A nagy pezsgő teszt: olcsóbbak között is vannak finomak!

2017.dec.21.

Kidurrantottunk 24 palack pezsgőt, mert kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben a magyar piacra került pezsgők változtattak-e a színvonalon. Vaktesztünkön 5 ország termékeit kóstoltuk, meglepő eredményekkel.

5_1.png

Pezsgő cukortartalma szerint

A pezsgők cukortartalmuktól függően a nagyon száraztól (brut nature kevesebb,mint 3 g/l cukor) az édesig ( több,mint 50 g/l cukor) vannak kategorizálva. A kereskedelmi forgalomban leginkább a száraz (dry,sec), félszáraz (medium dry, demi sec) és az édes pezsgők (sweet, doux) találhatóak meg. Erjesztésük leginkább tartályban történik, a megkülönböztetett minőségűeket pedig üvegben erjesztik. Speciális készítési mód, amikor nem borból, hanem mustból erjesztik a pezsgőt (spumante).

 A kóstolt pezsgők egy képen:1_2.png

A tesztünkön az alábbi nemzetek pezsgőivel találkoztunk:

Magyar pezsgő

Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-t pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család. A legnagyobb hazai gyártók jelenleg a Törley és a BB. Legkedveltebb ízünk a muskotályos.

Francia pezsgő

Hihetetlen széles fajta, technológia, hagyomány jellemzi a franciák pezsgőportfólióját. Mi a Crémant pezsgőkkel találkoztunk a teszten. A Crémant olyan csökkentett habzású italra utal, amely jól őrzi az alapbor ízeit, a Blancs de blancs fehér szőlőből készült fehér, míg a Blancs de noirs színes szőlőből készült fehér pezsgőt jelöl.

Olasz pezsgő

Magyarországon a legismertebb olasz pezsgő az Asti. A délkelet-piemonti régióból származik a közismert, szintén eredetvédett, muskotályból készülő pezsgő. 

Német pezsgő

Németországban Sektnek csak a hagyományos módon készülő pezsgőt lehet nevezni, a hozzáadott szén-dioxiddal habzóvá tett bor neve Schaumwein.

Spanyol pezsgő

A spanyol pezsgő őshazája Katalónia Penedés nevű tartománya. A katalán cava (ejtsd: kává) szó pincét jelent, ami arra utal, hogy a pezsgőt hosszan érlelik (a pincében) optimális hőmérsékleten. A minőségi cavák champagne-i recept alapján, saját palackjukban, seprőn erjesztve-érlelve, vagyis méthode traditionelle eljárással készülnek. (forrás: Gusto.hu)

A pezsgő teszt

Mivel a Maradok a pénzemnél blog ár/érték arány elemzéssel foglalkozik, ezért a 2.000 Ft alatti pezsgőket teszteltük, amik a lakosság pezsgőfogyasztásának több, mint 80%-át ez az árkategória jelentik.

A vakteszten 8-an vettünk részt és az illat, íz és szénsavasság minőségét pontoztuk. A teszten vegyesen voltak az édes és szárazabb pezsgők, így hirdetünk cukortartalom szerinti győztest és a teszt abszolút legjobb pezsgőjét is.

24 pezsgő tesztjének eredménye

2_1.png

 

 

24.helyezett: Igrisztoje Szovjetszkoje

619 Ft/palack, értelemszerűen azoknak gyártották, akiknek csak az ár számít és hajlandóak lemondani a minőség legkisebb szikrájáról is. Kellemetlen illatú, bántó ízű pezsgő. A poén, hogy lesz olcsóbb pezsgő ennél a tesztünkön, ami még iható is. Ez magyar pezsgő, semmi köze az oroszhoz!

p1030710.JPG

 

23.helyezett: Hercog Alba

Színtelen, szagtalan, édes gyerekpezsgő lehetne, ha nem lenne benne alkohol. A németek nem kockáztattak azzal, hogy ízt adjanak ennek az italnak.

p1030727.JPG

 

22.helyezett: JP. Chenet

Dohszagú, kesernyés utóízű, francia pezsgő. Egy palack 1600 Ft, ár-érték aránya alacsony.

p1030725.JPG

 

21.helyezett: Burg Édes SPAR

Büdös, kesernyés-seprős utóíz ennél is. A szénsavassága tűrhető, a legolcsóbb pezsgő a mezőnyben. A muskotályos társa előrébb végzett.

p1030715.JPG

 

20.helyezett: L' éphémére

Az üveg megtévesztő, mert minőségi, francia pezsgőt sejtet. Oké, az ár miatt gyanús is lehetne, de a kóstoláskor lebukik végleg. Élesztős-kénes illat, szerintünk a legszárazabb pezsgő, de a legsavanyúbb az tuti. Többen írták, hogy marta a torkukat.

p1030717.JPG

 

19.helyezett: Linderhof

Alig érezhető, semleges illatú, német pezsgő. Íze hasonló, néhányan írták, hogy minimálisan gyümölcsös. Szénsavassága kissé sok.

p1030713.JPG

 

18.helyezett: Mezei Muskotály

Cefreszagot, acetonszagot írtak többen is. 2 pontozónknál a legrosszabb  pezsgő lett. Szénsavassága megfelelő, buborékos, de az íze is valahogy alkoholos, pálinkás. 13% alkoholfoka a legmagasabb a mezőnyben.

p1030709.JPG

 

17.helyezett: Pannon Imperial

Gyümölcsös illatú, valaki írt körtét is. Túl száraz, és valami gyógyszerre emlékeztető mellékíze van. 

p1030721.JPG

 

16.helyezett: BB Rosé

Tutti-frutti és meggyfuré illatot éreztünk. Édes-savanyú ízkeveredés. Iható.

p1030726.JPG

 

15.helyezett: Burg Muskotály SPAR

Az illata nem oké, mosószer-gyógyszer illatot éreztünk, az íze ehhez képest felüdülés: egyszerű, mérsékelten gyümölcsös, utóíz nélkül. Ha valaki csak az árat nézi, ilyet vehet nyugodtan. 

p1030729.JPG

 

14.helyezett: Szent István Korona

Nem dohos, jellegtelen illat, íze az előzőhöz hasonló, iható pezsgő. A legolcsóbb Törley gyártmány.

p1030711.JPG

 

13.helyezett: Törley Rose

Az illata nem az erőssége, viszont az íze átlagos rozé, iható.

p1030731.JPG

 

12.helyezett: Hungária Irsai Olivér

Relative újabb termék a piacon. Szőlő illatú, nem túl jellegzetes zamatú, elég erősen szénsavas pezsgő.

p1030720.JPG

 

11.helyezett: Törley Doux

Talán ez a pezsgő, ami a teljesen átlagos illat és zamat képviselője. Egyik pontozónk se írt róla rosszat, a legtöbbször használt szó a már említett "átlagos" volt. 

p1030723.JPG

 

10.helyezett: BB Édes

="= Törley Doux, 2. legátlagosabb pezsgő.

p1030707.JPG

 

9.helyezett: Törley Sárga Musk.

Kiváló muskotályos illat, nem tolakodó száraz aroma. A muskotályos jelleg különbözteti meg minőségben a BB és Törley Édes-től.

p1030716.JPG

 

8.helyezett: Törley Muscateller

Igazi muskotályos szőlő illat. Az íze talán kissé erős. Hiába édes pezsgő, az utóíze a szárazabb testvéreit idézi.

p1030722.JPG

 

7.helyezett: Hungária Extra dry

Egy közepes minőségű száraz pezsgő. Az illata, mint a télé: alig érezni, de tiszta. Aki nem iszik száraz pezsgőt, az simán savanyúnak bélyegezné, de emellett a gyümölcsös íze egyértelmű.

p1030724.JPG

 

6.helyezett: Cava TESCO

A spanyolok "pincés" pezsgője. Tiszta, de gyenge szőlőillatú ital, bár félszáraznak írják, inkább az félszáraz és édes közötti cukortartalommal.

p1030730.JPG

 

5.helyezett: BB Spumante

Dinamikusabb szénsavasságú pezsgő. Kellemes mustillatú és egyszerű, vidám, gyümölcsös zamatú termék.

p1030728.JPG

 

4.helyezett: Gancia Asti

Több áruházban is kaphatóak már az olasz Asti pezsgők, amik eddig a magasabb áruk miatt nem voltak slágertermékek, de most már 2.000 Ft alatt is találunk. Hasonlít a BB Spumantéra, de jobban definiálható szőlő íze van. Egyesek túl szénsavasnak találták.p1030718.JPG

 

3.helyezett: Hungária Rosé

A Hungária Rosé kettő elismerést is begyűjtött pezsgő tesztünkön: egyfelől a legfinomabb rozé pezsgőét, valamint a legfinomabb száraz pezsgő címet is viseli a teszteredményeik alapján. A száraz szó helyett a tiszta adja talán vissza a pezsgő jellegét. Illata-íze is egyértelműen gyümölcsös és a rozészőlő jellegzetes, talán kissé édeskés zamatot örökített bele. Ettől függetlenül persze száraz pezsgő, de nem savanykás.

p1030712.JPG

 

2.helyezett: Hungária Sweet style

Igazi gyümölcs illat és zamat. Egyértelműen felismerhető annak, aki már ivott korábban Hungária édes pezsgőt. A legjobb magyar pezsgő a tesztünkön. Harmonikus buké és szénsavasság jellemzi, 

p1030719.JPG

1.helyezett: Allini Asti LIDL

A teszt közben nem befolyásoljuk egymást véleménynyilvánítással, de az elismerést jelentő fejmozdulat ösztönös és ennél a pezsgőnél volt biccentgetés a csapatnál. Az illata nem győz le egyből, csak azt mondod rá "friss-gyümölcsös, nem túl nyomulós". Az íze azonban viszi a pálmát a 24 termék között! A pontozók harmonikus, bársonyos, igazi gyümölcs zamatról számoltak be. Ízben a 8 pontozó közül 6 ennek a pezsgőnek adta a legmagasabb pontot. Abszolút győztes a tesztünkön!

p1030714.JPG

 

Íme a Nagy Pezsgő Teszt eredmény, részletes pontozási értékekkel és árakkal!

 munkafuzet1-page-001.png

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása