Nagy lapkasajt teszt

2021.ápr.13.

Az ömlesztett sajtot mindenki ismeri, mi is teszteltük már a körcikkelyes kiszerelést. Most a szeletenként csomagolt verziót próbáltuk ki, hétköznapi nevén a lapka sajtot. Szendvicsekben nagyon népszerű, a nagy áruházláncok polcain is bőséges a kínálat. Mi most 24 lapka sajtot vakteszteltünk, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb.

bor1_68.jpg

A LAPKA SAJTRÓL

Az ömlesztett sajt sajtból, vízből, zsírból, emulgeálószerekből hőkezeléssel (ömlesztéssel) készített élelmiszer. Állaga lehet vágható vagy kenhető; forgalmazhatják tégelyben, tömlőben, hasáb alakú adagokban („kockasajt”), vagy szeletenként csomagolva (ez lapka sajt néven terjedt el). Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a sajt eltarthatósági idejét növeljék.

Már 1911-ben is kísérleteztek ömlesztett sajt előállításával, mikor Walter Gerber és Fritz Stettler svájci sajtkészítők a melegebb éghajlatú országokba exportált sajtok tartósságát próbálták meghosszabbítani, és reszelt ementálit nátrium-citráttal vegyítve melegítettek.

A módszert azonban James L. Kraft amerikai kereskedő, a Kraft Foods későbbi alapítója szabadalmaztatta 1916-ban, aki a svájciaktól függetlenül találta fel azt. A Kraft-féle sajtot kezdetben főleg az amerikai hadsereg vásárolta, a háztartásokban az 1950-es évektől kezdve terjedt el.

A termelés magyarországi meghonosítása Gratz Ottó tejgazdasági szakember és szakíró nevéhez fűződik.

 

A LAPKA SAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Az ömlesztett sajt egy vagy több sajtféleségből, tejalkotórészek és/vagy egyéb élelmiszerekhozzáadásával vagy ezek nélkül, aprítással, keveréssel, hőkezeléssel (ömlesztéssel) és emulgeálással előállított tejtermék.

Az ömlesztett sajtokat összetételük alapján három nagy csoportba soroljuk és megkülönböztetünk:

megnevezett sajtféleségű ömlesztett sajtot, ömlesztett sajtot és ömlesztett sajtkészítményt.

Mind a három csoportba tartozó termékek készíthetők vágható vagy kenhető állománnyal.

A zsírtartalom szerint az ömlesztett sajtok öt alcsoportba sorolhatók: zsírdús, zsíros, félzsíros, zsírszegény és sovány.

Megkülönböztetünk csak tejeredetű termékeket tartalmazó (natúr) ömlesztett sajtot és ízesítőanyagokat is tartalmazó ízesített ömlesztett sajtot.

Az ömlesztett sajt olyan termék, amelyet sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5% (m/m)-ot.

Az ömlesztett sajtkészítmény olyan termék, amely sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Követelmény, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt(ok) mennyisége legalább 51% (m/m) legyen, a tejcukortartalom nincs korlátozva.

A termék homogenitását a gondosan aprított komponensek alapos, gépi úton való keverésével lehet biztosítani. Az anyagkeverék megömlesztését – ömlesztősók jelenlétében – legalább 70 °C hőmérsékleten 30 másodperces hőntartással vagy ennél nagyobb hőmérséklet-időtartam kombináció alkalmazásával végzik.

A csomagolt terméket a vágható állomány kialakulásának elősegítése érdekében jellemzően 12–20 óra alatt hűtik le 18–20 °C-ra.

Érzékszervi követelmények

Alak: szabályos alakú ömlesztettsajt-darabok.

Külső: a termék kéreg nélküli, felülete sima, a csomagolóanyag hézagmentesen simul a felülethez, a hajtogatás ráncaiban nem lehet sajtanyag. Felületi ízesítés esetén az ízesítőanyag a sajt felületén egyenletes eloszlásban helyezkedjen el.

Belső: a termék színe egyöntetű, tompa fényű vagy selyemfényű, a sajt jellegének megfelelő; a sajt szerkezete tömör, lyuk nélküli, egy-két légbuborék megengedett. A sajttésztába kevert ízesítőanyag szemcséi a metszéslapon egyenletes eloszlásban láthatók.

Állomány: jól vágható vagy kenhető, sima, szájban könnyen olvadó.

Szag: sajtszerű, típusmegnevezés esetén a felhasznált sajtra, illetve ízesítés esetén az ízesítőanyagra emlékeztető.

Íz: sajtos típusmegnevezés esetén a felhasznált sajtra jellemző, ízesítés esetén az ízesítőanyagnak megfelelő, az ízesítőanyag szemcséi a szájban észlelhetők.

 

A TESZTELÉS MENETE

A 24 féle, különböző sajtokból előállított lapka sajtot az AUCHAN, ALDI, PENNY, LIDL, SPAR, COOP, REÁL, TESCO üzleteiből szereztük be.

A szeletenként csomagolásnak köszönhetően nagyon higiénikusan tudtuk tesztelni a lapka sajtokat.

A vakteszten 11-en vettünk részt, mindannyian a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAINK

Illat: markáns, erős illatot nem vártunk el, de azt igen, hogy a csomagoláson feltüntetett sajttípusnak megfelelő illatot érezzük (ementáli, cheddar). Ennek hiányában lepontoztuk a terméket.

Állag: Mivel a szeletek külön-külön csomagoltak, itt azt figyeltük, hogy a fóliáról könnyen, törés nélkül leválik-e, nem rágós-e. A ragadós, rágós, mozaikszerűen töredező állagra alacsonyabb pontszámot adtunk. A homogén lágyabb (de nem túl lágy) állagot kedveltük jobban.

Íz: Az adott termék sajt típusára jellemző ízt szerettük volna érezni, utó-és mellékíz nélkül. Amennyiben csak tej, tejszín, vaj, tejföl ízjegyeket érzünk, akkor az azt jelenti, hogy kevés vagy minimális ízjegyekkel bíró sajtot tartalmaz. Azoknak a termékeknek adtunk kevesebb pontot, ahol nem érezhető a belekevert sajt íze vagy idegen és / vagy jellegtelen az íze.

 

A NAGY LAPKA SAJT TESZT EREDMÉNYE

24. Country Cow szeletelt, ömlesztett készítmény sajttal és növényi zsiradékkal, egységára: 1287 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Semmi illatot nem éreztünk. Vékony szeletek, puha állag.  Teljesen idegen íz, nem finom.

img_4175.jpg

 

 

23. Cheesland Ementáli ízesítésű sajtkészítmény szeletek, ömlesztett, félzsíros, vágható, egységára: 1993 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Intenzív illat. A sajtszeletek vastagabbak, kevésbé lágyak. Az íze erős, markáns, amit a pontozók leginkább keserűnek tartottak. 

 img_4150.jpg

 

21. Cheesland Sandwich sajtkészítmény szeletek, ömlesztett, félzsíros, vágható, egységára: 1993 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont 

Intenzív illatú. Az állaga nem lágy, a szeletek 3mm+ vastagságúak. Az íze erős, kesernyés és utóízében sem kellemes.

 img_4152.jpg

21. Cheesland Toast sajtkészítmény szeletek, ömlesztett, félszíros, vágható, egységára: 1993 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont  

Intenzív illat. Vastagabb szeletek, kevésbé lágy. Az íze erős, de nem sajtra emlékeztető. Az íze nagyon megosztó volt: egyeseknek bejött, mert markáns (bár kellemetlen), másoknak pedig nagyon nem ízlett.

img_4142.jpg

 

19. COOP ömlesztett sajtszeletek Natúr, egységára: 2890 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Enyhe tejes illat. Az állaga nem lágy, kissé ragadós. 2 mm vastag szeletek. Ízében semleges, natúr, ömlesztett sajtra jellemző.

 img_4136.jpg

 

19. COOP ömlesztett sajtszeletek Toast, egységára: 2890 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Enyhe tejes illat. Az állaga kissé rágós és ragadós. A sajtszeletek 2 mm vastagságúak. Az íze teljesen semleges, ömlesztett sajtra jellemző.

img_4133.jpg

 

18. TESCO Ementáli ízű ömlesztett sajtszeletek, egységára: 1793 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Alig érezhető illat. Ragadós állagú. A legédesebb a kóstoltak közül, de érezhető a tejes, kesernyés sajt jelleg is.

img_4139.jpg

 

 

17. COOP ömlesztett sajtszeletek Szendvics, egységára: 2890 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Enyhe, szinte paprikás illat. Masszív állagú szeletek, de nem rágós. Íze savanykás ömlesztett sajtra jellemző.

 img_4138_2.jpg

 

16.  PENNY Milkeria szeletelt, vágható, ömlesztett félzsíros sajtkészítmény, egységára: 1645 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Tejes, enyhe illat. Vastagabb szeletek, megfelelő lágyságú állag. Íze teljesen tejes, kevésbé sajtos.

 img_4163.jpg

 

 

12. LIDL Croq'Plat szendvicsfeltét sajttal, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Teljesen natúr, enyhe tejes jellegű illat. Az állaga masszívabb. 3 mm vastag. Natúr, enyhe ömlesztett sajtíz érezhető.

 img_4177.jpg

 

12. LIDL Milbona Szendvicsfeltét, egységára: 1930 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Teljesen natúr, enyhe tejes jellegű illat. Az állaga lágyabb, rágáskor olvadós. 3 mm vastag. Tejes és natúr, enyhe sajtíz érezhető.

 img_4173.jpg

 

12. PENNY Milkeria Toast szeletelt, vágható, ömlesztett félszíros sajtkészítmény, egységára: 1645 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Tejes, enyhe illat. Vastagabb szeletek, megfelelő lágyságú állag. Íze teljesen tejes, csak utóízében érezhető az ömlesztett sajtokra jellemző íz.

 img_4161.jpg

 

12. LIDL Pilos szendvicsfeltét sajttal, szeletelt, egységára: 1645 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Teljesen natúr, enyhe tejes jellegű illat. Az állaga nem lágy, mozaikszerű darabokra esik szét rágáskor. 3 mm vastag. Tejes és natúr, enyhe sajtíz érezhető.

 img_4157.jpg

 

11. REÁL szeletelt sajt zsíros, ömlesztett ementáli ízű, egységára: 2158 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont

Intenzívebb, ömlesztett sajt illat. 2-3 mm vastag szeletek, amelyek megfelelő puhaságúak, kellemes a fogyasztásuk. Enyhe emmentáli ízt éreztünk, de főízként érezhető a savanyú is és utóízben kissé savas.

 img_4127.jpg

 

10. Zott Toasty Sandwich zsíros, ömlesztett sajt, egységára: 2727 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont

Gyenge, tejes illatú. 2mm vastag szeletek, megfelelő lágyságú. Az íze enyhe, tejes.

 img_4153.jpg

 

9. ALDI Milfina félzsíros, vágható, szeletelt ömlesztett sajtkészítmény, egységára: 1636 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes ömlesztett sajt illat. Vastagabb (3 mm+) szeletek, amelyek állaga megfelelő lágyságú. Ízében érezhető az ömlesztett sajtokra jellemző édes és savanykás íz is.

 img_4167.jpg

 

5. ALDI Milfina Toast félzsíros, vágható, szeletelt ömlesztett sajtkészítmény, egységára: 1636 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes ömlesztett sajt illat. 3mm+ vastagságú szeletek, amelyek állaga megfelelő lágyságú. Kellemesen savanykás, egyszerű ömlesztett sajt íz.

 img_4169.jpg

 

5. REÁL Szeletelt sajt, zsíros, ömlesztett Chedár ízű, egységára: 2158 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont

Jellegzetes ömlesztett sajt illat. 2 mm vastag szeletek. Lágy, olvadós állag. Jellegzetes ömlesztett sajt íz, bár a cheddart senki nem említette, páran érezték a paprika ízét, amit a benne található kis mennyiségű paprikakivonat okoz.

 img_4129.jpg

 

5. REÁL Szeletelt sajt, zsíros, ömlesztett Szendvics, egységára: 2158 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont

Intenzívebb, ömlesztett sajt illat. 2-3 mm vastag szeletek, amelyek megfelelő puhaságúak, kellemes a fogyasztásuk. Kellemes, de enyhe emmentáli ízű sajt, amiben a tejes íz dominál.

 img_4131.jpg

 

5. Camping Natúr vágható, félzsíros, ömlesztett sajtszeletek, egységára: 3350 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe tejes illat. Állaga megfelelő (2 mm vastag), masszívabb, de nem rágós. Íze intenzívebb ömlesztett sajt.

 img_4144.jpg

 

3. SPAR S-budget félzsíros, vágható, szeletelt ömlesztett sajt, egységára: 1500 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, kellemes illat. 2-3 mm vastag, megfelelő lágyságú szeletek. Az íze a kockasajtokra emlékeztet, kellemes.

 img_4171.jpg

 

3. LIDL Pilos zsíros, ömlesztett sajt emmentáli sajttal, szeletelt, egységára: 1645 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, de jellegzetes illat. Az állaga nem lágy, mozaikszerű darabokra esik szét rágáskor. 2-3 mm vastag. Íze jellegzetes ömlesztett sajt, homogén.

 img_4159.jpg

 

2. Camping Ementáli ízű vágható, félzsíros, ömlesztett sajtszeletek, egységára: 3350 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe tejes illat. Állaga megfelelő, (2 mm vastag), masszívabb, de nem rágós. Íze intenzívebb ömlesztett sajt, sajtokra jellemző enyhe kesernyés utóízzel.

 img_4156.jpg

 

1. Hajdú Toast ömlesztett sajtszeletek, egységára: 2127 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Jellegzetes, intenzív ömlesztett sajt illat. 2 mm vastagságú, megfelelő lágyságú szeletek. Tejes, sajtos, tejszínes, finom ömlesztett sajt ízt éreztünk. A legtöbb pontozónknál első lett.

 img_4147.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes Hajdú lapkasajt az Auchan áruházakban kapható. Bár abszolút nem számított ezen, sem a korábbi tesztjeinken a származási ország, de itt érdekességként megjegyeznénk, hogy csak a tesztgyőztes magyar gyártású.

lapkasajt_teszt-1.png

süti beállítások módosítása