Különleges ízű bejglik tesztje

2019.dec.12.

Ettél már csokis-chilis bejglit vagy almás-mákosat? Mi most ezen a 2 új ízen túl még öt különlegeset megkóstoltunk! Itt a karácsony, és azért csináltuk meg a különleges bejglik tesztjét, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen értelemben lephetjük meg velük a családot. 7 különleges íz, lássuk melyik ízlett legjobban a kóstolóinknak!

bor1_5.jpg

Mik ezek az új ízek?

Idén találkozhatunk először a boltokban ezekkel a termékekkel, amik 1 gyártótól származnak. A kóstolt bejglik és az új ízek kidolgozói az F&R Partner Kft és alapanyag beszállítójuk a Backerfield Kft. A teszt után megkérdeztük néhány, talán Titeket is érdeklő dologról az F&R-t.

Hogy jöttek az új ötletek, mi volt az inspiráció az új receptekre?

Szerettünk volna olyan ízeket kipróbálni idén, amivel a vásárlók extra bejgli igényeit is kielégíthetjük. Vannak hagyományosan különleges bejglik, hisz az almát a nagyszüleink is keverték a mákkal a bejgli töltelékébe. A csokis bejglivel viszont sokunk álmát valósítottuk meg, erre szerintem többen is gondoltak, hogy milyen finom lenne, de csak álom maradt, eddig. A harmadik kategória, mint pl. a narancsos pedig úgy született, hogy szerettünk volna más, karácsonyi ízt és élményt is belecsempészni a hagyományos bejglibe.

Mi okozott nehézséget az új receptek kialakításánál?

A töltelékek sokfélesége, eltérő állaga. A csokis bejglinél először tisztán csak csokikrémet használtunk, de az átáztatta a bejgli tésztáját, de jött az ötlet, hogy tegyünk bele kekszet! Ez felfogja a nedvességet és mivel inkább semleges az íze, így a csokis élmény nem változott, és a tészta is egyenletesen megkelt sütéskor.

És ezeket a "fejlesztéseket" minden új bejglinknél meg kellett csinálnunk, amihez segítség volt a Backerfield és sok-sok kísérlet, kóstolás.

almas.jpg 

Mit szóltak a kóstolók az új, különleges bejglikhez?

Ahogy mindig, most is vakteszteltünk. A kóstolók nem kaptak semmilyen információt a bejglikről. Meg kellett határozniuk a töltelék összetevőit és persze értékelni kellett mind a töltelék, mind a tészta minőségét.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték el. A bejgliket az Auchanban vettük.

Mivel most különböző ízeket kóstoltunk, így a fő cél a pontozással az volt, hogy egy-egy bejgli milyen ízélményt okoz: szeretjük vagy sem. Ez mindenki egyedi ízlésén múlik, ebből alakultak ki az átlagpontok.

csokis.jpg 

A kóstolás eredménye

Diós áfonyás bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édes-fűszeres illat. Az tetszett mindenkinek, hogy látszódik a piros áfonya felvágás után. A tészta textúrája itt is kiváló. A fűszerezése passzol ehhez a termékhez és a dió is érezhetően jó minőségű, összeillenek a vörösáfonyával. Nagyon jó ötlet!

img_9465.JPG

afonyas.jpg

 

Diós narancsos bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Illatában megjelenik a kandírozott narancs és a tészta kellemes-natúr illata. A töltelék-tészta arány megfelelő. Illik a karácsonyi asztalra, hisz a narancs az egyik fő illatfelelős az Ünnepek alatt és ebben a bejgliben is ez a gyümölcs dominál jobban és ez a kóstolóknak is nagyon bejött.

img_9464.JPG

naracsos_dios.jpg 

Sütőtökös narancsos bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

Illatban a sütőtök és a narancs természetes aromái keverednek. A kandírozott narancsos töltelék igazi karácsonyi ízeket hozott nekünk. A sütőtök aromái pedig csak erősítik ezt. A töltelék végül is egy sűrű és nagyon finom narancsos-sütőtökös lekvár.

img_9468.JPG

narancsos.jpg 

Mákos aszalt szilvás bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Szép márványos a teteje. Kellemes mákos illat, még a tészta illata érezhető, fűszer nem.  A tészta nem száraz, a töltelék kellően nedves, az aszaltszilva ízben kevésbé, inkább állagban érezhető. Az aszaltszilva javíja a töltelék állagát, nem engedi kiszáradni, és a nagyobb darabokban pedig érezhető a finom aszaltszilva íze. A máké a főíz, a töltelék nagyon finom.

img_9462.JPG

szilvas.jpg 

Diós aszalt barackos bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Illata enyhén diós, vegyesfűszeres.  Az aszalt barack jobban érezhető először, a dió íze pedig utána jön. Enyhén fűszeres, nagyobb barack darabnál érezhető a sárgabarack zamata. A tészta itt is nagyon jó minőségű.

img_9460.JPG

barackos.jpg

Chilis-csokis bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Jóleső kakaó illat. A tészta rendesen meg van kelve. A csoki a keksszel összekeverve nagyon ízletes élményt okozott és utóízben a pici, pikáns csípősség pedig igazán különlegessé teszi ezt a bejglit. 

img_9461.JPG

csokis.jpg

 

Mákos almás bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Intenzív mák illat. Az alma kiváló állagjavító, szokás is rakni a házi mákos bejglibe. Az alma állaga töltelékben kiváló, aszalt és a friss között félúton, és ki kell emelnünk, hogy érezhető az íze és nagyon finom. A mákkal pedig mennyei csemege lett. A tészta állaga kiváló.

img_9471.JPG

almas.jpg 

Összegzés

Általánosságban elmondható minden kóstolt bejgliről, hogy a tészta kiváló minőségű, jól megkelt volt minden esetben. A fő összetevők felismerhetőek voltak, azoknak jellegzetes ízük van a bejgliben. Talán csak az aszalt szilvás okozott nehézséget a kóstolóknak. Sokan feltettük magunkban a kérdést, hogy mitől ilyen finom, mi ez az íz, és több kóstolás kellett, mire mindenki rájött. Nem úgy, mint a csokisnál, az félreérthetetlen lett! :)

dios_bejgli_termekcsalad-1.png

 

süti beállítások módosítása