A nagy virágméz teszt

2021.nov.18.

A méhek késő tavasszal és egész nyáron azon dolgoztak, hogy nekünk, most a tél közeledtével legyen fincsi mézünk a kedvenc teánkhoz. A szorgos méhek csak jó munkát végezhettek, de mi kíváncsiak voltunk, hogy a boltokban kapható mézek között van-e különbség ízben, minőségben. 15 virágmézet vakteszteltünk, íme az eredmény!

bor1_105.jpg

A méz a Magyar Élelmiszerkönyvben

2 típusú méz van említve

- Virágméz (nektárméz): növények nektárjából származó méz
- Édesharmatméz (mézharmatméz): főképpen a növényi nedvet szívó rovarok által (Hemiptera) az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz. 

Előállítási és/vagy megjelenési mód szerint lehet: 

- Lépesméz: a méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz.

- Darabolt lépesméz: egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.

- Csorgatott méz: olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyernek.

- Pergetett méz: olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből centrifugálással nyernek.

- Sajtolt méz: fiasítástól mentes lépek sajtolásával, 45 oC-ot meg nem haladó mérsékelt hő alkalmazásával vagy anélkül nyert méz.

- Filtrált méz: amelyből az idegen szerves és szervetlen anyagokat olyan szűrési módszerrel távolítják el, amely a méz virágportartalmának jelentős csökkenését eredményezi.

Előírások a virágmézre:

- fruktóz- és glukóztartalom legalább 60%

- szacharóztartalom legfeljebb 5%

- nedvességtartalom legfeljebb 20%

 

Miért kristályosodik ki a méz?

A méz kristályosodása természetes folyamat.

A méz gyakorlatilag természetes cukor, víz és ásványok elegye.  A termelői méz több, mint 60%-a cukor (alapvetően glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli).
A termelői méz kristályosodási folyamata alapvetően három tényezőtől függ:

- a mézben lévő glükóz és fruktóz konkrét arányán, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a kristályosodást a vízoldhatósági tulajdonsága miatt.  Amelyik mézben több a glükóz, az gyorsabban kristályosodik. Minden nektár más-más glükóz-fruktóz összetétellel rendelkezik, ezért (is) eltérő az egyes mézfajták kristályosodási sebessége.
 
- tárolási hőmérséklet: se túl hideg, se túl meleg nem jó a méznek.
 
- a mézben maradnak apró, szabad szemmel nem vagy alig látható viaszdarabok, virágpor. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.   

(forrás Sági Méhészet)

 

A teszt menete

A tesztre az országosan kapható "vegyes virágmézeket" szereztük be, tehát most nem kerültek a tesztbe csak 1 növény virágporából készült mézek.

A vakteszten 12-en vettünk részt és soraink közé beférkőztek önkéntes kisiskolások, az írástudók pontoztak is.

A vaktesztet, ahogy mindig a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték.

A mézeket különböző állaguk miatt egyszerhasználatos kiskanállal kóstoltuk meg. 

 

Az értékelés menete

Illat: a jellegzetes mézillatot vártuk. Az intenzívebb és jó illatú mézek kaptak magasabb pontszámot, míg az enyhébb, jellegtelen, vagy idegen illatot mutató mézeknek alacsonyabb pontszám járt.

Állag: a különféle virágokból készült méznek más sűrűségű állaguk és eltérő kristályosodási intervallumuk van. Nem vontunk le pontot amiatt, mert ki van kristályosodva a méz, mert ez egy természetes folyamat és a teszt azt mutatta, hogy a gyerekek jobban szeretik a kocsonyás-gél állagú mézet. Viszont kevesebb pontot kaptak a hígabb mézek.

Íz: a méz íze annyira triviális egyedi és jellegzetes, hogy nem írtuk körül előre a pontozóknak, a jellegzetes mézízt mindenki ismeri, aki szereti a mézet. Az intenzitás volt fontos és a méz -  édes ízjegyek aránya. Amikor az édes elnyomja a méz jellegzetes ízét, akkor alacsonyabb pontot adtunk. Szintén kevesebb pontot kapott az a méz, amelyik bár nem volt túl édes, viszont kellően intenzív se volt a méz íze. 

 

A nagy virágméz teszt eredménye

 

15. Alba-Méz macis, egységára: 3.516 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhébb illatú méz. Az állaga sűrű, látszanak a kristályosodás kezdete. Kevésbé virágos, kellően édes, de a méz elvárt ízének intenzitása alacsonyabb.

img_0990.jpg 

14. Alba-Méz kupakos, egységára: 4.916 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhébb illatú méz. Az állaga sűrű, látszanak a kristályosodás kezdete. Kevésbé virágos, kellően édes, de a méz elvárt ízének intenzitása alacsonyabb.

img_0979.jpg 

13. Arany nektár, egységára: 2.587 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont  

Hígabb állag, érdekes savanykás íz is megjelenik, de emellett érezhető a jellegzetes mézíz, megfelelő édesség intenzitással.

img_0957_2.jpg 

9. LIDL kupakos, egységára: 1.826 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhébb intenzitású virágos illat. Hígabb állagú méz. Az íze virágos, harmonikusan édes, jellegzetes.

img_0981.jpg 

9. LIDL üveges, egységára: 1.999 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhébb intenzitású virágos illat. Hígabb állagú méz. Az íze virágos, harmonikusan édes, jellegzetes.

img_0968.jpg 

9. PENNY macis, egységára: 2.556 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe, de jellegzetes mézillat. Közepes sűrűségű, de nem kristályos állagú. Az édes is a fő ízjegy, utóízben jön ki a virág és egy kis muskotályos-savanykás íz.

img_0988.jpg 

9. PENNY üveges, egységára: 1.999 Ft/kg Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe, de jellegzetes mézillat. Közepes sűrűségű, de nem kristályos állagú. Az édes is a fő ízjegy, utóízben jön ki a virág és egy kis muskotályos-savanykás íz.

img_0965_1.jpg 

7. Alba-Méz 150 g, egységára: 4260 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes virágos illat. Kocsonyás, kristályos állag. Ízében is jellegzetes, még épp megfelelő édességű.

img_0996_1.jpg 

7. S-Budget, egységára: 2110 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Erőteljes mézillat, virágos-gyümölcsös jegyek nélkül. Közepesen sűrű. A fő ízjegy az édes, de utána még érezhető a jellegzetes mézíz.

img_0960.jpg 

5. ALDI Grandessa macis, egységára: 2.556 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom illatú méz, virágos illatjegyekkel. Sűrűbb, de nem kristályos állagú. Az édes ízjegy már határon van, hogy elnyomja a jellegzetes virágos ízt, ami még épp érezhető.

img_0991.jpg 

5. ALDI Grandessa, egységára: 1.999 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom illatú méz, virágos illatjegyekkel. Sűrűbb, de nem kristályos állagú. Az édes ízjegy már határon van, hogy elnyomja a jellegzetes virágos ízt, ami még épp érezhető.

img_0970.jpg 

3. Klenáncz, egységára: 3.398 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhébb, de jellegzetes illat méz. A sűrűsége megfelelő, de inkább folyós. Érezhetőek virágos ízjegyek is a méz jellegzetes zamatával együtt.

img_0976.jpg 

3. SPAR, egységára: 2.998 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes mézillat, közepes intenzitással. Sűrűbb állagú, a kristályosodás még csak az alján 1-2 mm vastagságban látható. Jellegzetes mézíz, megfelelő intenzitással.

img_0994_1.jpg 

2. Nagy és Fia, egységára: 2.477 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Közepes intenzitású, de jellegzetes mézillat. Az állaga sűrűbb, de nem kristályos. Ízében az elvárt és jellegzetes mézízt éreztük.

img_0964.jpg 

1. Auchan virágméz, egységára: 2.278 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Jellegzetes mézillat, amin túl virágos illatjegyeket is éreztünk. Kristályos állagú, de nem tömör, hanem zselés, ami a fiatalabb kóstolóknak jobban tetszett. Ízében is kellő intenzitással érezhető a jellegzetes méz zamat.

img_0974.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes méz az Auchan áruházakban kapható.

mezteszt_1_-1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

süti beállítások módosítása