Türelmet kér a Magyar Húsiparosok Szövetsége

2020.sze.10.

A mai napon bejelentésre került, hogy ASP fertőzött vaddisznót találtak Németországban. A vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az Unió sertéshús piacán.

serteshus-piac-huspult690-20200211_1.jpg

Most a Magyar Húsiparosok Szövetsége friss sajtóközleményét tesszük közzé

A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki. Valószínűsíthető, hogy a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni és ennek keretei között szinte „bármilyen áron” a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni.

A sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége nevében arra kérjük a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok képviselőit, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza. Kérjük, hogy a rövidtávú profitmaximálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe és ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árral rendelkező külföldi sertéshúst.

Az elmúlt években a magyar sertéságazat a tenyésztés és a feldolgozás területén is jelentős fejlesztési beruházásokat hajtott végre. Mindezek eredményeként a megmaradt hazai piaci szereplők nagy része már nemzetközi szinten is versenyképesen gazdálkodik és az ő létüket veszélyeztetné az, ha a kényszerértékesített német hús miatt irreálisan alacsony árak alakulnának ki a hazai piacon. A hús áresése magával hozná az élősertés árának csökkenését is, aminek következményeként pedig a hazai sertéstenyésztők jelentős része kerülne kilátástalan helyzetbe.

A magyar sertéshúságazat és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége mindig a hazai kiskereskedelem kiszámítható partnere volt és a jövőben is az kíván lenni. A hazai kiskereskedelmi láncokat ezért arra kérjük, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzetben is a korrekt partnerség mentén alakítsák beszerzési sertéshús áraikat és segítsék a magyar sertéságazatot abban, hogy az előttünk álló nehéz időszakot túlélhesse.

 

Mi a véleményed a Magyar Húsiparosok Szövetsége kéréséről?

Írd meg kommentbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2616196738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MP 2020.09.12. 11:41:06

Igazuk van. De egy országban ahol a munka a fontos s nem az érte adott fizetés, ott nem az fogja érdekelni a vásárlókat, hogy ki él az előállított termékből, meddig s hogyan. Hanem az ár. Ezt lehet látni a virsliszerű, felvágottszerű, tejszerű, tejfölszerű, sajtszerű készítmények sokaságán. Sok a szegény a piac árérzékeny.

vakegér II 2020.09.15. 13:43:50

Majd ha valaki megmagyarázza, hogy például miért drágább az oldalas, mint a comb, vagy mitől kétezer forint feletti a tepertő ára, akkor majd én is elgondolkodom, hogy mért a drágább árut vegyem.
Érdekes, hogy hagy ha a magyar áru drágább a külföldiné, akkor azt a termelők mindig remekül meg tudják magyarázni.. Lásd: tej (hazai-szlovák), gyümölcs (alma-banán)

Gloyva 2020.09.21. 07:59:54

Értem az álláspontjukat, és egyet is értek vele. De azt is magyarázzák már el, hogy mikor a sertéshús áfáját levitték 5%-ra, akkor miért csak januárban volt látható a csökkenés? Februáról már drágább volt MINDEN magyar sertéshús,mint előző évben. És azóta csak tovább drágult. Ahogy egy másik olvasó is írta, sok a szegény ember, akit nem fog érdekelni, hogy honnan származik a hús, ha olcsó. Viszik majd, mint a cukrot.
süti beállítások módosítása