Nagy eperlekvár teszt: így győzött a legolcsóbb lekvár!

2022.feb.24.

A szamócalekvár minden édes süteményt még tökéletesebbé tesz és akkor még nem beszéltünk a palacsintáról, amihez a legfinomabb. Ehhez az ízélményhez természetesen a legfinomabb szamócalekvár szükséges, amelyben az édesség és a természetes szamóca íz harmonikus egyensúlyban van. Ezt az ízélményt kerestük a vakteszten is, ahol az országos láncokban kapható lekvárok versenyeztek. Íme az eredmény!

img_2445_1.jpg

A szamócalekvárról

Vagyis inkább először a szamócáról. A szamóca, másnéven földieper és semmiképp nem keverhető össze a faeperrel, amiből inkább finom pálinka főzhető.

Az alapanyag

Aki fogyasztott már szezonban magyar, szabadföli szamócát, az tudja, hogy milyen finom és tartalmas íze lehet. Ami minőség a termelőn múlik, amit nem tud kompenzálni sehogy, az a rossz fajtaválasztás. 

Nagy termőképességű az Alba fajta, nagyon szabályos, jól tárolható földiepret ad, viszont tényleg csak 100%, vagy inkább túlérett állapotban mondható finomnak, azzal a kompromisszummal, hogy még mindig kicsit savanyú lesz. Konzerv epernek is hívják, sok más hasonló funkciójú fajtával együtt.

A magyar fajták pl. a Fertődi, Korona vagy az olasz nemesítésű Clery finom, élénk ízű szamócát adnak, amiből finom lekvár is készíthető.

Egyesületünk egyik vezetője családjával 5 évig termesztett szamócát. A képen a Jolly fajta és az ültetvény látható :)

32411193_1526766577451814_421341935324626944_n.jpg

Lekvárfőzés, bolti lekvárok

Az éretlen szamócából sose lesz finom lekvár, bármennyi cukrot is adnak hozzá, az íze jellegtelen lesz.

Házilag is lehet nyugodtan tartósítószer mentesen lekvárt előállítani, a magas hőmérséklet csírátlanít és eltarhatóvá teszi a lekvárt.

A boltban kapható lekvárok is készülhetnek jó vagy épp rossz minőségű szamócából. A vaktesztelt termékek 50% gyümölcsöt tartalmaznak, cukrot, pektint és citromlevet vagy citromsavat. 

Tehát természetes alapanyagokból készültek színező és tartósítószer nélkül. Ez piros pont.

 

A teszt menete

Az országosan kapható 50% gyümölcstartalmú szamócalekvárokat kerestük és szereztük be a vaktesztre.

Az előkészítők kis tálkákra, viszonylag közel helyezték el a mintákat, hogy a kóstolók először a lekvárok színeit tudják összehasonlítani.

img_2469.jpg

Ezután nagyobb tányérokra porciózták a 14 szamócalekvárt, ahol a vaktesztelők már szaglással és kóstolással értékelték a mintákat. Végül egy mintát, a 40%-os Dawtonát kivettük a végeredményből, mert kontrollként bár jól működött, érezhető volt az alacsonyabb gyümölcstartalom hatása, az összehasonlítása irreleváns egy 50%-os gyümölcstartalmú termékkel.

A vakteszten 13-an vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

 

Az értékelési szempontok

Szín: nem pontoztuk, de látszódik az összefüggés ezeknél az adalékmentes lekvároknál, hogy a fáradt, barnás lekvárok inkább közepes-alacsony minőségűek. Aki már főzött lekvárt az tudja, hogy barnás színe esetleg a rossz alapanyag, citromlé/citromsav hiány, rövid főzési idejű előállítás vagy tárolási hiba miatt lehet a lekvár színe.

Illat: legyen érezhető a szamóca természetes és jellegzetes illata, legalább közepes intenzitással. A jellegtelen, enyhe illatú minták alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: itt eltérnek a vélemények: van, aki a darabos lekvárt szereti, és van, aki a homogénebb textúrájút. Ezért úgy pontoztunk, hogy a gyümölcshús jelenléte magasabb pontszámnak számított, de csak a teljesen zselés és rostmentes, nem természetes állagú lekvár kapott alacsonyabb pontszámot. Illetve, a túl híg állagú lekvárok sem kaphattak magas pontszámot.

Íz: 3 ízjegy lehetséges: az édes, a szamóca gyümölcs és a savanyú ízjegy. Ezek aránya úgy kell alakuljon, hogy bár az édes ízjegy szinte hasonló arányban legyen, mint a szamóca jellegzetes zamata, de ne nyomja el azt, hagyja érezni a gyümölcsízt. A savanyú ízjegy inkább utóízben és nagyon enyhén elvárt. A jellegtelen vagy túl édes ízű minták kaptak kevesebb pontszámot.

 

A nagy szamócalekvár vakteszt eredménye

 

13. COOP szamóca extradzsem, egységára: 1710 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Piros szín, enyhe barna árnyalattal. Enyhe illat. Kocsonyás, sűrű állag, nem tartalmaz magos, se gyümölcshúst. Az édes íz dominál, a szamóca utóízben felfedezhető.

img_2429.jpg

coop_11.jpg 

12. Auchan szamóca dzsem cukorral és édesítőszerrel, egységára: 997 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Piros szín, barnás árnyalattal. Enyhe szamóca illat. Kocsonyás állag, nem tartalmaz magot. Az édesség mértéke visszafogottabb, jóleső. A szamóca íze enyhébb, de természetes.

img_2424.jpg

auchan_edesitos.jpg 

 

 

11. LIDL szamóca extradzsem, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Élénk, világosabb piros szín. Enyhe szamóca illat. Az állaga kocsonyás, kevés mag, gyümölcshúst nem tartalmaz. Eléggé édesnek éreztük, de érezhető a szamóca kellemes íze, bár az édes íznél jóval enyhébb intenzitással.

img_2422.jpg

lidl_extra.jpg 

10. PENNY Gyümölcsöskert, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Élénkebb piros szín. Enyhe szamóca illat, de természetes. Sűrűbb, kocsonyás állag, kevés maggal és gyümölcshússal. A kóstolók átlagos véleménye szerint az édes mértéke még épp elfogadható, de azért túlzó is. A szamóca íze enyhébb intenzitású volt, de kellemes, természetes.

img_2427.jpg

penny_26.jpg

8. Auchan szamóca extradzsem, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Matt, piros-bordó szín. Kevésbé intenzív illat, nagyon enyhén tudtuk kivenni a szamóca illatjegyeit. Az állaga kocsonyás, nincs benne gyümölcshús, csak magok, kevésbé sűrű. Szerintünk a cukros, édes ízjegy dominál, ami után enyhébb éreztük a szamócát is.

 img_2417.jpg

auchan_21.jpg

 

8. SPAR szamóca extradzsem, egységára: 1376 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Élénk piros szín. Kellemes, jól érezhető szamóca illat. Az állaga kocsonyás, kevés mag, nincs benne gyümölcshús. Nagyon édes volt a kóstolóknak, de a szamóca íze is intenzív és finom.

img_2413.jpg

spar_28.jpg 

7. Pacific szamóca extradzsem édesítőszerrel és cukorral, egységára: 1823 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Fáradtabb, barnás-pirosas szín. Enyhe szamóca illat. Kevés gyümölcshús, és mag, kellően kocsonyás állagú. Az édesség mértékét jól beállított a gyártó, a szamóca természetes ízét közepes intenzitással éreztük.

img_2404.jpg

pacific.jpg 

5. Hamé extra jam eper, egységára: 2563 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Szép érett piros szín. Kellemes szamóca illat. Az állag kellően sűrű, pici eperdarabokat találtunk benne, kevés maggal. Az ízét túlzottan édesnek éreztük, de szamóca természetes zamata is ki tud bontakozni. Az utóízben megjelenik a savanykás, ami nem passzol hozzá.

img_2407.jpg

hame.jpg 

5. TESCO eperlekvár, egységára: 1220 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Érett, piros szín. Az illata enyhébb. Kevés szamócadarab van benne, nem magos, kellően sűrű állagú. Az édes íz harmonizál a szamóca megfelelő intenzítású zamatával.

img_2397.jpg

tesco_28.jpg 

3. Schwartau extra eperjam, egységára: 2821 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Élénk piros szín. Enyhe, de kellemes szamóca illat. Az állaga sűrű, tartalmaz szamócadarabokat, kevés mag van benne. Az édesség mértéke pont jó, a szamóca íze közepesen intenzív, de finom.

img_2402.jpg

schwartau.jpg 

3. LIDL Maribel eper extradzsem, egységára: 1331 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Érett, szép piros szín. Az illata enyhe, de természetes. A lekvárban vannak gyümölcsdarabok is, az állaga kiváló. Az édesség mértéke még megfelelő, kissé elnyomja a szamóca ízét, ami viszont kellemes és finom is, de az erős édes ízjegy miatt nehezebben érezhető.

img_2388.jpg

lidl_maribel.jpg 

2. d'árbo eper extradzsem, egységára: 3287 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Élénk piros szín. Jellegzetes szamóca illat, kellemesen intenzív. Tartalmaz kisebb szamóca darabokat, sűrű állagú, de jó értelemben, nem kocsonyás a sok pektintől, a mag mennyiség nem zavaró. Nagyon édes ízt éreztünk először, ami a kóstolók több, mint felének már túl édes volt. Azonban ez egy erős és finom szamóca ízjegy követi.

img_2411_1.jpg

darbo.jpg 

1. ALDI Grandessa szamóca extradzsem, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Érett, piros szín. Enyhébb, de nagyon finom, természetes szamóca illat. Az állaga kocsonyás, de nem zselés, a megfelelő mennyiségű pektinnek köszönhetően. Apró gyümölcsdarabokat tartalmaz és kevés magot. Az édesség mértéke megfelelő, a szamóca íze nagyon finom, élénk és érett. Kiváló ára miatt nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is, legolcsóbb a dobogón.

img_2394_1.jpg

aldi_29.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes szamócalekvár az ALDI üzleteiben kapható.

 szamocalekvar_teszt_2022_02_21-1.png

süti beállítások módosítása