A griller egy fűszerezett darálthúsból készült, nem bélbe töltött grillkolbász fajta. Sokan azért szeretjük mert jóval fűszeresebbek más grillkolbászoknál. Ha grillpartit csinálunk és szeretnénk meglepni a vendégeket valami igazán különlegessel, akkor grillert mindenképp süssünk a rácson. Végigkóstoltuk az országosan kapható 14 grillert, hogy megtaláljuk a legfinomabbat.
A grillerről
A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillereket. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék, ha felvezetik az élelmiszerkönyvbe. A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).
A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:
- sertéshús és marhahús
- sertésszalonna vagy zsír
- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény
- adalékok
A griller semmiképp sem keverendő össze a csevappal, pljeskavicával, miccsel (mititei).
A teszt menete
Felkutattuk az összes országosan kapható grillert a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.
A teszten a sertéshúsból és marhahúsból készült grillereket vakteszteltük 11-en. A sajtos grillerek a többi grillertől eltérő állaguk miatt nem vettek részt a tesztben.
A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.
A griller kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 10-12 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
Még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
Értekelési szempontok
A grillereket szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető bors, fokhagyma, paprika és más fűszerillatot.
Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a kéreg még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk szaftosan jó. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
A tesztgyőztes griller kerezstmetszete sütés utánÍz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják, illetve a a griller belsejében a szaftban feloldódó fúszereké. A sózás mértéke a fűszermennyiséghez kell igazodnia, a túl sok só rontja a griller élvezeti értékét.
A nagy griller teszt eredménye
14. Wiesbauer mézes-fokhagymás griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Illatában enyhén érezhető a méz. A belseje sütés után szaftos, puha marad. Egyes pontozók szerint túl erős mézaroma íze van, és inkább édes, mint sós.
13. LIDL grillrudacskák feketeborssal, egységára: 2203 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont
Borsos, sült hús illat. Közepes darálású a hús és zsír benne. A fűszerezését és az ízét teljes mértékben a bors határozza meg.
12. TESCO borsos griller, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Illatát és ízét is teljes mértékben a magas borstartalom határozza meg. Apródarálású húsból készült, ami sütés hatására kissé szárazzá vált.
10. Wiesbauer BBQ griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe paprikás, zöldfűszeres illat. Apródarálású, de ennek ellenére is szaftos a belseje. Az ízében éreztünk zellert és/vagy petrezselymet és némi borsot.
10. ALDI pikáns griller, egységára: 2796 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Fűszeres - leginkább paprikás-, sült hús illat. A fűszerek nagyobb mennyiségben a griller kérgén vannak. Nagyobb darálású hús és zsírgömbök látszanak a griller kettévágásakor. Megfelelően sós, paprikás, borsos.
9. TESCO paprikás griller, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Paprikás, borsos illat. Elég vékony a griller, ezért pár perccel kevesebb sütést igényel a többinél. A belseje kissé száraz, de érezhetően magas hústartalmú. Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű griller
8. Wiesbauer paprikás griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Édesnemes paprikás illata és íze van ennek a grillernek. Apró-közepes darálású a hús. Lehetne vastagabb a griller keresztmetszete, ugyanis gyorsan kiszáradt a közepe.
7. LIDL grillrudacskák barbecue ízű, egységára: 2203 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Paprikás, hagymás illat. Apródarálású, rugalmas, szaftos állag. Íze a natúr sültkolbászokra emlékeztet. Enyhén paprikás.
5. LANDHOF Mexican griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Borsos, paprikás illat. Megfelelő vastagságú, apródarálású húsból készült griller. Ízét a paprika és a bors határozza meg.
5. LANDHOF fokhagymás-borsos griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Paprikás, sült hús illat. Apródarálású hús, szaftos belső állag. Az íze finom fűszerpaprikás, fokhagymás.
2. ALDI csípős griller, egységára: 3269 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Paprikás, füstölt illat. Szépen grillezhető, apródarálású a hús. Tele van paprikával, ami az ízét is teljes mértékben meghatározza. Kellemes sózású, finom termék, enyhén csípős
2. LANDHOF Puszta griller, egységára: 2945 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Paprikás, sült hús illat. Apródarálású hús, szaftos belső állag. Az íze finom fűszerpaprikás, fokhagymás.
2. Wiesbauer borsos griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont
Enyhén borsos illatú, de annál erősebb borsos ízű griller. Bár a kolbász lehetne vastagabb, mégis megőrzi a szaftot sütéskor a belsejében.
1. SPAR Borsos griller, egységára: 2795 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Finom borsos, hagymás illata van. A griller külső kérge -, ami elég sok borsot tartalmaz-, szépen megsült. Belseje szaftos maradt (de nem zsíros). Ízletes, borsos-pirospaprikás zamatokat éreztünk, a megfelelő mennyiségű só szépen kiemeli ezeket a fűszerjegyeket. Nem csak minőségi, hanem kiváló ár/érték arányú tesztgyőztes is, az első 6 griller közül ennek a terméknek legalacsonyabb az ára.
Összegzés
A tesztgyőztes sajátmárkás griller a SPAR és az INTERSPAR választékában található meg.