Nagy hamburger húspogácsa teszt

2020.aug.06.

Vitathatatlan, hogy az egyik legkedveltebb streetfood a hamburger. A gyorséttermektől kezdve a kézműves burgerezőkön át a legnevesebb éttermek étlapján is megtalálható. De nincs annál jobb, amikor egy otthoni kerti partyn saját ízlésünk szerint készíthetjük el a család hamburgerét. Így hát felkerekedtünk és beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű terméket.

bor1_21.jpg

A HAMBURGER TÖRTÉNETE

Többféle történet kering arról, hogy honnan is indult útjára a hamburger. Az egyik variáció szerint Németországból, Hamburg kikötővárosából indult Amerikába a hódítás első éveiben, amikor az újvilágban még luxuscikknek számított a marhahús. Az importforgalom nagyrésze a német város kikötőjén át bonyolódott, ezért Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben kelezkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- marhahús

- sertéshús.

A Magyar Élelmiszerkönyv nem említi a hamburger húspogácsát, ezért kapható ilyen névvel szinte minden féle húsfajtájú és tartalmú termék.

 

A TESZT MENETE

Beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat 75% hústartalom felett. Mind a fagyasztott, mind a hűtött hamburgerhúsok is bekerültek a vaktesztünkre.

A teszten a különféle húsból és fűszerezéssel készült termékeket vakteszteltük 12-en. A kóstolást most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A húspogácsákat a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslattal (ha volt ilyen) készítettük el. 2-3 perc pihentetés után még melegen kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A húspogácsákat  3 szempont szerint pontoztuk: illat, állag, íz. A hús sütés utáni színe árulkodó minőségi jegy lehet, de most ezt nem pontoztuk, viszont érdemes megnézni a tesztgyőztes színét.

Illat: a sütés hatására felszabaduló hús-pörk illatjegyek keverednek a finom fűszerezéssel egy jó minőségű hamburgerhús illatfelhőjében. A túlzottan semleges vagy éppen idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: kóstolók egyetértettünk abban, hogy a legideálisabban a 2-3 cm vastagságú húspogácsákat lehet a legmegfelelőbben megsütni, ezért ezt a szempontot is figyelembe vettük. nagyon fontos, hogy közepes-nagyobb lyukú darálón engedjék át a hamburgerhúst, mivel a túl apróra vágott húsés zsíz gömböcskék könnyebben kiadják a levüket és elvesztik a szaftos állagukat. A jó minőségű alapanyagot jelzi, ha a megfelelő hosszúságú sütés után a hús szaftos marad és a közepén még rózsaszín-piros a pogácsa.

Íz: 2 féle íz határozza meg a hamburgerpogácsa jellegét. A külső sült rétegben a sülthús ízjegyei erősebbek és a fűszerezés, sózás hatása itt érződik. A hamburgerpogácsa belsejében a hús a saját szaftjában főtt, itt érezhető a hús saját natúr jellege. Főleg a marhahúsnál várjuka jellegzetes marhahús ízt, ennek hiányában kevesebb pontot kapott a kóstolt a hamburger pogácsa. 

 

A NAGY HAMBURGER HÚSPOGÁCSA TESZT EREDMÉNYE

 

10. Morliny hamburger  pogácsa sültcsirke ízesítésű, egységára: 1845 Ft/kg. Pontszám: 3,4/10 pont 

Nagyon vékony. Nem meghatározható az illata, fűszerezése. Csirkefasírt jellegű, ízében is. Mivel nem volt leszűkítve a teszt, hogy csak marha vagy sertéshústartalmú lehet a hamburgerpogácsa, ezért bekerült ez az egyetlen csirkehús pogácsa is.

img_9920.jpg

morliny.jpg 

9. Tesco sertés-marha húspogácsa, egységára: 2361 Ft/kg. Pontszám: 5/10 pont  

Az illata enyhén fűszeres, érezhető hogy sertéshúsból készült. Nagyobb darálású, szaftos sütés után is. Nem meghatározható a fűszerezés

img_9931.jpg

tesco_440.jpg 

8. SPAR Hamburger húspogácsa, egységára: 2998 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

Natúr sült hús illat enyhe hagyma illattal. Nagyon apró darálású a hús. Sütés után is szaftos. Nagyon enyhe fűszerezésű, pépes állagú.

img_9945.jpg

spar_4.jpg 

7. Auchan marha hamburger húspogácsa, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Sütés hatására majdnem a felére ment össze. Az illata májas hurkára emlékeztető illat. Nagyobb darálású húsból készült. A nedvesség jelentős része sütés hatására távozott a húsból, ezért kissé száraz. Száraz, kissé rágós állag, az ízében a fűszerezésnél inkább csak a só érezhető. De érezhető a marhahúsra illő ízvilág.

img_9942.jpg

auchan_500_1.jpg 

6. ALDI marha hamburger húspogácsa, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Minimális sült hús illat. Az állaga nagyobb darálású húsból áll, ami sütés után is szaftos marad. Az íze enyhén sós, natúr sült marhahús.

img_9948_1.jpg

aldi_fagyasztott.jpg 

5. D-Meat Kft. Sertés-Marha hamburgerhús, egységára: 3898 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe sült hús illat. Apró darálású, homogén, rugalmas állag, inkább fasírtnak megfelelő.Az íze sós, borsos, kellemes sertéssült.

img_9934.jpg

vagohid.jpg 

4. Aldi  fűszeres húspogácsa marhahússal, egységára: 4495 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Natúr marhahús illatú. A hús vastagsága megfelelő, elég apró darálású. Kis bor illat érezhető. Az állaga kicsit szárazabb az elvártnál. Az íze enyhén fűszeres, sós, finom marhahús.

img_9927.jpg

aldi_fuszeres.jpg 

3. Auchan gyorsfagyasztott hamburgerhús , egységára: 5248 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. A sütés hatására a hús kérge szépen bezárult, a szaftot magában tartotta Illata a friss borsozásnak köszönhetően érezhető. Maga a pogácsa apró darálású. A húsnak az íze nagyon natúr, egyedül a rászórt só és bors íze érezhető.

img_9924.jpg

auchan_pur_400.jpg 

2. Lidl Marha hamburger húspogácsa, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. Kellemes borsos, marhasült illat. Nagyobb darálású, de a szaftot így is magában tartotta. Az íze a rászórt só és bors minőségétől és mennyiségétől függ. A marhahús jellegzetes íze enyhén érezhető.

img_9937.jpg

lidl_5.jpg 

1. Terra Pannonia marhahús hamburger, egységára: 4320 Ft/kg. Pontszám: 9/10 pont  

Fűszermentes, sóval és borssal szórtuk meg mindkét oldalát sütés előtt. A fűszereken túl jól érezhető a sült marhahús jellegzetes illata. A marhahús pogácsa textúrája közepes darálású, sütés hatására a kéreg bezár. Ezért szaftos, puha állagú. A rászórt són és borson túl nagyon finom, jellegzetes marhahús íz vár ránk.

img_9928.jpg

terra.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes az Auchanban, INTERSPARban kapható.

hamburger_huspogacsa_teszt-1.png 

süti beállítások módosítása