Nagy paprikakrém teszt

2023.ápr.27.

Talán nincs olyan ember, akiben ne idézne fel nosztalgikus emlékeket az iskolai vagy a szilveszteri bulik szendvicsei: zsúrkenyér, margarin, téliszalámi, néhány szelet uborka, reszelt sajt és az egész megkoronázása: a paprikakrém. De sokak szerint igazi leves sincs egy kis plusz paprikakrém nélkül. Ezért vakteszteltük most az országos választékot, íme az eredmény!
bor-1.jpg

A PAPRIKAKRÉM

A magyar konyha jellegzetes ízesítője a paprikakrém. Például használjuk a gulyásleveshez, pörköltekhez, ha szeretnénk érezni az intenzív fűszerpaprikaízt. Alapvetően lehet a fűszerpaprika őrlemény helyettesítője is.

Gyakorta nyomunk egy-egy pöttyöt a tojásos - vagy épp a -, melegszendvicseink tetejére is, ha szeretnénk intenzív és finom paprika ízt is érezni.

A bolti paprikakrémek általában változó arányban tartalmaz fűszer és csemege paprikát. A csemege paprika lehet pritamin, - kápia, - paradicsom paprika is. A tapasztalataink szerint a paprikatartalom 85% felett van általában, továbbá 10% sót tartalmaznak, illetve keményítőt, sűrítőanyagot, citromsavat és tartósítószert.

A tesztelt termékek között a Piros Arany 2016 óta Hungarikum.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható csemege paprikakrémet, mind a homogén állagú krémeket, mind a daráltakat.

A termékeket egyesével kóstoltuk, az egyes minták tesztelése és értékelése között szénsavmentes ásványvizet ittunk és pár perces szünetet tartottunk, hogy a sós ízeket leöblítsük. 

A kóstolást, ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a friss pirospaprika illatát szerettük volna érezni. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk.

Állag: a paprikakrémektől azt vártuk, hogy kellően sűrűek legyenek, továbbá nem volt elvárás a homogén állag, mivel a darált termékekben természetesen paprika darabok és mag is van. A túl híg állagért pontot vontunk le. Élénkvörös, a friss paprikára jellemző színt kerestünk.

Íz: A friss paprika fűszeres, édes íze mellé egyedül a só ízjegy társulhat. Magasabb pontot azoknak a mintáknak adtunk, amelyekben a paprika ízjegy az erősebb.

 

 

A CSEMEGE PAPRIKAKRÉM TESZT EREDMÉNYE

 

12. VEGA Delicatesse paprikakrém, egységár: 3 694 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kellemes és jellegzetes fűszerpaprika illat. Az állaga hígabb, ketchupra emlékeztet, homogén. Legerősebb íz a sóé, utána enyhébb intenzitással érezhető a fűszerpaprika íze.

img_9355_vega.jpg

 

11. REÁL Paprikakrém csemege, egységár: 3 994 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Jóleső fűszerpaprika illat. Híg állag. Intenzív erősségű a fűszerpaprika jellegzetes zamata, a sózás mértéke megfelelő.

img_9338_real.jpg

 

9. ALDI Le Gusto csemege, darált paprika, egységár: 2 695 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Közepes intenzitású paprika illat. Közepesen sűrű állag. Jól érezhető a jellegzetes paprika ízjegy, közepes erősséggel. A sózása jól beállított.

img_9360-1.jpg

 

9. Kalocsai csemege paprikakrém, egységár: 4 306 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes fűszerpaprika illat. Állaga híg. Intenzív erősségű a fűszerpaprika jellegzetes zamata, a sózás mértéke megfelelő.

img_9354_kalocsai.jpg

 

6. COOP csemege paprikakrém, egységár: 4 244 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív, jellegzetes fűszerpaprika illat. Az állaga megfelelő, picit hígabb. Jól érezhető a tipikus fűszerpaprika zamat, utóízben a pritaminpaprika édessége. A só mértéke jól beállított.

img_9346_coop.jpg

 

6. LIDL Hazánk Kincsei csemege paprikakrém, egységár: 2 181 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív, jellegzetes fűszerpaprika illat. Az állaga megfelelő, picit hígabb. Jól érezhető a tipikus fűszerpaprika zamat, utóízben a pritaminpaprika édessége. A só mértéke jól beállított.

img_9348_mi_hazank.jpg

 

6. AUCHAN csemege paprikakrém, egységár: 3 744 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív, jellegzetes fűszerpaprika illat. Az állaga megfelelő, picit hígabb. Jól érezhető a tipikus fűszerpaprika zamat, utóízben a pritaminpaprika édessége. A só mértéke jól beállított.

img_9342_auchan.jpg

 

4. ALDI Le Gusto csemege paprikakrém, egységár: 2 345 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom fűszer- és csemegepaprika illat. Sűrűbb állagú krém. Zamatos paprikaízt éreztünk, vegyesen a fűszer- és a paradicsompaprika ízét. A sós íz intenzitása nem nyomja el a paprikát.

img_9344_le_gusto.jpg

 

4. UNIVER Piros Arany csemege ételízesítő, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és finom fűszerpaprika illat. Sűrűbb állag. Jól érezhető a fűszerpaprika finom íze, a só mennyisége tökéletes.

img_9334_piros_arany.jpg

 

2. UNIVER Édes Anna darált édes paprika, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzív paprikaillat. Sűrű, darabos állag. Finom fűszer és pritaminpaprika ízt éreztünk, jól beállított sómennyiséggel.

img_9358_univer.jpg

 

2. KIS-KUN Puszta íze darált paprika, egységár: 3 195 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Finom fűszer- és kápia paprika illat. Sűrűbb, darabos állag. Jóleső és intenzív fűszerpaprikaíz, amihez társul az édes kápia paprika zamata is. A sós íz kellően intenzív.

img_9362-1.jpg

 

1. PENNY Czifra csemege paprikakrém, egységár: 2 181 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Intenzív, jellegzetes fűszerpaprika illat. Az állaga sűrűbb. Nagyon jól érezhető a jellegzetes fűszerpaprika zamat, amit a hozzáadott pritaminpaprika kerekít le édeskés ízjegyeivel. A só mértéke tökéletes.

img_9351_czifra.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A PENNY Czifra csemege paprikakrém a Penny üzleteiben kapható.

paprika.png

süti beállítások módosítása