Nagy hamburger húspogácsa teszt

2020.aug.06.

Vitathatatlan, hogy az egyik legkedveltebb streetfood a hamburger. A gyorséttermektől kezdve a kézműves burgerezőkön át a legnevesebb éttermek étlapján is megtalálható. De nincs annál jobb, amikor egy otthoni kerti partyn saját ízlésünk szerint készíthetjük el a család hamburgerét. Így hát felkerekedtünk és beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű terméket.

bor1_21.jpg

A HAMBURGER TÖRTÉNETE

Többféle történet kering arról, hogy honnan is indult útjára a hamburger. Az egyik variáció szerint Németországból, Hamburg kikötővárosából indult Amerikába a hódítás első éveiben, amikor az újvilágban még luxuscikknek számított a marhahús. Az importforgalom nagyrésze a német város kikötőjén át bonyolódott, ezért Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben kelezkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- marhahús

- sertéshús.

A Magyar Élelmiszerkönyv nem említi a hamburger húspogácsát, ezért kapható ilyen névvel szinte minden féle húsfajtájú és tartalmú termék.

 

A TESZT MENETE

Beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat 75% hústartalom felett. Mind a fagyasztott, mind a hűtött hamburgerhúsok is bekerültek a vaktesztünkre.

A teszten a különféle húsból és fűszerezéssel készült termékeket vakteszteltük 12-en. A kóstolást most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A húspogácsákat a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslattal (ha volt ilyen) készítettük el. 2-3 perc pihentetés után még melegen kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A húspogácsákat  3 szempont szerint pontoztuk: illat, állag, íz. A hús sütés utáni színe árulkodó minőségi jegy lehet, de most ezt nem pontoztuk, viszont érdemes megnézni a tesztgyőztes színét.

Illat: a sütés hatására felszabaduló hús-pörk illatjegyek keverednek a finom fűszerezéssel egy jó minőségű hamburgerhús illatfelhőjében. A túlzottan semleges vagy éppen idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: kóstolók egyetértettünk abban, hogy a legideálisabban a 2-3 cm vastagságú húspogácsákat lehet a legmegfelelőbben megsütni, ezért ezt a szempontot is figyelembe vettük. nagyon fontos, hogy közepes-nagyobb lyukú darálón engedjék át a hamburgerhúst, mivel a túl apróra vágott húsés zsíz gömböcskék könnyebben kiadják a levüket és elvesztik a szaftos állagukat. A jó minőségű alapanyagot jelzi, ha a megfelelő hosszúságú sütés után a hús szaftos marad és a közepén még rózsaszín-piros a pogácsa.

Íz: 2 féle íz határozza meg a hamburgerpogácsa jellegét. A külső sült rétegben a sülthús ízjegyei erősebbek és a fűszerezés, sózás hatása itt érződik. A hamburgerpogácsa belsejében a hús a saját szaftjában főtt, itt érezhető a hús saját natúr jellege. Főleg a marhahúsnál várjuka jellegzetes marhahús ízt, ennek hiányában kevesebb pontot kapott a kóstolt a hamburger pogácsa. 

 

A NAGY HAMBURGER HÚSPOGÁCSA TESZT EREDMÉNYE

 

10. Morliny hamburger  pogácsa sültcsirke ízesítésű, egységára: 1845 Ft/kg. Pontszám: 3,4/10 pont 

Nagyon vékony. Nem meghatározható az illata, fűszerezése. Csirkefasírt jellegű, ízében is. Mivel nem volt leszűkítve a teszt, hogy csak marha vagy sertéshústartalmú lehet a hamburgerpogácsa, ezért bekerült ez az egyetlen csirkehús pogácsa is.

img_9920.jpg

morliny.jpg 

9. Tesco sertés-marha húspogácsa, egységára: 2361 Ft/kg. Pontszám: 5/10 pont  

Az illata enyhén fűszeres, érezhető hogy sertéshúsból készült. Nagyobb darálású, szaftos sütés után is. Nem meghatározható a fűszerezés

img_9931.jpg

tesco_440.jpg 

8. SPAR Hamburger húspogácsa, egységára: 2998 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

Natúr sült hús illat enyhe hagyma illattal. Nagyon apró darálású a hús. Sütés után is szaftos. Nagyon enyhe fűszerezésű, pépes állagú.

img_9945.jpg

spar_4.jpg 

7. Auchan marha hamburger húspogácsa, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Sütés hatására majdnem a felére ment össze. Az illata májas hurkára emlékeztető illat. Nagyobb darálású húsból készült. A nedvesség jelentős része sütés hatására távozott a húsból, ezért kissé száraz. Száraz, kissé rágós állag, az ízében a fűszerezésnél inkább csak a só érezhető. De érezhető a marhahúsra illő ízvilág.

img_9942.jpg

auchan_500_1.jpg 

6. ALDI marha hamburger húspogácsa, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Minimális sült hús illat. Az állaga nagyobb darálású húsból áll, ami sütés után is szaftos marad. Az íze enyhén sós, natúr sült marhahús.

img_9948_1.jpg

aldi_fagyasztott.jpg 

5. D-Meat Kft. Sertés-Marha hamburgerhús, egységára: 3898 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe sült hús illat. Apró darálású, homogén, rugalmas állag, inkább fasírtnak megfelelő.Az íze sós, borsos, kellemes sertéssült.

img_9934.jpg

vagohid.jpg 

4. Aldi  fűszeres húspogácsa marhahússal, egységára: 4495 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Natúr marhahús illatú. A hús vastagsága megfelelő, elég apró darálású. Kis bor illat érezhető. Az állaga kicsit szárazabb az elvártnál. Az íze enyhén fűszeres, sós, finom marhahús.

img_9927.jpg

aldi_fuszeres.jpg 

3. Auchan gyorsfagyasztott hamburgerhús , egységára: 5248 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. A sütés hatására a hús kérge szépen bezárult, a szaftot magában tartotta Illata a friss borsozásnak köszönhetően érezhető. Maga a pogácsa apró darálású. A húsnak az íze nagyon natúr, egyedül a rászórt só és bors íze érezhető.

img_9924.jpg

auchan_pur_400.jpg 

2. Lidl Marha hamburger húspogácsa, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. Kellemes borsos, marhasült illat. Nagyobb darálású, de a szaftot így is magában tartotta. Az íze a rászórt só és bors minőségétől és mennyiségétől függ. A marhahús jellegzetes íze enyhén érezhető.

img_9937.jpg

lidl_5.jpg 

1. Terra Pannonia marhahús hamburger, egységára: 4320 Ft/kg. Pontszám: 9/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. A fűszereken túl jól érezhető a sült marhahús jellegzetes illata. A marhahús pogácsa textúrája közepes darálású, sütés hatására a kéreg bezár. Ezért szaftos, puha állagú. A rászórt són és borson túl nagyon finom, jellegzetes marhahús íz vár ránk.

img_9928.jpg

terra.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes az Auchanban, INTERSPARban kapható.

hamburger_huspogacsa_teszt-1.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr7016102464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pörköltszaft 2020.08.07. 06:51:30

Mondjuk azért kihagyni a lidl állandó kínálatában kapható amerikai 100%os burger vagy milyen fantázianevű terméket, nagy hiba. Vékony, de ízre nagyon adja. 990 a doboz, talán 6 szelet van benne?

Captain Caveman 2020.08.07. 08:19:21

Tegnap esti élmény a 9. helyre sorolt Tesco húspogácsa. Véleményem szerint, a képen látható húst erősen túl sütöttétek. A miénk, jól átsütve sem nézett ki így.

Szerintem pl. a 6. helyezett ALDI-s fagyasztott hús a nyomába sem ér.

Egyébként is érdemes lenne a friss és a fagyasztott termékeket külön vizsgálni, mivel a fagyasztás (akármilyen kíméletes is) alapvetően megváltoztatja a hús állagát.

maradokapénzemnél 2020.08.07. 08:27:59

@Captain Caveman: jó lenne, ha a tesztgyőztest is meg tudnád kóstolni. Kíváncsiak lennénk a véleményedre a Terra Pannónia-nál is

maradokapénzemnél 2020.08.07. 08:28:41

@Pörköltszaft: mi most nem találtuk! Mi a véleményed a tesztgyőztesről?

Gevlekte Salamander 2020.08.07. 09:09:56

Nem szerepelt a Lidl 8 db-os, kb. 98%-os marhahústartalmú pogácsája! Benne lenne a top 3-ban sztem.

marvin 2020.08.07. 09:25:34

Azért eléggé máshogy lettek megsütve ezek a pogácsák.

eMJe 2020.08.07. 09:36:55

Látom, itt van pár hsz. A Lidl angus hamburgerpogácsájáról mi a véleményetek? Megéri a borsosabb árat?

maradokapénzemnél 2020.08.07. 10:27:45

@marvin: a csomagoláson feltűntetett sütési módzser és sütési idő alapján készítettük el a hamburgerpogácsákat. Ezek eltérőek voltak, ahogy a termékek összetétele és a pogácsák vastagsága is

Medgar 2020.08.07. 10:59:47

@maradokapénzemnél: A Terra Pannónia tényleg mindent visz...

agent_x 2020.08.07. 13:17:16

Nem tudom, kicsit elfogult az összeállítás, látatlanban is a csirkést tettem volna az utolsó helyre és az angus marhát az elsőre, igazi vetélytárs hiányában.

OkoskaTo:rp 2020.08.07. 15:06:09

És a CBA-gazdaságos, csirkéről mechanikus úton lefejtett húsból készült, Morliny-hez hasonló cucc? :o)

A Tesco verziójából mi sem csináltunk brikettet, úgy teljesen élvezhető volt. Nem olvasni kell, hanem nézni és érezni sütés közben.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.08.08. 04:40:00

Bármit ettem idáig a Terra Pannóniától, mindig elégedett voltam. Persze azt mondanám, hogy a házi, frissen, nagyobbra darált húspogácsa biztos jobb, de a TP húspogácsája olyan húsból van és úgy van darálva, hogy eléggé sok erőfeszítésbe kerülne ezt reprodukálni más módon. Ugyanez igaz a tatár alapjukra is. Ott külön előny, hogy nem bélszínből, meg más finom rostozatú, de amúgy gyengébb ízű húsból készül, hanem combból, ami nem inas, nem rágós, viszont alapból erősebb húsíze van. A többi angus húsuk is jóízű, és nem dobják le a vizet sütés közben. Rendesen érlelt húsokról van szó, nem friss vágásból, mint a legtöbb friss marha tőkehúsnál szokás. Ettől könnyebben puhulnak, és az ízük is jobb. Igaz, 2x 2,5x áron mozog az alap marhahúsokhoz képest, de legalább lehet választani a gyengébb/olcsóbb és a jobb/drágább között.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.08.08. 04:48:41

Meglepődtem, hogy a legtöbb félbevágott húspogácsa mennyire pipipasírtra hasonlít ránézésre. A Lidl húspogácsáját kóstóltam, ami nagyon szépen sül, tetszik, hogy nagyobbra darálták, viszont hiába sikerül jól a sütés, meg hiába szaftos, ízben elmarad a Terra Pannóniáétól. Gondolom, itt van szerepe az angusnak. Ha jóbb húsból készítenék, talán a Terra Pannóniát is verné.

Marvin42 2020.08.08. 20:00:58

Nem tudom, hogy milyen módszerrel lettek ezek sütve (serpenyőben vagy kontaktgrillen), de nekem pl. az Aldi-ban kapható bbq húspogácsa egyáltalán nem így néz ki miután elkészült (megjegyzem, azon nincs is feltüntetve hogyan süsse az ember). Én pl. szobahőmérsékleten hagyom állni, utána pedig 2-3 percre rakom serpenyőben oldalanként és még sütést követően is látszódik, hogy daráthúsból áll a pogácsa, az általatok betett képen, meg mintha valami pépből készült volna. Szerintem elég félrevezetőek a képek a cikkben, mert elég sok képen olyan az állaga a húsoknak, mintha mechanikusan lefejtett maradékből gyúrták volna össze a pogácsát.
süti beállítások módosítása