Mivel előzhető meg, hogy a házunk porig égjen?

2019.okt.22.

A tűzoltók munkájának negyedét a lakástüzek eloltása teszi ki. Egy évben 7.000-8.000 lakástűz van Magyarországon és rövidebb idő kell a sok műanyag berendezési tárgy, szigetelés miatt ahhoz, hogy a házunk porig égjen. De mit tehetünk a tűzveszély minimalizálása érdekében?

20181015tuz-eg-langol-haz2.jpg

Üzemanyag a lakástűzhöz

Ahogy a bevezetőben is írtuk, egyre gyorsabban és egyre több épülettűz keletkezik. Az épületek tűzbiztonsága a kivitelezés és a lakberendezés során használt műanyagok fokozatos térnyerése miatt folyamatosan csökken. Amíg az ’50-es években 15 perc is eltelt addig, amíg a teljes lakás és maga az épület lángra kapott, addig napjainkban ez az idő már kevesebb, mint 3 perc. Ez drámaian lerövidíti az esélyt az érdemi beavatkozásra és az oltásra. 

„Épületeink tűzzel szembeni ellenálló-képessége különösen a sok ember lakóhelyéül szolgáló magas épületek, a társasházak, illetve a sokak által használt ipari ingatlanok, például a bevásárlóközpontok, valamint irodaépületek esetében bír kiemelt fontossággal” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Miközben a magyar építőipar teljesítménye dinamikusan bővül - a tavalyi év első háromnegyed évében 52%-kal több társasházi lakás épült, a jelenleg fejlesztés alatt álló ipari ingatlanok alapterülete pedig 2,5-ször nagyobb, mint egy évvel korábban - kiemelten fontos az a szempont is, hogy ezek az épületek ne csak kényelmesek és esztétikusak, de biztonságosak is legyenek” – tette hozzá a szakember.

 

Nem mindegy, mivel szigeteljük a családi és társasházakat

Hazánkban a két legelterjedtebb homlokzati hőszigetelő anyag a polisztirol, és a  kőzetgyapot. A polisztirollal szemben az ún. szálas szigetelőanyagok - a kőzetgyapot szigetelések - nem éghetőek, az ilyen szigetelőanyagok olvadáspontja ugyanis 1.200 °C fok körül van.

A kőzetgyapot szigetelések hő hatására sem fejlesztenek füstöt és gázokat és nem alakul ki égve csepegés sem, ami a homlokzatok alsóbb részeinek szigetelését gyújthatja lángra. Fokozott tűzzel szembeni ellenálló képességük mellett a kőzetgyapot páraáteresztő és jobb akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a polisztirol.

 

Mit tehetünk a lakástűz katasztrófa ellen?

1. Anyagfelhasználás építkezéskor (passzív tűzvédelem, tehát csökkentjük az éghető anyagok beépítését): a beépített anyagok tűzállóságának figyelembe vételével történt-e az anyagválasztás? A kőzetgyapot tűzálló, a polisztirol nem. Tájékoztattuk a tervező mérnököt, hogy erre nekünk igényünk van? Persze ez járhat költségnövekedéssel is, de egy házat egy életre építünk, tehát mérlegelni kell, hogy a biztonság a fontosabb, vagy a spórolás.

2. Aktív tűzvédelmi eszközök a házban: van a házadban egy poroltó? A kisebbek már 3.000 FT-ért kaphatóak és egy kicsiben induló konyhai balesetet simán megelőzhetünk vele. Persze ez is helyzetfüggő. Mondjuk lángra kap az olaj a tűzhelyen, ugye vízzel nem lehet oltani, egy fedő ráhelyezésével vagy poroltóval viszont igen. Viszont nagyobb tűz esetén, már csak az élet védelme számít, hogy a családunkat biztonságba helyezzük. De erről itt ír a Katasztrófavédelem, érdemes elolvasni!

Az aktív tűzvédelem része még a füstérzékelők, beépített tűzoltó készülékek.

3. A szigetelés tűzálló -e: már írtunk erről az egyes pontban, de a Házépítők csoportunk tagjai is nagyon meglepődtek azon, hogy a polisztirol hogy ég. Tűzálló szigetelőanyagokat például itt találsz!

A kőzetgyapot „A1” a tűzzel szembeni viselkedés legmagasabb osztálya miatt a kőzetgyapot szigetelés nem tud meggyulladni. Hisz a kőzetgyapot bazaltból készül, ásványi anyag, nem pedig kőolaj származék, mint a polisztirol szigetelés.

A két anyag között a szigetelés hatékonyságában nincs nagy különbség, csak a tűzállóságában.

 

Mi a legfontosabb tűz esetén?

Egyértelmű és abszolút prioritású az ÉLETVÉDELEM! Az épületben tartózkodók biztonságos helyre juttatása!

 

A cikk megjelenését a Knauf Insulation natív módon támogatta.

 

Építkezel, felújítasz? Csatlakozz a Házépítők csoportunkhoz, ahol építkezők és felújítók segítik egymást, igen hatékonyan!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3615224160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2019.10.22. 22:43:59

Taknyolt villanyszerelések garmada, sodrott kötések réz aluval, bedugott ótvar kapcsolóüzemű tápegységek, hoszzabbító, hosszabbítójának a hosszabbítója, persze 16A-el terhelve a 0,75-ös kábel, egy-két tekerccsel, …
Sorolni lehetne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.23. 00:20:59

Érdekes lenne olvasni egy statisztikát a lakástüzek okainak megoszlásáról.

kvadrillio 2019.10.23. 00:23:29

HMMM......VISSZA KELL TÉRNI A RÉGMÚLTBA ÉS ELFELEJTENI A 21. SZÁZADOT...
Döme Zsuzsa
Éjfélt ütött már az óra

"Éjfélt ütött már az óra,
térjetek hát nyugovóra!"
- fel-felhangzott faluhelyen
ez az ősrégi intelem.

Késő éjeken skandálta
az őrködő, soros strázsa:
"Tűzre, vízre vigyázzatok,
le ne égjen a házatok!"

Nem volt akkor még sziréna,
ám ha égett szalma, széna
vagy zsúptető, összefogott,
tüzet oltott, ahogy szokott

a falvak apraja-nagyja.
Kézről kézre járt a kanna,
kútnak vize vödörszámra
loccsant alattomos lángra.

Távolba tűnt gyerekkorom
emlékeit morzsolgatom:
"Tűzre, vízre vigyázzatok!
Le ne égjen a házatok!"

Gyerekvers

fireman4 2019.10.23. 14:44:27

8000 lakástűz / 365 nap. Napi 20. 100 tűtoltósággal számolva, egynél minden 5. nap van lakástűz, évi 75. Valahol nem találkozik a statisztika a valósággal.

bergengóc 2019.11.09. 16:08:09

A legtöbb családi ház esetében a tetőtér gyullad ki. A tetőtérben többnyire ásványgyapot szigetelés van. Szóval szart se ér, nem ez számít.