Nagy epres tea teszt: 2 olcsóbb sajátmárkás is a dobogón!

2021.nov.19.

A szamócás tea ez egyik legkedveltebb íz a teák között, így most vakteszteltük a hazai üzletekben kapható portfóliót. A vaktesztünk személyes tapasztalata, hogy egy kóstoló által rendszeresen fogyasztott márka is végezhet a saját véleménye alapján középmezőnyben vagy hátrébb. Ez az egyik ok, amiért imádunk vaktesztelni. Lássuk, melyik tea végzett az élen.

bor1_106.jpg

A tesztelt teák típusai

1. Gyümölcstea: jellemzően szárított földieper, alma, hibiszkusz darabokat tartalmaznak, illetve természetes vagy nem természetes aromát.

2. Feketetea gyümölcs ízesítéssel: 80-90% feketetea tartalom és 10-20 % szárított gyümölcs. Különféle aromákkal készülnek.

3. Zöldtea gyümölcs ízesítéssel: 80-90% zöldtea tartalom és 10-20 % szárított gyümölcs. Különféle aromákkal készülnek.

 

Személyes tapasztalat földieperrel 

Nem titok, hogy az Egyesületben vagyunk páran, akik egy közös vállalkozás keretében 5 évig termesztettünk szamócát Kisvárdán, majd 1 hektáron. Ez egy szabadföldi ültetvény volt, ahol I. osztályú szamócát termeltünk. Kicsit hiányzik, mert a szezonban úgy munka közben napi 1 kg földieper lecsúszott, aminek érezhető egészségügyi hatása volt: erősebb köröm, haj, szebb bőr, csökkenő testtömeg. Meg persze, nagyon finom is volt.

A szezonban a vevőknek folyamatos kérdése volt, hogy akkor, hogy is hívják valóban ezt a gyümölcsöt.

Szamóca = földieper és pont. Az eper szó jelentheti a faepret is, de azért a lakosság 90%-a a földiepret érti alatta, ráadásul a faeperből kereskedelmi forgalomban maximum aszalvány és pálinka kapható, tehát nem ismert széles körben.

Az erdei szamóca közeli rokona a szamócának/földiepernek.

 

A teszt menete

Felkutattunk minden országosan kapható földiepres teát. A került a tesztre földieper-birsalma, földieper- málna és egyéb földiepres keverék tea is, mivel előzetesen nem tudtuk, hogy mennyire az eper vagy sem a fő íz ezeknél a teáknál, hisz a tiszta gyümölcsteák is több összetevősek.

A vakteszt eredménye alapján 8 tea nem bizonyult olyannak, amelyekben a földieper a fő íz, így alább leírjuk róluk a tapasztalatunkat, de pontszámok nélkül.

A vakteszten 11-en vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók. 

A mintákat az előkészítők úgy készítették el, hogy 4 dl forró vízhez adtak 1 filtert és még gőzölögve szervírozták a kóstolók elé. 

Természetesen semmilyen további ízesítőt nem adtunk a mintákhoz (se cukrot, se citromlevet, semmit).

 

Az értékelés szempontjai

Illat: intenzív földieper illatot vártunk, ami mellé jöhet a fekete vagy zöld tea illata is. A jellegtelen vagy nem definiálható illatok alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: ez a pontszám azt takarja, hogy az elkészült tea íze kellően intenzív-e. Az alacsony ízanyag tartalmú teákat lepontoztuk.

Íz: előzetesen úgy állapodtunk meg, hogyha a szamóca íze a legerősebb, de mellette még finoman érezhető más gyümölcsíz, az nem gond, akkor a tea marad a tesztben. Viszont, ha nem a szamóca a fő íz, akkor csak szövegesen értékeljük, de nem számítanak bele a teszt tematikájába. 

Szóval, ahogy az illatnál, itt is a természetes szamóca ízt vártuk.

 

Termékek, amiket kóstoltunk, de nem tiszta szamóca ízűek

 

  • Stockwell eper-birsalma ízű gyümölcstea, egységára: 6.725 Ft/kg.  Bár nincs definiálható íze, mégis egyedi és kellemes, enyhén földiepres íz és illat.
  • Saga birsalma-eper ízű gyümölcstea, egységára: 11.735 Ft/kg.  Nem természetese, inkább csak birsalmára hasonlító illat és íz, minimálisan epres.
  • Twinnings eper-mangó gyümölcstea, egységára: 33.725 Ft/kg.  Kihívás volt benne szamócát érezni, ugyanis a mangó teljesen elviszi az ízét, meg is osztotta a kóstolókat.
  • Tesco málna-eper ízű gyümölcstea, egységára: 9.225 Ft/kg.  Málnás, vaníliás illatot áraszt. 1 filterből még megfelelő intenzitású tea készült. Aromás, málnás íz, epret nem éreztünk.
  • Tesco eper-barack gyümölcstea, egységára: 6.225 Ft/kg.  Az illatát és az ízét is a barackaroma uralja, az 1 filterből készült minta közepes íz intenzitású volt.
  • Pickwick epres-citromfüves zöldtea, egységára: 16.300 Ft/kg.  Se illatában, se ízében nem éreztünk szamócát. Az 1 filterből készített mintának kellemes citromfű és zöldtea íze van.
  • Naturland epres sajttorta, egységára: 27.475 Ft/kg.  Vaníliás, sütis illat. 1 filter kellő intenzitású mintát adott. Kóstolva a szamóca, majd majd vaníliás kekszre emlékeztető íze van.
  • Loyd eper-málna ízű gyümölcstea, egységára: 11.225. Ft/kg  Aromás epres illat. Ízében pedig a málna az erősebb, de az is enyhe intenzitással.

 A fenti teák közül, egyik sem kapott annyi pontszámot, amivel a dobogóra felfért volna valamelyik.

 

A nagy szamócás tea tesztünk eredménye

 

9. Tesco Stockwell eper ízű gyümölcstea, egységára: 3225 Ft/kg Pontszám: 6,3/10 pont  

Vegyesgyümölcs illatú tea, nem érzetük a szamóca jellegzetességét. Az 1 filterrel készült minta szerintünk enyhe ízintenzitású. Ízében is más bogyós gyümölcsre emlékeztet.

img_1028.jpg 

8. PENNY eperízű gyümölcstea, egységára: 4257 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Enyhe gyümölcsszörpös illat. Az 1 filterrel készült minta szerintünk enyhe ízintenzitású. Enyhén epres ízű.

img_1024.jpg 

7. Herbária eper ízű gyümölcstea, egységára: 13125 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Kevésbé érezhető szamócás illatjegyek. Az 1 filterrel készült minta ízintenzitása nekünk alacsony volt. Ízében enyhe földieper zamatot éreztünk.

img_1082.jpg 

6. Pickwick epres gyümölcstea, egységára: 16300 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Szagláskor inkább a fekete tea illata érezhető, a gyümölcs kevésbé. Még épp megfelelő intenzitású ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta. Az illathoz hasonlóan jobban dominál a természetes feketetea íz, a földiepret alig lehet érezni.

img_1065_1.jpg 

4. Herbária fekete tea eper ízesítéssel, egységára: 17967 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Közepesen intenzív, de természetes eper és kellemes feketetea illatainak keveréke, és ugyanezt hozza ízben is. Megfelelő ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta.

img_1082.jpg 

4. COOP eper ízű fekete tea, egységára: 13300 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Közepesen intenzív, de természetes eper és kellemes feketetea illatainak keveréke, és ugyanezt hozza ízben is. Megfelelő ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta.

img_1085.jpg 

2. ALDI Mr. Perkins szamócaízű gyümölcstea, egységára: 6653 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Földieper szörpös illat. Intenzív ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta. Jól érezhető, valódi szamóca íz.

img_1039.jpg 

2. Teakanne eper ízű gyümölcstea, egységára: 13180 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Közepes erősségű, de finom földieper illat.  Intenzív ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta. Kellően természetes, földieper ízű tea.

img_1049_1.jpg 

1. LIDL 50% eperízű gyümölcstea, egységára: 7475 Ft/kg Pontszám: 8/10 pont  

Erőteljes földieper illat. Intenzív ízű teát adott az egy filterrel készült tesztminta. Jól érezhető a természetes szamóca zamata, amit erősít a kóstoláskor is az orrunkba áramló gyümölcsillat.

img_1044.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes szamócás tea a LIDL-ben kapható.

epres_tea_1_-1.png 

süti beállítások módosítása