Nagy pilseni sör teszt: az első 5 helyezett közüli legolcsóbb győzött!

2022.júl.07.

A sörimádóknak bármikor jöhet a folyékony arany, de nyáron különösen megnövekszik a sörfogyasztás, még azok is megkívánnak egy-egy dobozzal, akik amúgy nem nagyon söröznek. Az alacsony alkoholtartalom, a jéghideg ital, a frissítő íz mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezzel csillapítsuk alkalomadtán a szomjunkat. A pilseni sörök Európában a legkedveltebb, ezért úgy gondoltuk, hogy nekünk is érdemes vele foglalkoznunk. Szerencsére, a vaktesztet végző csapatunk is kedveli a sört, így hát 13 márkát kóstoltunk végig. Íme az eredmény!

img_4252.png

MILYEN A PILSENI SÖR?

A BJCP, vagyis a Beer Judge Certification Program sörfajtákra kiadott leírása szerint a pilseni típusú sör az alsóerjesztésű cseh lágersörök családjába tartozik és azon belül is a cseh prémium világos lágerek egyik típusa.

Jellemzője a friss ízérzet és a fokozott ihatóság, mely az egyes alkotórészek jó kiegyensúlyozottságának köszönhető. A maláta jelen van, de nem tolakodó és a komló keserűség is erős, de nem túl harsány. Nem találkozunk vizességgel vagy gyümölcsös aromával, maximum egy kis fűszeres bukéval. A sör színe arany vagy mély arany. Érezhető a sör testessége, kellemesen tartós az utóízérzet. A sörhab kemény és tartós. Az keserűséget jelző IBU 30-45 közötti értékű, az alkoholtartalom pedig 4,2 % és 5,8 % közötti.

Csehországban a pilseni kifejezést csak és kizárólag a Pilsner Urquellre használják. Nemzetközi szinten azonban a pilseni kifejezés széles körben elterjedt, így a cseh sörök jelentős részét a külvilág pilseni lágernek hívja.

 

A PILSENI SÖR TÖRTÉNETE 

A Pilseni sör 1842-ben született a csehországi Pilsenben. A dolog előzménye, hogy megunták a 13. század óta városukban főzött felsőerjesztésű, sötét, zavaros sört, ezért megbízták Josef Groll főzőmestert, készítsen nekik lagert, mert az tisztább és tovább eltartható. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy műfajt teremtettek vele. Az eredeti pilseni sör aranyszínű, az átlag lágereknél valamivel erősebben komlózott, ezért keserűbb.

Mai minőségének elérésében nagy szerepet kaptak a bajor serfőző mesterek is. A Pils 1872-ben lett divatos sör Berlinben, és így lett előbb a németek, majd egész Európa egyik legkedveltebb söre. Az eredeti pilseni fő alapanyagai a lágy pilseni víz, a zateki komló, a pilseni maláta és a sörélesztő. A főzés ideje hagyományosan 12 óráig tart, amelyet 6 hetes érlelés követ, addig hűvös helyen tárolták a sört. Ebből ered a pilseni söröket is magába foglaló lager név, ugyanis a Lager németül tárolást, raktárt jelent. Ma már különböző technikákkal lehet gyorsítani a folyamatot.

 

A TESZT MENETE

A söröket 11 fős tesztcsapatunk kóstolta vakon. Jelöletlen üvegpohárba töltöttük a söröket minden kóstolónak frissen, hogy meg tudják ítélni a habot és a szénsavasságot.

A söröket behűtöttük 5-6 °C-ra és hűtőből kivéve egyesével töltöttük ki őket, hogy azonnal lehessen tesztelni.

A sör habjának állagát is néztük, mennyire tartós és milyen magas.
img_4255_ossz2.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS

A söröknél jel lehet a minőségre a szín, de nem feltétlenül, így a teszten most a színt nem pontoztuk.

Illat: a hagyományos pilseni söröknek véleményünk szerint nincs erőteljes illata, viszont ami van, az édeskés-komlós jellegű. A teszten csak a kellemetlen vagy abszolút jellegtelen illatokat pontoztuk le. A különleges illatú söröket mindenki a saját megítélése alapján pontozta.

Állag: az első, amit nézünk egy sörön az a habja és leginkább az, hogy tartós-e vagy hamar összeeső. Nagy habot könnyű csinálni, csak meredeken kell töltenünk a sört a pohárba. Viszont a tartósságát csak a valós beltartalma befolyásolja. A szénsavasságnál nekünk az volt a fontos, hogy érezhető legyen, mert a szénsav kellemes mértékétől frissebbnek érezzük a sört. A kevésbé szénsavasokat ezért lepontoztuk.

Íz: a pilseni söröket a letisztultság jellemzi és a frissesség. Az édes, a keserű ízek harmóniája hozza létre, amiért a minőségi árpa és komló felel, meg persze a komplett technológia. Ezért mi letisztult ízharmóniát kerestük és azt az érzést, amit egy jóleső sör kortyolása jelent.

 

A NAGY PILSENI SÖRTESZT EREDMÉNYE

 

13. Adelskronen pils 4,9%, darabár: 199 Ft/db, Pontszám: 6,0/10 pont

Magas hab, de gyorsan leül. Sötétebb aranyos szín. Fémes illat. Édeskés, enyhébb intenzitású íz

img_4235.png 

12. Berliner Kindl pilsner 5,1%, darabár: 479 Ft/db, Pontszám: 6,1/10 pont

Nagyon magas hab. Sötét arany szín. Inkább sima lageres illat. Ízét az zavarja össze, hogy a habmennyiséghez képest kevésbé szénsavas és inkább egyszerűen kesernyés, nem összetett ízű.
 img_4217.png

 

11. Argus pils 4,8%, darabár: 219 Ft/db, Pontszám: 6,4/10 pont

Közepes hab. Élénk arany szín. Enyhébb, de jellegzetes illat. Nem tudtunk definiálni egyedi ízt, a keserű ízjegy a legerősebb, majd az édes.

img_4242.png 

9. Karlskrone pils 4,9%, darabár: 199 Ft/db, Pontszám: 6,5/10 pont

Jóleső, malátás illat. A hab magasra nő, de gyorsan leül. Kissé édeskés, malátás íz, kellemes kesernyés utóízzel.

img_4210-0.png

 

9. Staropramen Praha pilsner lager 4%, darabár: 299 Ft/db, Pontszám: 6,5/10 pont

Magas hab, standard lager sör illat. Édeskés lágy először, aztán egy üres ízszünet, majd utóízben enyhén keserű. Jellegzetes, egyedi ízjegyet nem tapasztaltunk. Hígabb állagot tapasztaltunk. img_4246.png

 

8. Carlsberg danish pilsner 5%, darabár: 319 Ft/db, Pontszám: 6,6/10 pont

Tört arany szín. Gyorsan leülő hab. Édeskés illat. Nagyon enyhe ízjegyeket mutató sör, hiányoltuk a jellegzetes kesernyés ízt a végén.

img_4227.png 

7. Bitburger pils 4,8%, darabár: 549 Ft/db, Pontszám: 7,6/10 pont

Közepes habmagasság. Egyedi, zamatos illat. Nem erőteljesen, de már-már gyümölcsös édeskés ízt éreztünk előbb, majd erős kesernyés lecsengést.

img_4239.png

 

6. Perlenbacher pils 4,9 %, darabár: 219 Ft/db, Pontszám: 7,7/10 pont

Magas habmennyiség. Enyhe, de jóleső illat. A legerősebb ízjegy a keserű, majd az édes és végül enyhén érezhető egy kellemes ízjegy, amit a boroknál földesnek/ásványosnak neveznek.

img_4228.png 

5. Krombacher pils 4,8%, darabár: 549 Ft/db, Pontszám: 7,8/10 pont

Közepes habmagasság. Sötétebb arany szín. Egyedi aromájú illat, gyümölcsösnek hat. Muskotályos, édeskés ízt éreztünk, finom, kesernyés lecsengéssel. Jó ivású sör. 

img_4214.png

 

4. Radeberger pilsner 4,8%, darabár: 519 Ft/db, Pontszám: 8,0/10 pont

Hatalmas habmennyiség. Világosabb szín. Jellegzetes édeskés illat. Enyhe ízeket éreztünk, viszont van egyedi, jellegzetes ízjegye, ami az édes mellé párosul. Jó ivású sör.
img_4243.png

 

2. Paulaner pils 4,8%, darabár: 589 Ft/db, Pontszám: 8,2/10 pont

Szép habmennyiség. Világosabb szín. Kellemes, zamatos illat. Jó ívású, egyedi ízű sör, amiben az édeskés és kesernyés ízek harmonikus arányban állnak. Szénsavassága frissítő mértékű.
img_4222.png 

2. Pilsner Urquell 4,4%, darabár: 349 Ft/db, Pontszám: 8,2/10 pont

Aranyszínű, tartós és magas habbal. Az illata jellegzetes, édeskés, malátás. Karakteresebb íz, az édes és a keserű ízjegyek mellett érezhető a karakteres és finom ízjegy. Friss, jó ivású sör.

img_4232_1.png 

1. Pécsi Sör Prémium Pils szűretlen 4,7%, darabár: 299 Ft/db, Pontszám: 8,4/10 pont

Tartós hab, a szűretlen jellegnek megfelelő aranyos, opálos szín. Az illata finom maláta és komlós keverék. Könnyed, friss édeskés ízt éreztünk először, azután egyedi és tartós, zamatos ízjegy következett, ami végül kellemes kesernyés utóízben ért véget. Jó ivású sör, megfelelő mennyiségű szénsavval.
img_4221.png

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Pécsi Sör Prémium Pils a PENNY, AUCHAN, TESCO, CBA, SPAR üzletekben kapható.

nagy_pilseni_sor_teszt_1_-1_1.png

süti beállítások módosítása