7 vásárlási tanács koronavírus járvány idejére

2020.már.23.

Az egyesületünk (Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület) hivatása a fogyasztóvédelem, ezen belül a tesztelés. Amikor vásárolni járunk, mintha a munkahelyünkre járnánk be. Az elmúlt hetekben minimalizáltuk a vásárlásokat, nem csak egyesületi szinten, hanem magánemberként is. De azért lenne pár tanácsunk az elkövetkező hetekre, hónapokra.

865188e309bd4391a2dbf8d4a8029017_18.jpg

A következő tanácsok betartása esetén is elkaphatod a koronavírust, mi azon gondolkoztunk, hogy lehet csökkenteni a vírussal való találkozás esélyét.

Sajnos a koronavirus.gov.hu-n egyelőre nincs az élelmiszerek vásárlására vagy egyéb gyakorlati esetre tanács. Például arra, hogy forró vízzel mosva fertőtleníthető-e az alma, vagy ez is csak magas alkoholtartalmú fertőtlenítővel. Utánaolvastunk, de természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott teljesen egymásnak ellentmondó kijelentések, állítások és ráadásul hiányosan vannak a neten. 

 

Infók, amelyek biztosnak látszanak

1. Azt írták, hogy műanyagon 3 napig is megél a vírus.

2. A vírus érzékeny a 30 Cº feletti hőre.

3. Azt írták, hogy a koronavirus.gov.hu-n, hogy 

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

 

Tanácsok a józan paraszti ész alapján

Nem állítjuk azt, hogy ezeknek a tippeknek a betartásával nem kaphatod el koronavírus fertőzést. Mi, egyszerű haladók csak a fertőzés esélyét csökkenthetjük. 

 

Felkészülés:

1. Bevásárló lista: legalább 10 napra vásárolj (nem pánik miatt és nem csak lisztet és WC papírt), hanem azért, hogy csökkentsd a kijárási időt, az emberekkel való találkozást. Süss-főzz otthon, ne rendelj, ne járj se gyors se hagyományos étterembe, kávézóba.

10 napra írd össze előre, hogy mit fogsz főzni, nézd meg a recepteket és ez alapján írd össze a listádat. Persze az innivalókat is. Mindent! Nehogy már 20 dkg trappista sajtért kelljen boltba menned!

Ezen felül fel kell mérned mindent, amit napi/heti szinten fogyasztasz:

- higiéniás termékek: fogkrém, borotvahab, WC papír, nedves törlő stb.

- kávé!!!

- innivalók, alkoholost is

- fűszerek, pudingpor, sütőpor, élesztő, só, tea stb.

- stb.

 

2. Vásárló induló szett: gumikesztyű, szájmaszk, saját szatyrok. A legjobb szatyor elvileg a ruhaszatyor, mert a  ruha anyagon rövidebb ideig él a koronavírus és a ruhaszatyor mosható is 40+ Cº-on! 

Persze se gumikesztyű, se szájmaszk nincs sehol. Sajnos azt kell mondanunk, hogy be kell mákolni ahhoz, hogy ezeket most beszerezd (meg az alkoholos fertőtlenítőket is). Gumikesztyűből 100 db-sat vegyél, fertőtlenítő gélből 1L, szájmaszkot pedig csak moshatót: a család létszáma x 2, mert egy adag a mosásban, míg egy rajtatok, ha kell. Így nem kell több százat venned, nem fogjuk egymás kárára betárazni a maszkokat!

Ezek beszerzésére most sok időt kell fordítanod...

 

Vásárlás alatt:

3. Csomagolt élelmiszerek: mellőzd a kiskiflit, amit napi szinten több százan is áttapogathatnak. Csak csomagolt, vagy könnyen fertőtleníthető élelmiszereket vegyél.

- tartós élelmiszerek

- fagyasztott élelmiszerek

- csak csomagolt élelmiszereket

- ha nem csomagolt, akkor is csak olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, ami kibír pár perc forró vízben való áztatást.

Most kifejezetten fontos, hogy ellenőrizd a szavatosságot!

 

4. Tartsuk be a kasszánál a 2 m távolságot. Ne csak dörmögj és morgolódj magadban az értelmetlen és/vagy tájékozatlan és/vagy igénytelen és/vagy higiéniátlan és/vagy közömbös polgártársad viselkedésén, hanem jól hallhatóan és udvariasan kérd meg az utánad következő vásárlót, hogy tartsa be Ő is a távolságot (ha már amúgy a nyakadba mászott).

 

5. Érintéses fizetést válaszd, ha lehetséges, ami ugye tényleges érintés nélkül is működik, kb. fél centiről.

 

Hazaérkezés a vásárlásból:

6. Fertőtlenítés belépés előtt: házba/lakásba történő belépés előtt, még kint egy előre elhelyezett kukába dobd bele a kesztyűket. Ezután egy biztonsági alkoholos kézfertőtlenítés és csak ezután lépj be a lakásba. 

A szatyor és a maszk mehet a mosásba. Amit gondolunk csomagolás vagy zöldség-gyümölcs, lefertőtlenítünk.

A DIY fertőtlenítők, maszkok és kesztyűk használatát felejtsd el.

A tartós élelmiszereket 3-4 napra karanténba teheted egy elzárt helyen. Elvileg, ismétlem elvileg ennyi idő alatt magától is megdöglik a vírus (bár a vírusra nem biztos, hogy jó a megdöglik szó).

 

Általában

7. Csak saját magadban bízz: vásárláskor kezelj mindent úgy, mintha 100%, hogy fertőzött lenne koronavírussal. Nem bízz senkiben! Fertőtleníts! Kézmosás minden étkezés előtt-után, minden tüsszentés után. Kerüld az embereket és az olyan helyeket, ahol összepréselődhet egy nagyobb tömeg. A hőkezelés hatására  vírus megsemmisül, szóval előnyben az otthoni sütés-főzés.

 

A #maradjotthon kampány valóban hasznos. Viszont, ezt nem tudjuk megtenni mindannyian, mert vásárolunk, munkába járunk. Szóval #vigyázzunkegymásra és #vigyázzmagadra!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9315547698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2020.03.24. 13:32:07

Ez komoly? Ennyire pánikban kéne lenni?

sirarcheer 2020.03.24. 13:48:39

@odamondó: Ez nem pánik, csak óvintézkedés. A legtöbb része meg amúgy alap kéne legyen. Mármint a rendszeres alapos kézmosás, és a sorban álláskor nem mászni a másik nyakára.

kontur2020 2020.03.24. 13:56:04

Ha mindenki betartaná 3-4 hét és az élet normál kerékvágásba menne tovább. Sajnos a leszarom és a hagyadmár meg csak felfújtak az egészet valamint a fölösleges cirkusz, ez olyan mint az influenza, gondolkodású fajtársaink miatt , még a végét se látjuk, pedig meg igazan el se kezdődött!

R2D2 & C3PO 2020.03.24. 13:57:37

Íme a magyarázat, miért kell 3-6 havi, esetleg éves-kétéves készletet tartani otthon!

vergyula 2020.03.24. 14:20:03

@R2D2 & C3PO: Én tartanék, de nem fér el / megromlik.

odamondó 2020.03.24. 14:33:55

@kontur2020: te ezt komolyan elhiszed, hogy ha betartja mindenki akkor vége? És jó itthon betartotta mindenki, de Szlovákiában meg nem. Megnyitjuk határt és holnap átjön egy fertőzött. Máris bukott az egész...

@sirarcheer: amit írsz azzal egyetértek, de itt egy sokkal komolyabb lista van...

nikk rivers 2020.03.24. 14:39:45

@odamondó: pánikban??
Attól, hogy másnak több esze van a túléléshez, miért mondod rá, hogy pánikban van?
:-))

sirarcheer 2020.03.24. 14:39:53

@odamondó: A lényeg a terjedés lassítása, hogy a kórházak kezelni tudják a helyzetet. A vírus csak bizonyos kor fölött nagyon veszélyes, de lehet sok
30-60 év közötti is nehezen gyógyulna fel, és Nekik is kéne kórházi ellátás. A fenti pár tanács ezt segíti, vagyis a terjedés lassítását.

odamondó 2020.03.24. 14:45:05

@sirarcheer: oké terjedés lassítása: azt mondják 60%-nak kell immunissá válnia, hogy ne terjedjen. Nézzük Olaszországot van 80 millió lakos annak 60%-a 48 millió. Azt állítják a valós esetek 10%-a kerül látókörbe. Vegyünk napi átlagos 5ezer új beteget a lassítás miatt amit számítsunk 50ezer rejtettnek. 960 nap a nyájimmunitásig... Aha hihető.

@nikk rivers: nem ezért fogod túlélni mert szkafanderben mész bevásárolni meg úgy zsilipelsz be a lakásodba.

vackor1 2020.03.24. 15:02:52

A pékárúval kis időre be a 100 fokra melegített sütőbe vagy eleve olyat venni, amit magad süthetsz készre ( vákuumcsomagolásban vannak különböző félék , mehet a fagyasztóba is akár ) , amit lehet azt meg átforralni , jól megmikrózni ... :)))

Zabalint2 2020.03.24. 15:06:38

@odamondó:
A nyájimmunitás mindenki megfertőződésével nem működik, sem gyorsan, sem elnyújtva, mert töredék akkora egészségügyi kapacitás van, hogy a 10% intenzív esetet ellássák. Vagyis működik, de ha 60% egy éven belül megfertőzödik, annak tizede meg fog halni, mert nem kap ellátást, Olaszország esetén ez 4,8 millió, nálunk 600 ezer halottat jelentene.

Ezzel szemben Kínában 80 ezernél, egyesek szerint 120 ezernél nagyon lelassult a terjedés. Látható, hogy ez az egyetlen értelmes járható út, persze vissza fog térni innen-onnan, a gazdaság meg biztosan sokáig még padlón lesz, ellenben év végére vagy jövő év elejére várható a védőoltás, onnantól lehet nyájimmunitást csinálni.

Leylandi 2020.03.24. 15:07:07

@ledo76: miből, miből... hát hülyeségből!
Ennyi szerintem sokaknak van is otthon...
Amúgy ha akkora baj lesz, hogy két évig nem kapni élelmiszert, akkor úgyis kifosztják az éhező-fosztogató hordák a p.ba. Észreveszik, aki nem csontsovány és nem halt meg a családból senkije.
Amúgy tényleg fel kell írni mindent, precízen kiszámolva, mert valójában egy hetet is alig bírnánk ki a nagy felhalmozott készletekkel, hiszen semmi gyakorlatunk a valódi túlélésben, abban, mi mindent is meg kell előre venni! Úgy nem maradhatunk otthon nyugodtan, hogy van száz kiló cukor, liszt és krumpli! Azt hittem pölö, hogy tele vagyunk tésztával (máskor egy évig elég három csomag, most volt öt). Két hét alatt elfogyott, hiszen nem ettünk menzán, munkahelyen, gyorskajáldában, péknél, mint máskor. Egy félkilós gyermelyi fodros egy főzés, az ötlityis fazék jó félig lett vele, rádöntöttem egy nagy zacskó túrót, és egy nap alatt felzabáltuk, énmeg csak lappogtam, mi lesz itt ilyen tempóval. Marhára mellé lehet lőni, ha nem számol az ember. Az meg a másik véglet, ha valaki megvesz egy tonna lisztet, és nem is tud sütni-főzni. Én sorban teszem be a fagyasztóba a liszteket 4 napra (hogy ami genyóság már gyárilag benne van, kinyúvadjon), aztán beleöntöm a csavarosüvegbe (hogy kívülről ne menjen bele), na ott edd meg, lisztmoly, te gci! Tojás? Volt 50. (Sose szokott itthon lenni 10-nél több.) Mondom volt. 5-6 tojás/fő/vacsora, mert ugye kenyeret nem eszünk mellé, az hizlal, pár nap, és volt-nincs. Csomagolt tósztkenyerek napok alatt elfogytak. Azt hiszitek, ha teljesen leállna az élet, hónapokig kitartanátok? Francokat! Elfogyott az élesztő, szakmányban kell gyártani a vadkovászt kenyérhez, kalácshoz. Fogkrém, húsok-kolbász-virsli-felvágott-kenhetőmargarin-savanyúság-kakaópor-vaníliáscukor-puding-rumaroma-fűszer-sósav-ablakpucoló-mazsola, fene gondolta, hogy ezekből ennyit be kéne tankolni. Hogy vásárolsz be fél évre savanyúságot, veszel 200 liter vegyesvágottat? Szros kis ubisüveg, alig úszkál benne az a nettó harminc deka ubi, egy ebédre szétdobjuk. Nasi, csoki?Áh... fél évre bevásárolnék, egy hónap alatt megennénk, és gurulnánk tőle. Sütőpapír, pfffff. Magok a kertbe. Nem egyszerű előre tervezni, na. Ezt is gyakorolni kell, na nem baj, ha túléljük, már tudni fogjuk. Mindenesetre nem úgy megy, hogy elugrok a boltba, veszek 5-féle alapdologból fél tonnát, és ráfordítom a kulcsot. Ezzel az illúzióval mindenki számoljon le, és sürgősen álljon neki papíron vagy excelben tervezni! Elsőre úgyis töxar lesz, fele kimarad.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2020.03.24. 15:16:15

A lift gombjait a kulcsvéggel nyomd meg. Szerintem hazaérkezésnél elég egy alkoholos spray, amivel a kezeidet befújod, ha félős vagy, akkor a vásárolt termékeket is. Szájmaszk a belépésnél, levétel a kilépésnél. Nem vagyok abban biztos, nem túlzás-e a minden tárgy karanténbe helyezése, meg lemosása, azért ez nem egy ebola. Az idős emberekre kell vigyázni, a velük való találkozás előtt húzz maszkot és ne közelítsd meg őket feleslegesen. Én vettem alkoholos fertőtlenítő sprayt, azzal befújom a mobilomat és a bankkártyát, jól megmosom a kezem és ennyi. A vásárlásokat nagy tömegben intézem, ezért ritkábban járok. A raktározást sem viszem túlzásba, amivel egy max 2 hetes ellátási nehézségre készülök fel, hisz ha ennél tovább tart, úgyis zavargások törnének ki, ezért az ilyesmi minden kormány számára elsődleges prioritás.

vergyula 2020.03.24. 15:21:25

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: "A vásárlásokat nagy tömegben intézem" - Úristen! Nem szabad tömegben tartózkodni! :))

odamondó 2020.03.24. 15:27:56

@Zabalint2: igen ez az, hogy innen onnan visszatér. Tehát vagy 3 évet karanténban vagyunk vagy reménykedünk a védőoltásban ami szintén nem biztos, hogy tuti mert addig mutálódhat a vírus és az egész kezdődik elölről...

octy 2020.03.24. 15:30:26

A belépés előtti kézfertőtlenítés nem sokat ér.
1. hová teszed addig a szatyrokat? Pláne 10 napra való cuccnyit.
2. Tiszta kézzel ismét megfogod azokat a szatyrokat amelyeket kézfertőtlenítés előtt is fogtál.

Pipas 2020.03.24. 15:30:26

Jó cikk, nekem tetszett. Értelmes dolgok, értelmesen megfogalmazva, gratulálok!

maradokapénzemnél 2020.03.24. 15:40:13

@octy: szia. kipakolsz és egyenként lefertőtlenítesz még kint. Mi így csináljuk. Utána visszük be egy másik szatyorban vagy dobozban. Szatyor meg megy a mosásba

zizi77 2020.03.24. 15:45:26

@Leylandi: átérzem a problémát. Igyekeztem mindent még időben beszerezni, azóta csak pótolok. De a kamra ajtaját be kellett zárni, mert a 3 gyerek folyton bent volt valamiért. És ezek még vékony, nem non-stop evők, persze most valahogy mégis. Irgalmatlan mit el nem tudnak pusztítani. Most 2 nap igyekszem boltba menni hetente, mert +3 helyre is vásárolok, nekünk a heti 1 is elég lenne, de púpos a bevásárlókocsi. Nálunk kizárt, hogy 1/2 évre be tudnánk tárazni, pedig 2 hűtővel, kamrával, pincével gazdálkodunk.

Lorrh 2020.03.24. 15:46:47

@sirarcheer: A terjedés lassítása óriási gazdasági károkat okoz, mindenkinek elveszik a munkája, az élet stabilnak hitt területei fognak bedőlni.
Ez két nagyságrenddel nagyobb szenvedést fog okozni mindenkinek mint pár ezer meghalt idős ember. Sajnálom, de a többség túlélése az érdek és ez most súlyosan sérül a hisztérikus válságkezeléssel.

sirarcheer 2020.03.24. 15:50:59

@Lorrh: De a lényeg az, hogy ha mindenki tömegesen elkapja akkor még Magyarországon is több tízezer ember kerül kórházba. Lehet, hogy nem halnak meg, de kezelésre fognak szorulni. Akkor még nagyobb összeomlás lenne.

Zabalint2 2020.03.24. 15:53:36

@odamondó:
Nem lesz az 3 év, gyorsított eljárásban engedélyeztetik, az ebola esetében fél év alatt megvolt.

Másrészt a mutáció esélyét épp az növeli, ha elszabadul, és nagyságrendekkel több embert fertőz, hiszen a több másolat nagyobb esélyt jelent az életképes mutációra.

Ezen kívül az immunitás sem egybites kérdés, az influenzának is évente más mutánsai vannak, mégis még a tavalyi védőoltás is csökkenti az esélyét az idei vírusokkal szemben a megbetegedésnek, csak nem annyival, mint az idei védőoltás. Meg oltás nélkül is, ha találkoztál már másik mutációval, kisebb az esélyed a megfertőződésre.

Zabalint2 2020.03.24. 15:55:25

@Lorrh:
Az a probléma, hogy az "engedjuk szabadon a vírust" módszer ugyanúgy megállítaná a gazdaságot, csak még több időre.

Zabalint2 2020.03.24. 15:57:46

@sirarcheer:
Pontosan, és ha ez történik, akkor nem 0,9%-3,9% között lesz a halálozási ráta, hanem 10% körül, mert az intenzív ápolást igénylő betegek többsége meghal. Ja, és ha elszabadul nem több tízezer lesz az, ha 1 millió elkapná, akkor alsó hangon 100 ezernek lesz igénye kórházi kezelésre, de ebből néhány ezret tudnának ellátni, miközben a más betegségben szenvedők is hullanának az ellátás hiánya miatt.

odamondó 2020.03.24. 16:14:08

@Zabalint2: ja ha lesz védőoltás egyáltalán. Vagy ez annyira tuti, hogy lesz?

(a gyorsított védőoltásról jut eszembe a H1N1es ólommal(?) mérgezett oltása. Az is biztos jól esett)

sirarcheer 2020.03.24. 16:26:24

@odamondó: Előbb utóbb lesz. Most azt csinálják, hogy meglévő ellenanyaggal kisérleteznek, mert gyorsabb mint nulláról kezdeni.

nikk rivers 2020.03.24. 16:31:08

@odamondó: cikket olvastad? - vagy csak a szövegértés megy nehezen?
Ki beszélt itt szkafanderről? :-)

Leylandi 2020.03.24. 16:34:07

@odamondó: hogy gondolhatsz ilyet egyáltalán, hogy igen mérgező ólmot tettek bele, így nem biztos, hogy hatott a H1N1 ellen, de legalább nehézfémmérgezést okozott????????????????
Nem is ólom volt!
Higany...

vackor1 2020.03.25. 11:00:59

@Bambano: @Pink Petsch: Nagyon egyszerűen fogok fogalmazni : a vírusnak van egy "külső burkolata" ( lipidburkos RNS-vírus , de ezt hagyjuk , maradjunk a közérthetőségnél ) , ami abban az esetben ha bekerül az emberi testbe , akkor - mondjuk így - "eltűnik/elolvad" és így kerül kölcsönhatásba a szervezettel a belsejében rejtőző vírus , így tud megbetegíteni. Viszont a - normál esetben - valóban 36-37 fokos testen kívül a "burok" nem bírja a magas hőmérsékletet - és még nyilván sok más dolgot sem - , így elpusztul. Szóval nem hülyeség a hővel kezelés sem .

Lorrh 2020.03.26. 21:14:35

@énisfélek: azért nem ennyire rossz a helyzet. Ahol a lakosság nagy sűrűségben él és nagyobb a továbbadás valószínűsége: főváros, megyeszékhelyek, ott van házhozszállítás.

A falusi kisboltba az a tíz ember meg be tud vásásolni, sokuknak van spájz, kamra, pince, tartalékolásra.. stb. Vidéken sokkal élelmesebbek az emberek, mint egy Rottenbiller utcai 30 négyzetméteres garzonban.

John Doe3 2020.03.29. 22:51:59

@Leylandi: és azt is tudod mennyi higany volt (egyébként szerves kötésben)? Nem hiszem, mert akkor nem izgulnál. Olvass: www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/thiomersal/questions/en/