Nagy merlot teszt: kedvező árú balatoni bor győzött!

2021.nov.23.

A merlot az egyik leggyümölcsösebb ízű vörösbor, nagyon jó textúrája van, ami azt jelenti, hogy a fajtabor nagyon jól iható. Nem véletlen, hogy Magyarországon a hatodik legelterjedtebb szőlőfajta, kíváncsiak voltunk, hogy milyen kínálatot találunk a boltok polcain 2021-ben. 16 magyar pincészet borait vakteszteltük!

bor1_107.jpg

A merlot borról

A merlot az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlőfajták egyike. Ősi, francia fajta, feltételezetten Bordeaux-ból származik.

A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.

Magyarországon, már az 1960-as évektől kezdték termeszteni, de nagy kiterjedésű – 100 hektárt meghaladó – ültetvényei csak az utóbbi 15-20 év borászatát jellemzik. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, dűlőit a szekszárdi, egri, villányi, tolnai és a balatonboglári borvidékek déli, dombos fekvésű részein találjuk.

Bora mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden jellegét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna-aroma érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, menta, szurokfű, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető.

A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.

 

A teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható 1.000 fT - 2.999 Ft / palack egységárú, száraz merlot borokat vizsgáltuk. 

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, a teszten 11-en vettünk részt.

Vékonyfalú, öblös pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/5-ig töltöttük borral, ami úgy 0,6 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. A borokat egységesen 16-18 Cº közé hűtöttük.

Az illat értékelésénél megállapodtunk abban, hogy az első benyomás alapján döntünk, persze szellőztetés után.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között csak tiszta vizet, natúr sajtot és kenyérkockákat fogyasztottunk.

 

Értékelési szempontok

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk az átlag fogyasztók szemszögéből értékelni a merlot borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: mindenki a saját ízlése szerint értékeli az illatot,de kerestük a fajtára jellemző gyümölcsös aromákat. A kénes, rossz vagy alkoholos illatot pontozzuk le, illetve a gyenge intenzitást.

Íz: itt az volt az egyetlen és talán amúgy is leglényegesebb szempont, hogy a bor íz egyensúlyát pontozzuk. Tehát a gyümölcsös ízjegyek, az alkoholtartalom, a savasság mennyire erősíti a bort, összhangban vannak-e egymással, vagy az egyik túlzó érzékelése tönkreteszi a kóstolás élményét.

Állag, textúra: a testességet abból ítéltük meg, hogy mennyire "sűrű", gazdag a bor. A sav mértékét pedig egyénileg értékeltük, hogy kinek mennyire esik jól az adott bor savtartalma. Itt is összesen 10 pontot adtunk, inkább a "hibákat" és nem jóleső tételeket pontoztuk le ebben az oszlopban. Utólag látszik, amit előre is lehetett sejteni, hogy a harmonikus, simulékony borok kaptak magasabb állag pontszámot.

 

A NAGY MERLOT BOR VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

15. Ikon, egységára: 1.699 Ft/palack Pontszám: 7,1/10 pont  

Füves, szőlőhéjas illat. Több a csersavat tapasztaltuk, és enyhébb gyümölcsös ízeket.

img_1124.jpg 

15. Koch, egységára: 1.519 Ft/palack Pontszám: 7,1/10 pont  

Ásványos és gyümölcsös illatjegyek keveréke. Közepesen savas. Földes, nehezebb ízjegyek és inkább utóízében gyümölcsös.

img_1119.jpg 

13. Mészáros Pál, egységára: 1.699 Ft/palack Pontszám: 7,2/10 pont  

Kellően gyümölcsös illat. Cseresznyés-meggyes ízjegyek mellett földes ízjegyek is megjelennek. Közepes savtartalommal.

img_1146.jpg 

13. Bognár, egységára: 1.599 Ft/palack Pontszám: 7,2/10 pont  

Alkoholos, szilvás illat. Lágyabb, kerek savak, enyhébben gyümölcsös íz.

img_1141.jpg 

12. Ostoros Superior, egységára: 1.349 Ft/palack Pontszám: 7,3/10 pont  

Közepesen gyümölcsös, földes illatjegyek. Magasabb savtartalom hatást tapasztaltunk az első kortynál, majd ezután éreztük a meggyes-szamócás ízjegyeket.

img_1145.jpg 

11. Bujdosó Sirály, egységára: 1.399 Ft/palack Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhébb intenzitású, gyümölcsös illat. Ízében meggyes, epres ízjegyeket éreztünk, a savassága közepes, harmonikus bor.

img_1136.jpg 

10. Takler, egységára: 2.549 Ft/palack Pontszám: 7,5/10 pont  

Gyümölcsös, parfümös illat. Lágy, selymes textúra. Harmonikus savak, közepes gyümölcsösség intenzitás az ízében.

img_1121.jpg 

8. Bock, egységára: 2.999 Ft/palack Pontszám: 7,6/10 pont  

Különleges, virágos, gyümölcsös illat. Testesnek tűnik, ásványos és gyümölcsös ízek keveréke, utóízében földes, füves.

img_1152.jpg 

8. Bodri, egységára: 1.799 Ft/palack Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhébb alkoholos, ásványos illatjegyek. Közepes gyümölcs intenzitás az ízében. Tapadós csersav, de a vége tisztán meggyes.

img_1133.jpg 

7. Juhász, egységára: 1.599 Ft/palack Pontszám: 7,7/10 pont  

Savanykás, földes illat. Kellemesek a savak, harsány, pirosszőlős íz.

img_1112.jpg 

4. Lajvér, egységára: 1.399 Ft/palack Pontszám: 7,8/10 pont  

Alkoholos, parfümös illat. Simulékony textúra, jóivású bor. Ízében szeder, kökény gyümölcsös zamatok jelennek meg.

img_1116.jpg 

4. Csányi Chateau Teleki, egységára: 2..619 Ft/palack Pontszám: 7,8/10 pont  

Meggyes pite illat. Harsányabb savak, közepes gyümölcsös íz intenzitás, de végig érezhetőek a meggy és pirosribizlire hasonlító ízjegyek.

img_1128.jpg 

4. Gere & Schubert, egységára: 1.999 Ft/palack Pontszám: 7,8/10 pont  

Mazsolás, szedres illat. Simulékony, intenzíven gyümölcsös ízek. Mintha magasabb csersav tartalma lenne, tapadt a nyelvünkre.

img_1155.jpg 

3. Schieber Karma, egységára: 1.599 Ft/palack Pontszám: 7,9/10 pont  

Nagyon gyümölcsös illat. Simulékony, lágy savak, feketeribizlis, kökényes ízjegyek.

img_1150.jpg 

2. Heimann, egységára: 2.299 Ft/palack Pontszám: 8/10 pont  

Szőlőhéjas, parfümös illat. Egyedi, gyümölcsös, virágos ízjegyeket tapasztaltunk. Utóízében leginkább a meggy zamata jelenik meg.

img_1137.jpg 

1. Garamvári, egységára: 1.199 Ft/palack Pontszám: 8,4/10 pont  

Érett meggyes, piros szőlős, másoknak szedres, ribizlis illat. Közepesen savas, simulékony, lágy textúrájú bor. Kóstoláskor elsőre finom bogyós gyümölcsízek jöttek, kellemes savassággal, majd az utóízben telt gránátalmás ízjegyet éreztünk. Kiváló ára miatt, nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is lett a tesztünkön.

img_1131.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes merlot bor az Auchan áruházakban, a gyártó saját Vinotékájában és webshopjában kapható.

merlot-1_1.png

süti beállítások módosítása