Épület homlokzati szigetelés minőségének ellenőrzése menet közben vagy utólag - Mire figyeljünk!

2019.dec.11.

Építtetőként saját magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy az építési munkálatok a meghatározott technológiák szerint történjenek. Most a homlokzati szigetelés tekintetében mutatjuk meg mire is figyeljen építkezőként, amikor az építési munkálatok a homlokzati szigeteléshez érnek.

20120207130545-19.jpg

A homlokzati szigetelés ellenőrzése

Értékelésünk szerint egy építkezésnél az első és legfontosabb ha egy megfelelő végzettséggel, jogosultságokkal és munkatapasztalattal rendelkező műszaki ellenőrt bízunk meg a folyamatok felügyeletével. Ez mindenképp fontos - és a jogszabályok szerint kötelező is - ha mi magunk irányítjuk az építkezést, tehát saját magunk kötünk minden szakmai folyamatra megbízási szerződést egy vállalkozóval.

Fontos a műszaki ellenőr jelenléte akkor is, ha generál kivitelezésben egy vállalkozóval kötünk szerződést valamennyi építési munkafolyamat elvégzésére. Ebben az esetben a generál kivitelező vállalkozó az, akinek a műszaki ellenőrt meg kell bíznia. Itt felmerülhet, hogy a vállalkozó által megbízott műszaki ellenőrben mi valamilyen okból nem bízunk - pl.: rosszat hallottunk róla, úgy látjuk a kivitelezés elején már, hogy nem végzi megfelelően a feladatát -, akkor mi is megbízhatunk egy “saját” műszaki ellenőrt, aki így nem függ a vállalkozótól, mivel mi bíztuk meg, minden munkafolyamatban a mi érdekeinket képviseli.

Mindenki, még egy szakember is tévedhet néha, ezért hasznos, ha mi magunk építtetők is tisztában vagyunk a technológiai folyamatokkal. Így van ez a homlokzati szigetelés esetében is, ezért most lássuk milyen technológiával kell szigetelni házunk homlokzatát.

 

A táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezési technológiája

A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ) által kiadott kivitelezési útmutató (majd linkelve) minden fontos információt tartalmaz a témával kapcsolatban, ebben a posztban a kivitelezés legfontosabb mozzanatait emeltük ki. Ha ezeket figyelembe veszi és ellenőrzi a kivitelezés során, nagy meglepetés nem érheti a végeredményt illetően.

  1. A homlokzati szigetelés megkezdése előtt alaposan meg kell vizsgálni a hordozó alapot (falfelületet). A vizsgálat ki kell hogy terjedjen a felület alakjára, fizikai állapotára, -szilárdságára, -stabilitására, -nedvesíthetőségére.
  2. Az alapfelület legyen száraz, szilárd, szennyeződésmentes, mérsékelten nedvszívó, megfelelő -egyenletes- alakú, fagymentes, teherbíró, alaktartó. Ha nem száraz, akkor meg kell várni a kiszáradást. (Tisztázni kell a nedvesség okát!)  

Ha nem megfelelő az alap alakja, akkor el kell végezni annak kiegyenlítését, vagy meg kell tervezni az építéssel történő síkba-hozást. A hordozó alapfelületet elő kell készíteni a ragasztáshoz (tisztítás, kellősítés).

Fontos tudni, hogy a dűbelezett homlokzati szigetelő lemezeket ugyanolyan módon, szabályosan kell felragasztani, mint a mechanikai rögzítés nélkülieket!

  1. Ha állványozás szükséges, akkor azt olyan módon kell elkészíteni, hogy biztonságosan tegye lehetővé a szakszerű munkavégzést.
  2. A ragasztást részlegesen perem + pont módszerrel (min. 40% felületen) vagy teljes felületen, függetlenül a ragasztó- és a hőszigetelőanyag típusától. A ragasztó végleges vastagsága nem haladhatja meg az 1 cm-t.

 20120207130541-8.jpg

perem + pont ragasztás, vagy teljes felületű ragasztás

  1. A szigetelőelemnek homlokzati szerelvényekhez, épülettartozékokhoz és egyéb kiegészítőkhöz, berendezésekhez olyan módon kell csatlakoznia, hogy a megoldás se a szigetelőelemben, se pedig a kapcsolódó szerkezetben ne idézzen elő olyan rendellenességet, ami veszélyezteti akár egyik, akár másik szerkezet megfelelőségét, rendeltetésszerű működését, élettartamát.
  2. Homlokzati nyílások sarkainál 45 fokban elfordítva erősítő hálóbetéteket, fokozottan igénybevett épületrészeken (pl.: épületsarkok, közforgalommal érintkező helyeken, stb.) az erősítő alaprétegen kívül többlet-, és/vagy speciális (mint élvédő) profilokat kell beépíteni.
  3. A hőszigetelő táblákat szorosan egymás mellé kell elhelyezni a szerkezeten. Ha még ilyenkor is felmerülnek kisebb hézagok a táblák között, azokat célszerű kismértékben táguló szigetelő habbal tömíteni.
  4. Amennyiben a szigetelő elem a ragasztáson kívül mechanikai rögzítést is igényel, akkor figyelembe kell venni a szigetelő elemre vonatkozó gyártói műszaki utasítást is. 
  1. Minden táblás hőszigetelésére erősítő alapréteg kerül, ami rendszerragasztóba beágyazott üvegszövettel készül. Első fázisban rendszerragasztót kell felhordani a hőszigetelés homloksíkjára és abba kell beleágyazni az üvegszövetet. A réteg vastagságát befolyásolja a fedőréteg (vékonyvakolat) típusa, de -általában- min. 2-3 mm.
  2. A vékonyvakolatok tulajdonságait és műszaki teljesítményét elsősorban az alkalmazott kötőanyag határozza meg, ennek megfelelően főbb csoportjai; műgyantás-, szilikon-, szilikát vékonyvakolat. További speciális típusok gyártónként eltérőek.
  3. A fedőréteg alapozóval előkészített erősített alaprétegre kerül -szemcsés termék esetén a legnagyobb szemcsének megfelelő vastagságban és a vakolattípusnak megfelelô eldolgozással. Hengerelt vékonyvakolat egy-vagy több rétegben készül, az igényelt végleges felületi struktúra eléréséhez szükséges szerszám alkalmazásával.
  4. Festett táblás hőszigetelő rendszer esetén az erősített alaprétegre  rendszerragasztóval, vagy megfelelő minősített gyári anyaggal kell biztosítani a rendszerengedélynek, műszaki leírásnak megfelelő teljesítményt biztosító rétegvastagságot.

 

Mégis hogyan ellenőrizzük a homlokzati szigetelés munkálatait?

Egyik lehetőség a munkafolyamatba épített ellenőrzés, amit elvégezhet egyszemélyben az általunk megbízott műszaki ellenőr, de mellette végezhetünk mi építtetők is, ha tisztában vagyunk a szigetelés technológiai folyamatával.

20120207130555-44.jpg

Másik módszer a hőkamerás ellenőrzés, amely persze kizárólag a téli időszakban lehetséges, amikor már az időjárási kockázatok miatt nem célszerű szigetelési munkálatokat végezni. A homlokzati szigetelést - normális esetben - tavasztól őszig tartó időszakban tervezzük és hajtjuk végre, de ekkor nem tudunk hőkamerás ellenőrzést végezni. 

Tehetjük azt, hogy a szigetelést meghatározó vállalkozói szerződésben belefoglaljuk a munka elvégzését követő téli időszakban elvégzett hőkamerás ellenőrzést és amennyiben ez problémát jelez, azt a vállalkozónak kötelessége kijavítani. 

Amennyiben az erre vonatkozó garanciális feltétel külön nincs meghatározva a szerződésben, akkor is a vállalkozónak minden esetben van jogszabályokban meghatározott garanciális kötelezettsége, ami alapján - a jogszabályokban meghatározott határidőn belül - a felmerült problémákat garancia keretében javítania kell. 

Ezeket mindenképp vegyük figyelembe, amikor homlokzati szigetelést tervezünk, mert nagyon sok bosszúságtól menthet meg minket egy költséges hosszú távra tervezett beruházás során.

 

A cikk megírását a Knauf Insulation támogatta natív módon.

 

Építkezel/felújítasz? Csatlakozz a Házépítők csoportunkhoz!

 

süti beállítások módosítása