Nagy iskolatáska teszt

2019.júl.30.

Már csak egy hónap és a gyerekek visszatérnek az iskolába. Persze ezt nekik nem kell még nagyon mondani, hadd élvezzék még a szünetet, de mi, szülők már ilyenkor elkezdünk készülni a tanévkezdésre. A nagyobb üzletláncokban már kaphatóak az iskolatáskák, úgyhogy belevágtunk a tesztelésükbe. Az anyagminőségen, a méreteken és a funkciókon túl természetesen értékeltük a kényelmet is, hisz a megvásárolt táskával fog iskolába járni, akár több éven keresztül. 

10_1.jpg

Hol vásároltunk?

Az Auchan, TESCO, SPAR, LIDL és Hervis üzletek saját márkás termékeit teszteltük.

Szerettük volna, ha a teszt az iskolatáskát használók lehető legszélesebb körének segít a választásban, ezért olyan méretű táskákat vásároltunk a tesztre, amelyek praktikusak és kényelmesek lehetnek az általános iskola felsőseinek és a középiskolásoknak egyaránt. A 40 cm-nél magasabb és 28 cm-nél szélesebb táskák azok, amelyek alkalmasak lehetnek ennek a korosztálynak.

04.png 

A tesztelés folyamata

Az iskolatáskákat felpróbálta a 145 cm magas fiú és a 165 cm magas leány tesztelőnk is. Itt köszönjük meg nekik a tesztben nyújtott támogatást, észrevételeket. Köszönjük!

Az ő visszajelzéseik alapján tudtuk a beállíthatóságot és a kényelmet értékelni.

4 csoportra bontottuk az értékelési kritériumokat.

 

Anyagminőség

- varrások minősége

- táska anyagának vastagsága

- cipzárok minősége

- a táska tetején lévő fogantyú minősége, fogása

- táska aljának vastagsága, ami védi az esetleg a táskában lévő tabletet, laptopot vagy más törékeny dolgot

02.png 

Méretek, kialakítás

- a táska önsúlya ne legyen több, mint 1 kg. Ne nehezítsük a gyermekünk dolgát.

- méretek: szélesség / magasság / mélység

- testreszabhatóság, beállíthatóság: a vállpántok/derékpánt/mellkaspánt állíthatósága, a vállpánt rögzítési helyének állíthatósága a nyaknál

- maximális terhelhetőség: sok táskán nincs rajta ez az adat, ezért ezt a táska anyagminőségéből és az anyagok pl. a fogantyú feszegetésével teszteltük

01.png 

Kényelem

- táska hátának párnázottsága, mennyire kényelmes a gerincnek

- a táska hátfalának keménysége, hogy ne nyomja a könyv a gyerek hátát

- bevonták-e szellőző anyaggal a táska hátulján azokat a részeket, ami a gyermek hátával érintkezik

- a vállpánt szélessége és szivacsozottsága nagyban befolyásolja a kényelmet

- a mellkaspánt és a derékpánt a súlyelosztást segíti

 

Funkciók, extrák

- a fiókok száma a rendszerezhetőséget segíti, ha legalább 3 rekeszre osztott a táska

- a hátnál lévő nagy rekeszbe mennek a széles-magas könyvek, a laptop

- a 2. rekeszbe a füzetek és kisebb könyvek kerülhetnek

- a 3. rekesz pedig elég sokat segíthet a gyermekünknek a rendszerezésben, itt kaphat helyet a kulcstartó, filctoll tartó, vonalzózseb, helye lehet a tolltartónak, pénztárcának, számológépnek

- hőszigetelt zseb, ami nem engedi felmelegedni a szendvicseket.

- kulacstartó

- fényvisszaverő csík: segíthet (persze, ha az autós odafigyel) abban, hogy sötétben a hazafelé tartó gyermekünket már messzebbről észrevegyék

03.png

 

Teszteredmények

8. Auchan young's attitude. Minőségi átlagpontszám: 6,8/10. Ár: 3.990 Ft.

Vékonyabb anyagú, és kisebb méretű táska. 3 rekeszes, de csak 2 kisebb zseb van összesen. A háttámla és a vállpánt kialakítása inkább kisebb súlyhoz lett tervezve. Egy extra van, egy kulacstartó zseb elől..

img_6835.JPG 

7. SPAR / Next Trade. Minőségi átlagpontszám: 7,4/10. Ár: 3.499 Ft.

Kisebb méretű, de így is 3 rekeszes táska. A hát felőli rekeszben található egy kisebb (max 13") laptop vagy tablet tárolására alkalmas rekesz. Van vonalzó zseb, filctoll tartó, kulcstartó és egy kisebb számológépnek elég zseb a 2. rekeszben. A 3. rekesz már jóval kisebb, ráadásul hosszában cipzáros. Az anyagminőség jó, csak a táska alja nagyon vékony. Széles és párnázott vállpántja kényelmes, viszont a gyermek háta felőli rész vékony, így a táska tartalma nyomhatja a hátát.

img_6833.JPG 

6. Auchan Wild Spirit. Minőségi átlagpontszám: 7,7/10. Ár: 5.400 Ft.

Jó anyagminőségű táska. A méretei és rekeszeinek kialakítása is megfelelő. Található benne egy kihúzható fényvisszaverő csík, ami nagyon hasznos, de nem tudjuk, hogy a gyermek minden alkalommal ki fogja-e húzni, nem felejti-e el. Van tablet/laptoptartó, de más rendszerezéshez szükséges zseb nincs. A táska hátulja megfelelően párnázott, kényelmes. 

img_6831_1.JPG 

5. TESCO Paso színes. Minőségi átlagpontszám: 7,9/10. Ár: 6.990 Ft.

Az anyaga elég vékony. A varrás és a cipzár minősége elfogadható. A hátulja megfelelően párnázott. 3 rekeszes, az elsőben van hely tabletnek, laptopnak. Itt van egy kis zseb, amire felírhatóak a személyes adatok. A táska alja elégségesen párnázott. A 2. rekeszben van kulcstartó, és 2 kisebb zseb (az egyik cipzáros) és 2 nagyobb filctollnak hely. A 3. rekesz inkább csak egy kisebb zseb. Mindkét oldalon kulacstartó található.

img_6841_1.JPG 

4. AUCHAN Histoires de filles, LED-del. Minőségi átlagpontszám: 8/10. Ár: 8.590 Ft.

Jó anyagminőségű táska. A méretei és rekeszeinek kialakítása is megfelelő. Található benne egy kihúzható fényvisszaverő csík, ami nagyon hasznos, de nem tudjuk, hogy a gyermek minden alkalommal ki fogja-e húzni, nem felejti-e el. Van tablet/laptoptartó, de más rendszerezéshez szükséges zseb nincs. A táska hátulja megfelelően párnázott, kényelmes. A beépített ledek egy csillag csóváját világítják meg egy 4x8 cm-es területen. Ez a láthatósági csík tényleg feltűnőbb sötétben, de a figyelmetlen autós ellen ez sem véd! 

img_6843.JPG 

3. Hervis Northfinder. Minőségi átlagpontszám: 8,2/10. Ár: 8.999 Ft.

Kiváló anyagminőségű táska, kényelmes kialakítással. 2 rekeszes. Az elsőben van laptop és tablet rekesz, és elég hely a nagyobb könyveknek. A 2. rekeszben kulcstartó, filctoll tartó, vonalzótartó is van. A tolltartó és egy számológép is elfér. Mindkét oldalon van kulacstartó.

img_6839.JPG 

2. TESCO Paso piros. Minőségi átlagpontszám: 8,3/10. Ár: 6.990 Ft.

Az anyagvastagság megfelelő minden részen. A cipzár és a varrás minősége kiváló. A táska fogantyúja vastag és széles. A háttal érintkező rész megfelelően párnázott és légáteresztő textillel borított. A vállpántok elég szélesek és párnázottak, tényleg kényelmes a viselete. Az első rekeszben elférnek a nagyobb könyvek és egy laptop is, ami az alsó vastag rétegnek köszönhetően nehezebben sérülhet meg. A 2. rekesz kevésbé "felszerelt", egy nagyobb és rajta 2 kisebb zseb van. A 3. rekesz mérete megfelelő, elfér benne a szendvics is. Mindkét oldalon van kulacstartó zseb.

img_6837.JPG 

1. LIDL TOPMOVE iskolatáska (4 színben). Minőségi átlagpontszám: 8,6/10. Ár: 3.999 Ft.

Kezdjük egy extrával, ami csak ehhez a táskához van: ráhúzható, vízálló zsák az eső ellen.

A táska anyagminősége kiváló, az egyik legkönnyebb termék. Az anyagvastagság megfelelő. A táska hátulja kapott egy keményebb lapot, ami megakadályozza, hogy a gyermek hátát valami egy helyen nyomja. A táska alja megfelelően párnázott, így a laptop vagy más törékeny dolog kevésbé tud megsérülni. 4 rekeszes. Az első rekeszben van a laptoptartó zseb, és persze a nagyobb könyveknek a helye. A 2. rekeszben férnek el a füzetek, vékonyabb tankönyvek. A 3. rekeszben van kulcstartó, filctoll tartó, cipzáros zseb kisebb tabletnek, telefonnak vagy a vonalzóknak, valamint elég hely a tolltartónak és számológépnek. Elől-hátul fényvisszaverő csík található.

img_6851.JPG

A 4. rekesz egyedülálló a mezőnyben, mert mérsékelten szigetelt. Felvágtuk a táskát, és egy 3 mm vastag szigetelőanyagot találtunk. Ezt forró levegő ráfújásával próbáltuk melegíteni (értsd hajszárítóval) és valóban nehezen melegedett át. Két dologra jó ez: a meleg tea nehezebben hűl ki, vagy a hűtött szendvics nehezebben melegszik fel. Ez a táska nem csak minőségi, hanem kedvező ára miatt ár/érték arány győztes is.

08_1.png

iskolataska-1_1.png

 iskolataska2-1.png

A tesztről készült videó:

Vagy itt a Youtube link!

Oszd meg a többi, szülő ismerősöddel is!

 

Nagy Ice Tea teszt: felesleges drágát venni

index2_4.jpg

Nagy Füstölt grillsajt teszt: mennyei csemegét találtunk

img_5800.JPG

süti beállítások módosítása