Nagy chardonnay teszt: igazi különlegességet találtunk kiváló áron!

2021.jún.29.

Az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb bornak mondják a chardonnayt. Állítják, hogy nincs két hasonló chardonnay, a borászok könnyebben tudják belevinni az adottságokkal kombinálva az egyedi stílusukat. Most az 1.000 - 2.000 Ft/palack árkategóriájú chardonnay-kat kóstoltuk, íme az eredmény!

chardonnay_teszt_borito1.jpg

A chardonnay

Ennek a fehér szőlőnek hosszú, nemes története van, amely a burgundiai gyökereivel kezdődik. A Chardonnay egyike a Champagne három alapszőlőjének, és ez az egyetlen szőlő a Blanc de Blancs Champagne-ban. Világszerte azért szeretik a  Chardonnay-t, mert olyan bor, amely széles közönség számára vonzó.

E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható, bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget, karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag  bort ad, sok helyütt kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő változatával kísérleteznek a hazai borászok.

Egyrészt a savakban gazdag szőlőt érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni. Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit, barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit domborítják ki.

A Chardonnay borász szőlő néven ismert, mert sok éghajlaton nőhet, és a pincében könnyű vele dolgozni. Ez lehetővé teszi, hogy a borász megmutassa kreativitását, és könnyeddé, elegánsá, testessé tegye a bort, de a saját stílusa szerint. A Chardonnay különböző ízű lehet, attól függően, hogy hol nő és hogyan készül. De általában a Chardonnay egy száraz, közepes vagy testes bor, közepes savassággal és alkohollal. Ízei az almától és a citromtól a papaya és az ananászig terjednek, és a tölgyes érleléskor vanília jegyeket is mutat.

(borterasz.hu, winefolly.com, winemag.com)

 

A teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban a teszt időpontjában elérhető chardonnay borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft - 2.000 Ft / palack árkategóriában.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. 

A borokat 12 ºC-ra hűtöttük, hacsak a palackon nem volt feltüntetve ettől eltérő ajánlott hőmérséklet. Egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelési szempontok

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. A színt értékeltük, de végül nem számítottuk bele az pontokba, mivel nem voltak nagy színárnyalatbéli különbségek, a legélénkebb színű bort az értékelés szövegében jelöltük.

Illat: 2x szagoltunk, egy első benyomásra törekedtünk, majd egy kis szellőzés után újra szagoltunk. Leírtuk az illat tapasztalt intenzitását, a jellemző illatjegyeket. A chardonnay-ra jellemző illatjegyek: ananász, alma, vanília, alma, vaj, de megjelenhet a grapefruit, citrom és narancshéj is.

Íz: 2x kóstoltunk, elsőre csak megjárattuk a bort a szánkban, kiköptük, majd a második, nagyobb kortyot jobban átforgattuk a szánkban. Száraz borokat kóstoltunk, de az édesség mértékét leírtuk, amikor azt ztapasztaltuk, hogy egyik bor édesebb a mezőny többi tagjánál. Próbáltuk az első ízélményt megfogalmazni, aztán az alkohol "érzetre" és a szubjektív-tapasztalt savmennyiségre tértünk ki. Amikor megfogalmazható volt, leírtuk a bor összetettségét, és az íz kitartását is. Amennyiben új illatot éreztünk kóstolás közben, azt is lejegyeztük. Végül az utóízt írtuk le.

Harmonia: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy mennyire összetett, ez az összetettség mennyire eredményez kellemes fogyasztási élményt. A bor koncentrációja és hosszúsága, és a korábban felsorolt szempontok mennyire ösztönöznek minket arra, hogy újra igyunk belőle.

 

A chardonnay vaktesztünk eredménye

9. Mészáros Pál szekszárdi chardonnay, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 7/10 pont  

Kevésbé intenzív, illat. Citrusos ízzel indít, majd több kóstoló is érzett egy nehezebb ízjegyet, ami a nyelv szélére tapadt. Utóízben érezhető egy kis alkohol, enyhébb savakkal.

img_5612.jpg 

7. Bognár villányi chardonnay, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Citrusos, élesztős illat közepesen intenzív. Ízében van egy egyedi vajas-mandulás, nyelvre tapadós ízjegy. Az alkohol és a savak érezhetőek az utóízében.

img_5599.jpg 

7. IKON balatonboglári chardonnay, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Parfümös virág és alkoholos illat, harsány. Citrusos, friss íz érezhető először, amit enyhe alkoholos íz követ. Közepesen savas bor.

img_5604.jpg 

6. Kristinus balatonboglári chardonnay, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Élesztős, pezsgős illat. Édeskés, míg a savassága az almára emlékeztet.

img_5609.jpg 

5. Schieber szekszárdi chardonnay, egységára: 1665 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe bodzás aromák érezhetőek szagláskor.  Édeskés ízt éreztünk legtöbben először, majd citrusos, almás ízjegyeket. A legélénkebb színű chardonnay.

img_5613.jpg 

4. Koch Hajós-Bajnai bácskai chardonnay, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont  

Erőteljes körtés illat. A körte, alma ízjegyei uralják a bort, ami megfelelő savmennyiséggel egy harmonikus, jóleső fogyasztású bort eredményez.

img_5605.jpg 

3. Nyakas etyek-budai chardonnay, egységára: 1932 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont  

Élesztős, pezsgős illat. Vaníliás-mandulás íz, ami tapad a nyelvre, míg utóízében citrusos. A savmennyiség a legtöbb pontozónak tetszett, kellemes fogyasztású bor.

img_5601.jpg 

2. Gere & Schubert villányi chardonnay, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,9/10 pont  

Friss, tiszta gyümölcsös illat. Citromra, mangóra, lichire asszociáltak a kóstolók, a bor harmonikus, jólesik fogyasztani.

img_5595.jpg 

1. Hilltop Kamocsay Ákos neszmélyi chardonnay, egységára: 2399 Ft/L Pontszám: 8,5/10 pont  

Érett mangó, másnak ananász, de mindenképp intenzív illat. Nagyon gyümölcsös, trópusi, izgalmas ízek, volt aki ananászt, mangót, vagy épp passiógyümölcsöt érzett vagy "lichi-sen szőlős" ízt. Az édeskés-mangós íz tapad a nyelvre, hosszan érezhető. A mezőnyben legmagasabb alkoholfoka ellenére senki nem említett alkoholt sem illatban, sem ízben. Nagyon harmonikus, kerek, finom chardonnay.

img_5607.jpg 

Összegzés

Megerősíthetjük, hogy a chardonnay eddig a legváltozatosabb ízű bor, amit kóstoltunk. A mezőnyben alig volt, 2 üveg, ami valamiben hasonlított volna, meglepően változatos a borászok stílusa.

A tesztgyőztes chardonnay a Príma, Auchan, Tesco, Spar áruházakban kapható.

chardonnay_teszt-1.png

süti beállítások módosítása