Nagy körözött teszt: melyik a legfinomabb a reggeli pirítóshoz?

2019.nov.14.

Az egyik legfinomabb reggeli gyorsételünk a körözött pirítóssal, mely egyben nagyon egészséges is, a magas fehérjetartalma miatt. Német nyelvterületen Liptauernek hívják, de persze annak semmi köze az igazi fincsi, magyaros körözötthöz, ez a teszten is kiderült. Lássuk, hogy melyik a legfinomabb bolti körözött!

borito1_5.jpg

Körözött vagy kőrözött?

Nyelvtanilag a helyes a "körözött". Mi pedig most a legfinomabb bolti körözöttet körözzük :)

0589802fcbfaf2a4331156fc89cd6aca.jpg 

A körözött

A körözött (külföldön Liptauer) egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém (körített túró), amely készíthető juhtúróból (ez a „liptói túró”, amiről az idegen változat a nevét kapta), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból keverve, de sokan csak az utóbbiból készítik.

A hagyományos magyar recept szerintünk a kolbász fűszerezését követi, a túróhoz sót, borsot, pirospaprikát keverünk, kevés köményt és ezen felül pedig lilahagymát. 

Nos a Magyar Élelmiszerkönyv csak röviden ízesített túrókészítményként említi, pedig a mai harminc évnél idősebb generációnak nem sok esélye volt elkerülni az iskolákban a körözöttet. Érdekes dolog, hogy a kóstolók között többen is vagyunk, akik gyerekként nem szerették a körözöttet, felnőttként pedig egyenesen imádjuk, Ti hogy vagytok ezzel?

627bb7c2-06ce-4c0a-a489-3508e5f74903.jpg 

Értékelési szempontok

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és az alábbi szempontokat egyeztettük a saját tapasztalatainkon alapulva, hiszen most a Magyar Élelmiszerkönyv nem volt a segítségünkre. Vásárláskor most csak a natúr vagy házias feliratú körözötteket vettük be.

Illat: az alap összetevők illatát várjuk, tehát a hagyma, a kömény, a pirospaprika aromái jelenjenek meg. Az sem jó szerintünk, ha csak kömény illata van a körözöttnek, illetve az sem, ha semmilyen értelmezhető illata nincs.

Állag: legyenek apró rögök a túró miatt, de azért legyen könnyen kenhető. A teljesen összeturmixolt alapanyagok nem emlékeztetnek a körözöttre, hanem inkább valamilyen szendvicskrémre, szóval nem díjaztuk az ilyen homogén állagot.

Íz: ismét nincsenek nagy elvárások, ahogy az illatnál már megfogalmaztuk, jöjjenek a hagymának, köménynek és pirospaprikának az ízei, amit lágyítson és dolgozzon össze a túró íze.

 

A nagy körözött teszt eredménye

 

-. Helyezés nélküli termék

ALDI Lomee liptói jellegű szendvicskrém, egységára: 1304 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Savanyú uborka illat. Az állaga krémes, túrórögös, egyedül ebben felel meg a mi szempontunk szerint a körözött definíciójának.  Nem hagyományos körözött a zöldségtartalom (savanyú uborka, paprika, kapribogyó) miatt. A kapribogyó íze miatt megosztó is egyszerre, vagy bejön vagy nem. A csomagoláson nem is nevezik körözöttnek, viszont a polcon körözöttnek van kiírva, az üzletben. A liptói stílusú körözött inkább a juhtúró miatt külön kategória, nem a kapribogyó miatt, így nem tudtuk a jelen mezőnybe illeszteni.

2_10.jpg 

6. TESCO körözött, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 3,9/10 pont  

Jellegtelen illat. Az állaga nem rögös, teljesen össze van turmixolva. Az íze is nehezen definiálható, picit csíp, érezni egy kis köményt, de semmi körözött jelleg. 

5_2.jpg 

5. PENNY Sissy körözött, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 7,0/10 pont  

Paprikás, hagymás, de egyben ilyen mindenes száraz fűszer keverék illata van. Sűrű, rögös állag. Az ízében nincs egyensúly a kömény, hagyma és paprika között, mert utóízét elviszi a kifejezetten száraz zöld fűszerekre jellemző íz.

7_2.jpg 

4. Spar enjoy, egységára: 2078 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe hagymás illat. Megfelelő, túrórögös, apróhagymás állag. A hagyma jön ízben leginkább és mellé egy kis paprika és kömény, de utóízben a mustárt érezni és hagy a nyelven egy kis zsírosságot, amit a vajnál érezhetünk egyébként. 

1_15.jpg

 

3. Nádudvari házias körözött, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes hagymás, paprikás illat. Krémes, de nagyobb rögös állag. A kömény uralkodik ízben, utóízben pirospaprika.

3_8.jpg 

2. ALDI Milfina házias körözött, egységára: 1727 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Paprikás, hagymás köményes illat. Sűrű, rögös állag. Az ízében jól harmonizál a kömény, a hagyma és a fűszerpaprika íze.

6_3.jpg 

1. Hajdú körözött, egységára: 1845 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Házias, pirospaprikás, hagymás, túrós illat. Kemény, masszív állag, amiben a túró apró rögös formában jelenik meg. Finom, túrós, köményes íz. Picit csíp, utóízben érezhető a snidling is. Jó választás egy magas fehérjetartalmú reggelihez.

4_3.jpg 

Összesítés

korozott-1.png

Receptötlet

Körözöttel töltött krumpli

fott-burgonya-juhturos-korozottel_2-kozepes_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr1815305574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2019.11.15. 11:02:53

"Érdekes dolog, hogy a kóstolók között többen is vagyunk, akik gyerekként nem szerették a körözöttet, felnőttként pedig egyenesen imádjuk, Ti hogy vagytok ezzel?"

Nagyon egyszerű. A gyerekek erősen növésben vannak, marha sok szénhidrátra van szükségük, így elsősorban az édes/magas szénhidráttartalomú kaják a kattanásaik. Tudat alatt a szervezetük is így hangolja őket, nem pikáns ízorgiára vágynak, hanem táááápra.

Aztán, amikor megnő az ember, és már nem is nőni, inkább fogyni akar :), na akkor előtérbe kerülnek az ízek, állagok, hogy már valaminek az aromájával/látványával is "jól lehessen lakni".

Ennyi a nagy megfejtés.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.11.15. 12:53:27

A körözött akkor jó, ha sima /szerintem/, így mindig csak juhtúróból készítem, nem terhéntúróból. Továbbá nincsenek benne zsírsavak mono- és digliceridjei, karboxi-metilcellulóz, stb...

axolotl77 2019.11.15. 16:31:46

Gyerekkoromban volt egy reklám (80-as évek első fele), ahol egy szakács készített körözöttet. Ő a végén megdobta kapribogyóval. Én is így csinálom. Van tőle egy plusz íze. Ti ezt mennyire tartjátok autentikusnak?

lüke 2019.11.15. 22:01:15

Liptauer> monarchia,osztrák,németek nem nagyon ismerik,körözött
magyarán: liiptói , juhtúró ,szlovákul brindza
Származása: Északi Chopok > Liptószzetmiklós Liptovsky Mikulás stb
@axolotl77: a Liptauert ecetes uborkával készítik az osztrákok, ez hasonló ízt ad ,mint kapribogyóval
@Mitzi von Küche:igen, juhtúrós sima
(zsírsavak benn vannak, ha megesszük akkor lebomlanak monogliceridekre a bélben)

Nyírjeslakó 2019.11.15. 23:53:41

Ezt a bolti kőrözött-vásárlást tényleg nem értem! A körözött pont az a dolog, amit egy, a konyhában gyakorlatlan, járatlan ember (akár kamasz is) el tud készíteni. juhtúró, paprika, kömény az alap, esetleg ízlés szerint. (kapri vagy nagyon kicsire aprított uborka, kis snidling). És mennyivel finomabb, mint a legjobb "gyári". Már csak azért se értem, mert pl. a tatár bifsztek "beízesítrése" a kőrözöttnél bonyolultabb, többféle fűszert és mismást is szoktak bele tenni, mint a kőrözöttbe, mégse hallottam még olyat, hogy valaki "gyári" tatárbifszteket kívánna enni...

Amúgy a világ tényleg megérett a pusztulásra. A minap láttam az egyik hypermarket polcán "Besamel-port", valamint "Fehér rántásport", és "Barna rántásport". Óh, irgalom atyja, ne hagy el!

Mitya Ivanov 2019.11.20. 08:49:26

@Void Bunkoid: hát nem is tudom. ez így elég leegyszerüsítő. Az élőlények nem a szénhidráttól fejlődnek, az csak a létezéshez és mozgáshoz szükséges energiát biztosítja. A sejtek feljődédéhez sokkal inkább fehérjére van szükség.

Void Bunkoid 2019.11.21. 09:15:01

@Mitya Ivanov: viszont a gyerekek igen szívesen és baromi sokat mozognak (akár áramot is lehetne velük termeltetni, hehehe). Ehhez bezony szénhidrát kell.

A lényeg, hogy a rostok, meg illóanyagok, meg kifinomult ízek nem érdeklik a szervezetüket. Csak a tápérték :)

Zabalint2 2019.12.06. 13:21:51

@Void Bunkoid:
Szerintem meg sok esetben, így épp a körözött esetében nem így van, és semmi köze az ízlés kifinomulásához. A legtöbben nem oda jutnak el, hogy kifinomult lesz az ízlésük, hanem mennyiségi alapon mennek el valami szélsőséges irányba, lásd pl. azokat, akiknek már semmi sem elég csípős, vagy gondolj csak a magyaros ételek túlzott zsírosságára, paprikásságára. Ezekre természetes reakció, hogy a gyerekeknek nem ízlik, mert nem egészséges ételek, csak idővel megszokják ezeket az ízeket, a felnőttek pedig sokat tesznek, hogy a gyerekeik ízléseit is elrontsák.

Amit te írsz, az is létező jelenség, lásd pl. édességek esete, akinek nem ilyen irányban rontják el az ízlését, az egyre kevesebb édesre vágyik az idő folyamán, és mellesleg a jó bort is így tudja egyre jobban élvezni, szemben a cukrozott borokkal vagy más gejl italokkal. De mikor a hagyomány miatt népszerű, de szemét ételek létjogosultságát magyarázzák meg ezzel az elvvel, azzal nem értek egyet.