Nagy húsos bolognai szósz teszt

2021.nov.30.

Talán mi magyarok a saját magyar konyhánk után az olasz konyhát szeretjük a legjobban. A tésztaételek között  az egyik legjelentősebb mértékben a bolognait fogyasztjuk. arra voltunk kíváncsiak, hogyha kevés időnk van, akkor melyik bolti bolognai szósz tudja megadni azt az ízélményt leginkább, amit a saját magunk készítette bolognai tud. Ezért vaktesztült végig a 18 országosan kapható üveges és fagyasztott bolognai szószt.

bor1_110.jpg

A bolognai szósz eredete

Eredetileg nem spagetti tésztával tálalták az olaszok, de Olaszországon kívül így terjedt el. A bolognai spagetti népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik, nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó. Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt, sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.

A tesztben résztevő üveges termékeket hőkezeléssel tartósítják, míg a fagyasztottnál erre nincs szükség.

Hőkezelés: olyan tartósítási eljárás, amellyel megfelelő hőmérsékleten bizonyos időtartam alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait (pasztőrözés) vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is (sterilezés).

 

A teszt menete

Körbejártuk a nagy élelmiszerlánc üzleteket és beszereztük az elérhető hústartalmú bolognai mártásokat üveges vagy fagyasztott formában. 

Mint mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték a tesztet, ezúttal 11-en.

A mártásokat / szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.

 

Értékelési szempontok

Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk. Plusz pont járt, ha a főtt hús illatát is érzékeltük. 

Állag: a bolognai mártás akkor jó, ha hús, hagyma, sárgarépa, zeller, paradicsom darabkák is vannak benne. Ha túl homogén volt a mártás, pontot vontunk le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is vontunk le pontot. Az összetevőknél elvárás volt, hogy jól átfőttek legyenek, de végül ennek a szempontnak mindegyik minta megfelelt.

Íz: a zöldfűszerek közül a jó bolognai szószban az oregánó, kakukkfű meghatározóbb, a majoránna, rozmaring is jelen van, viszont kevésbé intenzív módon. A fűszereknek harmonizálni kell a paradicsommal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdarabok íze érezhető önmagukban is. A hús átveszi a mártás ízét, a jobb minőségűekben viszont megőrzi a saját zamatát is. A jellegtelen vagy furcsa fűszerezést lepontoztuk, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom és zöldség tartalmat is.

 

A nagy húsos bolgonai szósz vaktesztünk eredménye

 

11. Silarus, egységára: 3.140 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Erős sűrített paradicsom illat, fűszer szinte semmi. Híg állagú, kevés darabos tartalommal. Az ízében sem éreztünk szinte semmi fűszert, csak a sűrített paradicsom ízét, ami nem rossz, de nem csak ezt keressük egy bolognai szószban.

img_1546.jpg

silarus.jpg 

10. TESCO, egységára: 1.426 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Elég natúr illat, főtt hús érezhető, de semmi fűszer. Nagyobb darab összetevők, jól átfőttek. Olyan bébiétel jellegű íze van, nem jönnek a jellegzetes bolognai fűszerezésre jellemző ízek.

img_1561.jpg

tesco_25.jpg 

9. Alce Nero, egységára: 8.995 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Konzerv bolognai illat. Apró darálású hússal készült, kicsit hígabb a paradicsomos szósz állaga, a zöldségek közül a vöröshagyma látható. Íze egyszerű, jól érezhető a bazsalikom, a só, a hús, viszont ízében is konzerv jellegű.

img_1558.jpg

alce_1.jpg 

8. Felix, egységára: 2.331 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont  

Fűszeres, főtt húsos illat. Sűrű állag, nagyobb darab összetevőkkel, melyek jól átfőttek. Az egésznek az ízét átjárja a száraz kakukkfű és oregánó fűszer íz, és éreztünk egy enyhe kesernyés utóízt is.

img_1566.jpg

felix.jpg 

7. ALDI Sugo alla bolognese, egységára: 898 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe paradicsomos ragu illat, húsos. Jó állagú, nagyobb darabzöldségekkel és apró darálású hússal. Az íze egyszerű, kevés fűszerrel, intenzív paradicsom ízzel.

img_1538.jpg

nemet.jpg

4. Barilla, egységára: 2.998 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom fűszeresbazsalikomos, paradicsomos illat. Sűrű állagú szósz, nagyobb - jól megfőtt-, összetevőkkel. Kellemesen fűszeres, érezhető a bazsalikom és oregánó, kicsit kesernyés utóízzel, amit mi a száraz fűszerek számlájára írunk.

img_1532.jpg

barilla.jpg 

4. SPAR, egységára: 1.373 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Paradicsomos, hagymás illat. Apróbb darálású összetevők, pürés állag. Az íze kellően sós, fűszeres, leginkább a bazsalikomot és oregánót éreztük.

img_1536.jpg

spar_26.jpg 

4. ALDI Cucina Nobile, egységára: 1.261 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes fűszeres illat. Sűrűbb, darabosabb állag. Megfelelően intenzív a só mértéke, a hús íze is érezhető, a fűszerezés visszafogott, leginkább a bazsalikom érezhető.

img_1548.jpg

aldi_27.jpg 

3. Panzani, egységára: 2.115 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe paradicsom és bazsalikom illat. Sűrű állagú, darabos összetevőkkel. Kellően sós, fűszeres. A paradicsom, a bazsalikom és utóízben a rozmaring határozza meg az ízét.

img_1542.jpg

panzani.jpg 

2. PENNY San Fabio, egységára: 950 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Tömény paradicsomos, zöldfűszeres illat. Az összetevők nagyobb darabokban láthatók, kivéve a hús, ami apróbb darálású. Kellően sós, paradicsomos, oregánós, bazsalikomos íz. A hús kevésbé, a vöröshagyma íze jobban érezhető.

img_1528.jpg

penny_24.jpg 

1. Hiberfood, egységára: 2.569 Ft/kg Pontszám: 8,8/10 pont  

Paradicsomos, fűszeres ragu illat, érezhető a főtt hús is. Az állag sűrű, sok hússal és zöldségdarabokkal. A magas hústartalom miatt jól érezhető a fűszeres főtt hús íze, valamint a hagyma és a paradicsom zamata, amit finoman egészít ki a bazsalikom íze. Frissen főtt ragu íze van, a fagyasztási technológiának köszönhetően.

img_1550.jpg

hiberfood.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes bolognai ragu a SPAR, INTERSPAR üzletekben kapható.

bolognai2-1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

 

süti beállítások módosítása