Nagy bejgli teszt: melyik a legfinomabb diós a boltokban?

2019.dec.12.

A karácsonykor szinte minden háznál ugyanaz történik: anya vagy mama felszeleteli a bejglit, szépen, óvatosan, hogy ne morzsálódjon, előveszi a legszebb fehér tányért, finoman ráhelyezi a bejgli szeleteket és boldogan teszi az asztalra. Kb. fele ennyi idő alatt el is fogy az egész és már vághatja is fel a következőt és a következőt. Ilyenkor mindenki eltelítődik egy évre, szóval nem mindegy, hogy milyen bejgli kerül az ünnepi asztalra. Akinek nem lesz ideje sütni idén, annak nagyon hasznos lesz a tesztünk. Mutatjuk, hogy melyik diós bejgli lett a tesztgyőztes 2019-ben!

bor1_4.jpg

Bejgli leírása a Magyar Élelmiszerkönyvben


A  bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

1a197828-0e75-457e-b93c-82a18f021855.jpg 

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

fr_bejgli.jpg

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború,a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.


Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú

 

A teszt előkészülete


Minden országos láncban kapható diós bejglit és diós tekercset beszereztünk a tesztre. Minden bejglinek még legalább 15 nap volt a szavatossági idejéből hátra. 

Az előkészítéskor a bejgli közepéből vágtunk kb. 1 cm vastag szeleteket, mivel itt kell a legnagyobb arányban lennie a tölteléknek. 

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

 

Pontozás menete


A diós bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztunk. Előre megállapodtunk az alábbi követelményekben és eszerint értékeltük a diós bejgliket.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a dió illata, és a tésztáé is, de a diónak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak


Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsűtés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a dió ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű dióra is utalhat.

 

A nagy diós bejgli teszteredménye

 

10. VITA diós tekercs, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

A teteje nem márványozott, vaníliás, konzum szaloncukor illat. A tészta jól megkelt. Az íze vaníliás, aromás, kevés diós ízzel.

img_9399.JPG

vita.jpg 

9. Ceres Diós omlós tekercs, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Alig érezhető az illata, de a vanília és szegfűszeg aromái felismerhetőek. A tészta jól megkelt, morzsalékos. A diós töltelék enyhe fűszerezésű, alig diós ízű. A töltelék nem elég természetes, nem elég diós.

img_9397.JPG

omlos.jpg

8. Auchan bejgli, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont 

 Az illata emlékeztet a házi bejgliére. A tészta kissé száraz, a tetején töredezett, a közepén pedig átázott és nem kelt meg jól. A töltelék fűszeres, van benne mazsola és kandírozott narancshéj is. A dió íze így kevésbé érezhető.

img_9391.JPG

auchan_5.jpg 

7. LIDL frissen sütve, egységára: 1692 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Diós, gyengén fűszeres illatot éreztünk. A töltelékben jól érezhető a darált dió íze, a fűszerezése kevésbé intenzív. A tészta állaga összeesett, puha, a közepén jobban meg kellett volna kelnie.

img_9400.JPG

lidl_friss.jpg 

6. F&R tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes, házias bejgli illat. A tészta jól megkelt, a töltelék puhább, finom, diós, fűszeres, vaníliás.

img_9394.JPG

fr_tekercs.jpg 

5. Ceres bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, de természetes diós illat. Az íze a nagyobb darálású dió miatt is diósabb, háziasabb jellegű. A tészta középen kissé nedves, keletlen.

img_9398.JPG

ceres_1.jpg 

3. LIDL Deluxe, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos, aminek hatására a tészta a bejgli közepén összetapadt. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel.

img_9393.JPG

deluxe_1.jpg 

3. Félegyházi, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, viszont hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék túl nagy részben egyben van, nem szép sávos. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg rendesen. Az alapanyag érezhetően jó minőségű, ez inkább gyártási folyamat eredménye.

img_9396.JPG

felegyhazi.jpg 

1. ALDI bejgli, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott át. A diós töltelék a diós természetes ízének és a nagyon eltalált fűszerezésnek az eredménye.

img_9392.JPG

aldi_6.jpg 

1. F&R bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét.  A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes.

img_9395.JPG

fr_bejgli.jpg 

Összegzés

Az első 2 helyezett azonos gyártó, azonos terméke a kóstolás és a beltartalmi adatok alapján.

dios_bejgli-1_2.png

 

FRISS TESZTEK! KATT!!!

 

Gyerekpezsgő teszt: szeretett mesefigurák, kellemetlen ízek!

Nagy édes pezsgő teszt: Asti eljárással készült a győztes!

Mogyorós-csokis krémek tesztje: meglepetés a dobogón!

Mascarpone teszt: melyik a legfinomabb a tiramisuhoz?

Különleges ízű bejglik tesztje

süti beállítások módosítása