Nagy tonhalsaláta teszt

2020.aug.27.

A tonhalsaláta az egyik legegészségesebb étel, tele van vitaminnak és omega 3 zsírsavval. Alacsony kalóriatartalma miatt szinte bármikor fogyaszthatjuk, így kiváló diétás étrendbe is. A magyar piacon található tonhalsaláta konzervek ár érték arányára és minőségére voltunk kíváncsiak, ezért vakteszteltük a 11 országosan kapható tonhalsaláta konzervet.

bor2_20.jpg

A tonhalsalátáról

A tonhalsaláták általában 25% tonhalat 65% zöldséget és 10% körüli szaftot (olaj, só, fűszerek, sóslé) tartalmaznak. A tesztben résztvett termékek bontás után azonnal fogyaszthatóak. 

A tonhal kiváló forrása a szelénnek, a B3-vitaminnak (niacin), a B12- és B6-vitaminoknak, illetve a fehérjének. Magas foszfortartalma mellett B1-vitaminban, B2-vitaminban (riboflavinban), D-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kálium, a jód vagy a magnézium. A tonhal Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

A halfogyasztás és az érrendszeri megbetegedések gyakorisága között már több kutatás is kimutatta a kapcsolatot. A rendszeres (legalább heti 2 alkalommal) történő halfogyasztás csökkenti a szív és érrendszeri problémákat, megelőző jelleggel. 

Mi magyarok az egészséges és kiegyensúlyozott táplákozáshoz szükséges halmennyiség felét esszük meg átlagosan.

Ezzel a tesztünkkel szeretnénk ezt a terméket népszerűsíteni, és reméljük sokan próbáljátok ki ezt a finom csemegét, ha már eddig nem lettetek tonhalsaláta függők.

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható tonhalsalátákat a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, most 10-en.

A konzerveket felbontottuk és jól összekevertük (úgy, hogy a tonhaldarabok ne törjenek össze), úgyanis egyes konzerveknek az alján, egyeseknek pedig a tetején vannak a tonhaldarabok.

A konzerv teljes tartalmát külön-külön tényérokra öntöttük, így megítélhető volt az összetétel és látszott, hogy mennyi lé volt a konzervekben.

 

Értékelési szempontok

Illat: fontos volt, hogy a fűszereken és a zöldségeken túl a hal illatát is érezzük. A jellegtelen, vagy csak egy zöldség illatát árasztó tonhalsaláták nem kaphattak jó pontszámot.

Állag: ez egy egszerű termék, 3 fő összetevője van:

- tonhal 20-26%

- zöldségek 50-70%

- szaft: olaj, sós lé, fűszerek 5-30%

Magasabb pontszámmal értékeltül a nagyobb tonhaldarabokat, a kevesebb mennyiségű szaftot és az egészséges és nem töredezett zöldségeket.

alacsony pontszámot kaptak az apródarabos, tonhal "reszeléket" tartalmazó termékek, illetve amelyekben a szaft mennyisége magas volt, hisz az olcsóbb, mint a tonhal és a zöldség.

Íz: szerintünk az a jó tonhalsaláta, amelyben külön lehet érezni a tonhal, a zöldségek és a szaft ízét. A túl erős fűszerezés elnyomja a saláta igazi jellegét. Ha egy konzervben túl sok a zöldség és nagyon apró, reszelék jellegűa  tonhal, akkor a zöldség íze fog dominálni. A túl sok, vizes szaft pedig levesessé teszi az egészet, összemossa az ízeket.

 

A nagy tonhal saláta vaktesztünk eredménye

 

11. Calvo kuszkusz tonhal saláta, egységára: 4327 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

Olivaolajos, kusz-kuszos illat. Nagyon sűsűr állagú, ugyanis a kuszkusz felszívta a nedvességet és összeállt egy tömbbé. Nagyon furcsa, citromos- savanykás íz, valamiféle meghatárizthatatlan aromával. A tonhal jó minőségű.

img_0457.JPG 

10. Calvo mediterrán tonhalsaláta, egységára: 4327 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

A borsó illata érezhető legjobban. A tonhalfilé "reszelék" a doboz alján található. A termék ízét legjobban a savanykás lében konzervált zöldség határozza meg, abból is kiemelkedik a borsó zamata.

img_0445.JPG 

9. Gianna mexikói tonhal saláta, egységára: 2405 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Paprika illat érezhető az illatában. Leginkább a kukorica, majd a babból van benne a legtöbb. Az olaj mellett elég sok a szaft (sós lé), amiért levontunk az állag pontszámból 0,5-t. Enyhén csípős fűszerezésű. A zöldségek jó minőségűek, a hal íze a csípősség miatt kevésbé érezhető.

img_0462.JPG 

8. Podravka EVA tonhalsaláta vadrizzsel, egységára: 6244 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

A vadrizs és a hal aromái érezhetőek az illatában. Az állaga kissé száraz. A zöldség és a hal is jó minőségűek. A fűszerezése natúr, sós.

img_0449.JPG 

6. Podravka EVA tonhalsaláta kuszkusszal, egységára: 6244 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Paprikás, fűszeres illat. Nagyon sűsű állagú, ugyanis a kuszkusz felszívta a nedvességet és összeállt egy tömbbé. A kuszkuszon túl a szárított paradicsom és csicseri borsó látható leginkább. A kuszkusz (durumbúza)elég nagy szemű, ezért rugalmas állagú. Kellemes paradicsomos íze van. A tonhal jó minőségű.

img_0440.JPG 

6. Rio Mare mexikói tonhal saláta, egységára: 8119 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes olajoshal illat. Az olaj adja a szaftot, a fűszerek alig érezhetőek, csak enyhe csípősség. Így legjobban a csemegekukorica és a tonhal íze érezhető. A tonhal jó minőségű, kisebb darabokban találtuk a konzerv alján.

img_0442.JPG 

5. Rio Mare "Texas" tonhal saláta, egységára: 8119 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Bab, hagyma, paprika illat. Bab és kukorica látható legnagyobb részben. A rizs felszívta a nedvesség nagy részét, de nem tette szárazzá a salátát. A fűszerezése egyszerű "mexikói", enyhén csípős. A tonhal nagyon jó minőségű és finom. A  dobogósokhéz képest több, mint dupla ára nem reális.

img_0455.JPG 

3. ALDI Almare mediterrán tonhalsaláta, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Finom zöldfűszeres illat. Grillezett padlizsán és cukkini darabokkal készült. A tészta nem szívta fel a szaftot. Az ízét az olajbogyó uralja és némi zöldfűszer.

img_0454.JPG

3. LIDL Nixe mediterrán tonhalsaláta, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Kellemes hal és zöldfűszer illat. Az állaga szaftos. Enyhébb fűszerezésű, nincs benne olajbogyó, de emiatt jobban érezhető a tonhal íze.

img_0451.JPG 

2. ALDI Almare mexikói tonhalsaláta, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Határozott, a mexikói ragut idéző illat. Megfelelő arányban vannak a zöldségek, a hal és a szaft. A fűszerezése, ahogy az illatában is éreztük a mexikói ragué. Nem csípős, a markáns fűszerezés miatt viszont kevésbé érződik a hal íze, de így is finom ez a tonhal saláta.

img_0444.JPG 

1. LIDL Nixe mexikói tonhal saláta, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont  

Finom tonhal illat. Szép, nagy darab tonhalfilével készült és sok babbal, kukoricával és pont elég szafttal. Finom, mexikói fűszerezésű, alig érezhetően csípős. A nagyobb darab tonhaltörzs darabok miatt a hal íze ebben a salátában jött ki leginkább, de persze a zöldségek is finomak. Kiváló minősége és ára miatt egyszerre első a tesztünkön minőségben és ár/érték arányban is. A tesztgyőzteshez egy kis villa is van csomagolva.

img_0447.JPG

Összegzés

Ismét egy olyan piacot találtunk, ahol az ár a legrosszabb információ ahhoz, hogy a legjobb terméket megtaláljuk. Viszont nagyon jó volt a vakteszt hangulata, hiszen ritka alkalom, hogy olyan termékcsaládot tudunk kóstolni, ahol szinte semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaznak a tesztalanyok, így természetes ízeket érezhettünk. 

olajoshal-1.png

süti beállítások módosítása