss narancsíz.

good_img_2895.JPG

 

2. PENNY TO GO narancslé direkt préselt, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes narancsillat. Jó arányú savmennyiség, gyümölcshússal. Közepesen intenzív, jellegzetes, friss narancsíz.

penny_to_go.JPG

 

1. SPAR direkt préselt narancslé, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzív, friss narancsillat. Harmonikus, kellemesen savas, édeskés narancslé, gyümölcshússal. Friss és természetes, intenzív ízű narancslé.

spar_direkt_img_2888.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes SPAR direkt préselt narancslé a SPAR és INTERSPAR üzleteiben kapható.

nari.png

 

süti beállítások módosítása