Nagy őrölt kávé teszt

2023.aug.10.

Nem indul el a nap kávé nélkül a legtöbbünknél. Van, akinek elég egy, van, aki akár 3-4 csészével is legurít. Ezt mi most bőven túlszárnyaltuk, összesen 41 kávét ittunk, hogy kiderítsük, melyik a legfinomabb az őrölt kávék közül.

img_0617_masolat.jpg 

A KÁVÉ TÖRTÉNETE

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.

A kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A magyar szájhagyományban a "fekete leves" kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe.  Az úgynevezett "fekete leves", azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. (forrás: wikipédia)

 

ROBUSTA VS. ARABICA KÁVÉK

2 különböző fajta kávécserje termése az arabica és a robusta. A robusta igénytelenebb, alacsonyabban fekvő területeken is megterem. A robusta erősebb, magasabb koffeintartalmú kávé, de egyszerűbb kávéélményt ad.

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám.

Az arabica-t macerásabb termeszteni és csak magasabb (1000-2000m) hegyeken nő. Ennek megfelelően az arabica fajta a drágább kávé (úgy a duplája az ára a robustáénak). A tiszta arabica savanyúbb, kevésbé keserű, hosszú lecsengésű, aromagazdag kávé.

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

 

A TESZT MENETE

A márkás kávék mellett természetesen bevásároltunk az áruházak sajátmárkás termékeiből is.

A 41 féle kávét 4 turnusban kóstoltuk meg. Ennek fő oka, hogy kb. 10-12 kávé után a illatreceptorok hajlamosak elfáradni, bár az ízlelőbimbók kitartóbbak, mégis így éreztük korrektnek a tesztet.

A 12 kávé kóstolását is megfeleztük egy fél órás szünettel. Közben vízzel kiöblögettük az előző kávék ízét. 2 kávé között is folyamatosan ittunk vizet.

A teszten a kávékat minden főzés után egy hagyományos kávéfőzőben főztünk le.

A kávékat közvetlenül főzés után szagoltuk és pár másodperccel később kóstoltuk. Melegen intenzívebb az íze, jobban elkülönülnek az aromák.

Természetesen magában kóstoltuk a kávét, tehát cukor és tej nélkül.

A teszten 13-an vettünk részt.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A kávék tiszta robusták, keverékek és 100% arabica fajták is lehettek. Kóstoláskor senki nem tudta, hogy éppen mit iszik, ezért be kellett írni a felismert jelleget is a pontozólapra.

A kávé elég összetett ital, ezért a pontozást is kiterjesztettük több részre.

1. Kávéillat: mindegy hogy robusta vagy arabica fajtára jellemző illatot érzünk, itt a kávéillat intenzitására voltunk kíváncsiak, hogy forrón kiadja-e a finom kávéaromákat

2. Pörkölés illata: ennek akkor volt szerepe, ha kellemetlen, túl-pörkölt illatot éreztünk

3. Testesség és intenzitás: a sűrűség mértéke, amit a kávéban rejlő olajok adnak meg. A híg, üres kávékat lepontoztuk.

4. Kávéíz: a felszabaduló aromák gazdagságát pontoztuk

5. Keserű íz intenzitása: a keserű íz egy jó kávénál a magas koffeintartalom jele lehet. Rossz kávénál pörkölési hiba, de akár fajtajellegzetesség is lehet. Nem volt baj, ha keserű ízt éreztünk, sőt, de a túlzottan keserű vagy csak keserű kávékat lepontoztuk.

6. Pörkölés íze: mennyire intenzív a kávé íze? A pörkölés minősége gazdagította-e a kávé aromákat?

7. Ízharmónia: minden kávé kóstolása után vártunk 15-20 másodpercet és az utóízzel együtt értékeltük az adott kávé harmóniáját

 

AZ ŐRÖLT KÁVÉ TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

41. TESCO Stockwell robusta, egységár: 3 927 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe, de jellegzetes kávé. Közepesen intenzív ízű. Kesernyés főíz, egyszerűbb kávéaromák kíséretében.

img_0726_stockwell.jpg

 

39. Jacobs Douwe Egberts Karaván, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Egyszerűbb aromákat és erősebb pörkölés illatát éreztük. Az ízintenzitás megfelelő. Az pörkölés íze és a kesernyés íz határozza meg ezt a kávét, kevesebb kávés ízjegyet éreztünk.

img_0687_karavan.jpg

 

39. Tchibo Black'n White, egységár: 5 796 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhébb intenzitású kávéillat. Az íz erőssége is enyhébb. Édeskés, kissé kesernyés kávé.

img_0703_tchibo_blackwhite.jpg

 

 

 

 

38. Jacobs Douwe Egberts Paloma Classic, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Erős robusta kávé illat érezhető. Az ízintenzitás megfelelő. Az alap robusta íz jellemzi, ami 1-2 aromából épül fel. Erősebb pörkölés hatására lehet ennyire erős ízű a kávé.

img_0719_paloma_classic.jpg

 

37. TESCO Crema, egységár: 3 412 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Enyhe illatú, jellegzetes robusta kávé. Közepesen intenzív íz. Kevés aromát éreztünk, alap-robusta kávé íz, kissé kesernyés utóízzel.

img_0675_tesco_crema.jpg

 

36. Tchibo Family, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Jellegzetes, de egyszerűbb kávé illatokat éreztünk. Az ízerősség közepes. Közepes erősségű pörkölés ízét és klasszikus, de enyhébb intenzitású kávés zamatokat éreztünk.

img_0693_tchibo_family_int.jpg

 

35. ALDI Amaroy Wiener Mischung, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Visszafogottabb kávéillatot éreztünk. Az ízintenzitása is enyhébb. A kávéíz közepes intenzitású, édeskés ízjegyet is éreztünk és utóízben pedig enyhe kesernyés kávé aromákat.

img_0644_amaroy_wiener.jpg

 

34. Omnia Silk, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Kellemes, enyhén aromás illat. Az ízerősség megfelelő. A fő ízjegyek a kesernyés és az édes, a kávéaromák kevésbé intenzívek.

img_0701_omnia_silk.jpg

 

33. Tchibo Eduscho Wiener Extra, egységár: 3 396 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kevésbé erős, de kellemes kávéillat. Az ízintenzitás közepes. Hagyományos, egyszerűbb kávéaromákat éreztünk, és a végén enyhe, jellegzetes kesernyés utóízt.

img_0708_eduscho_wiener.jpg

 

31. Bravos Classic, egységár: 3 956 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe illatú kávé. Az ízerősség alacsonyabb. A klasszikus és egyszerű kávéízen túl enyhébb aromákat éreztünk. Egyszerű, harmonikus kávé.

img_0697_bravos_classic.jpg

 

31. LIDL Bellarom Viennese style, egységár: 3 396 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Visszafogott illatú, kevésbé aromás kávé. Az ízintenzitás közepes. Édeskés, kellemes, enyhébb ízű kávé.

img_0662_bellarom_vienesse.jpg

 

30. TESCO Espresso, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhébb illatú, de jellegzetes aromákkal bíró kávé. Az ízintenzitást megfelelőnek éreztük. Közepesen aromás, utóízben enyhén savanykás kávé.

img_0722_tesco_espresso.jpg

 

27. Tchibo Family extra strong, egységár: 4 916 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Erős és jellegzetes, bár aromákban egyszerűbb kávéillat. Az ízerősség megfelelő. Intenzív a kávé íze, egyszerűbb aromákat éreztünk, de a kávé így harmonikus ízű.

img_0659_tchibo_extra_strong.jpg

 

27. Omnia Gold, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kellemes pörkölés illatát éreztük. Az ízerősség megfelelő. Erősebb, de kevésbé összetett ízű kávé.

img_0678_omnia_gold.jpg

 

27. SPAR Premium 100% Caffé Arabica Brasil, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Közepesen erős arabica illat. Az ízintenzitás nekünk túlzóan erős volt. A savanyú ízjegy kissé elnyomja a kávé várt-jellegzetes ízét.

img_0695_spar_brasil.jpg

 

23. Tchibo Eduscho Dupla, egységár: 3 396 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Intenzív robusta illat. A kávé ízerőssége megfelelő. Kellemes, robusta kávé ízjegyeket éreztünk, enyhe, jellegzetes kesernyés utóízzel.

img_0716_eduscho_dupla.jpg

 

23. LIDL Bellarom Intenso, egységár: 2 356 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemes főtt kávé illat. Intenzív ízű kávé, amiben keverednek a különféle robusta és arabica ízjegyek. Utóízben enyhén kesernyés.

img_0715_bellarom_intenso.jpg

 

23. AUCHAN 100% Arabica Dolce, egységár: 4 596 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Egyszerű, de jellegzetes kávéillat. Az íz erőssége közepes. Erősebb pörkölést feltételezünk, mert az arabicára jellemző savanyú ízjegy helyett inkább a kesernyést éreztük.

img_0669_auchan_arabica_dolce.jpg

 

23. ALDI Amaroy Classic coffee, egységár: 2 996 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Jellegzetes, közepes intenzitású kávéillat. Az íz erőssége megfelelő. Erősebb pörkölés ízét tapasztaltuk, egyszerűbb ízjegyekkel, de jellegzetes és erős kávéízzel.

img_0666_amaroy_classic.jpg

 

17. Jacobs Douwe Egberts Krönung, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Erős kávéillat. Az ízintenzitása megfelelő. Erős, alapkávé aromákat éreztünk, a végén enyhe, jellegzetes, kesernyés ízjeggyel. Harmonikus, egyszerű kávé.

img_0681_jacobs_kronung.jpg

 

17. Omnia Intense, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Erős kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. A pörkölés íze és a hagyományos kávéíz a legjellegzetesebb ebben a kávéban. Egyszerűbb aromákkal bír, de harmonikus ízű.

img_0724_omnia_intense.jpg

 

17. Omnia Classic, egységár: 4 396 Ft/kg, Pontszám: 7,6 /10 pont

Hagyományos pörkölés illatát éreztük. Az ízerősség megfelelő. A pörkölés íze is jó, vannak egyedi ízjegyei és egy harmonikus kávé.

img_0652_omnia_classic.jpg

 

17. SPAR Premium 100% Caffé Arabica Uganda, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, enyhébb illatú kávé, amiben összetettebb aromák érezhetők. Az ízerősség megfelelő. Kóstoláskor a megszokott kávéíz mellett enyhe fűszeres aromákat is felfedeztünk.

img_0654_spar_uganda.jpg

 

17. LIDL Bellarom Gold, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jellegzetes arabica illat, kellemesen fűszeres. Intenzív ízű kávé. Erőteljes fűszeres íz, határozott savanyú ízjeggyel. Közepesen aromás és összetett ízű kávé.

img_0683_bellaron_gold.jpg

 

17. AUCHAN 100% Arabica Classico, egységár: 4 596 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jellegzetes és klasszikus kávéillatot éreztünk. A ízerőssége megfelelő. A kávé ízjegy mellett megjelenik az édeskés ízjegy is, de az arabicára jellemző savanyú zamatot nem éreztük.

img_0649_auchan_arabica.jpg

 

14. Lavazza Il mattino, egységár: 5 116 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes robusta illatú kávé. Az ízintenzitás közepes. A jellegzetes robusta aromák mellett megjelenik az édeskés is. Jóleső, közepesen összetett ízű kávé.

img_0657_lavazza_il_mattino.jpg

 

14. SPAR S-BUDGET őrölt kávé, egységár: 2 196 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Finom kávékeverék illat. Az ízintenzitás megfelelő. Az íze tartalmas, egyszerűbb, de harmonikus kávéaromákból épül fel. A kávé íze megfelelő minőségű pörkölésre utal.

img_0645_s_budget.jpg

 

14. PENNY Casa Blanca Gold harmonic, egységár: 4 796 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Erős kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. Savanykás arabica kávéízt éreztünk először, majd kellemes, de enyhébb kávéaromákat, végül a robusta összetevőnek vagy az erősebb pörkölésnek köszönhető enyhén kesernyés ízt.

img_0680_casablanca_gold.jpg

 

9. LIDL Bellarom Colombia, egységár: 5 196 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes, erősebb pörkölés illatát éreztük. Az ízerősség megfelelő. Kellemes, aromás, utóízben kesernyés kávé.

img_0629_bellarom_colombia.jpg

 

9. Lavazza Qualitá Rossa, egységár: 7 356 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

A hagyományos kávéaromák mellett érezhető egy enyhe fűszeres illat is. Az ízintenzitás közepes. Ízében a kellemes kávéaromák mellett érezhető egy enyhe édeskés ízjegy is. Harmonikus, közepesen összetett ízű kávé.

img_0713_lavazza_rossa.jpg

 

9. AUCHAN 100% Arabica Espresso, egységár: 4 596 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, klasszikus kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. Erős és jóízű kávé, jóleső aromákkal és édeskés-kesernyés utóízzel.

img_0720_auchan_arabica_espresso.jpg

 

9. ALDI Amaroy Der Feine premium, egységár: 5 398 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes, aromás arabica kávéillatot éreztünk. Az ízintenzitás megfelelő. A savanykás ízjegy mellett megjelennek egyedi és kellemes kávéaromák, melyek harmonikus, klasszikus kávéízt eredményeznek.

img_0632_amaroy_der_feine.jpg

 

9. PENNY Casa Blanca Intenso Strong, egységár: 2 996 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Hagyományos és jellegzetes pörkölésű kávé az illata alapján. Az ízerősség megfelelő. A pörkölés íze jóleső ízélményt nyújt, ami a harmonikus kávé és kesernyés ízjegyeknek köszönhető.

img_0710_casablanca_intenso.jpg

 

7. LIDL Bellarom Brasil, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Egyedi, aromás kávéillat. Az ízerősség megfelelő. A megszokott kávéíz mellett éreztünk édeskés és fűszeres ízjegyeket is. Harmonikus, összetett ízű kávé.

img_0623_bellarom_brazil_1.jpg

 

7. Omnia Barista edition Cremoso, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes és klasszikus kávéillat. Az ízerősség megfelelő. Jóivású, összetettebb ízű, kellemes pörkölésű kávé.

img_0671_omnia_barista_cremoso.jpg

 

6. LIDL Bellarom Guatemala, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Frissebb kávés aromákat éreztünk. Az kávé erőssége megfelelő. Jóízű, savanykás, összetetten aromás, harmonikus kávé.

img_0627_bellarom_guatemala.jpg

 

4. Lavazza Crema E Gusto Classico, egységár: 5 436 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes és erős kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. A pörkölés zamata és az egyedi ízjegyek harmonikus kávét alkotnak.

img_0707_lavazza_crema.jpg

 

4. Segafredo Intermezzo, egységár: 4 996 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Összetett illatú kávé. Az ízintenzitás megfelelő. Összetett, a klasszikus kávéaromákon túl egyedi ízjegyeket mutató, utóízben csak enyhén kesernyés, harmonikus kávé.

img_0699_segafredo_intermezzo.jpg

 

3. AUCHAN Tradition café moulu, egységár: 3 516 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Gazdag illatú kávé, enyhe fűszeresség mellett a pörkölés kiváló minősége is kiérezhető. Az ízerősség kiváló. Összetett ízű, a jellegzetes kávéaromákon túl egyedi ízjegyeket is mutató kávé, mely harmonikus ízélményt nyújt.

img_0691_auchan_trad_moulu.jpg

 

2. SPAR Premium 100% Caffé arabica India, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Azonnal érezhető arabica kávéillat. Az ízintenzitás megfelelő. A legerősebb ízjegy a savanykás, de nem túlzóan, majd egy krémesebb, szinte csokis kávéaromát éreztünk, ami édeskés utóízt hagyott.

img_0704_spar_india.jpg

 

1. ALDI Amaroy Gold volles aroma, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Jellegzetes, intenzív kávéillat, amiben érződnek a finom pörkölés illatjegyei is. Az ízerősség megfelelő. Összetett és finom kávéíz, amiben keverednek a kávé aromái az édeskés, és utóízben enyhén kesernyés zamatokkal. Harmonikus, gazdag ízjegyeket mutató kávé.

img_0638_amaroy_gold.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

Az ALDI Amaroy Gold volles aroma az ALDI üzleteiben kapható.

 kv.png

süti beállítások módosítása