A rosé a nyár bora, a rosé fröccs pedig a legkelendőbb frissítő ebben a hőségben. Persze árnyékban, barátokkal, vízparton a legnagyobb élmény meginni egy hideg roséfröccsöt, de mi igazán azért szeretjük ezt a bort, mert akár munka után, távol a parttól is hangulatba hoz már 1-2 korty is. Most az 1.000 -2.000 Ft / palack árkategóriájú rosé cuvéeket vakteszteltük. Íme az eredmény!
A rosé bor kékszőlőből készül, de a fehérborokra jellemző eljárással. Tehát szüret után a kékszőlőt bogyózzák és pár órát állni hagyják a héjjal együtt, amiből kioldódnak a festékanyagok a lébe. Ezután préselik.
A szüret ideje fontos még. Sokszor olvashatjuk a rosé borosüvegeken, hogy roséra szüretelték a szőlőt. Ez azt jelenti, hogy a vörösbornak megfelelő érettség előtt szedik le a szőlőt, ezzel elérve a frissebb, gyümölcsösebb ízeket.
A rosé a franciaországi Provence-ból származik, de mi most a hazai tételeket kóstoltuk meg.
Hazánk valamennyi kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé alapanyagának előállítására. Népszerűsége folytán szinte mindenki foglalkozik vele. Bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésünkre, az erre a célra legtöbbször használt szőlőfajta valószínűleg a kékfrankos, már csak a szőlő hazai elterjedtsége folytán is.
Könnyed teste, jellemzően lendületes savai és gyümölcsös aromái miatt nemcsak azért illik a nyárhoz, mert ilyenkor fogyasztjuk a legszívesebben, hanem azért is, mert ennek az évszaknak az ételei kifejezetten jól mennek hozzá. A sillerrel együtt teltebb példái kifejezetten jól működhetnek együtt paradicsomos ételekkel, karcsúbb, ropogós tételeit pedig sokféle salátavariációhoz feltálalhatjuk.
A teszt menete
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható rosé cuvée borokat vizsgáltuk, melyek ára 1.000 Ft - 2.000 Ft / palack árkategóriába estek. Csak a száraz és 2019-es, 2020-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé (a 2019-es azért hagytuk benne, mert egyes pincészeteknek csak ilyen évjáratú borát találtuk a polcokon, és így a vásárlók is ezt isszák). Ezek a borok, szinte mint fajtajelleg írhatjuk a technológiához, acéltartályban készültek.
Kóstolás, előkészület
Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.
A borokat egységesen 10-12 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.
Az illat értékeléséhez a kitöltés után azonnal megszagoltuk a bort, majd 15-20 másodperccel később újra. Mi azt tapasztaltuk, hogy a kóstolt rosé boroknál, hogy ha azonnali szagláskor nem mindegyik ad gyümölcsös illatot, de 10-20 másodperccel később már igen. Viszont néhány rosé már első szaglásra is tiszta epres-málnás illatot árasztott.
Kétszer kóstoltunk:
- egy öblítés jellegű korttyal kezdtünk, amit kiköptünk,
- majd egy újabb kortyot jobban megjáratva a szánkban vártuk az ízélményt, amit pontokká fogalmazhatunk.
A második kóstolás után is kiköptük a bort.
A tételek között trappista sajtot, kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.
Az értékelés menete
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a könnyedebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: friss, szőlős, gyümölcsös illatokat vártunk, amelyek gyorsan feltárulnak. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.
Íz: a borban található savaktól, a feltáruló egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös aromákat kerestünk. Az alkohol ízét nem szerettük volna érezni, hisz ezek könnyed borok, alacsonyabb alkoholtartalommal. Magasabb pontszámot csak azok a borok kaphattak, amelyeknek jellegzetes gyümölcsös ízük volt, amelyek hosszabban kitartottak.
Harmónia: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, vagy valamelyik pl. savtartalom túlzó-e. A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett. Nálunk alacsony-közepes savmennyiség volt az elvárt. Az édesség érzete is fontos volt, ezek száraz borok, mi nem vártunk se extraszáraz, se félédes borokat.
A színt nem értékeltük végül, de a képeken látszódnak a különbségek.
A szőlőfajták megnevezése 15 kóstolt borból 3 üvegen volt feltűntetve, így a fajtajelleg találgatásokról le is tettünk. Jellemzően kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir fajtákból készülhettek a kóstolt borok.
A nagy rosé vaktesztünk eredménye
15. Kristinus Piripió balatonboglári rosé, egységára: 2332 Ft/L Pontszám: 6,4/10 pont
Élesztős, nehéz illat. Savas, kevésbé gyümölcsös ízű.
13. Jekl villányi rosé, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 6,9/10 pont
Parfümös, virágos illat. Talán a legvörösborosabb ízű a mezőnyben, gyümölcsös, de inkább telt és savasabb.
13. Takler Trió szekszárdi rosé, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 6,9/10 pont
Erősebb szőlő illat kezdéskor, majd parfümös-alkoholos aromákat éreztünk. Egyeseknek kissé sok sav, pirosszőlős, enyhe ízjegyek.
10 Schieber Fruska szekszárdi rosé, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont
Pirosszőlős, élesztős illat. Nagyon harmonikus, bár enyhén gyümölcsös ízű, mégis jóleső bor.
10. Frittmann duna-tisza közi rosé, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont
Szilvás, epres összetett illat. Az illatához képest visszafogott íz, viszont egyedül ennél a bornál említettük a szilvára emlékeztető ízjegyet.
10. Csányi Teleki villányi rosé, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe szamócás illat elsőre is, de pár kóstoló nem tudta definiálni. A savmennyiség érezhető először, majd a bogyós gyümölcsös ízjegyek.
8. Vinatus villányi rosé, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,2/10 pont
Élesztős, majd parfümös-pezsgős illat. Enyhe intenzitású gyümölcsös, de kellemes, harmonikus, édeskés rosé.
8. Bognár villányi rosé, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,2/10 pont
Kellemes, bár alig érezhető gyümölcsös illat. Néhány kóstolónak már a kelleténél több savasság, de jól érezhetőek a gyümölcsös ízjegyek.
7. Lajvér szekszárdi rosé, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont
Tiszta gyümölcsös illat elsőre is. Könnyed, enyhén savas, közepes gyümölcsíz intenzitású rosé.
6. Szende villányi rosé, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,6/10 pont
Földes, nehéz illat első szagláskor, majd pár másodperc után gyümölcsössé válik. Tartalmas epres íz, másnak málnás. Kellemes savmennyiség, könnyed nyári bor.
4. Gere & Shubert villányi rosé, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont
Friss, gyümölcsös illat elsőre is. Jóleső gyümölcsös harmónia, eper, ribizli ízeivel, amelyek az utóízben is érezhetőek.
4. Pócz balatonlellei rosé, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont
Intenzív gyümölcsös illat. Gyümölcsös, epres, édeskés ízjegyeket éreztünk az első másodpercekben. Majd jött egy selymes, vaníliás lecsengés.
3. Figula balaton - melléki rosé, egységára: 2665 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont
Elsőre is gyümölcsös illat. Epres, vörösáfonyás, édeskés aromák, amit jóleső mennyiségű savak kísérnek. Jólesett fogyasztani.
2. BOCK villányi rosé, egységára: 2399 Ft/L Pontszám: 7,9/10 pont
Enyhébb, de tiszta gyümölcsös illat. Pirosgyümölcsös, intenzív ízek. A kóstolóknak az tetszett, hogy egy egységes egész a bor, nincsenek kirívó ízjegyek, savak.
1. FEIND balatoni birtok rosé, egységára: 1465 Ft/L Pontszám: 8,3/10 pont
Friss, tiszta, epres, mézes illat. Zamatgazdag, nagyon gyümölcsös, epres, málnás összetett ízt éreztünk az első pár másodpercben, majd utóízben a szájpadlásra tapadó szeder (másnak málna) lekváros ízjegyek. Eközben nagyon harmonikus savakat tapasztaltunk, jólesett kortyolni ezt a rosét. Kedvező ára miatt nem csak minőségi, hanem ár-érték arány győztes is.
Összegzés
A tesztgyőztes rosé a Tesco áruházakban kapható.