Nagy sertésmájas teszt

2022.okt.25.

A májkrém rendszeresen bekerül a bevásárlókosarakba, majd a reggelizőasztalokra. Elég csak rákenni a kenyérre, mehet rá egy kis sajt, paprika, paradicsom és kész is a szuper szendvics. A különböző májakból most a sertésmájból készült termékeket választottuk vaktesztelésre, azon belül is a natúr izűeket, melyeken leginkább érződik a máj jellegzetes íze. Összesen 15-féle terméket kóstoltunk végig, mutatjuk, hogy szerintünk melyiket érdemes mindenképpen kipróbálni.

borito_30.jpg

A MÁJAS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Májtartalom szerint 3 kategória van

1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény ...% májtartalommal”.

2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

3. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

 

A TESZT MENETE

Országosan kapható tömlős sertésmájasokat szereztük be a tesztre, melyek hagyomáynos fűszerezésűek, nem tartalmaznak extra ízjegyet, mint például a snidlinges vagy a majorannás.

A teszten 13-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.

1. körben megkentünk minden teszt májassal pár szelet kiskifli karikát, hogy a pontozók szemrevételezni tudják a kenhetőséget és az így kialakult "metszéslapot", a májkrémek felszínét, hogy mennyire homogén az állaga.

2. körben csak a májkrémek kerültek a kóstolók elé. Ekkor értékelték az illatot és egyszer használatos kiskanalakkal vettek mintát az előkészített májasokból.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a máj illatát vártuk legalább közepes intenzitással. Az enyhe illatú minták nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: a jó kenhetőség fő szempont, ezt alacsony máj- és hústartalommal és adalékkal könnyű elérni. A magas máj- és hústartalmú kenőmájasok állaga masszívabb, de kenhetők, csak nem olyan vékonyra. Csak akkor adtunk alacsonyabb pontszámot, ha tényleg nehezen kenhető a termék vagy épp túl lágy, szinte vizes állagú.

Íz: fontos, hogy érezzük a főtt máj és a fűszerek harmóniáját. Ne legyen túl sós. A jellegtelen ízű termékeket lepontoztuk.

 

A NAGY SERTÉSMÁJAS TESZT EREDMÉNYE

 

15. 77 Hetvenhetes sertésmájas, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Enyhe fűszeres, de nem májas illat. Egységes állagú, enyhén kocsonyás, jól kenhető. Édeskés, szegfűszeges/borsos íz érezhető, a májas jelleg kevésbé. Glutamátmentes.

img_5735_77.jpg

 

13. Kaiser sertésmájas, egységár: 3 992 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Minimális illat. Nagyon lágy állagú, homogén májas. A konzervmájkrémek ízére emlékezete, enyhe intenzitású.

img_5723_kaiser.jpg

 

13. Auchan sertésmájas, egységár: 1 098 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Nagyon gyenge májas illat. Az állaga laza homogén, nagyon lágy, jól kenhető. Ízében enyhe májas, és kis fűszerezés érezhető.

img_5733.jpg

 

12. LIDL Baroni sertésmájas, egységár:  998 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, konzervmájas illat. Sűrűbb, egységes állag. Zöldfűszeres, zelleres íz az erősebb, a májé kevésbé érezhető, picit savanykás.

img_5712.jpg

 

10. PENNY Dárdás sertésmájas, egységár: 1 645 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Natúr, szolídan májas illat. Sűrűbb állagú, homogén és jól kenhető. Egyszerű májas íz, kevésbé fűszeres.

img_5713_dardas.jpg

 

10. ALDI sertésmájas, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe májas illat. Egységes textúrájú, lágyabb, jól kenhető állag. Leginkább a fűszerek érződnek, amit magyarosnak is nevezhetünk, a májas jellegzetes íze ezek mögé szorul.

img_5746_x.jpg

 

9. Família sertésmájas, egységár: 1 478 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Gyengébb, de jellegzetes májas illat. Homogén, masszívabb, de még jól kenhető állag. Enyhe májas íz, paprikás, fűszeres utóíz. Picit mintha csípne is.

img_5742_familia.jpg

 

7. Nádudvari sertésmájas, egységár: 2 264 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Natúr, de jellegzetes májas illat. Megfelelő, közepesen sűrű, homogén és jól kenhető állag. A máj és a só érezhető leginkább kóstoláskor, a fűszerek íze alig.

img_5728_nadudvari.jpg

 

7. SPAR sertésmájas, egységár: 1 828 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe májas illat. Megfelelő sűrűségű, jól kenhető, egyenletes textúrájú májas. A natúr májíz dominál, nagyon kis fűszerezéssel.

img_5732_spar.jpg

 

5. S-Budget sertésmájas, egységár: 1 198 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes májas illat, kellemes fűszerezéssel. Jó állagú, közepesen sűrű, homogén, jól kenhető. Jellegzetes májas íz, jóleső fűszerezéssel.

img_5718_s_budget.jpg

 

5. ALDI Mini sertésmájas, egységár: 1 492 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Tipikus májas illat, kellemes fűszerezezéssel. Közepesen sűrű, jól kenhető, homogén állag. Jellegzetes májas íz, enyhe fűszeres, borsos ízjegyek, harmonikus sózással.

img_5698_mini.jpg

 

3. LIDL Dulano mini házias sertésmájas, egységár: 4 146 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhébb, de jellegzetes májas illat. Sűrűbb, picit darabos, jól kenhető állag. Jól érezhető az elvárt májas íz, enyhébb fűszerezéssel, kellemes sózás mértékkel.

img_5697_dulano.jpg

 

3. Gyulai sertésmájas, egységár: 3 192 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes májas illat, jóleső fűszerezéssel. Lágyabb, jól kenhető, homogén állag. Tipikus májas íz, enyhe fűszeres, borsos ízjegyek, harmonikus sózással.

img_5710_gyulai.jpg

 

2. PENNY Tabula Ligua sertésmájas, egységár: 2 796 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes májas illat, enyhe zöldfűszerekkel. Homogén, megfelelő sűrűségű és jól kenhető állagú. Jól érezhető a májas íze, ami mellé enyhe zöldfűszerek csatlakoznak.

img_5703_penny_x.jpg

 

1. Gyulai sertésmájas Natural, egységár: 3 327 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Jóleső füstös, májas illat. Nagyon jól kenhető, homogén állag. Finom májas íz, amit kellemes, enyhébb fűszerezés kísér. Utóízében is csak az elvárt májas íz érződik. Finoman sózott. Tartósítószer- és más mesterséges adalék-mentes.

img_5726_minta.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Gyulai sertésmájas Natural az AUCHAN áruházakban kapható.

1_6.png

süti beállítások módosítása