A frissen, kemencében sült pizzát nem helyettesítheti, de a gyorsfagyasztott pizza sokunk fagyasztójában ott van gyors, hétköznapi vacsorák megmentőjeként. Csak annyi a dolgunk, hogy betegyük a sütőbe és 20 perc múlva kész is és a válogatós gyerekek is nagy eséllyel megeszik. Kíváncsiak voltunk, melyik bolti pizza a legfinomabb a sajtos változatok közül. Íme a 31-féle sajtos pizza vaktesztjének az eredménye!
A PIZZÁRÓL
Maga a pizza szó az olasz „picea” szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak.
Cato (Kr. e. 209-149) által írt Róma történetében is említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Ezek a pizzák azonban még különböztek a ma ismert pizzától. Eredetileg a pizza kenyértésztából gömbölyített, lapított, különböző zöldségekkel megrakott „lángos” volt. Továbbá, a korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában.
Csak a 18. századtól használtak paradicsomot a pizza elkészítéséhez, főleg Nápoly szegénynegyedeiben volt ez divat. A pizza Nápoly igazi turistalátványossága lett. A Nápolyba látogatók elzarándokoltak a város szegénynegyedeibe, hogy kipróbálják a helyi specialitást.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott. 1889-ben Szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője elnevezte Margherita pizzának, a királynő után, tehát ez volt a legelső pizza, és innen ered sokak kedvenc pizzájának a neve.
A TESZT MENETE
A vakteszten 13-an vettünk rész. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.
A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne olvadhasson ki a pizza, ezért hűtőládában szállítottuk őket.
A pizzák közül azokat teszteltük, melyeken a sajt dominált, legyen szó akár margherita, akár négysajtos, van köztük gluténmentes is.
A sütést a csomagoláson feltüntetett szempontok szerint végeztük el.
A sütés után minden pizzát 3 percnyi pihentetés után kóstoltunk, hogy az ízek ne fáradjanak el, mint egy kihűlt pizzánál.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: fontos volt, hogy valamely összetevő illata markánsan érezhető legyen. Fűszer, paradicsom, sajt, a tészta illata, ha nem érezhető kellően, akkor lepontoztuk a pizzát.
Állag: értékeltük a tésztát és a feltétet is. A tészta ne legyen vastag, rágós vagy nyúlós vagy száraz. Mi a vékony, ropogós pizzatésztákat értékeltük magasabb pontszámmal. A feltétek közül a szósz legyen kellő mennyiségben, de azért ne áztassa el a tészták.
Íz: a tészta íze leginkább a pizza szélén érezhető magában, így erre külön figyeltünk, hogy minden kóstoló kapjon szósszal nem fedett részt. A szósszal szemben nem volt nagy elvárásunk: natúr paradicsom némi fűszerrel, leginkább bazsalikommal. A sajt íze kerekítse le a fűszeres zamatokat. A jellegtelen vagy nem természetes ízeket lepontoztuk.
A NAGY SAJTOS PIZZA VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
31. Buitoni Forno di Pietra 4 Formaggi, egységár: 4 854 Ft/kg, Pontszám: 5,8/10 pont
Enyhe, fűszeres illat. A tészta vékony, tömör. A paradicsomos szósz és a sajt is tartalmaz alacsony mennyiségben fűszereket, melyek íze enyhe és emellett mi túl édesnek találtuk a szószt.
30. LIDL Alfredo Stonebaked Pizza Four Cheese, egységár: 2 644 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont
Visszafogott, zöldfűszeres illat. Vékony, gyurmás állagú a tészta. A zöldfűszerek kicsit, a paradicsom és a sajt pedig alig érezhető ízűek.
29. Auchan Pizza 4 Cheese Stone oven, egységár: 2 938 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont
Enyhe, sajtos illat. A paradicsomos szósz illata nem érezhető. A tészta vékony, mégis félig átázott a sütés után is. A tészta nem ropogós. A sajt és a szósz íze nagyon alacsony intenzitású.
26. Dr. Oetker Ristorante Pizza Margherita, egységár: 5 081 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont
Nem túl intenzív sült sajt illat. A tészta vékony, nem ropogós, csak a széle. A feltét és a sajt íze nagyon enyhe.
26. LIDL Alfredo Stonebaked Pizza Margherita, egységár: 2 330 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont
Enyhe, fűszeres illat. Vékony, kissé merev tészta. A feltét és a sajt íze nagyon enyhe intenzitású.
26. SPAR Pizza 4 sajtos, egységár: 3 155 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont
Aromás sajtillat. A tészta 12-15 mm vastag. A feltét és a sajtok íze aromás és kevésbé fűszeres.
25. TESCO Stonebaked Quattro Formaggi, egységár: 2 483 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Kellemes, fűszeres illat. Vékony, ropogós pizzatészta. Kevés szósszal készült, ami nagyon enyhén fűszeres.
24. AUCHAN Pizza 4 Cheese American Style, egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhe, sajtos illat. A tészta vastagabb, jól megkelt, nem ázott át. A feltét java része sajtszósz, kevés paradicsomos szósszal. Ízében a sajtkrém a legerősebb.
22. Dr. Oetker Ristorante Pizza Quattro Formaggi, egységár: 4 409 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Nem túl intenzív, sült sajt illatú. A tészta vékony és ropogós. Alacsony intenzitású fűszeres szósz ízt és enyhe sajtízt éreztünk.
22. SPAR Pizza Margherita, egységár: 1 997 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe sült sajt illatú. Vékony, ropogós tészta. Enyhén fűszeres, paradicsomos, viszont édes feltéttel készült.
20. AUCHAN Pizza Margherita Tutitipp, egységár: 1 997 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Vegyes, zöldfűszeres illat. A tészta vékony, de túl rugalmas. A feltétek közül a paradicsomdarabok és a jelentős mennyiségű zöldfűszer íze dominál.
20. TESCO Stuffed Crust Cheese American Style, egységár: 3 393 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Kellemes sajtillat. A tészta vastagsága 8 mm. A széle sajttal töltött. Enyhe ízintenzitású fűszeres paradicsomszósszal készült. A sajt jóízű.
19. Dr. Oetker Pizza Guseppe 4 Cheese, egységár: 4 773 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe, kakukkfüves, oregánós illat. A tészta vastag és inkább lepényszerű, de jól megkelt. A tésztalapon fűszeres szósz van és a sajtra nyomtak felülről paradicsomos szószt. Enyhe, de kellemes fűszerezésű pizza.
16. La Pizza Super Margherita Pizza, egységár: 1 830 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Paradicsomos és kellemesen fűszeres illat. A tészta vastagsága jó, de túl puha maradt. A feltétek közül a paradicsomdarabok íze a legintenzívebb.
16. ALDI Pizza 'AH Margherita, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Kellemes, sajtos, paradicsomos illat. A tészta vékony, kissé kemény. A paradicsomos feltét íze enyhén fűszeres, kellemes. Mellette érezhető az elvárt sült sajt íze is.
16. AUCHAN Pizza Margherita, egységár: 1 997 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Bazsalikomos, sült sajt illat érezhető. A tészta vékony, jól átsült. A sajt alatt bazsalikomos paradicsomszósz van, ami megfelelő ízintenzitású.
15. ALDI Pizza 'AH Gigante Mozzarella!, egységár: 4 144 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, paradicsomos, sajtos illat. A tészta széle akár 15 mm-es is lehet, míg a közepén 6-7 mm vastag, ami jó állagú. A feltét és a sajt íze alacsonyabb intenzitású.
14. PENNY San Fabio Pizza Quattro Formaggi, egységár: 2 938 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Kellemes, zöldfűszeres illat. A tészta 6-8 mm vastag. Ízében is a zöldfűszerek és a sült sajt érezhető a legjobban.
12. Dr. Oetker Ristorante Pizza Mozzarella, egységár: 4 223 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Intenzív, fűszeres illat. A tészta vékony és ropogós. A feltéten a fűszerek íze természetes és jó intenzitású. A sajtréteg vastagabb, de enyhébb ízű.
12. AUCHAN Quatre Fromages, egységár: 4 762 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Jó sült sajt illat érezhető. A tészta vékony, ropogós és nem átázott. A feltét vékony, enyhén fűszeres, viszont a fűszerek íze természetes ízű és a sajt is megfelelő.
10. TESCO Stonebaked Mozzarella Pizza, egységár: 2 462 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Fűszeres, bazsalikomos illat. A tészta vékony és ropogós. Ízében a paradicsomdarabok és a zöldfűszerek dominálnak.
10. Dr. Oetker Pizza Feliciana Classica Quattro Formaggi, egységár: 4 612 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Kellemes, fűszeres, fokhagymás illat. A tészta vékony, jó állagú, ropogós. A feltét tartalmaz paradicsom és sajtszószt is. A fűszeres, fokhagymás a fő íz.
8. PENNY San Fabio Pizza Margherita, egységár: 3 330 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhe, paradicsomos, sajtos illat. A tészta megfelelő vastagságú és ropogós. A paradicsomos szósz enyhe intenzitású, a sajt íze kellemes.
8. Enjoy Free Pizza Margherita, egységár: 6 530 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Visszafogott, paradicsomos illat. A tészta vékony, ropogós. A paradicsom natúr íze és kellemes sajtzamat érezhető.
6. AUCHAN Tavola in Italia 4 Formaggi, egységár: 4 356 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Finom sajtillat. A tészta vékony és ropogós. A szósz íze enyhébben, míg a sajtoké intenzívebben érezhető.
6. Dr. Oetker Ristorante Pizza Margherita Pomodori, egységár: 5 879 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Intenzív, fűszeres illat. A pizzatészta vékony és ropogós. Megfelelő mennyiségű szósszal és paradicsomdarabokkal készült. Ízében a zöldfűszerek és a paradicsom dominál.
3. AUCHAN Chévre Páte Classique (fekete), egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes kecskesajt illat. A tészta megfelelő vastagságú és ropogós. Enyhén érezhető a paradicsomos, fűszeres feltét íze, de a főíz a természetes és jellegzetes kecskesajté.
3. AUCHAN Pizza Chévre Mozzarella (fehér), egységár: 3 418 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes kecskesajt illat. A tészta megfelelő vastagságú és ropogós. Enyhén érezhető a paradicsomos, fűszeres feltét íze, de a fő íz a természetes és jellegzetes kecskesajté.
3. SPAR Pizza 4 sajtos kövön sütött (fekete), egységár: 2 856 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Finom sült sajt illatú. A tészta vékony és ropogós. A szósz vékony, megfelelő mennyiségű és ízű zöldfűszer van rajta. A sajt íze kiemelkedik a többi összetevő közül és finom.
2. Pizza D'Oro 4 Formaggi, egységár: 3 969 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Intenzív paradicsomos illat. Változó vastagságú tészta, viszont jó állagú. A feltét vékony, így az íze is enyhébb, viszont a sajt jó ízű és megfelelő intenzitású.
1. PENNY Ready Pizza Mozzarella, egységár: 2 858 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Intenzív fűszeres és paradicsomos illat. A tészta vékony és ropogósra süthető. A feltét mennyisége jelentős. Sok fűszert, szárított, marinált paradicsomot és jó arányban mozzarellát használtak. Először a szárított paradicsom ízét éreztük, majd az intenzív fűszeres szósz zamatát és végül az enyhe és jellegzetes mozzarellaízt. Ezt a pizzát a hűtőpultban találjuk, nem fagyasztott.
ÖSZEGZÉS
A PENNY Ready Pizza Mozzarella a PENNY üzleteiben kapható.