Cérnametélt teszt: melyik a lefinomabb levesbetét?

2019.nov.26.

Szépen lassan csökken a hőmérséklet idén, de azért már elég vacogósak a reggelek és az esték is. Ilyenkor szeretünk meleg ételeket fogyasztani, és legegyszerűbb és legfinomabb megoldás erre, ha megfűzzük a kedvenc levesünket. A legnépszerűbb még mindig a húsleves, ami pedig elképzelhetetlen egy jó levestészta nélkül. Ezért teszteltük most a cérnametélteket. A győztes nem lett meglepetés, az ára viszont annál inkább!

borito_20.jpg

Tojásos száraztészták a Magyar Élelmiszerkönyvben

Élelmiszer kategória (1129/2011/EU rendelet szerint) az összetevők: tésztagyártásra alkalmas búza, durumbúza őrleményei, tojás és ivóvíz.

Érzékszervi jellemzők

Külső megjelenés: a száraztészta alakja feleljen meg a megnevezés szerinti alaknak; közel azonos méretű és falvastagságú, felülete egyöntetű legyen, ne legyen repedezett. Az üreges jellegű tészták ne legyenek lapítottak, illetve felnyíltak (cső, szarvacska, kagyló).

Szín: egyenletes, a termék jellegének megfelelő színű legyen.

Illat: (száraz állapotban és főzés közben): jellemző illatú, idegen szagtól mentes legyen.

Íz: jellegzetes ízű, idegen íztől mentes legyen.

Állomány: száraz állapotban külön darabokból álljon, megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

vargabeles-recept-foto.jpg 

Teszt menete

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

Végeztünk egy kis piackutatást. A magyar áruházláncokban 17 cérnametéltet találtunk, amibe beletartoznak a cérnácska, boglyácska elnevezésű tészták is. Ezekből 11 termék 8 tojásos volt, 3 áruházláncban pedig csak 8 tojásos cérnametélt kapható. 

Követve a vásárlói trendeket így a tesztre mi a 8 tojásos tésztákat szereztük be.

A vakteszten csak a tészták saját ízére voltunk kíváncsiak. Ezért a szokásoktól eltérően só és olaj nélkül főztük ki őket. Kifőzés után hideg csapvízzel leöblítettük a tésztákat és így vakteszteltünk.

pasta_on_the_plate_spaghetti_food_pasta-1131471.jpg 

Értékelési szempontok

Illat: a kóstolók között többen ismerik a házi tészta illatát, ami finom tojásos, illetve a tojás és liszt által létrehozott új illatjegyeket takarja. A kihűlt tésztának nincs erős illata, de akkor is érezhetőnek kell lennie a fent leírtaknak. A teljesen semleges illatot, vagy az idegen illatot lepontoztuk

Állag / MÉ: megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

Íz: ugyanaz, mint az illatnál is, tehát legyen érezhető íze, ami csak a hagyományos tésztáé lehet. Ugye sót sem adtunk hozzá, így csak az alapanyag és technológia minősége számít. 

ujhazityukhusleves_1.jpg 

A cérnametélt tesztünk eredménye

 

11. Aranykosár cérnametélt (PENNY), egységára: 876 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Elvárt tészta illatot éreztük. Lehetne erősebb az íze. Az állaga még megfelelő.

img_9125.JPG 

10. Császár cérnametélt (ALDI), egységára: 876 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Kellemes tésztaillat. Talán túl egyszerű íz, túl lisztes, alig utal a magas tojástartalomra utóíz. A tészta keménysége, rugalmassága megfelelő.

img_9127.JPG 

9. Arnold Ürömi száraztészta, egységára: 1345 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Az illatában nem érezhető a magas tojástartalom. Ízében sem éreztünk sok ízjegyet, ami persze nem baj egy cérnametéltnél, de ennél lehetne tojásosabb. Az állaga megfelelő.

img_9121.JPG 

8. Auchan cérnametélt, egységára: 1345 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Vastagabb és világosabb a többi cérnametéltnél. Az illata házias, tojásos. Az íze egyszerű, semleges, lisztes. Puha állagú.

img_9126.JPG 

5. Spar cérnametélt, egységára: 876 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Házias tésztára utaló illata van. Ehhez képest az íze talán túl natúr. Az állaga megfelelő.

img_9123.JPG 

5. Tesco cérnametélt, egységára: 876 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Éreztük a tojásos illatokat. Az íze talán enyhébb intenzitású, mint a dobogósoké.  A tészta textúrája hozza az elvárt levestészta minőséget.

img_9119.JPG 

5. Izsáki házitészta, egységára: 1076 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Házias jellegű, egyszerű tészta illata van. Az íze lehetne erősebb, de az állaga megfelelő, mint levesbetét.

img_9129.JPG 

4. LIDL Hazánk kincsei boglyas cérna, egységára: 1095 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Házias tészta illata van ennek a boglyas cérnának. Enyhébb az íze, de harmonikusak benne a tojásos-tésztás ízek. Főzés után megfelelő a tészta állaga.

img_9120.JPG 

3. Premio Soós tészta, egységára: 1445 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Érezhető, hagyományos tésztaillat. Enyhébb ízű cérnametélt, de még megfelelően tojásos aromájú. Állaga jó.

img_9124.JPG 

2. Mándy száraztészta, egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Natúr tészta illat. Az íze házias jellegű, egyszerű ízvilágú. Állaga megfelel az elvárásoknak. A tönkölyliszt miatt nem éreztünk másfajta "lisztes" ízjegyet, mint a búzalisztes termékeknél.

img_9128.JPG 

1. Gyermelyi cérnácska, egységára: 940 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Tartalmas tésztaillat. Házias jellegű, egyszerű íz, ami kellemesen tojásos. Az állaga tökéletes, kellően vékony főzés után is, nem dagad meg túlzottan. A dobogón a tesztgyőztes Gyermelyi ára a legkedvezőbb!

img_9122.JPG 

Összesítés

cernametelt-1.png

Az Újházi tyúkhúsleves eredeti receptje

Az 1930-as években találta ki Újházi Ede színész a róla elnevezett Újházi tyúkhúslevest, illetve az összetételét fogalmazta meg a Gundel Étterem főszakácsának, aki elkészítette Újházinak a levest. Az étel fő nagykövete mégsem Újházi lett, hanem Krúdy Gyula, aki több művében is részletesen ír a magyarok egyik legtöbbet főzött ételéről. És nem Újházy!

ujhazityukhusleves.jpg

Összetevők 8 nagy tányér leveshez:

1 egész tyúk (belsőség nélkül)

250 g sárgarépa

100 g petrezselyemgyökér

60 g zeller

60 g karalábé

60 g vöröshagyma

15 g fokhagyma

100 g csiperkegomba

200 g kelbimbó

100 g zöldborsó

100 g zöld csemegepaprika

100 g paradicsom

1 csokor petrezselyem

15 g só

3 g bors

finommetélt

Elkészítés

A tyúkot több részre vágjuk és 2-2,5 L vízzel feltesszük főni. Amikor forr, akkor hozzáadjuk a félbevágott hagymát, a paprikát, paradicsomot, sót és a borsot. A sót lehet több részletben is, hogy a saját ízlésünkhöz állítsuk be a mértékét. 

Kis-közepes lángon főzzük 1 órát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és készre főzzük. Elzárjuk a tűzhelyet és 20 percig fedő alatt pihentetjük, majd leszűrjük a levest.

Tálaláskor a zöldségeket össze is vághatjuk kisebb darabokra, a húst filézhetjük is a csontról, de enélkül is tálalhatjuk. Ez már ízlés kérdése.

A leveshez cérnametéltet kínálunk.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr7815323866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edina Laki 2019.11.27. 09:21:22

Kár, hogy a Marton cérnametélt kimaradt a tesztből.
süti beállítások módosítása