A legmorbidabb sztorik a magyar építkezésekről

2019.aug.30.

Sokszor írnak a Házépítők csoport tagjai olyan eseményekről az építkezésük alatt, amin sokunk szeme kikerekedik. Pedig már többen befejeztük az építkezést és mégis meg tudunk lepődni. Ezekből a sztorikból szemezgettünk és na, akkor Indul a bakterház!

55bfff456316f_o-e1508967364841_1_1.jpg

Az alábbi sztorikat a Házépítők csoportunk tagjaitól gyűjtöttük össze. A neveket és az időpontokat megváltoztattuk, de az eseményeket a valósághoz hűen meséljük el. 

 

" a nálunk dolgozó kőművessel történt meg - aki történetesen annyira alkesz, hogy ha nem kap időben italt, elájul...
Szóval volt egy hely, ahol semmit nem ihatott, és hát délben már annyira rosszul volt, hogy arccal beleesett a létráról a 2 napos betonba. Semmi baja nem lett, onnantól kezdve ihatott sört azon az építkezésen - is  btw; az alkohol a vízszintmérője, gyönyörűen dolgozik."

 

"amikor 150 magas (mély) feleség és 200+ magas férj válásig fajuló veszekedésbe állt bele előttünk a 60cm magas vízszintes fürdőszobai tükör beállításakor. Két munkatársam emelgette ahogy kérték, de hol egyik - hol másik nem látta benne magát  el is váltak még átadás előtt "

 

"reggel ment ki az építkezésre, majd kereste a legnagyobb szivacs kőműves segédet, mert éppen nem látta sehol, a többiek sürögtek forogtak, majd kérdezte, hogy Ödön merre van? Mire a többiek hátravitték a ház mögé, ahol egy fához volt kikötözve, hogy ne tegyen kárt se magában, se másban, hiszen már reggel úgy érkezett meg, hogy matt részeg volt, világáról nem tudott!! "

 

"Mikor Valkovics berúgott s elaludt az építkezésen az emeleten .. jött a főnök mi meg szóltunk Valkónak hogy itt a góré .. felpattant s kirohant a teraszon ..csakhogy nem volt védőkorlát ☝️, leköszönt szegény a pincéig"

 

"Amikor a megrendelő körbevezetett a házban (nem volt rövid túra) majd egy életnagyságú akt festmény előtt állva egyeztettünk a munkáról. Az egyeztetésen részt vett a felesége is, a kép is a feleségéről készült. Az előzőről."

 

Nem építkezés ugyan, hanem 35 nm-es panel felújítása, azzal fogadott a burkoló, hogy rosszul rendeltem meg a csempét, mert a fürdőszobába sok lett, a konyhába pedig kevés. Mikor megnéztem mondtam, hogy persze, mert a fürdőben van a konyha csempe..."

 

"a fő kőműves eltűnt. Iszákos volt, meg zűrös, így némi bosszankodás után nyugtázták a nagyszüleim, szüleim, hogy lelépett...aha...pár hét múlva előkerült. A padláson lehajolva keresett valamit az új kolléga, amikor a sötétben felegyenesedve, hátba vágta valami. Azaz valaki. A keresett kőművesünk lógott ott... Nem kicsi mutatvány volt onnan lehozni, mivel a 3 szintes házban még nem volt lépcső...Persze kint a szomszédok, rendőrség, minden amit el lehet képzelni."

 

"Egy közeli ismerősöm, fürdőszoba felújításban a sarokkádat akarta rögzíteni. Mivel a fürdő kb. a kád szélességével egyezett meg, a fal mellett, fej fölé nyújtott kézzel, fejlámpával bekígyózva érte el a kád hátsó sarkát. Bekígyózik, PURhab flakont elindít, kitöltés folyamatban... kitöltés kész, szelep beragad, purhab tovább ömlik, menekülési kísérlet közben a nadrág öve a kádlábba beakad... kis szünet ... hősünk a kád mellett, mindkét kezét könyékig purhab borítja. A kéznél lévő műszálas ronggyal megpróbálja letisztítani, melynek következtében, annak szöszei IS beleragadnak a habba, tisztítási kísérlet 2, higítóval: sikertelen, a szöszök egy része feloldódik. Tisztítási kísérlet 3: vizes szappanos mosás, sikertelen, a víz hatására a purhab megkötése felgyorsul és így 2, sárgás, szöszös könyökkesztyű jön létre. Az újak összeragadását csak azok széttárásával lehet megakadályozni.
A hab hetek alatt, jelentős alkarszőr veszteség mellet volt csak eltávolítható."

 

Ezek után most biztosan sokan hálát adnak az Égnek vagy másként tekintenek a saját építkezésükre, felújításukra!

 

Ez a cikk csak egy pár történetet mutatott be, a többi sztorit ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2815031962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2019.08.31. 16:31:47

"150 magas (mély) feleség és 200+ magas férj és a 60cm magas vízszintes tükör"
ez jó ez tetszik :D

Másfelől sose értemem hogy a 150-165cm csajoknak miért kell 175-190cm -es pasi
Rendesen "lenézik"(haha) a 160-170-es pasikat. Rühejes mikor a csajnál 1-2 fejjel de inkább vállal magasabb a pasi.

élhetetlen 2019.08.31. 17:21:40

Ez nem lesz vicces, csak kínos. Ismerős ajánlotta a csapatot, a házukban már dolgoztak. (gondolom, kisebb javítás). Nálam viszont falbontás, új falak építése. Negyvenes pasi, és a hetvenes papája. Aztán az első osztályú csempe nem jó, mert nem fekszik fel a hasas falon. Csak a nagyon látható részt bontattam le velük, ami elé bútor került, az azóta is úgy van. De, mintha haladtak volna, aztán leült az egész. Beköltözésem előtt két héttel még wc sincs beállítva. Hát, a fiatalabb játszótárs elment alkalmazottnak, ott maradtam a hetvenessel, meg hoztak mellé egy fogyatékos segédet. A konyha kövezése. Az öreg lerakott 4 követ, hogy majd ezeket ragasztja egymás mellé, és amíg matatott valamit, a segéd lefugázta a leragasztatlan köveket. Javítgattunk egy darabig. A festők, mázolók. Nem voltam ott, csak néha felnéztem. Üvegtapéta minden ajtón. Lehet hangulat kérdése is. Egyet felhúztam, katedrál üveg van alatta, mehet a mázolás. Egy telefon lett volna, hogy minden kazettában más mintájú üveg van, ezért volt lefóliázva, hát ez nem fért bele az életükbe, (rohadjanak meg). Kezdhettem az üvegezést, és újra a mázolást. Ez több, mint húsz éve volt, de a helyzet nem javult. A barátnőm fia felújít, szakemberekkel időre szerződve, egy megcsúszott, a többi nem tudott várni, már öt hónapot csúsztak, és már bevetettek pancsereket is, most csinálgatják maguk. Mert új mester fogni megint három hónap.

Luiz Hemilton 2019.08.31. 17:28:18

@Pöff: Gondolod van olyan ember aki magassag alapjan keres maganak part?! Te hany eves vagy?

Pöff 2019.08.31. 17:31:07

Minden kőműves alkesz...
kb 3-at használtunk el.

Valójában a magyar építőipari emberek nagyrésze lecsúszott kibukott senki.
Mi 3 burkolón vagyunk túl, az első csak hitegetett minket hogy majd jön, sose jött kb2 hónapot vesztettünk. A második jött csinált valamit(nem túl jól) eltűnt 6 hétig...állítólag németben volt.
Megjelent bejelentés nélkül anyag nélkül, kapásból el rontotta a szintezést. továbbiakban is csak hébe hóba jött volna...el kellett küldeni. a 3. végül megcsinálta még ha lassan is. (őszintén addigra már ott voltunk ...4-5 hónap csúszásban problémákban hogy már mi rakjuk le és dögöljön meg minden építőipari senkik)

A vízszerelő igen laza 1 hetes munkát 1 hónapig csinált.
A villanyszerelő bár látszólag jó munkát csinált és vártuk vissza hogy a festés után a szerelvényeket kábeleket visszakösse és telefonon igérgette hogy jön..nem jött lelépett.
Ki kellet a vezetékek, kábeldzsungelt egyesével mérni feljelölni...így vállalta el egy másik szaki
laza 1-2 hónapot vesztettünk.

A burkolás utáni vizes munkát az előző elhavazott illető majd 2 hónap késsesel fejezte be, szó szerint könyörgésre.

A vakolásban is azért kellett még utána javítani...kissé gyors munka lett. De azért már nem is szóltunk semmit.

Gázkazán felszerelés nem stimmelt, téli beüzemelés előtt derült ki, hogy a kivezető cső mellet egyébként dől be a levegő, csak felbaszták a falra...azt már nekünk kellene kijavítani..óriási melő volt 2-3 napnyi többszöri le föl szerelés után legalább működő képes lett, de még mindig légtelenítési gondok vannak.

Pöff 2019.08.31. 17:32:20

A bútor csináltatás ...méret(centik) problémák, csálé vágás...összeszerelés

Az apróbb károkat nem is sorolom amiket okoztak a trehányságukkal.
Fal leütés, ablak sérülés....

És annyi hallott horror story van ismerőstől hogy az elképesztő.
pl: félbehagyott burkolás, vissza kellett szedni az égészet. lelépett 2 építési vállalkozó is.
olcsóbb a 200km-erről hozott anyag...40-ről 80 millióra ugrott költség.
Egész (új)társasház villamos vezetékrendszere kuka átadás előtt. Előre kifizetett lakások fél/ negyed kész lakótömb-> per

Örök életre megtanultam, meg a család is, hogy amit megtudsz magad csinálni sose bízd senki másra. vegyél szerszámot, vegyél ki szabadságot, olvass érdeklődj utána, és csináld meg magadnak. Még úgy is sokkal! olcsóbb, jobb gyorsabb, szebb lesz, ha elrontod vissza csinálod. Vagy tudod hogy ingyen volt, tudod hogy te csináltad. Nem egy agysebészetről beszélünk.
1-2 dolog trükkös vagy kell hozzá engedélyezés. de ez minden.

És ez csak Magyarországra igaz! persze külföldön is van baj, de ott 3-6 hónap alatt egész házat felhúznak. Egy felújításkor egymás mellett dolgoznak a szakik, megcsinálják és jó. Vigyáznak egymás munkájára. megvan a szerszámuk készségük és tehetségük is hozzá.
Itthon ezeknek se szerszámuk, se munkakedvük se, se szépérzékük nincs. Majd mikor elrontják, kioktatnak, hogy ez így jó. Vagy hogy ez a munka, hogy mekkora profi és mennyi tapasztalat megtudás kell hozzá. Közben alapvető készségek hiányoznak.
Csak a duma az van reggeltől estig. És a legegyszerűbb dolgot se tudják akarják megcsinál...közben a megrendelők több diplomás emberek, precíz komplex feladatokat oldanak meg alkatrészeket terveznek (akár multi cégeknél), döntéskét hoznak amiken milliós költségek múlnak, cég mehet csődbe 1-1 félre nézett dolgokon.
Majd utána arról akarnak meggyőzni, hogy azért nem vízszintes, domború mert... meg 2 centivel szar stb blabla süket duma....és bár eleinte nem értem(még hozza) de elfogadod...
Közben meg másnap mész és programozol, 3D-t vagy áramkört tervezel...időre...elsőre jót.
Ők meg a centit nem ismerik...

Mondanám hogy legalább olcsó...de rohadtul nem főleg nem a magyar fizetéshez képest.
már nyugati árat kér, de balkáni minőség.
A pénzre gyűlnek ezek...nem a munkára....sokuk olyan ember, akit multihoz céghez nem vesznek fel semmire mert full alkalmatlan.

Pöff 2019.08.31. 17:35:25

@Luiz Hemilton: igen
a nők kifejezetten.
jártál már párkereső oldalon?
150-160-as csajok 180-as elvárással...és nem 1-2 van
De az okát is tudom apakomplexus, meg kódolt genetika...a nagyobb magasabb erősebb agilisabb.

De utcán is találsz bőven ilyen 30+-os eltéréseket

élhetetlen 2019.08.31. 17:57:10

@Pöff: “Másfelől sose értemem hogy a 150-165cm csajoknak miért kell 175-190cm -es pasi”. Ezt nem is kell érteni, van fordított felállás is, láttam olyan párt összesimulva táncolni, ahol a nő lógott át a férfi vállán még húsz centivel. A tükör ügy az más, nem az volt a válóok. Van olyan tükör is, ami a mosdókagylótól a plafonig ér akár, és mindkettő látja magát benne.

murray 2019.08.31. 17:59:57

nálam volt olyan kömüves egy falatot nem evett napokig volt vagy 45 kiló az ember szépen dolgozott de ha nem volt benne pia meghalt az ember!

nem voltam otthon egyszer megállt a melóval , apám megitatta felessel utána dolgozott mint a güzü

aki meg nem ivott azt meg édességgel meg kávéval tömtem egész nap

élhetetlen 2019.08.31. 18:47:48

@Pöff: “Örök életre megtanultam, meg a család is, hogy amit megtudsz magad csinálni sose bízd senki másra.”. Biztosan jó tipp. egyedülálló nő vagyok, még az előző lakásomban én festettem, mázoltam, és kötöttem be a csillárt. Sőt, mikor egy tapéta leszedésnél lejött a plafonról egy négyzetméter, akkor vakoltam is. Mikor átköltöztem a mostani lakásomba, furcsa módon a falbontást, másik fal építését már nem gondoltam, hogy meg tudom csinálni egyedül. Nem ragozom tovább, hogy miért szorul egy csómó ember “szakemberekre”. Volt egy balesetem, elgázoltak, emiatt egy nyaralócsere, ahonnét még a sérült lábammal is ki tudtam menni a vízre. Akkor még tudtam állni annyit, hogy rezgőcsiszoló, alapozás, mázolás, már nem tudnám megismételni. Csak azt akartam mondani, hogy aki meg tudja oldani a problémáját, az ne ossza az észt annak, aki, ha akarná, sem tudná megoldani, mert az, aki meg tudja oldani, az a tanácsod nélkül is megoldja, a többinek meg nem segítesz, .

Pöff 2019.08.31. 18:58:01

@élhetetlen: lehet félre ment az üzenet jelentése...
sok ember aki napi 8 de inkább 10-12 órát húz le...kb nulla ideje ...de az is inkább pihenésre vagy továbbfejlődésre fordítaná...van is valamennyi pénze...irodai vagy legalább is nem építőipari munkát végez(tanult) az inkább hagyja a baszakodás a "mesterekkel"...
És amit meg lehet csinálni azt csinálja meg maga ..kicsit melós meg fárasztó...de inkább vegyen ki szabit és oldja meg saját maga, minthogy részeg, 2-es kibukott érettségi nélküli embereket hív, hogy olyan dologgal foglalkozzanak, ami egyébként az életének a része lesz és mocsok drága is ráadásul.
Ezt akartam kihozni belőle.

CSOKKI MÁLNA 2019.08.31. 19:38:57

@Pöff: Akinek valami hiánya van-pl. cm-az gyakran úgy kompenzál, hogy a partnernek sok legyen belőle. És fordítva: ha valakinek többlete van-pl. kg-úgy kompenzál, hogy a partner ellenkező véglet legyen. Ezért látni kövér csajokat szúnyogcsődőr pasikkal nem ritkán..

élhetetlen 2019.08.31. 19:51:35

@Pöff: Nem ment félre semmi, értelek, csak az van, hogy vannak dolgok, amit valaki nem tud megcsinálni. Én nem tudok falat bontani sem, falazni sem, házat építeni sem, hiába veszek ki szabit. Huszonévesen még megcsináltam, hogy lebontottam egy két méter magas olajfűtéses cserépkályhát egy, elfelejtettem a nevét, fél méteres, élezett vasrúd eszközzel, de nem ajánlom senkinek, hogy utánam csinálja. Ez már csak poén. Az olajkorom jól tapad, és este tízenegyre az éhenhalás szélén voltam, lementem a Róna utca egyik sarkán akkor még) levő Makrapipába, viszonylag fekete kézzel. Sokat jártam oda, nem volt gond, a pincér mondta, hogy bár a konyha bezárt, de tud sütni egy rántott szeletet, krumplival. Ennyit a majd én megcsinálom esetről.

erkölcsi hulla 2019.08.31. 20:37:35

@CSOKKI MÁLNA: Akinek nincs pènze úgy kompenzál, hogy gazdagokkal jön össze? Hmm max a nők, de akiket ezért tartanak, meg is szolgálják

Lóval ne 2019.09.01. 00:14:52

@Pöff: A tróger maszekokat ki lehet szűrni úgy, hogy azzal kezded az egyezkedést, hogy számla kell a munkáról. Drágább lesz, de én nem csinálnám magamnak csak azért, mert sok a kontár. Egy napi munkával megkeresek 15 ezer forintot, miközben olyan dolgot csinálok amihez értek és célom jó lenni benne. Minek vegyek ki szabadságot és essek el ettől a jövedelemtől azért, hogy mondjuk lefessek egy falat? Még ha tudok is festeni valamennyire olyan dolgot mókolok amit nem szeretek csinálni. Szerintem ez hülyeség - ne csináljuk magunknak - kenyeret is tudok sütni, mégis a pékségben veszem, pedig hát fel lehetne emlegetni, hogy a magyar pékszakmában sincs minden rendben. Meg aztán - főleg a lakásban élőknek - képtelenség egy kész építőipari felszerelést tartani otthonukban, vegyek a festéshez az alapanyagokon túl saját állványt, munkaruhát, ecsetszettet meg mindent? Ez még akkor is ráfizetés, ha valaki kevesebbet keres, mint a szakember, akit felbérelt.

Almandin 2019.09.01. 12:38:07

@Pöff: Én is az elmúlt hónapokban csináltattam munkákat (vízvezeték, burkolás, üvegezés, fuvarozás), és az a tapasztalatom, hogy 15-20 éve megbízhatóbbak voltak a szakik. Hibák akkor is voltak, de ami ma megy, az botrány. Főleg a menet közbeni eltűnések a zavaróak, ilyen eltünedezések miatt egy munka 2 hónapot csúszott. Ilyen azért nem volt 20 éve.
Sajnos nem mindenki alkalmas arra, hogy minden munkát maga csináljon meg.
Másrészt egy országban az életszínvonal attól is függ, hogy milyen minőségűek a szolgáltatások. Nem mehetünk vissza a középkori önellátó gazdaság szintjére. A modern társadalom jellemzője a specializáció.

Ettől függetlenül le a kalappal előtted, hogy ilyen ezermester vagy.

CSOKKI MÁLNA 2019.09.01. 13:16:30

@erkölcsi hulla: Hidd el pasik között is van nem kevés, aki a pénzre megy.. De ez racionalitás.. Ha egy gebe csávó teltebb csajokhoz vonzódik az genetikai kompenzáció..

szódabár 2020.01.15. 22:33:56

@Lóval ne:
egyáltalán nem
Mi is kaptunk nulla áfás számlát, gond nélkül osztogatják őket. Aztán a munkájuk olyan volt, hogy azt senkinek sem kívánom. Sajnos referencia nélkül, hirdetésre találtam egy gödi mekkmestert. Az egy dolog volt, hogy ordított, ha valamiért szóltam. A vízszerelője olyan kontár módon cserélte a csöveket, hogy utána százezerét kellett újra rakni az új csempét, új vezetéket és falat, mert lett egy szép nagy vizes folt a fal közepén...

szódabár 2020.01.15. 22:35:24

@Lóval ne:
egyáltalán nem
Mi is kaptunk nulla áfás számlát, gond nélkül osztogatják őket. Aztán a munkájuk olyan volt, hogy azt senkinek sem kívánom. Sajnos referencia nélkül, hirdetésre találtam egy gödi mekkmestert. Az egy dolog volt, hogy ordított, ha valamiért szóltam. A vízszerelője olyan kontár módon cserélte a csöveket, hogy utána százezerét kellett újra rakni az új csempét, új vezetéket és falat, mert lett egy szép nagy vizes folt a fal közepén...