Sajtteszt: melyik sajttal lehet különlegesen finom a pizza?

2020.sze.08.

A mozzarella sajt nagyon egészséges, lágy és natúr ízük miatt remek feltétei pizzáknak, salátáknak és szendvicseknek. A boltok polcain többféle változatban is megtalálhatók: sós lében, kis golyó formájában, nagyobb tömb alakban és szeletelt formában. Mi ez utóbbit teszteltük: a listán szerepel a natúr mellett, füstölt, light, laktózmentes és vegán is.

borito_26.jpg

A mozzarella 

Története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot az 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül, egyéb vidékeken, illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik.

A mozzarella készítése

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából tojás- és zsemlenagyság között, körülbelül 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkedik ki a kisebb darabokat, amelyeket az említett gömböcökre formáznak. Íze semleges. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, hagyományosan frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

Magyarországon leginkább a tehéntejből készült változatot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte). A tavalyi vaktesztünkön nem éreztünk különbséget a bivalytejből és a tehéntejből készült sós lében tárolt mozzarella sajtok között.

 

Mihez ajánljuk?

 

Pizzához

3_6.PNG

 

BBQ csirkés tortillához

2_7.PNG

 

Szendvicsekhez

1_6.PNG

 

A teszt menete

A tesztben 12-en vettünk rész. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a mozzarella, ezért vittük a hűtőládánkat az autóban.

A mozzarella szeletek állagát sütéssel is teszteltük. Erről az összegzésben írunk.

 

Értékelési szempontok

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket kerestük. Ehhez természetesen a teszt előkészület is fontos volt. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt, hogy ne melegedhessen fel a sajt.

Illat: édeskés, friss illatot várunk el egy kiváló mozzarellától és igenis legyen illata, mert a teljesen jellegtelen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utal. A savanykás illat technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményre utal.

Állag: a mozzarella a félkemény sajtok közé tartozik, ezért elvárás volt a rugalmas, lágyabb állag.

Íz: édes, tejes, tejszínes ízt várunk. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

 

A nagy szeletelt mozzarella tesztünk eredménye

 

8. Naturo Moi Vegetáriánus mozzarella ízű, egységára: 5650 Ft/kg. Pontszám: 4,3/10 pont

Savanykás-ecetes illat. Rugalmas, mozaikosan töredező sajtállomány. Az íze édes, furcsa, de ettünk már rosszabb "igazi" sajtot ennél. Semelyik ízjegye nem emlékeztet a mozzarellára. Sütésre nem alkalmas (töredezik és kesernyés lesz)

img_9367.JPG 

7. Szarvasi laktózmentes mozzarella, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont

Nagyon enyhe tejes illat. Az állaga rugalmas, puha, kellő nedvességtartalommal. Az ízében érezhető a laktózbontó enzimek munkája, mert az édes és savanyú íz egyenlő intenzitással érezhető és el is nyomják a jellegzetes tejes ízt.

img_9354.JPG 

6. Chepke füstölt mozzarella, egységára: 2790 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont

Nagyon enyhe tejes illat. Az állaga rugalmas, puha, kellő nedvességtartalommal. Az ízében érezhető a laktózbontó enzimek munkája, mert az édes és savanyú íz egyenlő intenzitással érezhető és kissé el is nyomják a jellegzetes tejes-sajtos ízt.

img_9361.JPG 

4. Karaván mozzarella, egységára: 5590 Ft/kg. Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, enyhe füst és tejillat. Az állaga kissé száraz, de még megfelelően puha, rugalmas, nem rágós. Az ízét a finom füstölés határozza meg, de a savanyú íz is erős. Utóízben sós, savanykás.

img_9378.JPG 

4. Chepke light mozzarella, egységára: 2790 Ft/kg. Pontszám: 8,0/10 pont

Édes, mozzarellára jellemző illat. Kissé nedves, ragadós állag. Az íze az elvárt mozzarella jegyeket hordozza: főízben édes-tejes, utóízben savanykás-sós.

img_9357.JPG 

4. Szarvasi Mozzarella light, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 8,0/10 pont

Natúr tejes-sajtos illat. Állaga lágy és rugalmas. A kevesebb zsírtartalom miatt íze könnyű tejes és édes, utóíze is sajtos.

img_9383.JPG 

3. Arla mozzarella, egységára: 4993 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes mozzarella illat: tejes-édes. A szeletek 3-4 mm vastagok. Az állaga rugalmas, olvadós. Íze a klasszikus mozzarelláé: tejes-édes, csak utóízben sós és picit savanykás.

img_9374.JPG 

2. Szarvasi natúr mozzarella, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont

Natúr tejes-sajtos illat. Az állaga pont az elvárt nedvességtartalom miatt puha és rugalmas. Az íze teljes tej, tejföl, tejcukor jellegzetes ízjegyeit hordozza. Utóízben is nagyon sajtos.

img_9351.JPG 

1. Szarvasi Mozzarella füstölt, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont

A kiváló füstölés eredményét érezhetjük ennek a mozzarellának az illatában, ami a feketeerdei sonkára emlékeztető fenyőfüstnek köszönhető. Állaga rugalmas, de puha. A füstölés ízben is kiváló minőséget eredményez. A tejes-édes íz mellé párosuló füstíz igazi magában is fogyasztható csemegévé teszi ezt a sajtot.

img_9359.JPG 

Összegzés

A tesztben szereplő sajtokat meg is sütöttük natúr-paradicsomszószos házi pizzatésztán. A vegán változat nem alkamas pizzafeltétnek, a többi sajt állaga viszont sütéskor is megfelelő.

mozzarella_sajt-1_1.png 

süti beállítások módosítása