Nagy sajttal-sonkával töltött rántott szelet teszt

2020.dec.11.

A francia Cordon Bleu (ejtsd: kordon blő) egy sajttal, sonkával töltött, panírozott húsétel, ami az éttermek étlapján át a gyorsfagyasztott változatig sok helyen megtalálható. Mi most ez utóbbiból 12 félét vakteszteltünk, mutatjuk az eredményt!

bor1_50.jpg

A cordon bleu története

A cordon bleu szó szerinti fordításban kék szalagot jelent és eredetéről többféle anekdota is kering. Az első 1348-ban indul, ugyanis III. Eduárd angol uralkodó ekkortól tüntette ki a csaták hőseit a sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel. A bal térd alatt viselt, illetve a hozzá tartozó, a bal vállon átvetett kék szalag 200 év múlva annyira megtetszett III. Henrik francia királynak, hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), amelynek tagjai szintén kék szalagot hordtak a ruhájukon.

A lovagok híresek voltak fényűző ünnepségeikről, és bár a lakomák a nagy francia forradalom után a renddel egyetemben megszűntek, a „kék szalag” továbbra is egyet jelentett a kiváló ételekkel. A kitüntetést később képletesen adományozták a kor legjobb szakácsainak.

A második variáció szerint a 20. század hajnalán versenyt rendeztek az Atlanti-óceán gőzhajói között. A győztes hajó francia szakácsa álmodta meg a győzelem tiszteletére ezt a ma is közkedvelt fogást.

A legismertebb anekdota szerint Madame Dubarry egy ízben lakomára hívta XV. Lajost, aki mindig azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Amikor a király mind a tíz ujját megnyalta a fogások után, Madame Dubarry elárulta, hogy a pompás vacsora egy szakácsnő műve volt, és azt javasolta XV. Lajosnak, tüntesse ki a fiatal teremtést elismerése jeléül. Így vonult be a gasztronómia történetébe a Cordon Bleu, amely idővel a kiváló konyhaművészeti teljesítmény szinonimája lett, majd étellé átlényegülve köznevesült.

 

A teszt menete

A gyorsfagyasztott Cordon Bleu termékeket és a hasonló sajttal-sonkával töltött hústermékeket az Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny, Auchan áruházakban szereztük be, összesen 12 félét. A tesztben a sajttal, sonkával töltött, panírozott termékek vettek részt.

Természetesen vittünk magunkkal hűtőládát, hogy rövid időre se engedjenek fel a húsok.

A sütést a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslat alapján végeztük. Minden cordon bleu friss olajban lett sütve.

Most is vakteszteltünk, amit a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 10 tagja végzett el.

 

Értékelési szempontok

A cordon bleu-ket ismét 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.

Illat: Mivel panírozott termékekről van szó, elvárás volt a frissen sült, rántott ételre jellemző illat. Sütőben sütöttük a húsokat, ezért az olajos és más idegen illat miatt pontlevonás járt.

Állag: Frissen kóstolva magasabb pontszámmal értékeltük a ropogós, vékony panírt. A háromféle réteget - hús, sonka, sajt – külön-külön is megvizsgáltuk, de az összhatást értékeltük. A belseje szerintünk lehet rugalmas és lágy, de nem rágós és szivacsos állagú. Több pontot kaptak azok a termékek, ahol vastagabb volt a húsréteg. Pontlevonás járt, ha a sajt vagy sonka a sütés hatására jelentősen elvékonyodott, mint az alábbi képen, ahol a sajt hiánya látható.

galli.jpg

Íz: A fő ízeket a panír, a sonka és a nem sós sajt adta. Elvárás volt, hogy a panír réteg friss legyen, és ne legyen nagyon olajos. A sajtnál pedig a jól ismert és elvárt sajt ízt kerestük, ami nem lehetett kesernyés, olajos utóízű. 

 

Érdemes megnézni a csomagoláson szereplő termékképeket és a kisütött szeletek általunk készített képét!

 

A nagy cordon blue vaktesztünk eredménye

 

11. Gallicoop sajttal, sonkával töltött pulykamell-érme, egységára: 1269 Ft/kg. Pontszám: 5,3/10 pont  

Panír és vagdalthús illat érezhető ezen a terméken. A sajt a sütés hatására szinte eltűnt. A panír megfelelő vastagságú és állagú. Az íze a vagdalthúsra emlékeztet, és minimálisan a sajtra.

img_1939.jpg

galli.jpg 

10. Ripp Ropp sajttal, sonkával töltött pulykamedál, egységára: 1199 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Enyhe panír illat jellemzi sütés után. Kettévágva jól látszanak a rétegek, bár a sajt kissé vékony, a sonka viszont kevés. Ízében ez utóbbi nem is érezhető. Leginkább a panír és a sajt íze érezhető.

img_1940.jpg

ripp-ropp.jpg 

9. S-Budget sajttal, sonkával töltött pulykamedál, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Sütés után leginkább a panír és a hús illatát éreztük. A panírréteg vékony, homogén állagú. A sajt nagyon enyhén érezhető az ízében, leginkább a panír és a hús adja az uralkodó ízeket.

img_1942.jpg

spar_8.jpg 

8. Tesco gyorsfagyasztott pulyka cordon bleu, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

A panír és a sajt meghatározó illatú. A sajt a sütés hatására túrós állagúvá vált. A panír kemény, a belső puha, homogén. A panír és a sajt íze érezhető, a húsé és a sonkáé viszont nem.

img_1949.jpg

tesco_9.jpg

 

7. Aldi Goldland pulyka cordon bleu, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Sütés után enyhe panír és sajtillat érezhető. A panír kissé vékony, a sajt is elvékonyodott a sütés hatására. Ízére a panír és a felvágottas íz jellemző.

img_1960.jpg

aldi_11.jpg 

6. Alföldi sajttal, sonkával töltött pulykamedál, egységára: 1732 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Erős panír illat jellemzi.  A panírmorzsák durva darálásúak, nagyobb szemcséjűek. A medál íze semleges, enyhén sajtos-paníros ízű.

img_1953.jpg

alfoldi.jpg 

5. Lidl Culinea Pulyka cordon bleu, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Elkészítés után leginkább a panír illata érezhető, aminek a vastagsága és állaga is megfelelő. A sajtréteg a sütés hatására elvékonyodott. Ízében a panír és a húskészítmény íze érezhető.

img_1957.jpg

culinea.jpg 

4. Penny Fagylakoma pulyka cordon bleu, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

A panír illata kellemes és megfelelő állagú. A sajtréteg viszont nagyon vékony, így állagában és ízében is minimálisan van jelen. Az ízélményt leginkább a panír és a húsréteg határozza meg.

img_1945.jpg

fagylakoma.jpg 

3. Sága Falni jó! Cordon bleu pulykasonkával és sajttal töltött, egységára: 2678 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Sütés után olajos panír illatú a cordon bleu. A panír vastagsága és állaga is megfelelő. Egyszerű ízű, leginkább a panír és kisebb mértékben a sajt íze érezhető rajta.

img_1951.jpg

saga.jpg 

2. Natural Meat sajttal-sonkával töltött pulyka párnácska, egységára: 1365 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

A panír és a sajt illata érződik leginkább. A panír vastagsága és állaga megfelelő. A sajt nem olvad szét, így kóstoláskor is érezhető az állaga és íze (ami egy egyszerű natúr ömlesztett sajtra hasonlít). A párnácska íze kevésbé fűszeres, natúr.

img_1955.jpg

natural.jpg 

1. Bábolna Cordon Bleu pulykahús sajttal és pulykasonkával töltve, egységára: 1625 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Sütés után is szépen látható és illatában is érezhető a négy réteg: a panír, a hús, a sajt, és a sonka. A panír vastagsága megfelelő és kellően ropogós. A sajt állaga a grillsajtokra emlékeztet, nem túl folyós, jól harmonizál a húsokkal. Ízében jól érezhető a sült panír, a sajt és a hús íze.

img_1947.jpg

babolnai.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes cordon bleu a CBA, COOP, REÁL üzletekben kapható.

 cordon_bleu2-1.png

süti beállítások módosítása