Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal: íme a helyes technológiai sorrend!

2019.sze.13.

Nagyon sokan kérdeztétek már a Házépítők csoportban a homlokzati szigetelés helyes menetrendjét kőzetgyapot használata esetén. Most leírtuk az elejétől egészen a nemesvakolat felhordásáig a folyamatot. 

asvanygyapot_anyagok_alkalmazasa_a_homlokzati_hoszigetelesekben_00.jpg

Bevezető

A homlokzatok hőszigetelésére alkalmazott leggyakoribb megoldás az úgynevezett kontakt rendszer. Ennek jellemzője, hogy a hőszigetelő anyagot ragasztással, mechanikai rögzítőelemmel (dübellel) vagy ezek kombinációival közvetlenül a falfelületre vagy egyéb tartószerkezetre rögzítik. A szigetelőanyag felületére ezt követően üvegháló erősítésű ágyazóhabarcs (alapréteg), majd a záróréteg kerül. A fogadófelület lehet akár régi (pl. vakolt tégla, panel), akár új falszerkezet, amelyek hőátbocsátási tényezője kiegészítő hőszigetelő réteg nélkül nem felel meg az érvényben lévő előírásoknak. 

 

Anyagválasztás

Választhatjuk a hagyományos vakolható kőzetgyapot lemezeket, illetve elérhető pl a Knauf Insulation fejlesztésével a gyárilag bevonatos kőzetgyapot. A fejlesztés lényege, hogy gyártáskor a táblák egyik vagy mindkét oldala speciális bevonatot kap, aminek előnyei:

• kisebb a kiporzása

• érezhetően kevesebb ragasztót igényel (1,5 kg/m2-rel kevesebb ragasztót!)

• gyorsabban végezhető a glettelési művelet a nem bevonatos kőzetgyapothoz képest.

 

A kőzetgyapot lemezek rögzítése a falhoz

0. A nyílászárókat védőfóliával fedjük be.

1. A házon körbe kijelöljük a lábazat magasságát, amihez illesztjük és helyezzük fel a lábazati indítóprofilt.

2. Az indítóprofilt felszereljük körbe a házon, ügyelve a vizszintes sík megtartására. Az épület sarkain az indítóprofilt 45 fokos szögben vágjuk be. Az indítóprofilokat az érintkezési pontokon össze kell kötni műanyag profil összekötőkkel. Az indítóprofilokat méterenként legalább 5 beütő dübellel kell a falhoz rögzíteni. 

inditoprofil-alkalmazasa.jpg

3. A ragasztóhabarcsot a csomagoláson leírtaknak megfelelően készítjük elő. Fontos, hogy egyenletes állagúra keverjük. Végső felhasználásig a ragasztóhabarcsot 10 percenként újra kell keverni, víz hozzáadása nélkül!

4. FONTOS: a kőzetgyapot lemezek 2 oldala eltérhet, ha az egyik oldal felület kezelt, ennek kifelé kell esnie.

szigeteles_knauf_2_fileminimizer.jpg

5. A kőzetgyapotlemez jelölés nélküli oldalára rákenünk 12 cm szélességben (a glettelő/vakolókanál orrának szélességében), vékonyan ragasztót a kerülete mentén. Ugyanígy 3 ponton megkenjük a közepén is a táblát, 15 cm átmérőjű körben. 

Majd erre rákenünk a külső kerület mentén összefüggően kb 6 cm szélességben a ragasztóhabarcsot 2-2,5 cm vastagságban (egyenletes vastagság kell az egyenletes tapadáshoz), a középső 3 pontra is. A kőzetgyapot tábla felületének minimum 40%-án kell lennie ragasztónak.

MIÉRT? A kőzetgyapot kicsit nehezebben ragad, mint az EPS, ezért kell ezt a kis "elővasalást" elvégezni, hogy a kőzetgyapot szálai közé bepréselődjön a ragasztó és megfelelő legyen a tapadás.

Ez a perem-pont módszer, csak ez a helyes felrakás! Ez kb. 5 kg ragasztóhabarcs/m2 anyagszükségletet jelent.

asvanygyapot_anyagok_alkalmazasa_a_homlokzati_hoszigetelesekben_01.jpg

6. Az indítósínre illesztjük a lemezeket, és keresztkötésben rakjuk fel, szorosan a többi lemezhez. Az élek mentén is kötésben rakjuk, pontosan a ugyanannyi cm-re toljuk ki a faltól, amennyi a szigetelőanyag vastagsága.

Az illesztéskor esetlegesen keletkező habarcs kinyomódást el kell távolítani.

7. Ragasztás közben ellenőrizzük a lemezek függőlegességét.

8. A lemezeket hosszú, fogazott késsel vágjuk ügyelve a vágási felület egyenességére.

9. Az ablak és ajtók nyílásait pontosan kivágott egész táblákkal szigeteljük körbe, nem kis darabokkal rakjuk ki. A szomszédos lemezek illesztési pontjai ne az ablakok sarkainál legyenek, sőt az a legjobb, ha a sarkoknál egy egész táblát használunk, amiből csak kivágjuk a szükséges részt, hogy odailleszthető legyen az ablak sarkához! Ez egyik alapfeltétele annak, hogy később ne repedjen meg a vakolat az ablakok sarkainál. Az ablakok felső sarkainál és az ablakok felett lévő táblákat  ugyancsak rögzítsük  dübellel, hogy ne mozduljon el.

10. A szigetelés elvégezte után 24 órával megcsinálhatjuk az esetleges egyenetlenségek kijavítását durva szemcséjű csiszolópapírral.

11. Ezután végezhető el a dübelezés. Ami speciális fogas dübellel is lehetséges, amit befedhetünk egy előregyártott kőzetgyapot pogácsával, használjunk hőhídmentes dübeleket, így a dübelek hőhidasságát is kizárhatjuk!

dubelezes.jpg

 

A hálózás előkészítése

12. Az ágyazóhabarcs felhordása előtt megerősítjük az épület éleit a sarkainál és a nyílászáróknál alumínium sarokprofilok felhelyezésével. A nyílászárók sarkainál pluszban teszünk üvegszövet hálót 45 fokos szögben.

13. A glettvas sima oldalával bekenjük a dübelek helyét.

14. Ezt követően az egész felületet lekenjük az ágyazóhabarccsal, a glettvas fogazott részével, majd erre illesztjük az üvegszövet hálót fentről lefelé haladva a fal egész felületén. A hálót teljesen be kell süllyeszteni a habarcsba gyűrődés nélkül.

A jó hálózás ismérve, hogy a háló anyaga a habarcs alatt nem látható. 10 cm átfedéssel rakjuk fel. Az ágyazó habarcs vastagsága 3-5 mm. (ez kb 3 kg/m3 plusz ragasztófelhasználás az EPS-hez képest)

Ezt  a lépést olyan minőségben kell elsőre elvégezni, hogy azt ne kelljen még egyszer körbevakolni a nemesvakolat felhordása előtt!!!

 

A vakolatok felhordása

15. Alapozó felkenése: használat előtt alapos felkeverjük a homogén állapot eléréséig. Ezután festőhengerrel hordjuk fel egy rétegben, nagyjából 350g / m2 az anyagszükséglet. Minimum 24 óra várakozási idő.

Vakolás során kövessük a nedves nedvesre szabályt, hogy ne legyen eltérés a színben. A m2 igény a vakolatok szemcseméretétől függ leginkább.

 

Kiegészítés felújításhoz

Régi felületeket a hőszigetelés megkezdése előtt portalanítjuk, tisztítjuk, hogy ragasztóhabarcs tapadása megfelelő legyen. A laza, feltáskásodott vakolatrészeket eltávolítjuk. Az ezt követően felhordott új vakolatréteggel megfelelő síkpontosságú és teherbíró képességű felület alakítható ki. A megfelelő légtömörség elérése céljából a sima, egyenletes felületű, tehát a kontakt rendszer fogadására elvileg alkalmas új (pl. nútféderes üreges falazóblokk) falszerkezeteket is vakoljuk. Betonfelületekről is eltávolítjuk a tapadást csökkentő zsaluleválasztó szert.

 

Leggyakrabban elkövetett hőszigetelési hibák

1. Vizes fal leszigetelése

2. Rossz minőségű anyagok használata spórolás céljából

3. Megázik a szigetelőanyag

4. Várakozási idők be nem tartása

5. Többrétegű kőzetgyapot lemez esetén dübelezéskor a túlhúzott dübel a külső, kemény réteget beszakítva jelentős lyukat üt a belső normál puhaságú rétegbe.

6. Nem megfelelő illesztések: hőhidak és repedések a jövőben!

7. Hibás rögzítés: nincs meg a 6 dübel/m2, nem használják a perem-pont módszert

 

Visszakérdezünk! 

Oké, most nézzük, hogy mit tanultál a fentiekből? Úgy keresd a hibát az alábbi képeken, mintha a saját építkezéseden/felújításodon ellenőriznéd a szigetelés kivitelezését.

 

1. Mi a hiba?

rockwool-frontrock-ragasztasa.jpg

 

2. Pirossal berajzoltuk a kőzetgyapot táblák illeszkedési vonalát az ablak körül? Te mit csináltál volna másképp? (van egy második hiba is szemfüleseknek)

kozetgyapot_szigeteles_1.jpg

 

3. A nyíllal jelzett helyeken mit kell tennünk, hogy ne legyen hőhidas?

4_1.jpg 

Várjuk a válaszokat kommentben!

 

Építkezel vagy felújítasz? Csatlakozz Házépítők csoportunkhoz, ahol közösségünk segít a problémák megoldásában!

 

A poszt megírását a Kanuf Insulation  támogatta. Homlokzati szigetelőanyag termékinfó ITT! 

 

süti beállítások módosítása