Építkezés 2021: Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

2021.ápr.27.

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére.

uj1_1.jpg

A kontakt rendszer megnevezés arra utal, hogy a meglevő – akár új, akár régi falazatra – közvetlenül rögzítik a hőszigetelő táblákat, ragasztással, dübelezéssel, vagy ezek kombinációjával. Kialakításáról eredetileg európai irányelv, az ETAG 004 Bevonatréteggel ellátott többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek rendelkezik, emellett már a MÉVSZ is kiadott ilyen műszaki irányelvet.

Energetikai követelmények változásai az elmúlt évtizedekben


Az eredetileg 2021. januárjától bevezetett, fenti követelmények bevezetését ugyan elhalasztották, 2022. júniusáig, de ettől függetlenül célszerű már most velük számolni a felújítások során, mivel 

- jelentősen csökkentik a fűtés és hűtési (légkondícionálás) költségeit,

- a hőszigetelés összesített kivitelezési költségeiben (állványozás,ragasztás, dübelezés, vakolás stb.) nem okoz jelentős növekedést a vastagabb hőszigetelés

- kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége

- a kőzetgyapot hőszigetelő anyag nem éghető, így a tűzvédelmi jellemző A1

 Az elmúlt évtizedek leggyakoribb falszerkezeteinek átlagos hőátbocsátási tényezői

A fenti táblázat azt a sokak számára meglepő tényt mutatja, hogy az általános vélekedéssel szemben nem a panelépületek, hanem a régi társas- és családi házak szorulnal rá leginkább energetikai felújításra.

 
Forrás: www.koos.hu dr. Osztroluczky MiklósÉrdekességként néhány falszerkezet energetikai felújításához javasolt kiegészítő hőszigetelés tájékoztató vastagsági mérete, FKD N Thermal és FKD S Thermal anyagunk felhasználása esetén, hőhidas dübelek figyelembe vételével.

A kőzetgyapot homlokzati alkalmazása mellett szól még, hogy:

- beépítése után is megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége

- nem éghető hőszigetelő anyag, emiatt javítja az épület tűzbiztonságát.

- Szálas szerkezetének köszönhetően tompítja a külvilág zajait

 

FKD N Thermal és FKD S Thermal kőzetgyapottokról ITT talál bővebb információt!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr4716514512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.28. 07:01:38

Az a B30 a Porotherm 30-as akár lenni?

Itt valami nem kerek...

Szilvi717 2021.04.28. 13:21:39

Hány decibel hanggátlásra képes 10, 15 vagy 20 cm vastag kőzetgyapot? Érdemes-e a meglévő szigetelésre vakolható kőzetgyapotot tenni, ha csak a szomszédból jövő zajok felfogása a cél? A márkák között is van különbség, főleg hanggátlás tekintetében? Mire kell figyelni? Köszönöm.
süti beállítások módosítása